PDA

Zobacz pełną wersję : Studio za 40tyś

Fandraży
30-10-2011, 00:40
Witam.Staram sie o dostacje z pewnej fundacji w moim mieście,z której można dostać max 40tyś zł.Pisze biznesplan i chciałbym w nim uwzględnić sprzet na tą własnie kwote.Napiszcie jaki sprzęt studyjny z górnej pólki do 40 tyś mógłbym za to kupić.Dzieki i pozdrawiam.

wer
30-10-2011, 02:22
Odpowiedz sobie czego potrzebujesz, ile lamp, jakiej mocy, jakie modyfikatory, jakie tła, dodatkowe wyposażenie studia. I gdy będziesz wiedział co chcesz szukaj czegoś dopasowanego do twojego budżetu.

marekb
30-10-2011, 04:50
Odpowiedz sobie czego potrzebujesz, ile lamp, jakiej mocy, jakie modyfikatory, jakie tła, dodatkowe wyposażenie studia. I gdy będziesz wiedział co chcesz szukaj czegoś dopasowanego do twojego budżetu.

A nie odwrotnie;) czyli wg mnie powinieneś najpierw znać site na tym co robisz a potem prosić o kasę.

RobertMiernik
30-10-2011, 04:53
To 40tyś to Ci nie wystarczy na dużo tego sprzętu z 'górnej półki' ;)

Fandraży
30-10-2011, 12:18
Akurat w tym przypadku fundacja nie narzuca mi ile i na co mam przeznaczyć tak jak sie to odbywa przez urząd pracy.

haradrimm
30-10-2011, 12:35
Do czego ma służyć studio? Co innego kupisz jeśli będziesz fotografować biżuterię, a co innego samochody;)

pewex
30-10-2011, 16:44
Klasyka...

Kacper82
30-10-2011, 17:21
Ja bym dał biznesplan obejmujący tak ok. 30 tys. Bo wg. mnie na 40k nie masz co liczyć, o ile nie wpiszesz czegoś, co powali ich na kolana ;)

Erie
30-10-2011, 17:46
sprzęt studyjny = oświetlenie, tła itd + aparat i szkła czy tylko oświetlenie, tła itd, bo aparat i szkła już posiadasz?

Fandraży
30-10-2011, 20:11
Aparat,i szkła oczywiście posiadam.Zależy mi np na dobrych lampach studyjnych.Mysle o fotografii reklamowej oraz portretowej.

RobertMiernik
30-10-2011, 21:04
Powierzchni studia też nie podałeś, nie wiemy czy tylko studio czy też plener... ech ;P

Z górnej półki powiadasz...
W takim razie:
2 x 1200 Ws
2 x 600 Ws
Do tego [duży] Oktagon, [duży] softbox, ze dwa stripy, strumienica, beautydish tyle z podstawowych modyfikatorów, oczywiście do tego cała reszta osprzętu, statywy, kable, wyzwalacze radiowe, blendy, tła i inne pierdółki

Przy takiej szczegółowości pytania, tak szczegółowa odpowiedź pewnie wystarczy?

wer
31-10-2011, 03:14
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13243&jestem-fotografem-mody-o-oswietleniu-w-plenerowej-fotografii-mody-cz-5-rozbudowany-zestaw-oswietleniowy

Ciekawy opis rozbudowanego sprzętu na sesję plenerową, wraz z cenami.

Tommy
31-10-2011, 12:34
idź i wynajmij sobie ze 2-3 studia na 2godszinki i się pobaw. a skoro dopiero masz zamiar się zabrać za foty studyjne to chyba też dobra książka się przyda - inaczej się ciuchy fotografuje do których przyda Ci się zapas manekinów a inaczej jak ktoś wspomniał auta i biżuterię. Nie zapomnij o dobrym statywie i pytanie jakie szkło i jakie body masz bo to też może warto zmienić lub rozbudować (jednym szkłem nie obskoczysz wszystkiego)
Generalnie po takich tematach to aż przykro się robi jak dobra kasa marnuje się na czyjeś chwilowe hobby :(

Mario__M
02-11-2011, 13:23
Moim skromnym zdaniem to za 40tys.zł na sprzęt z górnej półki to tylko może być słabiutko! Myślę tutaj o Broncolor, Brise, Profoto ;)
Ale na jeden generator Profoto Pro-B3 AirS, disha i jakiegoś stripa tobie starczy ;)

Marcin_gda
04-11-2011, 11:13
Nie wiem, czy to górna półka, ale powinno styknąć na sensowny zestaw elinchroma lub bowensa...
Pytanie - co kolega chce osiągnąć. Fotografować samochody, meble, ludzi czy biżuterię...

