Zobacz pełną wersję : Cwany Polak- nie u nas
Napisałem do firmy radiopopper, że ktoś z mojej rodziny wraca do Polski i w związku z tym zapłacę za dwa odbiorniki PX ale wysyłka ma się odbyć na teren USA. Odpisano mi, że w USA nie wolno używać tych odbiorników bo mają inne częstotliwości. I jak chcę to oni wyślą mi bezpośredni do Polski lub podali mi adres w UK abym tam sobie zakupił. Plany ominięcia cła i podatku spaliły na panewce ;-)
Michał Jędrak
08-11-2011, 02:07
No ale jeśli kupisz w UK, to chyba cła nie będzie bo to EU... Podatku też nie będzie bo już kupujesz z VATem
Ale zapewne będzie znacznie drożej niż gdyby kupował w USA i ktoś by mu to przywiózł.
W Usa zaplacilbym 1500 a w Uk mnie wyjdzie 2200 zl warto kombinowac.
no to nie rozumiem dlaczego sa sprzedawane w USa skoro nie mozna ich uzywac. to tak jakby sprzedawac w Polsce marihuane, ale tylko wysylkowo do Holandii i paru innych krajow bo w Polsce nie wolno jej uzywac :)
no to nie rozumiem dlaczego sa sprzedawane w USa skoro nie mozna ich uzywac. to tak jakby sprzedawac w Polsce marihuane, ale tylko wysylkowo do Holandii i paru innych krajow bo w Polsce nie wolno jej uzywac :)
Dostałem w prezencie wersję amerykańską. Zwróciłem się z prośba do firmy Radiopopper z możliwością wymiany na wersję europejską. Okazałem dowód zakupi itd. Niestety nie zgodzono się na wymianę myśle sobie oki.
Brent passed your request on to me. Unfortunately we will not be able to process an exchange as the original purchase was through Adorama Inc. I would recommend contacting Adorama and begin a return through them. Adorama currently does not carry our European compatible stock, so in the meantime I recommend that you can purchase the European Px system directly through our store, or through Lovegrove Consulting in the UK or Amazon.co.uk.
Regards,
Bianca
No to napisałem że zapłacę za wersję europejską ale niech wyślą mojej mamie w Nujorku znowu zonk
Robert,
Unfortunately we cannot ship our European units to US addresses, however we are able to ship to Poland directly from our US location; in addition Lovegrove Consulting and Amazon.co.uk are based in Europe and would get the package to you faster.
The difference between the US and EU units are the radio frequency in which they operate on, as well as ROHS compliance which is a requirement for all products sold in Europe. The US model operates on a similar frequency to European GSM cell phones, which causes inconsistencies or in some cases; non-function.
Regards,
Bianca
Wolny rynek demokracja niech żyje ameryka. Ciekawe jak bym przyjechał pod ich firmę i chciał kupić jako wolny europejczyk śmieszne odbiorniki czy też by mnie odprawili z kwitkiem
eee tam
po prostu podpisali umowę dystrybucyjną na wyłączność z firmą w europie za co skasowali odpowiednie pieniążki i teraz uważnie ją (umowę) chronią. wolny rynek już dawno umarł ...
mirekkania
08-11-2011, 10:18
Wolny rynek demokracja niech żyje ameryka. Ciekawe jak bym przyjechał pod ich firmę i chciał kupić jako wolny europejczyk śmieszne odbiorniki czy też by mnie odprawili z kwitkiem
Przypuszczam, nie wiem na pewno. W stanach, tak jak u nas są różne regulacje dot. częstotliwości sygnału radiowego urzadzeń elektronicznych. Możliwe, że prawo zakazuje wprowadzania do sprzedaży urzadzeń z pewnych zakresów. Co w tym niedemokratycznego? Ustalili sobie takie prawo, to go przestrzegają.
Tak tak oczywiście zgadzam się z Tobą w zupełności.
O ile $ idzie ta walka...?
O jakieś 500 zł na nasze ;-)
HelenOster
08-11-2011, 15:10
If you need any help with returning your purchase to Adorama, please don't hesitate to email me directly:
[email protected]
marszull
08-11-2011, 18:20
If you need any help with returning your purchase to Adorama, please don't hesitate to email me directly:
[email protected]
to sie nazywa prawdziwa obsluga klienta
zeby pomoc wysledza cie na forum w Polsce ;)
Spokojnie dziś napiszę do tej Pani i przedstawię sprawę zobaczymy jaki będzie z tego morał.
Nie wyśledziła tylko trzy dni temu napisałem do Adoramy z prośbą wymiany i zakup drugiego odbiornika niestety do dziś nikt do mnie na mój list nie odpisał.
HelenOster
08-11-2011, 20:38
Wyślij mi numer zamówienia i pomogę ci:
[email protected]
marszull
08-11-2011, 21:14
Spokojnie dziś napiszę do tej Pani i przedstawię sprawę zobaczymy jaki będzie z tego morał.
