Zobacz pełną wersję : Jaki analog?
Witam,
Zastanawiam się jaki aparat wybrać. Szukam analoga Nikona(niekoniecznie nowego) tak do 300-350zł. Co polecacie?
Było. Poczytaj archiwum.
Tak do 400 zł mógłbyś mieć F80 lub F90x na allegro.
sprocket
18-02-2007, 20:49
Zalezy co chcesz nim focic - jak poobiednie niedzielne spacery lub kojace wypadziki do lasu to kup F50, mialem kiedys i uwazam ze b.dobry , zdjecia extra z kitowym obiektywem tylko ze glosna ta klatka jednosekundowa.
Polecam F90 lub F90x, ponoć F70 też jest bardzo dobre.
eldritch
19-02-2007, 13:42
Nie wiem czy za 450 zł kupisz w dobrym stanie coś lepszego niż F60/F65 z obiektywem.
Ja sprzedałem w zeszłym roku F70 z 28-80D +MC 12b za 800 zł stan idealny.
A w tym roku F80 z Tamronem 28-105IF za 690zł.
Ponieważ modele F70 mogą być nawrt ponad 10-letnie MZ trudno o dobry egzemplarz.
Jeżeli ktoś chciałby oddać F80 z obiektywem za 400 zł to albo bardzo bardzo potrzebuje kasy, albo z jego egz. jest coś nie tak.
sokrates
19-02-2007, 14:07
F65 w dobrym stanie lub F601, F70 z nikkorem 35-70 powinienieś upolować. Wątpliwe że kupisz to na 1 aukcji. Najszybciej znajdziesz osobno body i szkło.
F90 w tej cenie ze szkłem to raczej nie znajdziesz.
A gdzie autor napisał, że chce z obiektywem?
A każdy swoje... Każdy poleca to co ma.
eldritch
19-02-2007, 17:38
Maciej jak w życiu nie fotografowałem F90x to mam polecać?
Wypowiadam się na temat tego co znam z autopsji albo przynajmniej od znajomych.
Ale F90x mi sie podoba tak dla ścisłości. Nie polecam do końca F80, to nie jest zły aparat ale wolałbym coś innego. F100 najlepiej... A tak bez żartów F70 wg mnie jest świetny tylko brak mu kilku podstawowych funkcji jak np. PGO i ma słaby AF.
Ja polecam F90 x i mimo wszystko F80, ktorego mam od niedawna i bardzo chwale:) przede wszystkim jest cichy i dyskretny, czego o F90 nie mogę powiedziec. Jego największą (w tej kat. cenowej jedyną) wadą jest brak pomiaru światła z obiektywami manualnymi. Na allegro widzialem w opcji kup teraz ponizej 400pln (399;) )
Szukam analoga Nikona(niekoniecznie nowego) tak do 300-350zł. Co polecacie?
Zgroza mnie bierze, jak polecacie F90x, za ktorego ja 2 lata temu (w stanie idealnym co prawda) wraz z mb10 dalem 2k :cry::cry:
bartmika
19-02-2007, 20:38
Rowniez polecam f90x. Swietny aparacik. Kilka miesiecy temu udalo mi sie kupic w idealnym stanie za 500zl.
Rowniez polecam f90x. Swietny aparacik. Kilka miesiecy temu udalo mi sie kupic w idealnym stanie za 500zl.
uuuaaaa..... alez te ceny ida w dol!!!
No ale chyba za trzy stowy to nie kupi F90....?
F60, F70, F75, F80...? czemu nie?
