Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Prosba o ocene HDR
robert.zydziak
02-11-2011, 23:53
Witam w sumie posiadaczem lustrzanki mojej pierwszej jestem dopiero od 2 tygodniu ale zawsze podobaly mi sie zdjecia HDR dlatego postanowilem sam cos zrobic i pochwalic sie pierwszym dzielem prosze o ocene nawet te najgorsza :)
http://foto0.m.onet.pl/_m/a463d32ecefc592654e6e8189978ebc8,21,19,0.jpg
Nie idź tą drogą. Nie zaczynaj od pseudo HDRów tuż po zakupie lustrzanki. Skup się na opanowaniu kadrowania, ekspozycji. Zrób porządne zdjęcie bez korzystania z wyspecjalizowanego softu. Dużo oglądaj innych, szukaj inspiracji. Niech pomysł na zdjęcie powstaje w głowie przed jego zrobieniem, a nie w wyniku różnych cudacznych eksperymentów na komputerze.
Ok... Przed HDRami to zainteresowałbyś się jednak kadrem i kompozycją.
Obróbka bardzo słaba - zero kontrastu i koloru, sprane wszystko jak stara ściera.
robert.zydziak
03-11-2011, 00:44
Jezeli chodzi o kolor to byl efekt zamierzony gdyz chcialem zeby to bylo troche takie ponure :) Wiem ze najpierw sie musze innych rzeczy nauczyc ale jakos tak nie moglem sie oprzec pokusie aby cos skombinowac. :)
Ja takich zdjęć nie trawię. Nie rozumiem po co tracić na nie energię. W takim miejscu można zrobić dziesiątki o wiele ciekawszych zdjęć.
ale podpis opanowałeś, pamiętaj, że na forum oceniana są zdjęcia, nie miejsce (choć nieraz pomaga).
Generalnie szaro buro i nawet do albumu rodzinnego będzie ciężko.
robert.zydziak
04-11-2011, 01:36
dobra jeszcze jedno zapodam i zabawe z HDR zostawiam na przyszlosc na razie trzeba sie skupic na nauce fotografi i obsludze nowego aparatu w sumie to nie wiem nawet za bardzo jakie obiektywy dokupic itp ale mam nadzieje ze gdzies na forum znajde odpowiedz :)
http://foto1.m.onet.pl/_m/31f4954d8f1ac46125465ec35b4d799d,10,19,0.jpg
Kolejny koszmarek... serio, zostaw HDRy w spokoju.
hijax_pl
04-11-2011, 09:49
Witam w sumie posiadaczem lustrzanki mojej pierwszej jestem dopiero od 2 tygodniu ale zawsze podobaly mi sie zdjecia HDR dlatego postanowilem sam cos zrobic i pochwalic sie pierwszym dzielem prosze o ocene nawet te najgorsza :)Jeszcze ze 2-3 miesiące i przestaną Ci się takie HDRy podobać, a zaczniesz tej techniki używać jako narzędzia do celów, do których została ona stworzona... :D
A na samym początku, to popracuj nad pisownią. Używaj przecinków, kropek, dużych liter. To taka podstawa gramatyczna w pisowni. To co tu prezentujesz, nie da się czytać. Jest to ciąg bełkotu, w którym nie można zrozumieć sensu zdania , przy jego pierwszym czytaniu.
Przed dodaniem postu, przeczytaj co sam napisałeś, i masz czas na poprawienie błędów. Trochę szacunku dla innych forumowiczów.
Co do zdjęć to juz koledzy napisali, opanuj podstawy (ale lepiej niż pisowni:D), a potem sie bierz za eksperymenty.