Nie wyśledziła tylko trzy dni temu napisałem do Adoramy z prośbą wymiany i zakup drugiego odbiornika niestety do dziś nikt do mnie na mój list nie odpisał.
I z forum ta wiadomosc do nich wyslales?
I z forum ta wiadomosc do nich wyslales?
Adres spisałem z faktury i napisałem do NY do Adoramy.
Michał Jędrak
08-11-2011, 21:37
LOL... Ubawiłem się.
Adorama czy B&H to sklepy z mega tradycją, więc powinieneś być zadowolony z obsługi klienta. Nawet bardzo się nie zdziwiłem, że Helen się pojawiła :-)
Nie mam zastrzeżeń do Adoramy a tylko i wyłącznie do firmy Radiopopper.
Otrzymałem taką oto wiadomość
Thank you for contacting us.
At Adorama, we strive to make our customers return process hassle free. As all returns must meet our guidelines, please review our full Return policy carefully. Adorama Return Policy
No RMA number is needed to return an item. Please include a filled out Return Merchandise form along with a copy of the original invoice. Please indicate on the RMA form the reason for the return and what you would like to have done (exchange, refund, etc.) The RMA form can be found at: Return Merchandise Form
Returns must be made within the time limit specified in our return policy. Returned products must be in brand new condition and have all original manufacturers packaging, materials and accessories.
Securely package the product you wish to return within an outer shipping box. Do not write or place shipping labels or stickers on the manufacturer’s packaging.
Shipping charges are not refundable. Items that qualified for free shipping that are being returned will have our standard shipping charges deducted from refund or credit.
Ship the package back freight prepaid, to:
Order Processing
7 Slater Drive
Elizabeth, NJ 07206.
An email confirmation will be sent to you once the return is complete. Please allow up to 8 business days after we receive the package for your return/exchange/refund to be processed.
If you have any further questions, or require additional assistance, feel free to contact us. You may reply to this e-mail or call our toll-free phone number: (800)223-2500.
Mam pytanie czy ktoś przeprowadzał taki zwrot towaru i może mi udzielić kilku wskazówek jak to dokładnie uczynić?
Władca Pixeli
09-11-2011, 06:51
Otrzymałem taką oto wiadomość
Mam pytanie czy ktoś przeprowadzał taki zwrot towaru i może mi udzielić kilku wskazówek jak to dokładnie uczynić?
Czy dostałeś od nich przez email Return Merchandise form?
Dokładnie do dostałem dwie odpowiedzi jedną którą zamieściłem i drugą
Hi again Manfred
I am pleased to tell you that we can take this back from you, and these are the return instructions:
Returns & Exchange
Returning an Item
At Adorama, we strive to make our customers' return process hassle free. As all returns must meet our guidelines, please review our full Return policy carefully.
• No RMA number is needed to return an item. Please download and fill out the return Merchandise Form and include it in the return along with a copy of the original invoice.
• Returns must be made within the time limit specified in our Return policy.
• Returned products must be in brand new condition and have all original manufacturers packaging, materials and accessories.
• Securely package the product you wish to return within an outer box, do not write or place shipping labels or stickers on the manufacturer's packaging.
Ship the package back freight prepaid, to:
Order Processing
7 Slater Drive
Elizabeth, NJ 07206
Return Policy
Return Policy:
For the first 30 days of your purchase you may return the merchandise for a full money back refund, excluding any shipping charges, No RMA number is required to return an item, simply download and fill out the Return Merchandise form
All returns must meet our guidelines.
Returned or exchanged products must be in brand-new, mint condition, and have all original manufacturers packaging, materials and accessories, including instruction booklets, packing inserts, and blank warranty cards.
Merchandise missing the original Universal Product Code (UPC) cannot be returned. The original manufacturer's labeled packaging should be enclosed within an outer shipping box. Please do not write or place shipping labels or stickers on the manufacturer's packaging.
Securely package the product and include the filled out Return Merchandise Form and a copy of the original invoice.
Ship the parcel back to us freight prepaid. We do not accept COD or freight collect shipments. We recommend a shipping method that provides tracking and insurance.
Ship to:
Order Processing
7 Slater Drive
Elizabeth, NJ 07206
Items that qualified for free shipping that are being returned will have our standard shipping charges deducted from refund or credit. The return shipping cost (the cost to send an item back to us) is not refundable.
Please allow up to 8 business days after we receive the package for your return/exchange/refund to be processed. An email confirmation will be sent to you once the return is processed.
Important Note for international customers: Please mark the item as "VENDOR RETURN" to avoid duties and customs.
Items that cannot be returned
Items from the following categories may not be returned once opened:
• Software
• Film
• Paper
• DVDs and video tapes
• Bulbs and flash tubes
• Batteries
• Ink cartridges
• Memory cards
• Any item which has been removed from its "blister-pack"
If the above conditions are not met, Adorama has the right to refuse the return or charge a restocking fee
I hope this helps, but please do let me know if you need anything else, now or in the future.
