Witam.
Czy może ktoś z forumowiczów używa platformy z tym prockiem i mógłby napisać kilka słów jak się sprawuje podczas pracy PSem ?
Szukaj
Witam.
Czy może ktoś z forumowiczów używa platformy z tym prockiem i mógłby napisać kilka słów jak się sprawuje podczas pracy PSem ?
Powiem tak, mam i5 i 8Gb ramu na laptoku i wszystko w CS5 dziala w locie. Zakup roku . Nigdy wiecej AMD . Pozdro
Tośmy pogadali![]()
też się przesiadam na intela, ale z takiego powodu że obecnie na LGA1156 włożę max i7 870 a na AM3 włożę max Phenoma II 1100T X6 i raczej nic więcej bo wychodzi AM3+, a że i7 jest spooro wydajniejszy decyzja była prosta.
Ale że na i5 hula wszystko i nigdy więcej AMD - troche błędne rozumowanie. Za kasę z i5 miałbyś również Phenoma II X4 lub X6 (zależy który i5 kupiłeś), myślę że na nim też by wszystko działało w locie i również byłbyś zadowolony, z tym że wtedy byłby to szczyt możliwości.
O FX się nie wypowiem bo tego nie mam. Ale wg testów ( http://www.purepc.pl/procesory/test_...dge?page=0%2C6 ) 4100 wypada nieźle, przeważnie pomiędzy i3-560 a i5-661 co jest niezłym wynikiem jak na najsłabszy procek w linii, a model 8150 jest znacznie wydajniejszy od Phenoma II X6 1100T i dorównuje i7-2600k, biorąc pod uwagę że ten phenom to najwyższy model po wielu przeróbkach a 8150 to pierwsze koty za płoty myślę że jest całkiem całkiem.
;]
Niestety przepaść.
http://www.anandtech.com/bench/CPU/2 - proszę wybrać z listy "image manipulation" - niestety również przepaść.
Tak się składa że w Photoshopie Intel ma jeszcze większą przewagę niż ma w ogóle.
Ale zaraz zarazjak już porównujemy to porównujmy na jednakowym poziomie cenowym, Amd fx-4100 można dostać w tej chwili po 439PLNdo kupienia. Co ze stajni Intela można kupić w tej cenie ? Na Komputroniku widzę, że na przykład można by zakupić po 480PLN Intel Core i3 2100 3,10 GHz BOX Teraz faktycznie można by dopiero porównać jak te dwa wychodzą wydajnościowo - w sumie sam jestem ciekaw, który lepiej by sobie dawał radę pod zastosowania typu PS, programy do panoram, itp.
Pozostaje jeszcze pytanie jak szybko pod Win7 pojawi się poprawka bo zgodnie z tym co piszą:
programy i gry na procesorach Bulldozer mogą działać szybciej na Windows 8 (a właściwie Windows Developer Preview), który to lepiej potrafi zarządzać zasobami Bulldozera od Windows 7 (ulepszony sheduler zadań). Wedle informacji uzyskanych od firmy AMD, wszystko zależy teraz od Microsoftu i aktualizacji do Windows 7, która sprawi, że system będzie potrafił efektywniej wykorzystać możliwości procesorów AMD FX
Ostatnio edytowane przez Calme ; 16-11-2011 o 20:46
hmm, intel i7-2600k kosztuje około 1200zł a i5-2500k sporo taniej, AMD FX-8150 kosztuje około 1100, więc tu takiej różnicy nie ma jakiejś ogromnej cenowej w porównaniu GoOrange, i5 jest nawet tańszy niż AMD. A jak mamy kupować AM3+ lub LGA1155 z myślą o przyszłej wymianie i3/4100 na coś mocniejszego to testy nie wróżą dobrze w przypadku wybrania AM3+...
i3 wypada podobnie wydajnościowo co FX-4100 w testach PS.
;]
Skontaktuj się z nami