Zobacz pełną wersję : Amd fx-4100
Witam.
Czy może ktoś z forumowiczów używa platformy z tym prockiem i mógłby napisać kilka słów jak się sprawuje podczas pracy PSem ?
Motorniczy
16-11-2011, 03:30
Powiem tak, mam i5 i 8Gb ramu na laptoku i wszystko w CS5 dziala w locie. Zakup roku . Nigdy wiecej AMD . Pozdro
Powiem tak, mam i5 i 8Gb ramu na laptoku i wszystko w CS5 dziala w locie. Zakup roku . Nigdy wiecej AMD . Pozdro
też się przesiadam na intela, ale z takiego powodu że obecnie na LGA1156 włożę max i7 870 a na AM3 włożę max Phenoma II 1100T X6 i raczej nic więcej bo wychodzi AM3+, a że i7 jest spooro wydajniejszy decyzja była prosta.
Ale że na i5 hula wszystko i nigdy więcej AMD - troche błędne rozumowanie. Za kasę z i5 miałbyś również Phenoma II X4 lub X6 (zależy który i5 kupiłeś), myślę że na nim też by wszystko działało w locie i również byłbyś zadowolony, z tym że wtedy byłby to szczyt możliwości.
O FX się nie wypowiem bo tego nie mam. Ale wg testów ( http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8150_bulldozer_kontra_intel_sandy_bridg e?page=0%2C6 ) 4100 wypada nieźle, przeważnie pomiędzy i3-560 a i5-661 co jest niezłym wynikiem jak na najsłabszy procek w linii, a model 8150 jest znacznie wydajniejszy od Phenoma II X6 1100T i dorównuje i7-2600k, biorąc pod uwagę że ten phenom to najwyższy model po wielu przeróbkach a 8150 to pierwsze koty za płoty myślę że jest całkiem całkiem.
też się przesiadam na intela, ale z takiego powodu że obecnie na LGA1156 włożę max i7 870 a na AM3 włożę max Phenoma II 1100T
A masz teraz płytę na AM3 czy AM3+ ?
Motorniczy
16-11-2011, 11:59
Tośmy pogadali :D
:)
GoOrange
16-11-2011, 19:58
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/photoshop-1.png
źródło (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/mbrzostek/bulldozer/wykresy/photoshop.png)
Niestety przepaść.
http://www.anandtech.com/bench/CPU/2 - proszę wybrać z listy "image manipulation" - niestety również przepaść.
Tak się składa że w Photoshopie Intel ma jeszcze większą przewagę niż ma w ogóle.
Ale zaraz zaraz :) jak już porównujemy to porównujmy na jednakowym poziomie cenowym, Amd fx-4100 można dostać w tej chwili po 439PLNdo kupienia. Co ze stajni Intela można kupić w tej cenie ? Na Komputroniku widzę, że na przykład można by zakupić po 480PLN Intel Core i3 2100 3,10 GHz BOX Teraz faktycznie można by dopiero porównać jak te dwa wychodzą wydajnościowo - w sumie sam jestem ciekaw, który lepiej by sobie dawał radę pod zastosowania typu PS, programy do panoram, itp.
Pozostaje jeszcze pytanie jak szybko pod Win7 pojawi się poprawka bo zgodnie z tym co piszą:
programy i gry na procesorach Bulldozer mogą działać szybciej na Windows 8 (a właściwie Windows Developer Preview (http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Windows_8_Developer_Preview_-_za_malo%2C_za_wczesnie%2C_za_nisko-4135.html)), który to lepiej potrafi zarządzać zasobami Bulldozera od Windows 7 (ulepszony sheduler zadań). Wedle informacji uzyskanych od firmy AMD, wszystko zależy teraz od Microsoftu i aktualizacji do Windows 7, która sprawi, że system będzie potrafił efektywniej wykorzystać możliwości procesorów AMD FX
hmm, intel i7-2600k kosztuje około 1200zł a i5-2500k sporo taniej, AMD FX-8150 kosztuje około 1100, więc tu takiej różnicy nie ma jakiejś ogromnej cenowej w porównaniu GoOrange, i5 jest nawet tańszy niż AMD. A jak mamy kupować AM3+ lub LGA1155 z myślą o przyszłej wymianie i3/4100 na coś mocniejszego to testy nie wróżą dobrze w przypadku wybrania AM3+...
i3 wypada podobnie wydajnościowo co FX-4100 w testach PS.
i3 wypada podobnie wydajnościowo co FX-4100 w testach PS.
Ja się nie dokopałem do takich testów :( możesz coś podlinkować ? Tylko ciągle zastanawia mnie to wspomnienie o poprawkach do Win7 - tak naprawdę to trzeba chyba poczekać z miesiąc na jakieś miarodajne testy mz.
1 rdzen AMD != 1 rdzen Intel.