Best wishes
Helen
Helen Oster
Adorama Camera Customer Service Ambassador
Oraz formularz do wypełnienia Adorama RMA
Władca Pixeli
09-11-2011, 08:05
Oraz formularz do wypełnienia Adorama RMA
O to właśnie mnie chodziło.
Z tekstu "Please download and fill out the return Merchandise" wyglądało, że jest tam link do strony aby to ściągnąć.
Masz o tyle ułatwioną sytuację, że nie musisz mieć samego numeru RMA.
Chcą aby tylko wpisać dlaczego zwracasz, dodać kopię rachunku i możesz wysyłać.
Przestrzegają aby nie zwlekać z wysyłka bo RMA jest tylko ważny na określony czas. Niestety nie widzę dokładnie ile dni.
W B&H jest o ile pamiętam 10 dni.
Dziś zadzwonię do DHL lub Poczty Polskiej i dowiem sie jak kształtują się ceny wysyłki paczki do USA. Najgorsze jest to że chyba na 100% nie wymienią mi na wersję europejską tylko pewnie jakiś zwrot gotówki pomniejszony o koszta manipulacyjne będzie.
Michał Jędrak
09-11-2011, 09:32
No a w sumie dlaczego Ci przeszkadza wersja USA? Skoro jest to tylko kwestia częstotliwości, to może nie ma to dużego znaczenia?
Bo mam trzy europejskie wraz z nadajnikiem :-( i nie współpracują ze sobą.
HelenOster
09-11-2011, 19:40
Złe wieści, przykro mi. Rząd USA kontroli częstotliwości anmd radio nie pozwalają nam sprzedawać Europejskiej - czy azjatyckich - częstotliwości. Tak więc najlepsze, co możemy zrobić, to dać Ci pieniądze.
Nie pozostaje mi nic innego jak jutro udać się na pocztę i wysłać odbiornik do Adorama.
HelenOster
10-11-2011, 00:10
Nie pozostaje mi nic innego jak jutro udać się na pocztę i wysłać odbiornik do Adorama.
Tak mi przykro. Szkoda, że nie miał pozycji należy
Przesyłka wysłana teraz tylko krótki epizod z Urzędem Celnym i z ciekawością czekam na dalszy rozwój mojej przygody z odbiornikiem radiopopper.
Przesyłka dostarczona teraz z ciekawością czekam na dalszy rozwój.
Niestety Adorama nie zwróci mi pieniędzy tylko mam sobie coś wybrać z ich sklepu ech cza było na ebayu sprzedać.
marszull
18-11-2011, 19:16
Biorac pod uwage co pisala tu Helen w poscie #28 to ja bym sie nie zgodzil na takie warunki
Napisałem do Pani Helen i czekam na odpowiedź. Nie ukrywam że taki rozwój sytuacji jest mi całkowicie nie na rękę.
HelenOster
22-11-2011, 22:15
Napisałem do Pani Helen i czekam na odpowiedź. Nie ukrywam że taki rozwój sytuacji jest mi całkowicie nie na rękę.
I think you did not understand.
We have said that we WILL refund the payment, but we can only refund to the credit card where it was charged. We cannot put money into your bank account.
I have sent you an email about this.
Myślę, że nie rozumiem.
Powiedzieliśmy, że będziemy zwrotu płatności, ale możemy tylko zwrot na kartę kredytową, gdzie został oskarżony. Nie możemy wpłacać pieniądze na konto bankowe.
Wysłałem Ci e-mail na ten temat.
marszull
22-11-2011, 22:31
A to akurat ma sens, zwaracaja zawsze i wszedzie tak platnosci. W zaleznosci jak zaplaciles to tak ci zwroca.
RobertMiernik
22-11-2011, 22:36
EnglishTranslator rzomdzi!
A z tego to wynika, że tylko z karty kredytowej zwracają, a z konta nie mogą...
Zwracają tam skąd przyszło! Jeśli kupiłeś towar z kartynkredytowej "a" to nie odeślą ci pieniążków na kartę "b" lub na inne konto. Jakby manfred kupił ze swojego konta to by mu na jego konto wysłali. Proste by nie robić przekrętówmi nie prać kasy oraz by nie naciągać kart kredytowych. Zakup poprzez kartę kredytową ma odroczone oprocentowanie, często aż o 2 miesiące, a pobranie gotówki z karty kredytowej od razu rozpoczyna oprocentowanie. A tak byś kupił kartą towar za 10 tyś, oddał, zabrał gotówkę i masz nieoprocentowaną gotówkę na 2 miesiące.. Za dobrze by było.
Ps. Kolego Robert Miernik, szacunek dla Helen Oster, że próbuje tutaj pomóc. Dla amerykanów jezyk polski to tak jak dla nas mongolski. Ciekawe czy ty potrafiłbyś biegle się wypowiedzieć. Google translator to wspaniałe narzędzie.
RobertMiernik
22-11-2011, 23:13
Nie twierdzę, że nie...
A jak wspaniałe czasami to widać właśnie...