Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jeziorko

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jeziorko

Witam, od jakiegos juz czasu, codziennie odwiedzam to forum, ucze sie jak fotografowac, czytam rozne porady, kursy itp. Ogladam fotki, ale jakos sam nic nie zaprezentowalem. Postanowilem to zmienic. Fotke strzelilem w Lipianach (woj. zachodniopomorskie) w pazdziernikowy poranek jak jezioro zakrywala mgla. Nie jest to panorama Fota obrobiona w LR, bez PS.

Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

ładna mgiełka i światełko. Zastanawiają mnie te kropki na wodzie u dołu zdjęcia

Domyślnie

Sprawdzalem i mam je tez na NEF'ach, to moga byc ptaki siedzace na wodzie, ale pewnosci nie mam
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Oj, to chyba nie ptaki. Pewności nie mam, ale sprawdź czystość matrycy.Choć fota fajna, to jednak może więcej wody kosztem nieba dobrze by zrobiło.

Domyślnie

Tutaj fotka w NEF http://www.4shared.com/file/HK39sdjN/DSC_0138.html? dziwne, aparat nowy, obiektyw zalozylem po wyjeciu z pudelka i nie zdejmowalem go Czy aparat d90 ma jakas opcje czyszczenia sensora?
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Domyślenie D90 czyści matryce przy włączaniu i wyłączaniu, można to ustawić w opcjach.

Domyślnie

Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Warto, piksele nie odpadną.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cry5t4l Zobacz posta
    Czy warto ta opcje miec wlaczona caly czas, czy nadmierne czyszczenie nie wplynie ujemnie na matryce?
    Warto mieć włączone czyszczenie cały czas, bo nawet częste załączanie aparatu - to i tak za rzadkie czyszczenie matrycy (jak na jej potrzeby: pyłki i tak mogą się tylko znajdować w przestrzeni pomiędzy matrycą a migawką i na zewnątrz same nie wyjdą --> chyba, ze ktoś wykona 'podniesienie lustra' i poczestuje je gruchą). Ja wykonuję zwykle zdjęcia z braketingiem (po 3) i czasami widzę pyłek na 1-szej fotce a na 2-giej go już nie ma --> to świadczy o tym ile ich 'tam' musi być.

Nie znam przypadku D700 (tylko to mnie interesuje), żeby z powodu włączonej opcji czyszczenia podczas załączania i wyłączania aparatu, trzeba było dokonywać naprawy aparatu.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

Bardzo ładna fotka, a te "ptaszki"... czy to jest najważniejsze? - parę stempli i po bólu!
    Przyczyn niech Autor szuka - podał do oceny zdjęcie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów