PDA

Zobacz pełną wersję : Canon na Nikon.

koalazpoznania
30-10-2011, 10:54
Witam serdecznie :)
Jako, że jestem tu nowy, nie do końća znam to forum ale liczę na konkretne odpowiedzi a nie trolling :)
Obecnie jestem posiadaczem Canona 60D( pierwsze lustro, na początku miałobyć do filmów ale wolałem jednak zdjęcia..). Lecz po pół roku, canon mnie trochę zawodzi( nie mówię tu o moim sprzęcie ale ogólnie o canonie).
Mam zamiar smienić system (obecnie do canona mam obiektyw 100 f2.0 i m42 heliosa 50).
Na jaki aparat z serii nikonów mógłbym zmienić mój sprzęt ?

morzon
30-10-2011, 10:56
A cóż Cie tak zawodzi w canonie?

koalazpoznania
30-10-2011, 10:59
Hm.. może nie tyle zawodzi, ale wrażenia wizualne zdjęć z nikona trafiają do mnie ( Wiem, wiem, aparat nie robi zdjęć tylko "fotograf") ale jednak jest coś co mnie w moich zdjęciach denerwuję

arturmsi
30-10-2011, 11:01
zmienić*
zasadnicze pytanie, jakim budżetem dysponujesz ?

morzon
30-10-2011, 11:01
I myślisz, że jak zmienisz sprzęt to magicznie nagle będą lepsze?

koalazpoznania
30-10-2011, 11:05
O jezu, mówiłem, że nie chcę trolingu. Chodzi mo o kolorystyke, w canonie mik sie nie podoba i tyle. Jestem amatorem i robie to dla siebie, więc, to jak odbieram swoje zdjecia ma byc wazne dla mnie nie dla innych ( poki co mimo ze krytyka mile widziana)
Co do budżetu, planuje sprzedać swój obecny sprzęt więc będzie to kwota w granicach 4 tysięcy

marekb
30-10-2011, 11:05
Żeby gorsze nie były;) stara kasy i zawód. Może kup takiego nikona z którego te piękne zdjęcia widziałeś?

Pawel92
30-10-2011, 11:16
Wrzuć może jakieś przykłady zdjęć i wyjaśnij, co Ci się w nich nie podoba.

MariuszJ
30-10-2011, 11:30
Chodzi mo o kolorystyke, w canonie mik sie nie podoba i tyle.
Matryce łapią luminancję, kolor powstaje w postprocesie. Piszesz pewnie o postprocesie wmontowanym w puszkę. Więc zastosuj postproces poza puszką - DPP jest darmowy i daje bardzo dobre rezultaty.

Piotr Szmidt
30-10-2011, 11:39
[/URL]dziwie wam sie strasznie ze tak konkretngo czlowieka "atakujecie". # miesiace temu przechodzilem to samo i z prawdopodobnie tych samych przyczyn i jakos nie bylo tego problemu.

koalazpoznania (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53232) - jak chcesz to poczytaj u mnie na blogu serie artykułów o przesiadce z canona na nikona: [url]http://www.studio-colorbox.pl/2011/08/jak-canon-stal-sie-nikonem/

zaitsev
30-10-2011, 11:44
Jak się chce znaleźć w starej zabawce powód do zmiany, to się znajdzie. Zawsze. ;)

nowart
30-10-2011, 11:46
O jezu, mówiłem, że nie chcę trolingu. Chodzi mo o kolorystyke, w canonie mik sie nie podoba i tyle. Jestem amatorem i robie to dla siebie, więc, to jak odbieram swoje zdjecia ma byc wazne dla mnie nie dla innych ( poki co mimo ze krytyka mile widziana)

Skoro w takim razie nie możesz/nie chcesz dokładniej naświetlić problemu, jaki trapi Twojego Canona i cóż takiego Ci się w nim nie podoba to niestety ale nikt tu jasnowidzem nie jest. Tym bardziej, że pierwsze słyszę aby ktoś chciał się przesiadać z Canona na Nikona właśnie ze względu na kolory...
Przy tej porcji informacji najlepszą radą będzie ta jaką udzielił marekb :)

Pawel92
30-10-2011, 11:50
Nie przesadzajmy z tym "atakowaniem". Kolega pisze o problemach z kolorem i aby mu pomoc, trzeba by najpierw zrozumieć w czym rzecz leży.

koalazpoznania
30-10-2011, 11:51
Dzięki zaraz zajmę się lekturą :)
A co do postów wyżej... nie warto komentować :)

nowart
30-10-2011, 11:58
koalazpoznania (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53232) - jak chcesz to poczytaj u mnie na blogu serie artykułów o przesiadce z canona na nikona: http://www.studio-colorbox.pl/2011/08/jak-canon-stal-sie-nikonem/

Piotr, wybacz szczerość ale z tego artykułu to nie za wiele można wywnioskować... jakiejś większej serii o przesiadce też dopatrzeć się nie mogę. (zwróciłbym uwagę na błędy bo jest ich na blogu spoooro ;))

amirez
30-10-2011, 12:03
Witam serdecznie :)
Jako, że jestem tu nowy, nie do końća znam to forum ale liczę na konkretne odpowiedzi a nie trolling :)
Obecnie jestem posiadaczem Canona 60D( pierwsze lustro, na początku miałobyć do filmów ale wolałem jednak zdjęcia..). Lecz po pół roku, canon mnie trochę zawodzi( nie mówię tu o moim sprzęcie ale ogólnie o canonie).
Mam zamiar smienić system (obecnie do canona mam obiektyw 100 f2.0 i m42 heliosa 50).
Na jaki aparat z serii nikonów mógłbym zmienić mój sprzęt ?
... bez urazy.
1. Masz ochotę zmienić system - zmieniaj!
2. Na co zmienić? Na najdroższy na jaki ciebie stać!
3. Czy zdjęcia będą lepsze - trudno powiedzieć, bo zdjęcia robi człowiek a nie sprzęt.
4. "trolling" - sam prowokujesz w pierwszym zdaniu i masz pretensje - dziwny z ciebie canoniarz ;)

nowart
30-10-2011, 12:10

Wiesz na czym polega profesjonalne doradztwo? Na tym, iż wpierw trzeba poznać potrzeby klienta.
Ty natomiast na prośby o naprowadzenie na trapiący Cię problem wystawiasz adwersarzom środkowy palec.
Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby już tu nikt się słowem nie odezwał...

Pawel92
30-10-2011, 12:26
Dzięki zaraz zajmę się lekturą :)

No i jak po lekturze? Sprawa się wyjaśniła?

marekb
30-10-2011, 12:39
Wiesz na czym polega profesjonalne doradztwo? Na tym, iż wpierw trzeba poznać potrzeby klienta.
Ty natomiast na prośby o naprowadzenie na trapiący Cię problem wystawiasz adwersarzom środkowy palec.
Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby już tu nikt się słowem nie odezwał...
+1

manfred
30-10-2011, 12:54
A ciul nabije sobie jeden post wiecej. Nikon D70 fajna puszka jak dla mnie wystarczy na wędrówki górskie. Potem D80 bardziej mi się spodobał ze względu na swoje iso 100. D300 Ogólnie miałem go jako beckup do ślubów po pół roku sprzedałem. Świetny sprzęt do fotografii górskiej. D700 rewelacyjny af i dziadowskie kolory w sztucznym świetle w skapych warunkach oświetleniowych . Wiem wiem zaraz nastąpi atak że trolinguje( super zwrot muszę żonie powiedzieć). D3s nie mam ale za pół roku będe miał. C5MKII rewelacyjny obrazek, af do d... troszkę gorszy. Obsługa masakrastyczna. Ale najważniejsze to obiektywy. Ja jako perfidny leń najbardziej lubię 18-200 na dx i 28-300 na FX. Jak cos to pytaj na nikonie znam sie najlepiej z wszystkich tutaj. Ależ mi skromnie to wyszło.

m-a-r
30-10-2011, 12:58
Hm.. może nie tyle zawodzi, ale wrażenia wizualne zdjęć z nikona trafiają do mnie ( Wiem, wiem, aparat nie robi zdjęć tylko "fotograf") ale jednak jest coś co mnie w moich zdjęciach denerwuję

zmień balans bieli, zmien nasycenie kolorow.

