Zobacz pełną wersję : pytanie do elektrykow ;)
Mam maly (albo duzy) problem...
W salonie mam TV (LCD), kino domowe i cyfrowy polsat.
Od momentu postawienia amplitunera czasem zdarza sie, ze sygnal z cyfrowego polsatu
znika, najczesciej znika tylko obraz, dzwiek leci normalnie, a czasem znika i wizja i fonia
i po chwili wszystko wraca do normy.
Dzieje sie tak zazwyczaj gdy wlacza lub wylacza sie lodowka, czasem gdy gdzies w chacie
wlacza sie swiatlo albo jakas wtyczke do kontaktu.
Tak jak wyzej napisalem, jak nie bylo amplitunera nie dzialy sie takie cuda,
wyglada to tak, jakby w czasie wlaczania/wylaczania sie lodowki lub swiatla w mieszkaniu,
sa jakies skoki napiecia i amp jest na nie na tyle wrazliwy, ze sygnal z CP znika.
Sprzety podlaczone sa do listwy podobno antyprzepieciowej ;)
Czy takie cos moze pomoc: STABILIZATOR NAPIECIA (http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-mustek-636-powermate-avr-gw-i1890669463.html) ??
Czym masz podłączony dekoder z TV? Znaczy jakim kablem?
niczym ;)
dekoder podlaczony jest przez HDMI do amplitunera
Yyy... A jak jest przekazywany obraz z dekodera do TV? Tak zupełnie z ciekawości pytam, bo chyba ja czegoś nie kapuję...
Yyy... A jak jest przekazywany obraz z dekodera do TV? Tak zupełnie z ciekawości pytam, bo chyba ja czegoś nie kapuję...
przez amplituner?
Rafał_Sz
03-11-2011, 23:05
Telepatycznie to chyba nie. Ale pewnie przez HDMI.
Aaa... Hmm... Dziwne to jakieś... No ale ok, ja tam się nie znam... Nawet dekodera nie mam... Amplitunera zresztą też... ;-)
Rafał_Sz
03-11-2011, 23:13
Aaa... Hmm... Dziwne to jakieś... No ale ok, ja tam się nie znam... Nawet dekodera nie mam... Amplitunera z resztą też... ;-)
Nic w tym dziwnego nie ma. Sygnał z dekodera poprzez HDMI leci do amplitunera. Tam ampli "kradnie" lub nie dźwięk, a transmisja obrazu leci dalej do TV.
A te kable HDMI, to dobrej jakości masz? Też mi kiedyś zanikał obraz z odtwarzacza multimedialnego, remedium okazała się wymiana kabla.
darkmajin
03-11-2011, 23:15
masz uziemione gniazdka ?, kabel z satki dobrze odizolowany, ekranowany ? nie idzie za lodówka ? :P niezłe musisz mieć skoki napięcia jak takie cuda się robią...
co wy Panowie co ma kabel hdmi do skoków napięcia :> ( zanikało by też audio )
Aaa... Hmm... Dziwne to jakieś... No ale ok, ja tam się nie znam... Nawet dekodera nie mam... Amplitunera z resztą też... ;-)
Majek - tym bardziej dzieki za pomoc :twisted:
Rafał_Sz
03-11-2011, 23:18
Tak się zastanawiam. A może jakiś impuls powoduje błędny sygnał sygnał diseqc?
A te kable HDMI, to dobrej jakości masz? Też mi kiedyś zanikał obraz z odtwarzacza multimedialnego, remedium okazała się wymiana kabla.
O jakosci kabli i roznicach miedzy nimi naczytalem sie juz... kabelek jakis ekranowany i tyle...
ale dzieki za trop - sprawdze!
masz uziemione gniazdka ?, kabel z satki dobrze odizolowany, ekranowany ? nie idzie za lodówka ? :P niezłe musisz mieć skoki napięcia jak takie cuda się robią...
gniazdka teoretycznie uziemione sa, kabel z satki odizolowany - w sensie "obudowy" samego kabla?
Kable nie ida za lodowka.
darkmajin - orientujesz sie czy to ustrojstwo z linka z mojego pierwszego wpisu moze mi pomoc?
Tak się zastanawiam. A może jakiś impuls powoduje błędny sygnał sygnał diseqc?
mozesz jasniej? ;)
co wy Panowie co ma kabel hdmi do skoków napięcia :> ( zanikało by też audio )
Nie wiem co ma, ale rozumiem, że zmierzone i wiadomo, że napięcie spada?