Jatin
11-11-2011, 18:31
Kolejne pytanie z serii głupich, wybaczcie ale IMHO takie pytania sugerują klienta który nie ma pojęcia o fotografii a przynajmniej o fotografii studyjnej. Wątpię żeby ktoś takiej osobie chciał dać 40 tyś ale to tylko moje zdanie. :)

Erie
11-11-2011, 19:18
Kolejne pytanie z serii głupich, wybaczcie ale IMHO takie pytania sugerują klienta który nie ma pojęcia o fotografii a przynajmniej o fotografii studyjnej. Wątpię żeby ktoś takiej osobie chciał dać 40 tyś ale to tylko moje zdanie. :)

czemu? jak sprzeda się dobry bajer lub zna odpowiednie osoby to dostanie się unijną dotację z eurokołchozu

marszull
11-11-2011, 20:05
Erie ma racje ;)
Co nie zmienia faktu ze jak ktos chce urzadzac studio i zadaje takie pytania, to raczej jest to smieszne

Michał Jędrak
12-11-2011, 16:29
Za 40 tys. urządzisz sobie studio bez problemu.

Ceny w zaokrągleniu

3x600Ws to 3x1000zł
1x1200Ws to 1700zł
statywy do lamp to jakieś 500-600zł
mocowanie teł różnie, od kilkuset zł do 1500zł
tła to około 300zł za szt.
okta 180cm to około 500zł
inne sofboxy i duperele, parasolki itd. to jakieś 2000zł (na sporo starczy)
inne akcesoria, których nie pamiętam 1500zł

No i to jest podstawa sprzętowa, a dalej to już opcje dodatkowe:

Ringflash to parę tys.
stół bezcieniowy kilkaset zł, może tysiak
ładne meble 6000-9999zł
stanowisko do makijażu 600zł
itd...

Reasumując, studio dobrej jakości możesz mieć już od 10-15tys.zł. Cztery dychy to lekka przesada jeśli zamierzasz fotografować. No bo jeśli chcesz szpanować to żadna suma nie jest za duża (Komputery iMac, plazmy na ścianach, designerskie mebelki, czerwone dywany w poczekalni, szklanki i talerzyki w stylu Versace itd...)

bradley
12-11-2011, 20:05
O niesamowite! Dwie strony bicia piany i wreszcie rzeczowa odpowiedź! Nie jestem zainteresowany wątkiem ale szacun dla Michała

!AGresT
15-11-2011, 16:58
To ja jeszcze podpowiem, że warto zainteresowac się firmą Hensel - naprawdę świetny sprzęt za rozsądne pieniądze.

daniel4g
16-11-2011, 17:04
...stanowisko do makijażu 600zł
itd...

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu. Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat stanowiska do makijażu? Czy są dostępne jakieś sklepy internetowe gdzie można je kupić itd. Aktualnie poszukuje jakiegoś niedrogiego rozwiązania o dobrej relacji ceny do możliwości i niestety nic ciekawego nie udało mi się jak do tej pory znaleźć.

Przy okazji widzę iż jest to mój pierwszy post na tym forum (mimo iż czytam je od dłuższego czasu) a więc witam wszystkich serdecznie :)

Jatin
16-11-2011, 17:30
Dobre duże lustro biurko do którego można podjechać z krzesłem jakieś 2 szafki (wszystko do ogarnięcia w sklepach z zaopatrzeniem dla salonów fryzjerskich). Oświetlenie do tego jakaś duża umywalka i taki fryzjerski patent do mycia głowy w umywalce no i oczywiście dobra wizażystka.

Śli
16-11-2011, 17:50
jezeli chcesz cos ruchomego to fajna jest taka lampka http://www.phottix.com/pl/studio-accessories/ppl-400-portable-battery-operated-400w-studio-light.html mala lekka a swieci naprawde spoko

daniel4g
16-11-2011, 18:00
Dobre duże lustro biurko do którego można podjechać z krzesłem jakieś 2 szafki (wszystko do ogarnięcia w sklepach z zaopatrzeniem dla salonów fryzjerskich). Oświetlenie do tego jakaś duża umywalka i taki fryzjerski patent do mycia głowy w umywalce no i oczywiście dobra wizażystka.

Myślałem raczej o jakimś gotowym kompaktowym stanowisku z lustrem, oświetleniem i jakimiś półeczkami. Czy znacie jakiś sklep który sprzedawałby takowe? Jeśli nie uda mi się znaleźć gotowego produktu to rzeczywiście będę musiał samemu złożyć taki zestaw. I tu nasuwa się kolejne bardzo istotne pytanie. Jakie oświetlenie jest odpowiednie dla zapewnienia komfortowej i przewidywalnej pracy wizażystki? Z tego co wiem istnieją jakieś profesjonalne oświetlenia ale ich ceny nawet nie chcę znać. Chodzi mi raczej o coś prostego, co jednocześnie zapewni iż na zdjęciach makijaż będzie wyglądał tak jak w miejscu pracy makijażystki :)

Michał Jędrak
16-11-2011, 18:00

LOL, chyba mało siedzisz w tematyce fryzjerskiej... Niestety cokolwiek dla fryzjerów jest takie jak cyfrowy średni format dla fotografa. Jakaś zwykła umywaleczka to od paru tysiaków do nawet 50 tysięcy euro, podobnie z fotelami itd...

Pod hasłem 'stanowisko do makijażu' miałem raczej na myśli coś bardziej konwencjonalnego, czyli porządny stół, jakieś krzesła na kółkach, lustro oraz jakieś 15 żarówek naokoło lustra. Akurat wyjdzie około 600zł przy kupnie podstawowych elementów.

Marcin_gda
18-11-2011, 01:38
Za 40 tys. urządzisz sobie studio bez problemu.

Ceny w zaokrągleniu

3x600Ws to 3x1000zł
1x1200Ws to 1700zł
statywy do lamp to jakieś 500-600zł
mocowanie teł różnie, od kilkuset zł do 1500zł
tła to około 300zł za szt.
okta 180cm to około 500zł
inne sofboxy i duperele, parasolki itd. to jakieś 2000zł (na sporo starczy)
inne akcesoria, których nie pamiętam 1500zł

Te ceny to nie górna półka, a raczej popularna. Kwoty należy pomnożyć ze 2x na średnia klasę (Bowens, Enli). Brona i Profoto, bedących z klasy wyższej cen nie tropiłem... Ale pewnie za 2 generatory asymetryczne i 4..6 głowic z kilkoma modyfikatorami styknie te 40kzł. Może i styknie na statywy. Choć jakiś czas temu, nabywając parę autopoli, clampów, magic-armów i flex-armów z różnymi pierdółkami zostawiłem w sklepie 5kzł. Teraz byłoby pewnie jakieś 8k (jeżeli wersje z ojczyzny a nie celu podróży Marco Polo). Klasa normalna, manfrotto - podróbek wówczas nie było.

jatoja2
18-11-2011, 09:44
nie wiem czy było klik (http://www.youtube.com/watch?v=SdpueZFOfw4)

wer
18-11-2011, 11:31
nie wiem czy było klik (http://www.youtube.com/watch?v=SdpueZFOfw4)

Była mowa o 40, a nie 400 tys ;)

tomek murański
18-11-2011, 14:02
Była mowa o 40, a nie 400 tys ;)

ZA TO? dorzuć jeszcze jedno zero. :D

jatoja2
18-11-2011, 18:50
chodzi mi o stanowiska dla wizazystki (co by sie przydalo) nikt nie kaze od razu kupować sprzętu za miliony ;)
jak by mi coś strzeliło do głowy to chyba bym zaryzykował kasę z wątku na 2x600Ws + 1200Ws + softy + octy + BD + statywy + tła + mocowanie + blendy + gridy + dobre wyzwalanie radiowe + oczywiscie wynajem duzej hali ;)
to jest takie małe amatorskie studio gdybym miał pieniądze a nie był biednym studentem ;)

tomek murański
20-11-2011, 15:41
Wiecie co? A ja jak otwierałem studio 3 lata temu, to - w sumie przez przypadek, ale okazało się to dobrym rozwiązaniem - mimo tego, że posiadałem chyba z 7 lamp Elfo 500j, olałem je i kupiłem zestaw chyba w funsporcie (swoją droga miałem z nimi duuuzo przebojów) za jakieś 2,5k zł z 2x200Ws, 2x100Ws i jakimis modyfikatorami, do tego dokupiłem 2x600Ws Fomei. Jak do tej pory przy moim niemałym studio nie potrzebowałem większej mocy, niż 600Ws, tak na prawdę to zazwyczaj główne światło najczęściej oscyluje pomiędzy 150 a 240 Ws. 1200Ws to jest moim zdaniem o wiele za duzo i przy słabej regulacji mocy może się zdarzyć, że jej nigdy nie użyjecie. Taki prosty zestaw chiński który wiele osób wysmiewa, jest nie dość, że świetnym rozwiązaniem dla początkującego, to też nie zrujnuje mu kieszeni w przypadku niepowoedzenia. A na dodatek, jak po 3 latach padnie i rozleci się w pył, to nie będzie szkoda. Oczywiście na swiatło główne wyberam dobre lampy, z dokładną regulacją, o których napisałem wcześniej. Ale na te wszystkie 'wypełniacze tyłu', to nie oszukujmy się, chinole wystaczą. A w cenie jednej lampy firmowej o mocy 1200 Ws to dostaniecie spokojnie zestaw 4 lamp i do tego kilku modyfikatorów.

jatoja2
20-11-2011, 16:38
brzmi bardzo rozsądnie :)