PDA

Zobacz pełną wersję : Filmy D3100, D5100 a Canon

Pawlus86
30-10-2011, 18:11
Mam kilka pytań do użytkowników D3100 i D5100, oraz do osób które się orientują w sprawie nagrywania filmów.
Mianowicie, chodzi mi o jakość filmów nagrywanych lustrzankami Nikona a Canonem (550D, 7D, 5D),czy różnice są "ogromne" i czy warto inwestowac w D3100 albo D5100, czy lepiej kupic Canona 550D? Chodzi mi jedynie o filmy w jakości HD.

Z góry wielkie dzięki.

wer
30-10-2011, 18:14
Lepiej w Canona zainwestować, ale czy 550 czy 600 to lepiej pytaj się na CanonBoard.info. Nikon jest jeszcze sporo z tyłu co do filmów.

Pawlus86
30-10-2011, 18:43
No własnie, tylko że systemu nie chce zmieniać a tak musiałbym kupić Canona i do tego jakiś sensowny obiektyw, a to już jest większy wydatek i wlasnie chciałbym się Was prosić o kilka opini na temat własnie AFu podczas nagrywania.

kolas
30-10-2011, 18:58
Przykro mi to stwierdzić ale jeżeli chodzi o AF w filmowaniu to sony z technologią półprzezroczystego lustra wymiata. Testowałem SLT-A55 i AF sobie nieźle radził. W nikonach i canonach to chyba tylko MF

matiax
30-10-2011, 19:03
to zależy jaki chcesz mieć wpływ na parametry kręconego filmu - w canonie 600d masz większy wybór opcji w trakcie kręcenia (przysłona,iso itd)i ciągły af działa troche lepiej w trudnych warunkach,w nikonach d3100 i d5100 mniejszy ( bardziej automatycznie się wszystko odbywa). W d7000 znowu masz wiele opcji do wyboru w trakcie kręcenia ale ciągły af nadal gorzej niz w canonach. Jest jeszcze opcja Sony alpfa a55 - świetny szybki af ale w trakcie nagrywania filmu niestety pełna automatyka ( no chyba że wyłączysz af)

blackside
31-10-2011, 20:25
D3100 filmy jakość ok- ostrzenie.... niezabardzo... a żre prądu jak cholera. Dla mnie filmy i lustrzanka to nieporozumienie. Choć lepiej mieć jak nie- ale nie używam, choć szczeże gł ze wzg na dosłownie zżeranie aku.Mowa o full hd.

morzon
31-10-2011, 20:41
No własnie, tylko że systemu nie chce zmieniać a tak musiałbym kupić Canona i do tego jakiś sensowny obiektyw, a to już jest większy wydatek i wlasnie chciałbym się Was prosić o kilka opini na temat własnie AFu podczas nagrywania.

Zapomnij o AF podczas nagrywania filmów. Nie ze względu na to jak jest to rozwiązane w poszczególnych aparatach ale po prostu na to jak samo ostrzenie. Lustrzanka to nie gówniana kamerka full hd z 15sto metrową GO, tylko tu zwykle spoooro mniejszą (nawet na ciemnym kicie, nie mówiąc o jaśniejszych szkłach) więc ew przeskoki ostrości jak ktoś sie ruszy itd wyglądają dramatycznie. Zresztą błyskawiczne ustawienie ostości wygląda po prostu źle - widziałeś kiedyś w filmie jak wyglądają przeostrzenia? Płynne i na pewno NIE błyskawiczne.

Filmy i lustrzanka to nieporozumienie? Kolega blackside chyba troszkę nie w temacie jest... proponuję wrzucić na vimeo w wyszukiwanie choćby 550D albo 600D (bo najtańsze, żeby nie było, że 5D to drogie blablabla). Chyba, że na myśli są filmiki z bieganiem za dzieckiem po pokuju albo ogródku, a jedyny ich cel to archiwizacja bez planów na ponowne obejrzenie - wtedy tak - kamerka to rozwiązanie idealne.

Lepiej w Canona zainwestować, ale czy 550 czy 600 to lepiej pytaj się na CanonBoard.info. Nikon jest jeszcze sporo z tyłu co do filmów.

Lepiej na forum vDSLR.