Zależy tak naprawdę jakie zdjęcia chcesz robić tym aparatem - tego nie napisałeś, a to jest najważniejsze. Bo nie zawsze "lepszy" model będzie lepszy. Moja dziewczyna używa np. malutkiej i leciutkiej lustrzanki i wiem, że roześmiała by mi się w twarz, gdybym ją namawiał na F5 :)
tak bez żadnych informacji mogę polecić z tych tańszych f70 (mały, lekki zgrabny i cichy, ale niestety odlotowe baterie), f801s (większy zgrabny i cięższy+zasilanie dla normalnych ludzi) i mogę nie polecić f65 i pochodnych (można sobie nalepkę "nikon" strzelić na cokolwiek innego i na jedno nam wyjdzie)
ps. f90 bym nie kupił nawet za 300, co innego f90x ;)
sztefanek
20-02-2007, 13:23
Zaraz!Kolega Filip nie określił czy to ma byc AF czy M.Jeżeli chcesz zacząc swoją przygodę z fotografią poleciłbym Ci poczciwego nikona fm(fm2) lub fe(fe2)z nikkorem 50/1.8.Ten zestaw zmusza nas do myślenia i jest najlepszy do nauki.Poza tym masz całą game bardzo dobrych tańszych obiektywów.Bardzo fajnym korpusem jest nikon 301,który sam przewija film i posiada kilka automatyk.Jego największą wadą jest brak gniazda wężyka.Z AF bym polecił f 801s,f70,f80(601 ma drogie zasilanie,chyba,że jest z pojemnikiem na paluszki).Wystrzegałbym się wszystkich f50,55,60,65!!!
...Ten zestaw zmusza nas do myślenia i jest najlepszy do nauki...
Do robienia zdjęć też niczego sobie...
Pozdrawiam
Serdecznie dziękuję wszystkim za odpowiedzi ale mam teraz inne pytanie. Znalazłem sobe na allegro N 75 i mam pytanie czy obiektywy do tych nowych nikonów(np.d 80 d 200) będą pasowały do N75? Z tego co wiem to Nikon miał dwa systemy mocowania...
Myślę że F65z obiektywem,spokojnie znajdziesz za taką cenę.Wadą jest rzeczywiście to że nie mierzy światła z manualnymi obiektywami (sam mam teraz taki problem), więc jeśli chcesz je stosować, rozejrzyj się za czymś lepszym.Doświadczeni Nikonowcy mogą poradzić w tej sprawie.Chyba że wystarczy standardowy 28-80/3,3-5,6...
Alem sie wyrwał:mrgreen: sorki!!!!!!!!!
Nowego i dobrego w tej cenie to nie ma nic.
Dozbieraj trochę i kup F-90x.
W tej cenie to polecam F 801 lub F 70
90X ciężko będzie znaleźć w tej cenie. A jeśli już to pewnie będzie zdrowo zajechany
ps. f90 bym nie kupił nawet za 300, co innego f90x ;)
Nie wiem dlaczego tak twierdzisz, bo zmiany zastosowane w F90x w stosunku do F90 wcale nie są takie porażające, dla mnie wręcz niezbyt istotne, choć zauważalne. Robię dużo zdjęć tym aparatem (F90) i uważam, że jest świetny, moim zdaniem lepszy od F80, bardzo fajnie działa pomiar światła, ma jasną matówkę i lepiej mi leży w dłoni. F90x jest oczywiście wersją poprawioną i ulepszoną, ale czy na tyle, żeby odradzać F90...?
F70 we wszystkich wersjach, F801 zwłaszcza z "s" a do tego manualne nikkorki i będziesz miał sprzęciorek, że hoho :)
ALF dobrze prawi. F70 do dobry wybor. wielki plus tego korpusu to obsluga manualnych szkielek. to znacznie obniza koszty.
801s za tę kasę spokojnie nabędziesz
Bogdan W
23-02-2007, 21:03
Jak kupisz f801 będziesz zadowolony. Jak kupisz f90 będziesz zadowolony. Jak kupisz f70 będziesz zadowolony.
Przecież każdy z tych modeli jest świetny. Jednak do 350 zł. kupisz tylko f801 lub f70. Obydwa modele spełnią
twoje oczekiwania. Z tych dwóch jednak polecam Ci f70. Ma lepszy autofokus i lampę błyskowa. Pamiętaj że lampa błyskowa jest potrzebna nie tylko wtedy kiedy jest ciemno. Potrzebna jest również w słoneczny dzień do likwidacji cieni.
Jak kupisz f801 będziesz musiał mieć zawsze ze sobą lampę zewnętrzna. Dodatkowo f70 ma jednak lepszy autofokus.
Polecam f70.
Leon13th
23-02-2007, 22:38
Jednym słowem kup najtańszy korpus i do tego dobre szkło.