PDA

Zobacz pełną wersję : Mazury Cud Natury

tomek s
10-11-2011, 13:20
Jeszcze tylko do jutra można oddać głos na ''7 Cudów Natury'' w tym na naszą piękną Krainę Wielkich Jezior Mazurskich :wink:
http://www.new7wonders.com/vote-pl?lang=pl
pozdr.

arturmsi
10-11-2011, 13:36
albo jak ktoś woli prostszą drogę to sms o treści: MAZURY na 7155 za 1,23 zł ;)
plus tego jest taki, że glosuje się tylko i wyłącznie na Mazury a nie jakieś inne "cuda" ;)

m3
10-11-2011, 15:19
Oddam głosik bo to nie tylko cud natury ale i raj dla fotografów :D

credka
10-11-2011, 15:48
Głosować na Nasze Mazurki śliczne!!!
i pamiętać: "Jeśli nie klikniesz w link potwierdzający, Twój głos nie będzie liczony."

Gruszka65
10-11-2011, 16:29
ja już to zrobiłem bardzo dobrze, że to marury inaczej uwielbiam je

Motorniczy
10-11-2011, 18:01
Ja bym dal w ryj tym samorzadowcom zamiast glosik na mazurki. Chamy sprzedaja teren jak pewna wyspe, na ktorej ma powstac wielki osrodek SPA i inne SRA ... . Piekne miejsce jednym slowem , nawet rezerwat o ile sie nie myle. Mozecie sobie oddawac glosy ale to nic nie da a wrecz przeciwnie, robi sie im reklame . Nastepne grunty juz czekaja w kolejce.

credka
10-11-2011, 18:41
Nie dramatyzujesz za bardzo? Mazury małe nie są, zanim niewielką część gruntów sprzedadzą, to potrwa, a prędzej czy później i bez reklamy ziemia się sprywatyzuje, a i to nie wierzę, by w znacznych wielkościach.
Mnie bardziej boli obecnie totalny problem bezrobocia w tych okolicach, niż to, że znajdzie się potencjalny kupiec na skrawek piasku, a jednocześnie inwestor, który może w końcu uczyni tę okolicę żywą i przywróci jej turystyczne tchnienie...

Pamiętam, kiedy lata temu ulicami mojego miasteczka chadzały całe wycieczki turystów, że samochody nie mogły spokojnie ulicą przejechać, bo chodnika brakowało! Od kilku lat jest sezonowa pustka, a po sezonie już tylko zimowa śmierć takich poturystycznych miasteczek i byle do następnego sezonu...
Mazury są wspaniałe i potrzebują inwestora. Oczywiście wolałabym, by był to polski właściciel ;)

Jędrula
10-11-2011, 23:18
Miałem się nie odzywać, ale włożę kij w mrowisko. Zacznę od tego, że nie rozumiem idei tego głosowania. To teraz o tym, co jest cudem świata decyduje jakieś audio-tele? Głosy dzieciarni, zamiast naukowców i historyków, zadecydują, co na tym świecie ważniejsze, piękniejsze??? To wyjdzie szmira, jak na Konkursie Eurowizji. W konkursie audio-tele, to z Latarnią na Faros wygra MacDonald za rogiem czy inny figloraj. Patriotyzm patriotyzmem, ale demokracja w nauce czy kulturze i sztuce to lipa! Piękna nasza Polska cała, ale jak się ma Kraina Wielkich Jezior do Puszczy Amazońskiej czy Wielkiego Kanionu?! Troche pokory... Zwłaszcza, że w "konkursie" brak Finlandii, która posiada pojezierze chyba z 10 razy wieksze od Mazur.
Nie miejcie mi za złe, że akurat w przededniu rocznicy Odrodzenia Polski troche zimnej wody wyleję na gorace głowy, ale pomysł tego dziwacznego konkursu irytuje mnie od paru tygodni i to się właśnie teraz ulało! ;-)

kuman
11-11-2011, 02:04
mam podobne zdanie do kolegi wyżej ;) po pierwsze pomysł z audio-tele to porażka, po drugie to bladziutko wypada nasze pojezierze przy kilku innych pozycjach z listy.

costi
11-11-2011, 02:30
Zapominacie, że to już trzeci etap konkursu/plebiscytu. Najpierw eliminacje, w których wyłoniono 77 kandydatów. Z tych 77 zespół ekspertów wybrał 28 finalistów, którzy są wybierani w globalnym głosowaniu.
Także nie jest to do końca audio-tele.