Kacper82
31-10-2011, 21:10
A myślałeś o kamerze z funkcją robienia zdjęć? :]

blackside
31-10-2011, 22:23
S3int- zwykła kamerka za 1500zł ma lepsze chyba funkcje niż lustrzanka. Pomijam jakość szkła i matrycy. W kamerce masz dużo lepszy zoom a to w zwykłych wypadach jest przydatne- inna kwetia to jakość tego zoomu :P.
Tak myślę o takich zastosowaniu kamery bo do innych to fakt albo dobra lustrzanka albo porządna kamera ;-0

pioter m
31-10-2011, 23:10
S3int- zwykła kamerka za 1500zł ma lepsze chyba funkcje niż lustrzanka. Pomijam jakość szkła i matrycy. W kamerce masz dużo lepszy zoom a to w zwykłych wypadach jest przydatne- inna kwetia to jakość tego zoomu :P.
Tak myślę o takich zastosowaniu kamery bo do innych to fakt albo dobra lustrzanka albo porządna kamera ;-0
Powodzenia z tym zoomem. Zauwaz, ze szeroki kat w kamerkach to ekwiwalent 45mm na FX, czyli na zoomie x12 (bidny wedlug wielu) robi sie ekwiwalent 540mm. Hmmm... Ze stabilizacja (w kamerkach nie dorasta tej z nikkora 70-300vr do piet) niewiele powalczysz. W wielu masz zoom x30 i wiecej. Juz pomijajac bidna jakosc tej optyki, tego poprostu nie da sie utrzymac krecac 'z reki'. Moja kamera ma tylko x12 i jest ciezko.
Porzadna kamera to nie 2000pln.
Focenie kamerka za 1500pln to juz zupelnie poroniony pomysl. Jakos jest gorsza niz z kompakta.

blackside
31-10-2011, 23:56
Bawiłem się kamerką za 1499 ziko - na 100% jakość była lepsza od "kompakta" . Dźwięk, AF oraz komfort pracy był za kamerą. Inna sprawa sam bym tego w życiu nie kupił. :P
A co więcej na kamerach się wogóle nie znam . Miałem tylką ją w rękach. Choć jedno małe ale lustrzanka + odpowiednie szkło to też kwota nie mała .

pioter m
01-11-2011, 09:00
Kolego. Zauwaz, ze napisalem o foceniu kamerka (sa takie, ktore to umozliwiaja), co zasugerowal jeden z kolegow.
Z dwojga zlego wole filmowac aparatem. Kamere FHD tez posiadam. Mam wiec odniesienie.

eustachydreptak
07-11-2011, 17:35
Koleżanki i koledzy. Nikon 5100 to ostatnia lustrzanka, którą można polecić do filmowania. Skusiłem się na ten model i nieźle wtopiłem. W trybie filmowania działa jak wyjątkowo tępy automat. Nie można w nim kompletnie nic ustawić. Ani migawki ani przesłony, ani iso, kompletnie nic. Aparat sam ustawia migawkę na 1/30 i nie można nic z tym zrobić. W efekcie na filmie uwidacznia się efekt strobo. Ciekawy jestem czy to celowe działanie Nikona? Przecież w niższych modelach (np.3100) soft umożliwia choćby ustawienie migawki czy przesłony. A tu niestety katastrofa. Nikon chwali się jakie to unowocześnienia wprowadził do tego modelu, a tak naprawdę skopał go kompletnie. Bo po kiego grzyba jest mi potrzebne śledzenie obiektu czy kilka innych wątpliwej jakości efektów, jeśli podstawowych ustawień nie można dokonać manualnie. Kompletna klapa. Jeśli ktoś chce kupić nowego nikona d5100 z obiektywem 18-105 piszcie na priv. Fotki robi super. Ale co z tego jeśli ja potrzebuję lustrzankę do filmów. Przechodzę na canona.

jo44
07-11-2011, 19:55
Nie mam wprawdzie D5100, ale czytam instrukcję na stronie 108 i widzę co innego - przysłonę można regulować w trakcie filmowania w trybach M i A.

Fatman
07-11-2011, 20:16
Przysłonę można ustawić tylko przed wejściem w tryb LV.

eustachydreptak, akurat efekt "strobo" nie wynika z ustawienia 1/30 (takie ustawienie nawet ten efekt zmniejsza, poprzez lekkie rozmycie obrazu). "Strobo" mamy dzięki progresywnemu 24/25p -zobacz, że przy 30p jest już lepiej. W szczegóły nie będę się zagłębiał, bo i tak nie jestem w stanie tego sensownie wytłumaczyć -na forum vdslr jeden z userów bardzo ciekawie opisuje to zagadnienie i tam możesz o tym poczytać.

Na automatyce D5100 radzi sobie całkiem nieźle, razić może idiotyczna praca pomiaru światła (która nie uwzględnia pewnej bezwładności i za szybko reaguje na zmiany oświetlenia filmowanej sceny), jednak pozostałe parametry dobiera całkiem rozsądnie.
Oczywiście nie ma mowy o dobrze działającym AF -tu rozwiązanie Nikona zawodzi na całego.

Swoją drogą jeśli chodzi o zakup sprzętu do filmowania (i przy okazji przyzwoitej jakości zdjęć -takich samych jak z D5100 i D7000) to polecam zainteresować się Sony NEX-5N (wystarczy na początek nawet z 18-55 3.5-5.6 OSS). Na prawdę fajny sprzęt za rozsądne pieniądze.
I co ważne z dobrze działającym AF i pełną manualną kontrolą nad filmami.

tmk_t
07-11-2011, 20:44
Jak tylko do filmów i nie dużym kosztem to rozważ compakt sony hv9, maly i poręczny, a filmy klasa
Zakładając że nie pomyliłem modelu...