Rascal
30-10-2011, 13:43
Bedac bardziej szczegolowy obrazowanie z matrycy w obu aparatach jest bardzo podobne. Minimalna roznica jest na kanale koloru, i nieco inna separacja barw w przypadku WB. Jesli nie podobaja ci sie kolory, to mozna je nieco zmodyfikowac za pomoca presetow w puszce, jesli nadal nie jestes zadowolony pozostaje RAW.

Wykonaj zdjecie tego samego motywu aparatami, umiesc jpeg i raw, to z pewnoscia wyjdzie jak to poprawic.

Piotr Szmidt
30-10-2011, 14:30
Szybkie pytanie do specjalistów ktorzy wypowiedzieli sie w tym watku - Ile z was mailo zarowno Canona i Nikona przez czas dluzszy niz 2-3 lata zeby moc w pelni ocenic roznice?? Pytam z ciekawosci

marekb
30-10-2011, 14:38
Szybkie pytanie do specjalistów ktorzy wypowiedzieli sie w tym watku - Ile z was mailo zarowno Canona i Nikona przez czas dluzszy niz 2-3 lata zeby moc w pelni ocenic roznice?? Pytam z ciekawosci
aż tyle czasu trzeba by ocenić...??:confused: czyli ludzie odpisujący by coś popróbował mają rację, bo 60D to 2-3 lata temu nie jeszcze było;).

Piotr Szmidt
30-10-2011, 14:49
marekb - pamietaj ze podstawowa roznica miedzy canonami a nikonami to rodzaje matryc. CMOS vs CCD.

To ile czasu zajmuje ocenienie to sprawa drugorzedna, ale im dluzszy czas testowania tym wieksze prwadopodobienstwo do rozpoznania wiekszej liczby roznic.

Ja robilem podnad 10 lat roznymi Canonami - mozna powiedziec ze prawie bylem funboyem tej marki. Ale nadszedl takim moment ze przestaly mi odpowiadac pewne parametry Canona, które z kolei Nikon miał w moim odczuciu poprawne dla moich potrzeb. Ot co - powod zmiany banalny.

byTOMall
30-10-2011, 14:56
Raczej CMOS vs CMOS (starsze CCD).

Pawel92
30-10-2011, 15:01
Dajmy sobie może już spokój z kolejnym wątkiem C vs. N.
Jeżeli autor wątku nie jest zainteresowany dyskusją opartą o konkrety (jego zdjęcia i wyjaśnienia) na co wskazuje jego skromny wkład do dyskusji, to może lepiej zamknąć wątek?

Rascal
30-10-2011, 15:27
Matryca CCD starszych N mial dosc specyficzna charakterystyke obrazowania. Po lewej stronie Nikon D40, po prawej Canon 5D.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/2838/ecrl.jpg)

zrodlo flickr.com

MariuszJ
30-10-2011, 15:38
Matryca CCD starszych N mial dosc specyficzna charakterystyke obrazowania. Po lewej stronie Nikon D40, po prawej Canon 5D.

Nie twierdzę, że filtry Bayera na wszystkich matrycach są identyczne. W większości jednak wypadków takie porównania to są konkursy puszkowych silników jpegów oraz algorytmów wyliczania WB.

Rascal
30-10-2011, 15:41
Zdecydowanie sie z tym zgadzam.

Valdek_Tychy
30-10-2011, 15:49
Nikonami fotografuję prywatnie od - hm.... od zawsze, w pracy fotografuję canonami od kilku lat i powiem tak: sterowanie korpusem zdecydowanie lepiej odpowiada mi u nikona, zdjęcia (technicznie) jakby lepsze w canonie a ostatnio miałem możliwość popstrykać 60D z podpiętą EF 70-200 f2,8 IS II USM i miód malina aż mi się zachciało.Generalnie nie ma możliwości stwierdzenia co jest lepsze,canon czy nikon, jednemu pasuje to co przeszkadza drugiemu i odwrotnie

MariuszJ
30-10-2011, 15:59
Nikonami fotografuję prywatnie od - hm.... od zawsze, w pracy fotografuję canonami od kilku lat i powiem tak: sterowanie korpusem zdecydowanie lepiej odpowiada mi u nikona, zdjęcia (technicznie) jakby lepsze w canonie a ostatnio miałem możliwość popstrykać 60D z podpiętą EF 70-200 f2,8 IS II USM i miód malina aż mi się zachciało.Generalnie nie ma możliwości stwierdzenia co jest lepsze,canon czy nikon, jednemu pasuje to co przeszkadza drugiemu i odwrotnie
Ale my kompletnie nie o tym mówimy... nie rozprawiajmy tu teraz o dźwigienkach i szkłach... kontynuujmy Wielką Kolorową Akcję Uświadamiającą, co prawda obiekt uświadamiany chyba nie jest już nią zainteresowany...