Więcej info tutaj: http://world.n7w.com/new7wonders-of-nature/the-official-new7wonders-of-nature/

mOSAd
11-11-2011, 06:03
Mnie nawet nie chce się czytać o co w tym wszystkim chodzi. Jeżeli słyszę "Mazury" i "cud świata" w jednym zdaniu to dla mnie są to jakieś brednie. Jeżeli jeszcze do tego ktoś dorzuca słowo "głosowanie", a szczególnie "SMS", to tylko pozostaje wzruszyć ramionami.
Ale zerknąłem na listę kandydatów. Jakieś górki, zatoczki, kaniony, jaskinie. Nuda. Są natomiast dwa rodzynki, na które warto zwrócić uwagę z punktu widzenia zachowania ich, ocalenia. Mianowicie australijska Wielka Rafa Koralowa oraz Amazonia oczywiście. Czyli ekosystemy, będące siedliskiem milionów żywych i unikalnych stworzeń, a których istnienie jest bardzo zagrożone ze względu na działalność jednego gatunku zwierząt - homo sapiens.
Dla mnie to jest cud natury - żywa natura, świadectwo miliardów lat ewolucji organizmów i dostosowywania się do zmieniającego się świata. Góry, ciekawe ukształtowanie terenu, wulkany, czy nawet zbiorniki i jaskinie - to wszystko odszukamy na innych planetach. Dla Ziemi unikalne są organizmy, których nie znajdziemy nigdzie indziej.
Pozostałe rejony ocaleją ze względów turystyczno-widokowych lub z powodu istniejących tam już rezerwatów i dbałości o nie lokalnych władz.

Może rzeczywiście zagłosuję. ;)

PS. A może i nie - jeżeli dobrze rozumiem można założyć tysiące kont e-mail na tę okazję? Jaki zatem ma to sens? W ogóle jaki sens ma głosowanie? Chyba tylko taki, by zdobyć na coś pieniądze, pozyskać sponsorów, rozpropagować coś. No i teraz można się zastanowić nad dalszą celowością konkursu, ale mi się nie chce już tego drążyć.

Mazury - hmm, powiem tak: czemu nie - warto dbać, ale w naszym własnym zakresie. Nie powinniśmy potrzebować do tego sił całego świata. Są inne ważniejsze i większe regiony naszej planety, o które powinniśmy się troszczyć jako gatunek ludzki.

elanek
11-11-2011, 06:45
Mazury? Dlatego, że polskie? Litości...

TMB
11-11-2011, 10:34
Zgadzam się z Jedrulą odnośnie tego, że mazury to 1/10 co ma do pokazania finlandia...
Najlepiej abyśmy wszyscy glosowali, mazury zostana cudem, przyjade debile z kasą, kupią dzialeczke wprost nad jeziorem, ktory jest rezerwatem, potem drugi, trzeci debil....i z naszego cudu powstanie kolejne gowno. Czy ludzie naprawde nie rozumieją, że takie perełki to się powinno chronić przed światem, a nie jeszcze sie tym jarać i chwalić. Wystarczy że puszcza bialowieska jest zdeptana przez (......).
Zaiste odezwą się głosy że dramatyzuje, że nie zachowuje sie jak patriota....

Ale dobra.....mam nadzieje, że mazury cudem nie zostaną Amen :)

glosowanie jest do 12; a kiedy będą wyniki?

credka
11-11-2011, 10:47
Są inne ważniejsze i większe regiony naszej planety, o które powinniśmy się troszczyć jako gatunek ludzki.
A ja uważam, że o każdy piękny zakątek świata trzeba się troszczyć, szczególnie, kiedy na to ginące miejsce ma wpływ działalność ludzka. Jeśli coś niszczymy, to naszym obowiązkiem jest to naprawić...
Mazury są niesamowite i chyba tylko w myśl - cudze chwalicie, swego nie znacie - można powiedzieć, że nic nie znaczą...

TMB
11-11-2011, 10:54
A
Mazury są niesamowite i chyba tylko w myśl - cudze chwalicie, swego nie znacie - można powiedzieć, że nic nie znaczą...

Credka - to pośrednio do mnie? Wybacz, ale ja uważam swoje mazury za przepiękne miejsce, ba, powiem więcej należe do ludzi, którzy mają następującą ideologie -

Po cóż mam wyjeżdzać gdzieś na drugi koniec świata, gdy jeszcze dobrze nie poznałem nawet mojego powiatu.

Nie wiem czemu, ale właśnie taki oficjalny przydomek do mazur "Cud", może spowodować jeszcze większe zniszczenie...

