Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dwa oblicza Rabina Weissa
F90x TMax400/D76
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/803/img282mieleca.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/824/img289mielec.jpg/)
Ładnie ze wskazaniem na 2 .
judith_manson
30-10-2011, 12:47
ciekawa osoba, tylko b&w i obrobka do kitu.
Tmax400 to jest taka długa tasiemka z otworami perforacji po bokach. z jednej strony owa tasiemka pokryta jest halogenkiem srebra, który jest uczulony;) na światło. W wersji która ja użyłem nazywa się owa tasiemkę negatywem małoobrazkowym, czarno-białym typ 135, a prościej "filmem"
resztę pozwolę sobie przemilczeć, bo aż ręce opadają..
pozdrawiam i dobrego światła życzę
Amadeusz
30-10-2011, 17:11
Tmax400 to jest taka długa tasiemka z otworami perforacji po bokach. z jednej strony owa tasiemka pokryta jest halogenkiem srebra, który jest uczulony;) na światło. W wersji która ja użyłem nazywa się owa tasiemkę negatywem małoobrazkowym, czarno-białym typ 135, a prościej "filmem"
No i co z tego wynika?
No i co z tego wynika?
wynika to że bw jest naturalne dla tego negatywu i że przez fotografię cyfrową,a przede wszystkim przez fotoszopową edycje część fotografujących nawet nie zdaje sobie sprawy że można ją uzyskać za pomocą negatywu, czyli tak jak robił to Bresson Strand Kertesz Adams itd.
Drugie nawet ciekawe, choć szkoda tego obciętego łokcia.
Amadeusz
30-10-2011, 21:49
wynika to że bw jest naturalne dla tego negatywu i że przez fotografię cyfrową,a przede wszystkim przez fotoszopową edycje część fotografujących nawet nie zdaje sobie sprawy że można ją uzyskać za pomocą negatywu, czyli tak jak robił to Bresson Strand Kertesz Adams itd.
Weź mnie popraw ale czy czarno-białe zdjęcie z negatywu nie może być "słabe"? Albo czy wywołując film czarno-biały dostaniesz zawsze ten sam efekt?
Weź mnie popraw ale czy czarno-białe zdjęcie z negatywu nie może być "słabe"? Albo czy wywołując film czarno-biały dostaniesz zawsze ten sam efekt?
Powtarzalność to cecha najbardziej pożądana. Nie wiem czy masz pojęcie o czym pisze ( kwestie związane z chemiczną obróbka negatywu) ale te zdjęcia odzwierciedlają warunki jakie panowały w danym momencie. Oczywiście mam świadomość że w tych warunkach zdjęcia nie mogy wyjść tak soczyście jak cyfrowe zmękolone kontrastem w fotoszopie ale jak czytam ze słaba obróbka lub konwersja do BW, zwyczajnie uśmiecham się do monitora ;)
Amadeusz
30-10-2011, 23:08
Powtarzalność to cecha najbardziej pożądana. Nie wiem czy masz pojęcie o czym pisze ( kwestie związane z chemiczną obróbka negatywu) ale te zdjęcia odzwierciedlają warunki jakie panowały w danym momencie. Oczywiście mam świadomość że w tych warunkach zdjęcia nie mogy wyjść tak soczyście jak cyfrowe zmękolone kontrastem w fotoszopie ale jak czytam ze słaba obróbka lub konwersja do BW, zwyczajnie uśmiecham się do monitora ;)
Nie, no OK tylko tu nie padł zarzut konwersji (nie ma do czego konwertować :) ) ale obróbki i "słabej" czerni i bieli. Ja nie wiem, mogę tylko zgadywać: Czy są rozmaite filmy na różne warunki zdjęciowe? Czyli czy dobór filmu wpływa na efekt zdjęcia? Może to judith miał na myśli? Bo to, że zakładasz film czarno-biały i nagle okazuje się, że brakuje kolorów to wiadomka :)
Mam aparat analogowy (najczęściej w szafie) ale nie mam pojęcia o procesach chemicznych. Wiem, że powtarzalność jest pożądana i domniemuję, że masz to już "obcykane"?