Ja tylko opisałem jaki miałem problem, znikał obraz, a dźwięk był. Zapytałem się kolegi w pracy co bardziej w tym siedzi, a przy okazji ma taki sam odtwarzacz multimedialny, co może być przyczyną. Poradził wymianę kabla, więc poszedłem do sklepu i kupiłem lepszy. Problem zniknął.
Nie wnikałem czy znikanie obrazu było spowodowane spadkami napięcia, włączaniem lodówki, kuchenki czy może akurat sąsiad włączał spawarkę.
Rafał_Sz
03-11-2011, 23:25
mozesz jasniej? ;)
To takie coś, co steruje konwerterami i wyjściami w tunerze. Polsat ma tandetny sprzęt, kabel koncentryczny może łapać jakiś impuls, który błędnie steruje dekoderem. Tak tylko próbuję to skojarzyć z lodówką i światłem. Ew. jakiś impuls jest powodowany na "zerze" w sieci. Uziemione masz gniazdka (trzecia żyła)?
P.S. Tomek dobrze pisze. Kabel też może nawywijać.
Nie wiem co ma, ale rozumiem, że zmierzone i wiadomo, że napięcie spada?
nic nie mierzylem, nie wiem czy spada czy rosnie ;)
ale COS sie dzieje...
Ew. jakiś impuls jest powodowany na "zerze" w sieci. Uziemione masz gniazdka (trzecia żyła)?
gniazdka "teoretycznie" uziemione... trzecia zyla jest.
Rafał_Sz
03-11-2011, 23:29
To ja już nie wiem. Nie pomogę.
Ja bym zaczął od kabla, elektrykiem, to ja co prawda tylko wyuczonym jestem i to w dodatku od telekomunikacji, ale co m wbili do głowy, jak coś nie działa, to najpierw sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś. ;)
Najlepiej pożyczyć od kogoś kable, żeby nie wyskakiwać od razu z kasy i sprawdzić. Skoro masz kontrolowane warunki zanikania obrazu, to szybko przeprowadzisz test.
Może jesteś zasilany z odległego transformatora i występują spadki napięcia, ewentualnie masz problem z własną siecią. Trzeba by podglądnąć co się dzieje z napięciem podczas załączenia np. kompresora lodówki.
kamilkamien
03-11-2011, 23:46
Kabel, kabel i jeszcze raz kabel ;)
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Kabel kupisz za 15PLN i za 150PLN i więcej. Wiele razy przychodą do mnie ludzie i mówią, że koniecznie kabel HDMI potrzebują, ale da mi pan taki tani jakiś... Do wyboru za 15, 30 i 50 PLN... Wybierają ten za 15. Za godzinę telefon albo ponowna wizyta i pretensje, że obraz jest a dzwięku nie ma i na odwrót... W 99% to wystarczało na ten droższy kabelek zamienić i problem znikał... Nie wiem też z drugiej strony, czy sprzęt podczas prawidłowego podłączenia jest tak wrażliwy na działanie jakichś zewnętrznych odbiorników energii elektrycznej co powodowało by takie problemy...
Jeśli nie zaś chcesz sprawdzić poprawność swojej sieci elektrycznej w domu to pozbieraj graty i udaj się do sąsiada zrobić test. Jest to czasochłonne i wiele roboty aby rozbierać wszystko i u kogoś podłączać ale tym sposobem mozesz ustalić, czy masz problemy w instalacji elektrycznej. Nawet jeśli zaś sąsiad nie posiada anteny satelitarnej to możesz włączyć dekoder bez podkręcania talerza i jakiś obraz z testowym dźwiękiem uzyskasz...
Pomysł wydać może się i głupi ale coś sobie tym udowodnisz
Może jesteś zasilany z odległego transformatora i występują spadki napięcia, ewentualnie masz problem z własną siecią. Trzeba by podglądnąć co się dzieje z napięciem podczas załączenia np. kompresora lodówki.
W końcu specjalista od energetyki zabrał głos. ;)
Ja bym spojrzał jeszcze co się dzieje z zerem. HDMI to transmisja cyfrowa, więc sygnał jest dekodowany na podstawie napięcia na zerze. Teoretycznie powinno być 0V, ale czasami jest sporo więcej. Może być tak, że w czasie włączania się kompresora jest jakieś przebicie i z zera robi się 100V chwilowo. W tym momencie element zestawu głupieje i traktuje bitowe jedynki jako zera, bo jest zbyt mała różnica napięcia między zero, a siłą.