Jędrula
11-11-2011, 11:02
Powiem za siebie: uwielbiam Mazury (choć nie lubię kleszczy), jeszcze bardziej dzikie plaże Baltyku, a najbardziej Bory Tucholskie. Ale nie lubię, jak ktoś usiłuje robić ze mnie balona.

Teraz dopiero wyczytałem:
"Pomimo iż przewodniczącym panelu ekspertów projektu nowych siedmiu cudów świata był były dyrektor generalny UNESCO Federico Mayor, to UNESCO jednoznacznie zdystansowała się od tego projektu, oświadczając iż "Lista siedmiu nowych cudów świata będzie tworem prywatnej inicjatywy, który w żaden istotny i trwały sposób nie wpłynie na zachowanie wybranych obiektów". Dodatkowo każdy oddający swój głos, mógł oddać także kolejny kupując go od NOWC. Kontrowersje może także wzbudzać fakt mobilizowania w wielu krajach do głosowania swoich mieszkańców, m.in. władze Peru uruchomiły na placach terminale komputerowe, by zwiększyć szanse Machu Picchu; w Brazylii prezydent Luiz Inácio Lula da Silva nawoływał do oddania głosu na pomnik Chrystusa Zbawiciela w Rio de Janeiro; w promowanie Petry włączyła się jordańska rodzina królewska, a jordańscy dyplomaci zachęcali do głosowania na nią w innych krajach arabskich; w Indiach natomiast do poparcia mauzoleum Tadź Mahal w Agrze namawiały gwiazdy Bollywood."

GeparD
11-11-2011, 11:10
wszystko w co jest wmieszane audo-tele, to pic na wode fotomontaz...

credka
11-11-2011, 11:32
TMB, nic do Ciebie, raczej ogólnie ;) Nie wiem jakie są Twoje Mazury, ale znam swoje i uważam, że są cudowne. Macie rację, nie potrzeba do tego konkursu, by się o tym przekonać, ale jeśli już ktoś wymyślił zabawę, to czemu nie ;) No tak, jest tylko jedno ale - zabawa powinna być fair.
Jędrula, nie tylko tam artyści promują swoje rejony: http://szybkajazda.pl/lifestyle/article,znani_artysci_piosenka_promuja_mazury,4060 ,1,1,1.html
Każdy kraj daje z siebie wszystko w tej zabawie...

Jędrula
11-11-2011, 11:52
Każdy kraj daje z siebie wszystko w tej zabawie...
Właśnie! Traktujmy to jako zabawę. Ale niektórzy robią z tego zaraz wojnę. Życzę naszym uroczym Mazurom wygranej, ale pozostanę wstrzemięźliwy.
Pozdrawiam :-)

mOSAd
11-11-2011, 14:25
A ja uważam, że o każdy piękny zakątek świata trzeba się troszczyć
Credka chyba źle mnie zrozumiałaś. Albo nie doczytałaś, więc powtórzę jeszcze raz co miałem na myśli. O Mazury nie musi się troszczyć więcej niż jeden kraj. Nasz. Nie potrzebna też jest świadomość istnienia tego regionu na świecie kompletnie, ponieważ podobne urokliwe krainy ma u siebie mnóstwo innych państw. Natomiast jako *gatunek ludzki*, czyli grupowo, powinniśmy zadbać i wywierać nacisk na takie działania różnych państw oraz przedsiębiorstw, by ich skutki nie odbijały się na ogromnych rejonach takich jak Amazonia, czy Wielka Rafa, a dokładniej życie w oceanach na ogólnoświatową skalę. Chodzi tu głównie o ekologię, by świadomość jej istotności rosła wraz z rosnącym zaludnieniem oraz wyczerpywaniem się bogactw mineralnych.

Chyba nie ma tu nikogo, kto życzy Mazurom źle. :D

Co do bezrobocia... to Mazurom człowiek może tylko zaszkodzić - dla mnie mogą być i bezludne. Człowiek nie musi według mnie zajmować każdej piędzi ziemi.

krispike
11-11-2011, 21:07
Ponoć w pierwszej 14-stce znalazły się nasze Mazury.

TMB
12-11-2011, 00:27
No i gitara, nie są w 7 :D To mnie cieszy....zapewne wiekszosc mnie nie zrozumie, ale co tam :)

U-CUT
12-11-2011, 03:14
TMB nie jest tak zle ja Ciebie doskonale rozumiem :)

Czym mniej tym lepiej.