Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeziorko
Witam, od jakiegos juz czasu, codziennie odwiedzam to forum, ucze sie jak fotografowac, czytam rozne porady, kursy itp. Ogladam fotki, ale jakos sam nic nie zaprezentowalem. Postanowilem to zmienic. Fotke strzelilem w Lipianach (woj. zachodniopomorskie) w pazdziernikowy poranek jak jezioro zakrywala mgla. Nie jest to panorama :) Fota obrobiona w LR, bez PS.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/1379/nikoniarze.jpg)
ładna mgiełka i światełko. Zastanawiają mnie te kropki na wodzie u dołu zdjęcia
Sprawdzalem i mam je tez na NEF'ach, to moga byc ptaki siedzace na wodzie, ale pewnosci nie mam :(
Oj, to chyba nie ptaki. Pewności nie mam, ale sprawdź czystość matrycy.Choć fota fajna, to jednak może więcej wody kosztem nieba dobrze by zrobiło.
Tutaj fotka w NEF http://www.4shared.com/file/HK39sdjN/DSC_0138.html? dziwne, aparat nowy, obiektyw zalozylem po wyjeciu z pudelka i nie zdejmowalem go :( Czy aparat d90 ma jakas opcje czyszczenia sensora?
Domyślenie D90 czyści matryce przy włączaniu i wyłączaniu, można to ustawić w opcjach.
Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?
Rafał_Sz
05-11-2011, 20:54
Warto, piksele nie odpadną. :)
wasilewk
05-11-2011, 21:03
Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?
Warto mieć włączone czyszczenie cały czas, bo nawet częste załączanie aparatu - to i tak za rzadkie czyszczenie matrycy (jak na jej potrzeby: pyłki i tak mogą się tylko znajdować w przestrzeni pomiędzy matrycą a migawką i na zewnątrz same nie wyjdą --> chyba, ze ktoś wykona 'podniesienie lustra' i poczestuje je gruchą). Ja wykonuję zwykle zdjęcia z braketingiem (po 3) i czasami widzę pyłek na 1-szej fotce a na 2-giej go już nie ma --> to świadczy o tym ile ich 'tam' musi być.
Nie znam przypadku D700 (tylko to mnie interesuje), żeby z powodu włączonej opcji czyszczenia podczas załączania i wyłączania aparatu, trzeba było dokonywać naprawy aparatu.
Pzdr.
Bardzo ładna fotka, a te "ptaszki"... czy to jest najważniejsze? - parę stempli i po bólu!
Przyczyn niech Autor szuka - podał do oceny zdjęcie.
Zdjęcie dobre. Co do punkcików to zupełnie nie wyglądają na brudy na matrycy, pewnie ptaszki, albo jakieś inne fifraszki. Co za różnica, nie przeszkadzają, ja ich w ogóle nie zauważyłem. Nie bardzo rozumiem po co oglądać zdjęcia pod lupą. Co do włączenia czyszczenia przy on-off to nie wiem czy ma sens, bo najskuteczniej działa, gdy aparat oparty jest na twardym podłożu (podobno-za instrukcją), a w tych momentach na ogół trzymamy go w łapkach.
Zdjęcie dobre. Co do punkcików to zupełnie nie wyglądają na brudy na matrycy, pewnie ptaszki, albo jakieś inne fifraszki. Co za różnica, nie przeszkadzają, ja ich w ogóle nie zauważyłem. Nie bardzo rozumiem po co oglądać zdjęcia pod lupą. Co do włączenia czyszczenia przy on-off to nie wiem czy ma sens, bo najskuteczniej działa, gdy aparat oparty jest na twardym podłożu (podobno-za instrukcją), a w tych momentach na ogół trzymamy go w łapkach.
Dokladnie, duder ma 100% racji, matryca czysta i wszystko jest ok, czyszczenie matrycy w D90 jest wlaczone domyslnie, wiec bez paniki. Mnie plamki wygladaja na syfki na wodzie......
Bardzo ladne zdjecie, mnie przekonuje i sie podoba.