W intelu kazdy rdzen to jakby osobny mikroporcesor. Na bulldozerach, troche inaczej - rdzenie sa parowane w moduly wykorzystujace pewne wspolne zasoby, przez co w pewnych zastosowaniach beda miec mniejsza wydajnosc ( fpu z tego co pamietam )
Zgaduje ze "problemy" windowsa wynikaja z tego ze dziala poprawnie dla HT - stara sie nie obciaza parowanych rdzeni ( w intelu HT nie jest 2 rdzeniem tylko kopia pewnych czesci rdzenia ). W AMD obciazenie wszystkich rdzeni nie daje szansy turbo na odpalenie sie w maksymalnym stopniu.
Wydajnosc pojedynczego rdzenia Intela jest wyzsza niz pojedynczego rdzenia AMD. Tak bylo zawsze i zostalo w przypadku bulldozerow. Przeklada sie to na to ze w aplikacjach ktore nie uzywaja wiecej niz 2/4 rdzeni bulldozery beda wypadac slabiej, a przynajmniej niewspolmiernie kiepsko, biorac pod uwage kiedy zostaly wydane one a kiedy sandy bridge.
A ja powiem tylko tyle, moj znajomy przesiadl sie z Phenoma 965 na i72600k i co powiedzial.....(dodam, ze naprawde sie na tym zna).....roznica jest, powiedzial, ze komputer pieknie chodzi, roznicy golym okiem nie widac, testy pokazuja roznice.
Powiedzial, ze gdyby wiedzial, ze wygra ten procesor na aukcji na ebayu to nigdy by nie licytowal......poprostu twierdzi, ze nie ma wielkiego sensu inwestowac, chyba, ze robimy Video gdzie ram i procek sporo robi....
Osobiscie powiem tak, przeszedl bym na intela, bo nie twierdze, ze jest zly, ale cenowo zwala z nog a ich ciagle zmiany stopki sa denerwujace....
Twój znajomy ma rację bo obecnie najnowszym zestawem aplikacji jest CS5 który na phenomie działa baaardzo dobrze i wcale nie wymaga i7 do płynnego działania. Ja przesiadając się na intela ugryzłem to z innej strony. AMD ma procki o wydajności X (np takie phenomy) w cenie procków intela również o wydajności X (takie lepsze i5). Więc czy wydam 800zł na phenoma czy na i5, wydajność będzie bardzo podobna w CS5. Do tego w intelu zawsze mam możliwość kupienia jeszcze lepszego procka jakim są najwyższe modele i7. Tak było przy Phenomach i w pierwszej serii i3/i5/i7, podobnie jest też teraz z bulldozerami i sandy bridge. Popatrz na ceny, FX-8150 kosztuje około 1100zł, i7-2600k około 1200zł. Cena ta sama, wydajność podobna, z lekkim plusem dla Intela. FX-4100 kosztuje około 450zł, i3-560 kosztuje podobnie i ma podobną wydajność.
Pamiętam sytuacje z Athlonem X2 i Phenomem X4, tam cena była znacznie mniejsza niż intelowskich Core 2 Duo i Core 2 Quad, teraz różnica już taka duża nie jest lub nie ma jej wcale.
FX-4100 kosztuje około 450zł, i3-560 kosztuje podobnie i ma podobną wydajność.
I dlatego chyba jednak uderzę w i3, bo jak mi potem FX ma pobierać tyle energii co piszą i grzać się jak farelka to podziękuję.
Greg, to wszystko zalezy co robisz - do przegladania internetu, okazjonalnej obrobki rawow w ps nie trzeba i7 - slabsze i5 spokojnie daja rade. Phenomy x4 mialy swietna polityke cenowa, bo nie wprowadzaly zadnych nowosci ( jak i phenomy x6 ) ale jednoczesnie dawaly swietna wydajnosc jak na swoja cene. Taki 1090T byl jednym z najbardziej ekonomicznych wyborow po tej stronie swiata. W stanach z tego co pamietam roznica miedzy nim a i7 byla mniejsza - zarowno cena procka jak i calej platformy.
Czy Twoj kolega testowal i7 2600k vs 965 w grach? Roznice sa i to dosc znaczace, jezeli ma sie odpowiednio dobra grafike :]
ale cenowo zwala z nog a ich ciagle zmiany stopki sa denerwujace...
Ceny akurat maja dosc podobne do AMD, przynajmniej w srednim segmencie. 2011 to zupelnie inna historia ;) Mi zmiany podstawki nie przeszkadzaja. I tak zmieniajac komputer co ok 2 lata ( najbardziej sie tak oplaca ) wymieniam calosc i robi tak wiekszosc. To ju znie te czasy gdzie procesor byl najwazniejszy i tylko jego sie wymienialo. U amd moze i mogles wlozyc nowy procesor w stara plyte, ale ilosc nowosci w nowych chipsetach, jak i samych procesorach dyskwalifikuje moim zdaniem takie rozwiazania.