Ja nie wiem, mogę tylko zgadywać:?
z mojej strony to by było na tyle, natomiast o to co miała na myśli judith, musisz zwrócić sie do niej.
Pozdrawiam życząc dobrego światła.
nord no tak to juz bywa w dzisiejszym swiecie, ze malo kto wie/pamieta co to filmy. Chcesz sobie porozmawiac z tymi co to cyfry na oczy nie widzieli (no bo przeciez M9 to nie cyfra ;) ) to zapraszam do AO (analogowych ortodoxow). Oczywiscie najwiekszym mankamentem Twoich zdjec sa obciete stopy i nie uszloby to uwadze bohemy w AO ;)
Cyfra czy analog ale przed prezentacją zdjęcia warto wyczyścić z paprochów.
Bardzo fajne pierwsze zdjęcie.
a to już no comment hehehe
Amadeusz
31-10-2011, 10:32
z mojej strony to by było na tyle, natomiast o to co miała na myśli judith, musisz zwrócić sie do niej.
Pozdrawiam życząc dobrego światła.
Nie chcesz odpowiedzieć na moje pytania to nie odpowiadaj, nie mój problem ale niepotrzebne jest takie wywyższanie się jakie tu prezentujesz.
nord no tak to juz bywa w dzisiejszym swiecie, ze malo kto wie/pamieta co to filmy. Chcesz sobie porozmawiac z tymi co to cyfry na oczy nie widzieli (no bo przeciez M9 to nie cyfra ;) ) to zapraszam do AO (analogowych ortodoxow). Oczywiscie najwiekszym mankamentem Twoich zdjec sa obciete stopy i nie uszloby to uwadze bohemy w AO ;)
generalnie nie mam problemów z techniką w jakiej wykonuje zdjęcia. równie dobrze robi mi sie cyfrą jak i analobiem. przyznaje że tzn. klimat, estetyka i jakość czy to skanów czy też odbitek wykonanych techniką analogwą bardziej do mnie przemawiają. i nie ma to nic wspólnego z modą czy kaprysem, po prostu od dziecka miałem z tym styczność czyli od czasów gdy aparaty cyfrowe pojawiały sie w literaturze SF.
dziękuje za zaproszenie na AO ale bywanie na korex.net.pl w zupełności pokrywa moje zapotrzebowanie na obcowanie z ludźmi którzy "lubią zapach metolu o poranku.." ;).
pozdrawiam serdecznie :)
Nie chcesz odpowiedzieć na moje pytania to nie odpowiadaj, nie mój problem ale niepotrzebne jest takie wywyższanie się jakie tu prezentujesz.
nie wiem czy kolega potrafi czytac ze zrozumieniem, jednak z mojej strony nie było cienia wywyższania się choć przyznaje że elementarny brak wiedzy połaczony z próbą dyskutowania na jakiś temat nieodłącznie kojarzy mi sie z biciem piany lub paplaniem dla samego paplania.. choc pewno to, jedno i to samo.
po raz kolejny pozdrawiam i polecam sie na przyszłość :)
mirekkania
31-10-2011, 11:21
Bardzo podoba mi się 2.
Trochę "bałaganiarski kadr" i może spróbowałbym o 1/3 EV niedoświetlić. Ale wcale nie jestem przekonany, czy gdybym robił to zdjęcie sam, byłoby lepsze ;)
nie wiem czy kolega potrafi czytac ze zrozumieniem, jednak z mojej strony nie było cienia wywyższania się choć przyznaje że elementarny brak wiedzy połaczony z próbą dyskutowania na jakiś temat nieodłącznie kojarzy mi sie z biciem piany lub paplaniem dla samego paplania.. choc pewno to, jedno i to samo.
Mysle nord, ze popełniasz dośc zasadniczy błąd, nie usiłując zrozumieć, z czego wynika taki a nie inny odbiór.
Prawdopodobnie dla 90% fotografujących (zwłaszcza młodych) proces fotografii cyfrowej jest procesem domyślnym.
Wywód o technice, aczkolwiek interesujący, nie ma żadnego znaczenia, dla ostatecznego odbioru zdjecia.
Widzowie, przyzwyczajeni do cyfrowego b&w oczekują mniej wiecej podobnego klimatu - w tym przypadku przynajmniej starannosci (pyłki) i wiekszego kontrastu.
Ty zaś nie możesz udawać 100% "oldskulowego" ortodoksy, ponieważ skanując film i umieszczając zdjecie w sieci, sam wchodzisz między cyfrowe wrony.
A przysłowie mówi cos o krakaniu i wronach, czyż nie :-)
Mysle nord, ze popełniasz dośc zasadniczy błąd, nie usiłując zrozumieć, z czego wynika taki a nie inny odbiór.
Prawdopodobnie dla 90% fotografujących (zwłaszcza młodych) proces fotografii cyfrowej jest procesem domyślnym.
Wywód o technice, aczkolwiek interesujący, nie ma żadnego znaczenia, dla ostatecznego odbioru zdjecia.
Widzowie, przyzwyczajeni do cyfrowego b&w oczekują mniej wiecej podobnego klimatu - w tym przypadku przynajmniej starannosci (pyłki) i wiekszego kontrastu.
Ty zaś nie możesz udawać 100% "oldskulowego" ortodoksy, ponieważ skanując film i umieszczając zdjecie w sieci, sam wchodzisz między cyfrowe wrony.
A przysłowie mówi cos o krakaniu i wronach, czyż nie :-)
absolutnie nie tak..jakim ortodoką? napisałem przecież że sam korzystam z dobrodziejstw fotografii cyfrowej i bardzo sobie cenie kreatywne możliwości jakie oferuje, ponadto nad zdjeciami napisałem czym i na czym zdjęcie zostało zrobione. rozumiem że te kilka symboli może być potraktowane jak celtyckie runy ;) no ale.. w końcu to portal traktujący o fotografii, od jego uzytkowników należałoby wymagać nieco wiecej, przynajmniej zainteresowania, jeśli nie wiedzy.
przepraszam jesli kogoś uraziłem, absolutnie nie miałem takiego zamiaru, proszę jednak o zrozumienie, pewne rzeczy są dla mnie oczywiste i takimi mi się wydaja dla ludzi którzy parają się fotografią.
a co zaś sie tyczy przysłowia o wronach.. szkoda że mało tu się o fotografii analogowej pisze. nawet nie chodzi o wiedze "jak to sie robi" ale niektórzy mogli by zrozumieć jak daleko w swych poczynaniach odchodzią od rysowania światłem, bo takie jest najprostsze tłumaczenie tego terminu z greki.
pozdrawiam
Amadeusz
31-10-2011, 16:14
po raz kolejny pozdrawiam i polecam sie na przyszłość :)
Czytania ze zrozumieniem lepiej nie dotykajmy.
Widzę, że to duża satysfakcja pisać o czymś czego większość nie robi/umie. Ty uważasz, że to dyskwalifikacja w rozmowie. Ja natomiast uważam, ze poprzez zadawanie pytań można dojść do pewnych twierdzeń, których Ty widzę unikasz. Pochopnie uznałeś je za nieistotne ale nie obawiaj się ich oczywistości.
Zrobiłeś zdjęcie, wstawiłeś na forum i jak to napisałeś - z uśmieszkiem - opowiadasz co to jest klisza fotograficzna (czyt. halo, halo to analog, jak ktoś chce coś powiedzieć to fakultet z chemii wymagany).
Wybacz ale zrobienie zdjęcia to już nie jest złapanie pana boga za nogi, ta wiedza tajemna nie ma już znaczenia dla zdjęcia jako takiego. Liczy się tylko zdjęcie. Ktoś wyraził swoje wątpliwości ale szybko go zgasiłeś "kliszą"
Myślę, że błędnie zakładasz ocenę wg sposobu wykonania na tym forum, które nie jest analogowe. Nie ma taryfy ulgowej dla zdjęcia analogowego. Dlaczego miałaby być?
Mimo wszystko życzę udanej walki z wiatrakami :)
wybacz ale nie jestem w stanie ci pomóc. brniesz w jakieś sugestie i domysły. s koro robisz to z taką namiętnością mi wolno stwierdzić że masz jakiś problem.
tyle z mojej strony
teraz doczytałem
" forum, które nie jest analogowe.." a jest tylko cyfrowe?? skąd takie wnioski, czyżby włassne preferencje ponad wszystko?
ranbir kapoor
31-10-2011, 17:20
obydwa kadry bez polotu, nie wystarczy zrobic zdjecie ciekawej postaci,trzeba umiec ja pokazac,wydobyc charakter, tu tego nie ma
nuda, niewazne czy analogowa czy cyfrowa
obydwa kadry bez polotu, nie wystarczy zrobic zdjecie ciekawej postaci,trzeba umiec ja pokazac,wydobyc charakter, tu tego nie ma
nuda, niewazne czy analogowa czy cyfrowa
pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą, w portrecie akurat postać jest najważniejsza.. choć faktycznie nieważne czy cyknięta analogiem czy też cyfrakiem. uważam również że "stany" Rabina są należycie pokazane.. jeśli tego nie dostrzegasz .. trudno. masz do tego prawo !!
pozdrawiam
ranbir kapoor
31-10-2011, 19:28
Nie napisalem ze w portrecie postac nie jest najwazniejsza tylko ze trzeba umiec ta postac pokazac
Te zdjecia nic nie mowia o tej postaci
Bardziej to zdjecia pstrykniete na szybko na ulicy niz portret
ranbir kapoor
31-10-2011, 19:46
Jak ja lubie jak autor broni slabe zdjecia uzywajac argumentow - nie rozumiecie tego, nie dostrzegacie tego
ręce opadają.. przecież napisałem powyżej ze masz prawo do własnego odbioru... czego jeszcze oczekujesz?
przecież twoja opinia jest tak samo subiektywna jak te pozytywne. zatem o co chodzi.. o samo kikanie..?
ranbir kapoor
31-10-2011, 19:57
Przyjmij to jako impuls do polepszenia warsztatu no chyba ze chcesz dalej cieszyc oko takimi zdjeciami
przepraszam.. z kim mam przyjemność?
ranbir kapoor
31-10-2011, 20:41
http://mistrzucieczki.digart.pl/digarty/
klasyczna wulgaryzm po pOLSKU.
Ale nadal podoba mi się zdjęcie nr. 1
Nikt nic nie pisze o zdjęciach tylko jakieś gówienko kto tu i co tu...
Nie kontynuując kłótni: te dwa przedstawione zdjęcia do mnie nie przemawiają - no może ew drugie..., ale pozwoliłem sobie wejść na Twoją stronę a tam już jest przyjemniej, w dziale Ludzie i Twarze:)
Zaintrygował mnie też autoportret - to koloratka? Bo koszula nie wygląda na taką pod nią?
http://mistrzucieczki.digart.pl/digarty/
ej no.. i ty cos piszesz o kadrowaniu.. o przeciętności w portrecie.. he he
a Boya Żeleńskiego poczytać .. to o eunuchu i krytyku..
zdjęcia są nudnawe, żeby nie napiasać, że są mało atrakcyjne. Guzik mnie obchodzi, że zostały wykonane analogiem, skoro nadal są nudnawe.
Poza tym są podane niechlujnie, o czym pisali ci poprzednicy: wyczyścić negatyw przed skanowaniem się by przydało.
czyli twoje zdjecia może krytykować, oceniać tylko ktoś ważny? tak?
w takim razie po co pokazujesz je na publicznym forum?
zdjęcia są nudnawe, żeby nie napiasać, że są mało atrakcyjne. Guzik mnie obchodzi, że zostały wykonane analogiem, skoro nadal są nudnawe.
Poza tym są podane niechlujnie, o czym pisali ci poprzednicy: wyczyścić negatyw przed skanowaniem się by przydało.
czyli twoje zdjecia może krytykować, oceniać tylko ktoś ważny? tak?
w takim razie po co pokazujesz je na publicznym forum?
mają prawo się nie podobać.. powtarzam to po raz któryś.
tbogdanowicz
01-11-2011, 12:47
Kadry za ciasne, jak nie z lewej to z prawej.
Twarz modela faktycznie ciekawa, ale trzeba umieć to pokazać.
Analog nie jest żadnym usprawiedliwieniem do niechlujnego prezentowania swoich prac. Ja bym tak przygotowanych zdjęć nie pokazał bo szanuję innych. Jeśli masz wątpliwości to obejrzyj prace znanych fotografów (można takie znaleźć również na forum, tylko trzeba chcieć) i pomyśl że im też zdarzają się zabrudzenia na negatywie/pozytywie, pyłki podczas skanowania itp.
Na matrycy cyfrówki też można mieć zanieczyszczenie, ale jeśli ktoś pokazuje zdjęcie z plamą to natychmiast ma to wytykane. W wymaganiach co do prezentowanych prac nie ma różnicy pomiędzy cyfrą a analogiem.
Pouczasz innych w tonie typowym dla osób przyzwyczajonych do tego że odbiorcy są na niższym poziomie od Ciebie. Spotkałem wielu takich (przez pewien czas byłem nauczycielem) i po prostu mnie śmieszą.
Jeśli Cię obraziłem to przykro mi, ale sam się prosiłeś swoimi reakcjami na krytykę.
nie nie obraziłeś.. do tego potrzeba czegoś więcej niż bycia byłym nauczycielem.
tbogdanowicz
01-11-2011, 17:23
Piję kawę i omal nie zaplułem monitora ze śmiechu. Najpierw prawie lekceważąco odniosłeś się do kolegi mistrzucieczki, teraz napisałeś że nie jestem godzien Cię obrazić.
Zajrzałem na Twoją stronę i jest tam trochę naprawdę ciekawych zdjęć. Szkoda bronić tych kadrów, mając o wiele lepsze w portfolio.
Peace i pozdrawiam.
Motorniczy
01-11-2011, 17:55
Cyfra czy analog ale przed prezentacją zdjęcia warto wyczyścić z paprochów.
Teraz taka moda na paprochy. Same zdjecia niestety nie maja w sobie "tego czegos" i czy postac jest ciekawa ? nie sadze, rabin jakich wielu. Moze w innym ujeciu Pan Weiss inaczej mogl by sie prezentowac. Pozdrawiam
ranbir kapoor
01-11-2011, 18:08
proszę abyś nie nadinterpretował moich wypowiedzi. nie napisałem że nie jesteś godzien, lecz że nie jesteś w stanie. choć obawiam się że i tak to do ciebie nie dotrze. bo przecież nie chcesz aby dotarło, prawda?
Czyli uwazasz ze te zdjecia maja jakis glebszy przekaz a my go nie dostrzegamy bo nie jestesmy w stanie
Gregor174
01-11-2011, 19:05
Niezaprzeczalna wartoscia tych zdjec jest osoba ktora przedstawiaja ,niewielu z nas mialo okazje spotkac ortodoksyjnego zyda a co dpiero tak znana osobistosc .Bardziej przemawia do mnie jedynka bo sprawia wrazenie nie pozowanej.Zdjecia maja klimat,moze to z powodu Swieta Zmarlych ,zmuszajacy do refleksji nad przemijaniem i jego nieuchronnocia...To nie sa LADNE zdjecia ...bo kaza sie zapatrzec w siwa brode,bo widzimy w nich siebie za ilestam lat...faktem jest ze niektorym osobom przyjemniej patrzyloby sie na fotografie jakichs celebrytow pieknie zrobionych w PP.W historii czestokroc to co bylo niezrozumiale bylo wysmiewane i wyszydzane , i choc moze nie sa to zdjecia XXI wieku do mnie przemawiaja
miron19j
01-11-2011, 22:07
Czyli uwazasz ze te zdjecia maja jakis glebszy przekaz a my go nie dostrzegamy bo nie jestesmy w stanie
oczywiście, przecież autor jest "Artystą Fotografikiem Członkiem Rzeczywistym Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej"
nie to co my, szaraczki.