Rascal
30-10-2011, 16:57
Sprawa jest dosc prosta. Taka czy inna kolorystyka to wynik ustawienia przetwarzania obrazu w puszce, i to w jaki sposob jest interpretowany plik RAW przez wywolywarki.

Piotr Szmidt
30-10-2011, 18:53
Sprawa jest dosc prosta. Taka czy inna kolorystyka to wynik ustawienia przetwarzania obrazu w puszce, i to w jaki sposob jest interpretowany plik RAW przez wywolywarki.

oraz od tego jak dana matryca interpretuje posczegolne kolory i ich odcienie. Jedne matryce lepiej odwzorowuja odcienie zielonego a gorzej czerwonego i na odwrot. Wynika to z budowy danej matrycy.

hijax_pl
30-10-2011, 18:56
oraz od tego jak dana matryca interpretuje posczegolne kolory i ich odcienie. Jedne matryce lepiej odwzorowuja odcienie zielonego a gorzej czerwonego i na odwrot. Wynika to z budowy danej matrycy.Oczywiście. Ale to akurat jest bardzo prosto w najlepszy wypadku całkowicie wyeliminować, a przynajmniej znacząco zminimalizować ;)

<| MICHAŁ |>
30-10-2011, 19:08
mialem przez 2 lata 5d, od dwoch lat mam d700.
D700 - lubie obsluge, jej prostote, AF, 28-300, wysokie iso (nie musze targac statywu), 50G
5D - kolor, kolor, kolor, matryca, 70-200/4Lis
i tyle :)

w temacie pytania... jesli zmieniac to na FF - wtedy jest roznica, z 60D na d300/d7000 chyba nie ma wiekszego sensu

MariuszJ
30-10-2011, 19:08
oraz od tego jak dana matryca interpretuje posczegolne kolory i ich odcienie. Jedne matryce lepiej odwzorowuja odcienie zielonego a gorzej czerwonego i na odwrot. Wynika to z budowy danej matrycy.
Matryce nic nie interpretują, bo są zbiorami czułymi jedynie na luminancję sensorów. Co najwyżej mają mniejsze czy większe straty na filtrze bayerowskim.

Zgniłozielonego jak kupa Shreka rawa interpretuje program komputerowy - w puszce albo w komputerze.

To jak, co lepsze? Canon, Nikon, Adobe czy Apple? Canon na Adobe?

hijax_pl
30-10-2011, 19:13
Matryce nic nie interpretują, bo są zbiorami czułymi jedynie na luminancję sensorów.Które to, w zależności od technologi produkcji mają różną efektywność kwantową. Kolorystyka filtrów macierzy Bayera też nie jest stała. To właśnie powoduje, że różne sensele mają różną czułość i procek musi dokonać odpowiedniej kalibracji. ;)

To jak, co lepsze? Canon, Nikon, Adobe czy Apple? Canon na Adobe?Jak dla mnie Nikon z Adobe :D

Rascal
30-10-2011, 21:45
Zdecydowanie lepiej Nef'a interpretuje C1. Lepsza separacja barw, klarownosc, kontrast, brak zafarbow itp. przy nim Adobe wyglada jak brzydkie kaczatko :)

marekb
30-10-2011, 21:58
Zdecydowanie lepiej Nef'a interpretuje C1. Lepsza separacja barw, klarownosc, kontrast, brak zafarbow itp. przy nim Adobe wyglada jak brzydkie kaczatko :)
acha... i znów się zacznie C1 vs LR... może za miesiąc jak będzie chwila czasu spróbujemy..?? moich kilka podejść kazało mi od C1 odejść. Ja w LR ... jestem gotów, z tym że w grudniu, styczniu...:)

MariuszJ
30-10-2011, 22:03
Ja jestem niewolnikiem LR - to jeden z tych niewielu programów komputerowych, przy używaniu których mam uczucie się że ten, kto go projektował, wiedział kto go będzie stosował albo i nawet sam go użytkuje.