Fatman
07-11-2011, 20:46
Z tym, że w takim kompakcie nie będzie już tak przyjemnej zabawy z GO i niestety szumem nas uraczy sporo większym w trudnych warunkach.

tmk_t
07-11-2011, 20:48
Ok, ale nawakacjach super się spisuje, widoczki i takie tam

STomasz
07-11-2011, 23:32
Koleżanki i koledzy. Nikon 5100 to ostatnia lustrzanka, którą można polecić do filmowania. Skusiłem się na ten model i nieźle wtopiłem. W trybie filmowania działa jak wyjątkowo tępy automat. Nie można w nim kompletnie nic ustawić. Ani migawki ani przesłony, ani iso, kompletnie nic. Aparat sam ustawia migawkę na 1/30 i nie można nic z tym zrobić. W efekcie na filmie uwidacznia się efekt strobo. Ciekawy jestem czy to celowe działanie Nikona? Przecież w niższych modelach (np.3100) soft umożliwia choćby ustawienie migawki czy przesłony. A tu niestety katastrofa. Nikon chwali się jakie to unowocześnienia wprowadził do tego modelu, a tak naprawdę skopał go kompletnie. Bo po kiego grzyba jest mi potrzebne śledzenie obiektu czy kilka innych wątpliwej jakości efektów, jeśli podstawowych ustawień nie można dokonać manualnie. Kompletna klapa. Jeśli ktoś chce kupić nowego nikona d5100 z obiektywem 18-105 piszcie na priv. Fotki robi super. Ale co z tego jeśli ja potrzebuję lustrzankę do filmów. Przechodzę na canona.

Przeczytaj dokładnie instrukcję... :)

eustachydreptak
07-11-2011, 23:51
Kolego Stomasz. Jeśli masz jakąś wiedzę to proszę podziel się nią ze mną. Zagadki rebusy, jolki, krzyżówki itp zostawiam sobie na okres, gdy będę na emeryturze i będę miał dużo czasu. Przeczytam wtedy wszystkie instrukcje, zaległe lektury z ogólniaka itp. Wiesz jak z Nikona 5100 zrobić przydatne urządzenie w manualu to napisz. Jeśli nie wiesz - to nie zapełniaj serwera i nie wprowadzaj zamieszania.

eustachydreptak
07-11-2011, 23:57
Fatman - oczywiście strobo w d5100 ma kilka przyczyn: 1/30, progresiv, 25 klatek .... pewnie pogoda i coś tam jeszcze. Niestety Nikon nie pomyślał żeby uruchomić w tym modelu choćby 50i, i manualnych nastawów. Szkoda bo konkurencja wymiata. Myślę że nie należy się spodziewać jakichś poprawek softu. Pewnie taka polityka Nikona.

morzon
08-11-2011, 00:00
Fatman - oczywiście strobo w d5100 ma kilka przyczyn: 1/30, progresiv, 25 klatek .... pewnie pogoda i coś tam jeszcze. Niestety Nikon nie pomyślał żeby uruchomić w tym modelu choćby 50i, i manualnych nastawów. Szkoda bo konkurencja wymiata. Myślę że nie należy się spodziewać jakichś poprawek softu. Pewnie taka polityka Nikona.

1/30 nie ma nic do strobo, fatman Ci już pisał przecież. 25 klatek tym bardziej...

11-11-2012, 14:04
witam, czy filmując d3100 z kitem kobieta sobie poradzi a aparat da rade? czy tylko manual wchodzi w grę.
zastanawiam sie na d tym modelem dla zony-zalezy jej na filmikach a mi na lustrzance bo jesczze wchodzxa w grę dwa kompakty FZ-31 oraz Sony h20v. nie wiem co sie najlepiej sprawdzi.

drdln
11-11-2012, 14:33
witam, czy filmując d3100 z kitem kobieta sobie poradzi
Troszkę szowinistycznie to zabrzmiało :D

GonzoG
11-11-2012, 15:51
Lustrzanki (poza Sony SLT) nie mają płynnego AF w czasie nagrywania, tzn. aparat co jakiś czas poluje na ostrość, a dźwięk silnika z cichego obiektywu jest na tyle wyraźny, że jeśli nie użyjesz zewnętrznego mikrofonu to lepiej nagrywać bez dźwięku - filmiki to obrazujące łatwo znaleźć na youtube.

Tak więc jak ma być do nagrywania, to dobry kompakt/hybryda/bezlusterkowiec.
Lustrzanka tak, ale ręczne ostrzenie.