oczywiście, przecież autor jest "Artystą Fotografikiem Członkiem Rzeczywistym Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej"
nie to co my, szaraczki.
kolego miron po co ten sarkazm??
proponuje skupić się na dyskusji o zdjęciach. na inne tematy możesz sobie z kolegami porozmawiać za pośrednictwem pw lub przy piwie.
miron19j
01-11-2011, 22:39
kolego miron po co ten sarkazm??
proponuje skupić się na dyskusji o zdjęciach. na inne tematy możesz sobie z kolegami porozmawiać za pośrednictwem pw lub przy piwie.
ale o jaką dyskusję chodzi?
Przecież zdjęcia są mierne, zasyfione i bez tego "czegoś".
A czy zdjęcia muszą mieć głębszy przekaz? Nie wystarczy, że jest to ciekawa fotografia przedstawiająca interesującego człowieka?
PS. Na zdjęciach z Twojej strony też Ciężko się doszukać "głębszego przekazu".
miron19j
01-11-2011, 23:16
...Nie wystarczy, że jest to ciekawa fotografia
właśnie o tym jest cała dyskusja
przedstawiająca interesującego człowieka?a z tym akurat nikt nie polemizuje :-)
A czy zdjęcia muszą mieć głębszy przekaz? Nie wystarczy, że jest to ciekawa fotografia przedstawiająca interesującego człowieka?
widzisz, problem jest po pierwsze w tym, że nam się wyświetlają inne zdjęcia chyba ;-)
a po drugie, że autor niepotrzebnie broni ich jak niepodległości, obrażając wszystkich :-(
widzisz, problem jest po pierwsze w tym, że nam się wyświetlają inne zdjęcia chyba ;-)
Może. Ale przeglądając chociażby ostatnie wątki to są akurat najciekawsze (a na pewno najmniej pretensjonalne) zdjęcia w tej kategorii.
a po drugie, że autor niepotrzebnie broni ich jak niepodległości, obrażając wszystkich :-(
To chyba inne wątki nam się wyświetlają.
To chyba inne wątki nam się wyświetlają.
Nie wszystko widziałeś, małe sprzątanie było. ;)
Nie wszystko widziałeś, małe sprzątanie było. ;)
jeśli moderator staje sie stroną w dyskusji, nic dobrego to nie wróży.
z drugiej strony jedyne co zostało przez niego usnięte to wyznanie że jest "tępym zomowcem" i moje nad tym westchnienie. zniknęło również kolejne moje stwierdzenie że zdjecie ma prawo się zarówno podobac jak i nie.
od komentarza się powstrzymam bo zostało mi dość dobitnie wytłumaczone kto trzyma pałkę w ręku, a ja z natuy niekonfliktowy jestem, popatzreć sobie lubię, cokolwiek to znaczy :D:D:D
pozdrawiam
Źle zacząłeś pouczając mnie na temat milczenia. Tym samym to Ty próbowałeś ograniczyć moje prawa, a na to nie pozwolę. Twój sarkazm jest czytelny aż nadto, nie wiem, skąd takie nastawienie do wszystkich pojawiających się w wątku.
