PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeziorko

cry5t4l
05-11-2011, 16:28
Witam, od jakiegos juz czasu, codziennie odwiedzam to forum, ucze sie jak fotografowac, czytam rozne porady, kursy itp. Ogladam fotki, ale jakos sam nic nie zaprezentowalem. Postanowilem to zmienic. Fotke strzelilem w Lipianach (woj. zachodniopomorskie) w pazdziernikowy poranek jak jezioro zakrywala mgla. Nie jest to panorama :) Fota obrobiona w LR, bez PS.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/1379/nikoniarze.jpg)

matios
05-11-2011, 16:55
ładna mgiełka i światełko. Zastanawiają mnie te kropki na wodzie u dołu zdjęcia

cry5t4l
05-11-2011, 17:04
Sprawdzalem i mam je tez na NEF'ach, to moga byc ptaki siedzace na wodzie, ale pewnosci nie mam :(

fosgen
05-11-2011, 19:27
Oj, to chyba nie ptaki. Pewności nie mam, ale sprawdź czystość matrycy.Choć fota fajna, to jednak może więcej wody kosztem nieba dobrze by zrobiło.

cry5t4l
05-11-2011, 20:22
Tutaj fotka w NEF http://www.4shared.com/file/HK39sdjN/DSC_0138.html? dziwne, aparat nowy, obiektyw zalozylem po wyjeciu z pudelka i nie zdejmowalem go :( Czy aparat d90 ma jakas opcje czyszczenia sensora?

matios
05-11-2011, 20:33
Domyślenie D90 czyści matryce przy włączaniu i wyłączaniu, można to ustawić w opcjach.

cry5t4l
05-11-2011, 20:44
Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?

Rafał_Sz
05-11-2011, 20:54
Warto, piksele nie odpadną. :)

wasilewk
05-11-2011, 21:03
Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?

Warto mieć włączone czyszczenie cały czas, bo nawet częste załączanie aparatu - to i tak za rzadkie czyszczenie matrycy (jak na jej potrzeby: pyłki i tak mogą się tylko znajdować w przestrzeni pomiędzy matrycą a migawką i na zewnątrz same nie wyjdą --> chyba, ze ktoś wykona 'podniesienie lustra' i poczestuje je gruchą). Ja wykonuję zwykle zdjęcia z braketingiem (po 3) i czasami widzę pyłek na 1-szej fotce a na 2-giej go już nie ma --> to świadczy o tym ile ich 'tam' musi być.

Nie znam przypadku D700 (tylko to mnie interesuje), żeby z powodu włączonej opcji czyszczenia podczas załączania i wyłączania aparatu, trzeba było dokonywać naprawy aparatu.

Pzdr.

Iwek_22
05-11-2011, 22:38
Bardzo ładna fotka, a te "ptaszki"... czy to jest najważniejsze? - parę stempli i po bólu!
Przyczyn niech Autor szuka - podał do oceny zdjęcie.

Duder
06-11-2011, 03:16
Zdjęcie dobre. Co do punkcików to zupełnie nie wyglądają na brudy na matrycy, pewnie ptaszki, albo jakieś inne fifraszki. Co za różnica, nie przeszkadzają, ja ich w ogóle nie zauważyłem. Nie bardzo rozumiem po co oglądać zdjęcia pod lupą. Co do włączenia czyszczenia przy on-off to nie wiem czy ma sens, bo najskuteczniej działa, gdy aparat oparty jest na twardym podłożu (podobno-za instrukcją), a w tych momentach na ogół trzymamy go w łapkach.

Greg77
06-11-2011, 06:50
Zdjęcie dobre. Co do punkcików to zupełnie nie wyglądają na brudy na matrycy, pewnie ptaszki, albo jakieś inne fifraszki. Co za różnica, nie przeszkadzają, ja ich w ogóle nie zauważyłem. Nie bardzo rozumiem po co oglądać zdjęcia pod lupą. Co do włączenia czyszczenia przy on-off to nie wiem czy ma sens, bo najskuteczniej działa, gdy aparat oparty jest na twardym podłożu (podobno-za instrukcją), a w tych momentach na ogół trzymamy go w łapkach.

Dokladnie, duder ma 100% racji, matryca czysta i wszystko jest ok, czyszczenie matrycy w D90 jest wlaczone domyslnie, wiec bez paniki. Mnie plamki wygladaja na syfki na wodzie......

Bardzo ladne zdjecie, mnie przekonuje i sie podoba.