Od siebie dodam, że posiadanie bolca w gniazdku nie świadczy o obecności trzeciej żyły - dość często elektrycy wykonują uziemienie przez zerowanie.
Rafał_Sz
04-11-2011, 09:00
Od siebie dodam, że posiadanie bolca w gniazdku nie świadczy o obecności trzeciej żyły - dość często elektrycy wykonują uziemienie przez zerowanie.
I działa! :);)
Dzieki za sugestie - pierwsze co zrobie to podmienie kabel i zobacze co bedzie sie dzialo.
Jesli to nie poskutkuje, bede musial jakiegos elektryka zaprosic niech sprawdzi o co chodzi.
Co do trzeciej zyly to jest na bank bo akurat te gniazdka musialem rozbierac i mialem okazje podlaczac po 3 przewody :)
Nikt jednak nie wypowiedzial sie na temat stabilizatora napiecia jaki linkowalem w pierwszym poscie...
Rafał_Sz
04-11-2011, 09:15
Nikt jednak nie wypowiedzial sie na temat stabilizatora napiecia jaki linkowalem w pierwszym poscie...
Każde z Twoich urządzeń AV posiada swój stabilizator napięcia. Stosowanie czegoś więcej (poza listwą przepięciową) jest bez sensu.
tymancjo
04-11-2011, 09:42
Ja bym spojrzał jeszcze co się dzieje z zerem. HDMI to transmisja cyfrowa, więc sygnał jest dekodowany na podstawie napięcia na zerze. Teoretycznie powinno być 0V, ale czasami jest sporo więcej. Może być tak, że w czasie włączania się kompresora jest jakieś przebicie i z zera robi się 100V chwilowo. W tym momencie element zestawu głupieje i traktuje bitowe jedynki jako zera, bo jest zbyt mała różnica napięcia między zero, a siłą.
No ja Cię prosze. Gdzie dla sygnału cyfrowego odniesieniem jest "zero" z sieci ? To działa nieco inaczej, przecież pierwszym układem wejściowym w torze zasialnia jest właśńie zasilacz, który to separuje nas od sieci (przynajmniej powinien w tego typu urzadzeniach). "Zero" dla sygnałów cyfrowych stanowi "masa" po zasilaczu.
Jeżeli mamy wszystkie urządzenia podłączone do tego samego zasilania (to samo "zero" i "faza") to potencjał "zera" względem ziemi nie będzie miał tutaj znaczenia. Ważna może być wartość napięcia fazowego (czyli tego które de facto zasila obwody zasilaczy w sprzecie) i jego spadki mogą powodowac różne dziwne zachowania. Jednak nie wydaje mi się żeby spadki napięcia jako takie były źródłem problemu.
Rozumiem, że jeżeli dekoder CP jest podpięty do TV bezpośrednio to takie hocki sie nie robią?
Jeżeli tak jest, to coś miesza nam sam amplituner. Jeżeli ma on więcej wejść HDMI to na początek proponowałbym podpiąć tuner CP do innego wejścia i sprawdzić czy sytuacja będzie sie powtarzać. Wygląda na to że to AMP się gdzieś gubi na transmisji sygnału cyfrowego we -> wy.
Nie do końca przekonuje mnie też teoria o kablach - o ile w torze analogowym ma to znaczenie, to w torze cyfrowym nie powinno. I kabel HDMI za 10PLN będzie działał tak jak ten za 100PLN (oczywście pomijając np nieciągłość żył, źle wykonane styki wtyczki itp. bedzie działał tak samo w sensie że jak już działa to nie ma wpływu na jakośc transmisji).
Pozdrawiam,
Tomek
Jeżeli mamy wszystkie urządzenia podłączone do tego samego zasilania (to samo "zero" i "faza") to potencjał "zera" względem ziemi nie będzie miał tutaj znaczenia. Ważna może być wartość napięcia fazowego (czyli tego które de facto zasila obwody zasilaczy w sprzecie) i jego spadki mogą powodowac różne dziwne zachowania. Jednak nie wydaje mi się żeby spadki napięcia jako takie były źródłem problemu.
Tak, wszystko jest podpiete do tego samego zasilania, do jednej listwy, ktora podpieta jest do domowej sieci.