Może w ogóle zamknę Ci wątek, wyczyściwszy go uprzednio - wtedy nie będziesz ryzykował, że ktoś napisze coś nie po Twojej myśli? Pozostanie tylko niemy zachwyt nad dziełami. Może o to chodzi?
szanowny kolego
nie wiem na czym polega problem, ale powtarzam zdjecie ma prawo się podobac lub nie.
napisałem abyś zamilkł gdyz nieopatrzne próbowałes odpowiedziec na pytanie które chocby w najmniejszym stopniu nie było skierowane do ciebie. uzywając mowy potocznej wepchałes sie miedzy wódkę a zakaskę.
po mojej reakcji zaczełes mnie straszyć i dyskusja się zakończyła.
i taka reflaksja, a raczej pytanie. czy moderatorowi nie wolno zwrócić uwagi gdy popełnia głupstwo?
tylko lizanie stóp wchodzi w grę?
ranbir kapoor
02-11-2011, 11:09
kwintesencja zachowan autora jest jakze subtelny przekaz zdjecia zamieszczonego w nowym watku
szanowny kolego
nie wiem na czym polega problem, ale powtarzam zdjecie ma prawo się podobac lub nie.
napisałem abyś zamilkł gdyz nieopatrzne próbowałes odpowiedziec na pytanie które chocby w najmniejszym stopniu nie było skierowane do ciebie. uzywając mowy potocznej wepchałes sie miedzy wódkę a zakaskę.
po mojej reakcji zaczełes mnie straszyć i dyskusja się zakończyła.
i taka reflaksja, a raczej pytanie. czy moderatorowi nie wolno zwrócić uwagi gdy popełnia głupstwo?
tylko lizanie stóp wchodzi w grę?
Ani jedno, ani drugie.
Znudziły mnie Twoje kwaśne gadki i postawię sprawę jasno - albo zaczniesz się zachowywać tak, jak tego oczekujemy, czyli jak kolega wśród kolegów, życzliwie i z pozytywnym nastawieniem do ludzi (również do moderatorów, którzy jak dotąd żadnej krzywdy Ci nie zrobili), albo Twoja obecność tutaj stanie pod znakiem zapytania. Bo na razie zachowujesz się tak, jakbyś nie znał zasad funkcjonowania tego forum i każdemu próbujesz wbić szpilę. Jeśłi chcesz odreagowywać jakieś kompleksy czy też popisać się, to nie tutaj. Widzę po przeglądzie reakcji forumowiczów, że nie zabłysnąłeś; oszczędzę Ci dosadniejszych określeń, chociaż jesteś bystry i pewnie się domyślasz.
Wybieraj. Mam nadzieję, że przekaz jest jasny? Potraktuj to jako życzliwą ofertę z mojej strony.
Potraktuj to jako życzliwą ofertę z mojej strony.
oczywiście domyślasz sie co myśle o Twojej życzliwości. wyjaśnie ci jedynie dlaczego tak sie dzieje.
otóż wystarczy popatrzec na wpis wyżej zamieszczony przez mistrzaucieczki. o wcześniejszych zamieszczonych przez osoby wskakujące zupełnie z poza dyskusji, nie wspominające słowem o zdjeciu a robiące osobiste wycieczki pod moim adresem nie wspominam. przeciez nie trzeba byc bystrym by zrozumieć po której stronie leży Twój obiektywizm.
oczywiście "siła złego na jednego", przyjmuję Twoją życzliwą ofertę. być może jesteś fajnym kolesiem, być moze w innych okolicznościach fajnie by nam sie dyskutowało.
a są ku temu pozytywne przesłanki. mamy wspólnego "idola" ;)
pozdrawiam serdecznie :)
ranbir kapoor
02-11-2011, 11:58
wyjasnij mi laskiawie co jest nie tak z moim wpisem
wrzucasz bardzo fajny portret z charakterem
naprawde dobre zdjecie
szkoda tylko ze jest to toporna aluzja do komentarzy w tym poscie
oczywiscie jakbysmy byli slepi i tego nie zauwarzyli ( wkoncu nie dostrzegamy na zdjeciach rabina przekazu) dopisujesz kilka slow zeby juz nikt nie mial watpliwosci co sadzisz o tych ktorzy maja inne zdanie niz ty
wynika to że bw jest naturalne dla tego negatywu
I mi pasuje. Tylko jakoś szkiełko miałeś chyba przyparowane, bo coś ostrości i szczegółu brak... Chyba, że poszło w las na etapie scanu...
