PDA

Zobacz pełną wersję : AF w D90

rychochmiel
15-11-2011, 08:28
Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Kilka dni temu będąc w Londynie kupiłem półtorarocznego D 90 , po sprawdzeniu wydawał się że wszystko jest ok. Dziś mam pewien dylemat AF przy pracy poprzez wizjer działa właściwie , nie ma problemu z ostrzeniem w trudnych warunkach działa lampka wspomagania AF, natomiast problem pojawia się w przypadku pracy poprzez monitor, AF w większości wypadków nie ostrzy ( jeżdzi po pełnym zakresie , mija dobre ustawienie i wybiera rozmyty obraz) a lampka wspomagania AF nie włącza się. Nie mam zbyt wielkich doświadczeń z Nikonami, wiec nie wiem czy to problem techniczny czy błąd ustawienia, może ktoś z Was podpowie, za co z góry dziękuje.

KamilM
15-11-2011, 11:49
Może coś w ustawieniach aparatu. Zresetuj i sprawdź.

slawoom
15-11-2011, 12:24
Na 99% przy ustawianiu ostrości przez monitor (czyli w trybie Live View) lampka wspomagania AF nie włącza się i nie da się tego zmienić.

Ustawianie ostrości - jak to piszesz - przez wizjer i przez monitor to dwie różne sprawy.
Aparat przy ostrzeniu przez monitor w trybie Live View wykorzystuje matrycę (detekcja kontrastu) a przy ostrzeniu przez wizjer osobny układ AF (detekcja fazy) i ten drugi lepiej sobie radzi w ciemnych warunkach.

Jeżeli ostrzysz przez LV jak jest ciemno to aparatowi ciężko jest określić na zasadzie kontrastu czy jest ostro czy nie i będzie jeździł obiektywem w tę i z powrotem.

Wg mnie z Twoim aparatem jest wszystko OK.

catintheflat
15-11-2011, 14:17
D90 w LV ostrzy beznadziejnie i nic się z tym nie zrobi niestety.

siwyozzman
15-11-2011, 14:36
Jeżeli AF fazowy działa bez zarzutu to tylko się cieszyć. To body miewa problemy z dokładnością działania AF, więc jeżeli jesteś zadowolony z jego pracy to gratulacje - trafiłeś na dobrze skalibrowany egzemplarz....Co do AF w trybie LV to w trudnych warunkach możesz mieć problemy...To jeden z pierwszych body Nikona z tym trybem - nie jest to dopracowane...zresztą rzadko się używa bo ślamazarny jest :)

sokrates
15-11-2011, 15:24
niestety potwierdzę - AF w trybie LV na D90 działa koszmarnie wolno. Mam w domu jeszcze taki malutki kompakt samsunga i w porównaniu z D90 w trybie LV to w samsungu AF to Ferrari i błyskawica. A to najprostszy samsung za cirka 200 zł :-)

Trybu LV w D90 używam tylko do macro i MF z moim Tamronem 90mm

cybermar
15-11-2011, 16:08
Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Kilka dni temu będąc w Londynie kupiłem półtorarocznego D 90 , po sprawdzeniu wydawał się że wszystko jest ok. Dziś mam pewien dylemat AF przy pracy poprzez wizjer działa właściwie , nie ma problemu z ostrzeniem w trudnych warunkach działa lampka wspomagania AF, natomiast problem pojawia się w przypadku pracy poprzez monitor, AF w większości wypadków nie ostrzy ( jeżdzi po pełnym zakresie , mija dobre ustawienie i wybiera rozmyty obraz) a lampka wspomagania AF nie włącza się. Nie mam zbyt wielkich doświadczeń z Nikonami, wiec nie wiem czy to problem techniczny czy błąd ustawienia, może ktoś z Was podpowie, za co z góry dziękuje.

na 99% ,masz sprawny egzemplarz. Poprostu AF w liveview w tym modelu to porażka ... nawet w dobrym oświetleniu ustawianie ostrości trwa wieki! olej LIVEVIEW , kadruj przez wizjer , tymbardziej ze D90 ma duzy i czytelny..

Lucas Z
15-11-2011, 16:08
Dokładnie za przedmówcami, z tego powodu LV praktycznie nie używam

grzegorzdz72
15-11-2011, 16:09
Ja również potwierdzam ..... ostrzenie w trybie LV w D90 to porażka.

rychochmiel
15-11-2011, 20:32
Dziękuje za pomoc , chyle czoła przed Wasza wiedza i ciesze się że nie muszę myśleć o naprawie

krzysiozboj
16-11-2011, 10:18
Ostrzenie w D90 poprzez LV ma pewne ciekawe zastosowanie :D - Gdy mamy wątpliwości co do poprawności działania tradycyjnego AF mozna coś strzelić na LV i zobaczyć czy trafia z grubsza w to samo miejsce i czy efekt końcowy podobny, inne przypadki to raczej taka ciekawostka z której można na upartego korzystać.

sokrates
16-11-2011, 10:31
No i na LV nie powinno być BF/FF :-) Tak gdzieś zasłyszałem kiedyś...