Rozumiem, że jeżeli dekoder CP jest podpięty do TV bezpośrednio to takie chocki sie nie robią?
Jeżeli tak jest, to coś miesza nam sam amplituner. Jeżeli ma on więcej wejść HDMI to na początek proponowałbym podpiąć tuner CP do innego wejścia i sprawdzić czy sytuacja będzie sie powtarzać. Wygląda na to że to AMP się gdzieś gubi na transmisji sygnału cyfrowego we -> wy.
Zanim kupilem amplituner, mialem CP podpiety bezposrednio (przez hdmi) do TV i nie dzialy sie takie rzeczy.
Tez obstawialem ampa, ze jest bardziej wrazliwy na wahania napiecia w sieci,
ale skoro piszecie, ze kazde urzadzenie AV ma swoj stabilizator napiecia to ja juz zglupialem.
Oczywiscie amp ma wiecej wejsc hdmi, ale nie wiem czy to cos da, bo ogladajac film z dysku
podpietego do blureja dzieja sie podobne rzeczy. Jednak chyba dzisiaj mimo wszystko
pokombinuje ze zmiana kabli i przelaczeniem wejsc hdmi - sprobowac mozna :)
Nie do końca przekonuje mnie też teoria o kablach - o ile w torze analogowym ma to znaczenie, to w torze cyfrowym nie powinno. I kabel HDMI za 10PLN będzie działał tak jak ten za 100PLN (oczywście pomijając np nieciągłość żył, źle wykonane styki wtyczki itp. bedzie działał tak samo w sensie że jak już działa to nie ma wpływu na jakośc transmisji).
Pozdrawiam,
Tomek
no wlasnie na temat "jakosci" cyfrowej transmisji w roznych kablach sa bardzo rozne opinie...
ale tez jestem zdania ze w przypadku transmisji cyfrowej jego jakosc,
(nie liczac skrajnych przypadkow) nie ma wielkiego znaczenia
tymancjo
04-11-2011, 10:02
Jeszcze jedno,
jaki to jest AMP (model)? - może warto zerknąc w necie czy aby nie cierpi on na takie przypadłości, tudzież nie wymaga jakiegos upgradeu softu itp.
Jeszcze jedno,
jaki to jest AMP (model)? - może warto zerknąc w necie czy aby nie cierpi on na takie przypadłości, tudzież nie wymaga jakiegos upgradeu softu itp.
DENON AVR-1611 - zanim go kupilem to sporo o nim czytalem i nie widzialem, zeby ktos o czyms takim pisal.
Rafał_Sz
04-11-2011, 10:12
To może występuje błąd HDCP?
To może występuje błąd HDCP?
Rafal - zawsze rebusy musisz dawac? ;)
edit: poszperalem i nie wiem jaki to moze miec zwiazek z wlaczajaca sie lodowka, czy zapalaniem swiatla w innym pokoju
W końcu specjalista od energetyki zabrał głos. ;)
ojtam ojtam :)
Tak, wszystko jest podpiete do tego samego zasilania, do jednej listwy, ktora podpieta jest do domowej sieci.
Zanim kupilem amplituner, mialem CP podpiety bezposrednio (przez hdmi) do TV i nie dzialy sie takie rzeczy.
Tez obstawialem ampa, ze jest bardziej wrazliwy na wahania napiecia w sieci,
ale skoro piszecie, ze kazde urzadzenie AV ma swoj stabilizator napiecia to ja juz zglupialem.
Stabilizator ma każde tego typu urządzenie to fakt, i te dzisiejsze stabile są naprawdę bardzo sprawne, o ile nie są wadliwe.Jeżeli przyczyną tych zakłóceń jest niestabilne zasilanie, to taki stabilizator jak pokazywałeś, mógłby pomóc,
no wlasnie na temat "jakosci" cyfrowej transmisji w roznych kablach sa bardzo rozne opinie...
ale tez jestem zdania ze w przypadku transmisji cyfrowej jego jakosc,
(nie liczac skrajnych przypadkow) nie ma wielkiego znaczenia
Używam różnych kabli HDMI między innymi kupiłem kiedyś w TESCO czy innym Auchanie za jakieś 14zł totalnie badziewny kabelek na próbę żeby sprawdzić czy faktycznie wcześniejsze moje zakupy za 60 -80 zł miały sens i... działa tak jak tamte nic nie zanika na pewno ani obraz ani dzwięk, można się kłócić o jakość samego obrazu albo może dźwięku ale ja tam różnicy nie widzę (może jestem mało wybredny)
Powiem szczerze że jeżeli sprzęt jest na gwarancji (amplituner) to bym starał się go wymienić. A inna rzecz że zbadałbym co się dzieje w Twojej sieci elektrycznej
Skoki napięcia możesz sprawdzić przy pomocy miernika cęgowego:
http://allegro.pl/cegi-cmp-401-wzorcowanie-sonel-miernik-cegowy-i1888948288.html
czy nawet tańszego.