I pomimo, że to co jest przedmiotem wątku - kolory - podobają mi się bardziej (na defaultach rzecz jasna) z firmowych DPP czy VNX - nie wygląda na to, żebym LR zdradził w najbliższej przyszłości.

O czym właściwie jest ten wątek? ;)

Rycerz
31-10-2011, 00:04
Jak cos to pytaj na nikonie znam sie najlepiej z wszystkich tutaj. Ależ mi skromnie to wyszło.

nieprawda, to ja się znam lepiej :-P
;-) ;-)

miałem dłuższy czas i jeden i drugi system, jak bardzo dużo osób na forum.
Zmiana sytemu to nic strasznego ;-) najwyżej trochę kosztuje :-P ale akurat narzekanie na kolorystyke w canonie to przegięcie ;-) Mozna narzekać na AF w canonie [ bo on tam prawie nie istnieje ;-) ] ale kolor jest sympatyczniejszy "u nich".

Piotr Szmidt
31-10-2011, 11:35
rycerz - akurat tutaj sie z toba niezgodze, ale musisz pamietac warunek konieczny do zaakceptowania mojej odpowiedz. To co pisze to moje wlasne subiektywne odczucie :) Pozatym pamietaj tez ze przesiadlem sie z canona 40D na Nikona D7k - zupelnie dwie rozne "klasy" sprzetu, a przedewzystkim kompletnie inne technologie rozlozone w czasie ;)

krolewicz
31-10-2011, 12:00
jaka gigantyczna roznice odczules po zmianie 40d na d7k?

lepsze wysokie iso, lepszy wyświetlacza, a poza tym? nie dramatyzujmy

Piotr Szmidt
31-10-2011, 12:53
jesli juz bardzo pragniesz zebym wymienial:

-wiecje PIXLI - przy obrabianiu szegułów niekwestiownowalna zaleta,a nie wyscig szczurów po lepsza luszczanke
-lepsze odzworowania odcieni czerwonego i bardzo prosze nie wmawiac mi ze wszystko sie da osiagnac za pomoca sówaczkow. Pracuje na rawach przynajmniej 7 lat.
-po kalibracji w serwisie znacznie pewniejszy AF niz w Canonie

-kwestia obslugi itp to juz rzecz wzgledna.

Te wyżej wymienione powody byly głównym argumentem jesi chodiz o zmiane marki body. To co piszesz o ISO - TAK, niekwestionowalnie lepsza jakosc przy gigantycznym ISO w porownaniu do Canona. Tam rzadko wchodzilem wyżej niż 400, tutaj bez mrogniecia moge sobie pozwolic na ISO 1000-1200 i nie czuje bolu.

Moze to i fanaberia, ale stac mnie na nia było i taki kaprys miałem. A jesli stwierdzam ze Nikon ma sikwake i basen a przy okazji robi lo....a to i tak nikt mnie nie w mowi ze Canon i Nikon to to samo, a mozna sobie wyregulowac sówaczkami w LR czy C1. Gdyby tak bylo to by nie bylo roznych marek a do tego tym bardziej różnych modeli.

nowart
31-10-2011, 12:54
Panowie, zróbcie to choćby dla powagi tego forum i własnej dumy. Wpadł tu jakiś troll, zarejestrował się, rzucił jakiś chwytliwy, tani temacik jak dzieciom plastikowego resoraka. Teraz pewnie siedzi przed kompem, w zadku mając całe te dylematy i ma ubaw po pachy widząc jak starzy, poważni forumowicze drą szaty nad tysiącpińćsetnym tematem o wyższości świąt jednych nad drugimi...
Dajcie sobie luzu :)

Pawel Pawlak
02-11-2011, 12:43
Kolejny wątek bez sensu... :/

Remol71
03-11-2011, 16:12
A cóż Cie tak zawodzi w canonie?

Helios ??

Remol71
03-11-2011, 16:18
.. za pomoca sówaczkow........sówaczkami w LR czy C1.....

Nie wytrzymałem SUWAĆ. Do słownika.