@Aeon88 a na jakim chipsecie byś brał pod 1155 ? Masz już jakąś upatrzoną płytę wstępnie ?
Zaczynam się rozglądać pod to i3 i tak jak pod buldozery jeśli chodzi o mobo przerobiłem temat, recki i benchmarki tak jeśli chodzi o intela jestem w lesie ;)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336)
Czy Twoj kolega testowal i7 2600k vs 965 w grach? Roznice sa i to dosc znaczace, jezeli ma sie odpowiednio dobra grafike :]
Tak gra w Batlefielda2 i grafe ma raczej dobra, zauwazalnie ma roznice kilku fpsow i dlatego mowi, ze nie warto bylo sie przesiadac, chco juz od dawna mowil o przesiadce:D
Ceny akurat maja dosc podobne do AMD, przynajmniej w srednim segmencie. 2011 to zupelnie inna historia ;) Mi zmiany podstawki nie przeszkadzaja. I tak zmieniajac komputer co ok 2 lata ( najbardziej sie tak oplaca ) wymieniam calosc i robi tak wiekszosc. To ju znie te czasy gdzie procesor byl najwazniejszy i tylko jego sie wymienialo. U amd moze i mogles wlozyc nowy procesor w stara plyte, ale ilosc nowosci w nowych chipsetach, jak i samych procesorach dyskwalifikuje moim zdaniem takie rozwiazania.
Ok nie sledze tak teraz rynku, zaczynam sie zawsze interesowac przed kupnem nowych czesci:D
Tez nie trzymam kompa dluzej niz 2 lata a przeciagu dwoch lat zdaze obecnego trzy razy przekonfigurowac:D
@Aeon88 a na jakim chipsecie byś brał pod 1155 ? Masz już jakąś upatrzoną płytę wstępnie ?
Zaczynam się rozglądać pod to i3 i tak jak pod buldozery jeśli chodzi o mobo przerobiłem temat, recki i benchmarki tak jeśli chodzi o intela jestem w lesie ;)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336)
Z tanich Asus P8H61-M LX (220zł) a z droższych w budżecie zmieścił bym się z P8Z68-V LE albo jakimś gigabyte za 350-400, jest ich troche. Cały czas sie zastanawiam czy warto dopłacać do tej płyty bo w tym segmencie 200-400zł niewiele się różnią, przeważnie tylko iloscią złącz PCI i SATA II/III, USB 3.0 mają już te tanie, no i chipset H61 w tańszych kontra P67/Z68 w drozszych, z tym że H61 też Ivy Bridge obsłuży więc znowu przewaga drozszych maleje...
Jak bym wziął płytę do 250zł mógłbym się szarpnąć odrazu na i3-550 a nie iść w pentiuma G620.. Także mam dylemat. Obecnie mam w kompie najtańszą płytę asusa z AM2 i działała jak należy, nic jej nie brakowało względem wersji SLI Deluxe itp (z wyjątkiem SLI :P) i to mnie tylko utwierdza w tym że jak bym znalazł tanią a dobrą płytę to chyba bym nie brał tych z górnej półki.
mógłbym się szarpnąć odrazu na i3-550 a nie iść w pentiuma G620.Jeśli i tak chcesz wymieniać w przyszłym roku na Ivy Bridge, to nie ma sensu teraz "się szarpać" na wyraźnie droższy procesor.
ps. i3-550 jest na inną podstawkę!
H61 też Ivy Bridge obsłużyJedni mówią że tak, a inni nie. Bardziej pewne są P67/Z68
Sorry miało byc i3-2100k a nie 550 :D
H61 ma obsługiwać IB wg wielu artykułów w sieci które z kolei mają informacje niby z dobrych źródeł. Bardziej bym się martwił że na H61 Asus/Gigabyte nie wyda poprostu nowszego biosu i zmusi nas do kupna nowej płyty. I to mnie skłania bardziej do zakupu P67/Z68.
A ja jestem ciekawy, czy jest jakaś różnica pomiędzy AMD i Intel gdy pracujemy np w Matlabie/C#. Wiadomo, że wszystko zależy co robimy i jeśli wchodzi w grę grafika 3D to pewnie jest różnica, ale jak to się ma jak tworzymy programy raczej z obliczeniami matematycznymi np 1-no lub 2 wymiarowe DSP
to wtedy tam będzie wydajniej gdzie procesor będzie potrafił wykonać więcej operacji w czasie 1s. Są tego typu testy porównawcze w sieci.
w tej chwili chyba najrozsądniejszym zakupem jest i5 2500k.
w tej chwili chyba najrozsądniejszym zakupem jest i5 2500k.Pod warunkiem że ostro podkręcasz (wyraźnie ponad 500 Mhz = cisza nie jest priorytetem), lub "potrzebujesz zintegrowanej HD3000, bo HD2000 jest za wolna" jak jedna osoba na tym forum :-D