Jednak jak już wyżej pisano podmień kabel i zobacz czy to wystarczy.
Tom_Killer
04-11-2011, 12:26
Panowie dajcie proszę spokój z tymi spadkami napięcia, gdyby takowe były to telewizor by się wyłączył !! Tak samo denon - mam akurat tą markę.
Twój problem zniknie tak Ci radzą po wymianie przewodu HDMI lub wymianie listwy na taką która będzie miała odpowiedni filtr TV, czyli listwa będzie nie tylko zabezpieczała przed przepięciami ale również filtrowała zakłócenia - to podstawa dla melomana - czyste zasilanie. Zresztą jak podłączysz listwę zasilającą z filtrem - taką przeznaczoną do TV - to zobaczysz że TV zacznie inaczej świecić, w dziwięku denona nie będziesz słyszał różnicy bo to za niska klasa, ale na TV będzie różnica.
Oczywiście opcja że masz uwalone gniazdo w denonie jest najgorsza, ale może chodzić o gniazdo out monitor lub in cab/sat
Tom
Panowie dajcie proszę spokój z tymi spadkami napięcia, gdyby takowe były to telewizor by się wyłączył !! Tak samo denon - mam akurat tą markę.
Twój problem zniknie tak Ci radzą po wymianie przewodu HDMI lub wymianie listwy na taką która będzie miała odpowiedni filtr TV, czyli listwa będzie nie tylko zabezpieczała przed przepięciami ale również filtrowała zakłócenia - to podstawa dla melomana - czyste zasilanie. Zresztą jak podłączysz listwę zasilającą z filtrem - taką przeznaczoną do TV - to zobaczysz że TV zacznie inaczej świecić, w dziwięku denona nie będziesz słyszał różnicy bo to za niska klasa, ale na TV będzie różnica.
Oczywiście opcja że masz uwalone gniazdo w denonie jest najgorsza, ale może chodzić o gniazdo out monitor lub in cab/sat
Tom
mam wlasnie taka listwe przeznaczona do TV, z filtrem jakims podobno...
Tom_Killer
04-11-2011, 13:37
No to pozostały Ci przewody HDMI ten od tunera do denonka a w drugiej kolejności od monitor out do LCD
no jeszcze jest opcja że masz ją uszkodzoną
Przez weekend pokombinuje z kabelkami, do Denona pytanie tez juz poszlo.
tak mi sie wlasnie przypomnialo, ze jak ten potwor AGD (lodowka, kupiona rok temu) sie wlacza,
to czasami lampka podlogowa w salonie (salon z aneksem kuchennym) lekko przygasa...
takie zachowanie lampki zauwazylem juz kilka razy.
aha - lampka podlaczona jest do tej samej listwy co sprzet tv, lodowka ma swoje oddzielne gniazko ;)
Pytanie, czy gniazdko lodówki jest na innym bezpieczniku niż podłączona listwa?
Pytanie, czy gniazdko lodówki jest na innym bezpieczniku niż podłączona listwa?
sa na tym samym, a co to zmienia, skoro wlaczniki swiatla albo junkers (a te sa na innych bezpiecznikach) tez powoduja ze sygnal znika:/
Może być problem z przewodem zerowym. Sprawdź stan styków. Czasami pomaga odkręcenie przewodu i ponowne mocne go dokręcenie.
Może być problem z przewodem zerowym. Sprawdź stan styków. Czasami pomaga odkręcenie przewodu i ponowne mocne go dokręcenie.
Sprobuje jutro.
Dzisiaj poprzelaczalem kable HDMI - nic to nie dalo.
Podlaczylem dekoder bezposrednio do tv - problem zniknal.
Radia sluchac mozna bez zadnych problemow.
Wlaczylem muzyke z plyty - problem ze znikajacym sygnalem znow sie pojawil.
Czyli problem pojawia sie przy sygnale z HDMI.
Wyglada na to ze musze skolowac na probe jakis lepszy kabel od tych ktore mam
i sprawdzic przewod zerowy. Innych pomyslow nie mam...
No moze jeszcze awaria amplitunera wchodzi w gre.
Tom_Killer
04-11-2011, 22:59
Ja na zakończenie udziału mojego w tym poście dodam że masz DENON AVR-1611 - a on ma wyjście HDMI 1.4 , zatem moim zdaniem parametry przewodu HDMI powinny być zgodne ze standardem 1.4 pod sygnał 3D, czyli z dużą przepustowością.
Pozdrawiam
Tom
To co kolega napisał ze standardem to dość ważne, a kabelki po 15zł, nie trzymają żadnych standardów, no poza tym, że są tanie i czasem coś widać, a że tv się zawiesza i nikt nie wie dlaczego.....
Ja sam osobiście zrobił bym następujące testy:
- kable
- przepięcie lodówki do innego gniazda, innej "fazy"
- podpięcie sprzęty bez listwy zabezpieczającej (na test)
- sprawdzenie gniazd zasilających.
W tv i tunerach polsatu spadki napięć mogą dochodzić do 170V, a nawet i 110V (w skaranych przypadkach) i sprzęt się nie wyłączy więc stosowanie stabilizatorów mija się z celem.
Część sprzętu TV-SAT ma zasilanie 110V-230V, choć nie zawsze jest to napisane na tablice znamionowej.
Co do tunera to zapewne jest zrobiony na transformatorze, więc jest bardziej czuły na skoki napięć, ale stabilizatora poniżej 200V na pewno bym mu nie podłączył.
Awaria tunera raczej odpada.
Powodzenia....
Naprawdę nie ma poznaniaka z wiedzą elektryczną co by pomógł koledze na miejscu?
Może pitańje, może kabelek a może wadliwy AMP, takie gdybanie to można w nieskończoność ciągnąć.
Sytuacja wyglada na ten moment tak, ze dekoder i odtwarzacz Blu-ray jesli nie sa podlaczone do amplitunera - dzialaja ok, obraz nie znika.
Wyglada na to ze te moje budzetowe kable jednak nie sa takie zle i jakiestam standardy spelniaja ;)
Dzownilem do serwisu Denona i powiedzieli, zebym zresetowal procesor... tak tez zrobilem, niestety nic to nie dalo.
Wyglada na to, ze amp pojedzie do serwisu i zobaczymy co serwis na to powie.
Lodowki nie moge przepiac w inne gniazdo niestety bo to nieszczesne gniazdko jest za lodowka, ktora jest wbudowana w szafki
i zeby ja przelaczyc musialbym ja wytargac z zabudowy, a to za duzo zachodu ;)
p.s. chyba jeszcze sprobuje podmienic listwe, bo tego nie probowalem... tylko w sumie nie wiem co to moze dac,
jesli sprzety do niej podlaczone (ale bez ampa) dzialaja ok.
To że przepniesz lodówkę do innego gniazdka to wcale nie znaczy że zmienisz całkiem źródło zasilania. Przeważnie w blokach na mieszkanie ciągnięta jest jedna faza. Może być tak że instalacja ma jakieś słabe punkty albo jest bardzo rozległa i na danej gałęzi jest duża liczba odbiorników i w tedy przepięcie na inne gniazdko mogło by pomóc ale musiałbyś wiedzieć że gniazdko jest na innej gałęzi lub bliżej twojej głównej puszki.
Listwę możesz zmienić bo to Cię w koszty nie wpędzi :) ale to raczej AMP albo jest tak czuły albo ma jakiś feler.
edit:
Może być też tak, że kabelki które sprawdzają się w bezpośrednim podłączeniu do TV, gdy są podłączone przez AMP zgarniają coś z eteru i powodują w AMPie jakieś zakłócenia :-?
Bardziej prawdopodobne jest jednak złe zachowanie AMPa od sieci zasil.
Ja na zakończenie udziału mojego w tym poście dodam że masz DENON AVR-1611 - a on ma wyjście HDMI 1.4 , zatem moim zdaniem parametry przewodu HDMI powinny być zgodne ze standardem 1.4 pod sygnał 3D, czyli z dużą przepustowością.
Pozdrawiam
Tom
nie pamietam zebym kupowal jakies markowe kable, ale z filmem w full hd i dzwiekiem DTS HD MA dawaly sobie rade, wiec chyba takie zle nie sa co? ;)