wyjasnij mi laskiawie co jest nie tak z moim wpisem
wrzucasz bardzo fajny portret z charakterem
naprawde dobre zdjecie
oczywiscie jakbysmy byli slepi i tego nie zauwarzyli ( wkoncu nie dostrzegamy na zdjeciach rabina przekazu) dopisujesz kilka slow zeby juz nikt nie mial watpliwosci co sadzisz o tych ktorzy maja inne zdanie niz ty
a to już jest twoja kolego toporna (nad)interpretacja tego co widzisz. skoro jednak zdjecie wzbudzio w tobie az tak skrajne emocje, cóż bardzo sie ciesze :) po to tworzę
chyba nie ma sensu tego ciągnąć.
pozdrawiam
No niektórzy chcą znaleźć jeszcze głębie w portrecie.
PS. Może chodzi o GO, ale ona IMHO tam jest wystarczająca. :>
miron19j
02-11-2011, 13:27
No niektórzy chcą znaleźć jeszcze głębie w portrecie.
zawsze myślałem, że dobry portret to nie tylko facjata, ale także ukazanie emocji, wnętrza modela.
Ale widać teraz są inne "tryndy" :-) Chyba, że zrobiłeś literówkę i chodzi Ci o gołębie. W takim przypadku przyznaję Ci rację. :-)
zawsze myślałem, że dobry portret to nie tylko facjata, ale także ukazanie emocji, wnętrza modela.
Właśnie dobry. Masz 100% racji, powinien o modelu wiele mówić, pokazać jego emocje podczas robienia zdjęcia, jakim człowiekiem jest, jaki ma charakter, może czym się w życiu zajmuje, jakie jest jego hobby, praca. Choć patrząc na niektóre prace klasyków portretu, takich jak np. Diane Arbus (myślę dobry przykład bo tyczy nurtu fotografii portretowej, ale dokumentalnej, jak zdjęcia z tego wątku), to im też nie zawsze wychodziło. ;)
Ale ja bym do końca nie pozbawiał wspomnianych przymiotów, zaprezentowanej fotografii (drugiej). Mnie akurat to zdjęcie się podoba. Jego prostota, mimika modela (uchylone usta, podniesiona brew), postawa. Coś w tym jest.
Dałbym po głowie jednak za niechlujstwo (niewyczyszczony negatyw, zawsze tez można po fakcie plamkować)… które, mam żywą nadzieję, nie było efektem pomysłu uszlachetnienia zdjęcia; jednak trochę za mały kontrast, który można podczas wołania podciągnąć; na koniec próbę uświęcenia obrazka poprzez sam fakt wykonania go metodą niecyfrową i późniejsza -- nie nazbyt miła i kulturalna -- obrona Częstochowy.
Ale myślę, że autor się zreflektuje, odetchnie świeżym, jesiennym powietrzem, nabierze dystansu do swojej twórczości, innych kolegów z forum, ich opinii… i będzie wszystko dobrze. ;)
PS
[…]
Mario -- nie obraź się, ale czasem Twoje zachowanie w stosunku do interlokutorów niepodzielających Twojego zdania, jest bardzo podobne. Choćby niesławny wątek z kobitami bez stóp, odbijający się echem w niektórych miejscach, do tej pory. Jest takie mądre przysłowie o drzazdze, belce i oku. ;) Ale nie o tym wątek…
Kochani, bardzo proszę, wróćmy do komentowania zamieszczonych fotografii, nie postępowania autora, i wszystkiego dookoła. A samego zainteresowanego równie ładnie co stanowczo proszę o trochę pokory, ludzkiej życzliwości bez zgryźliwego sarkazmu, a naprawdę zrobi się przyjemniej.
Dziękuję.
No cóż.... nie czytałem wątku tylko spojrzałem na fotki. Ot, zwykłe pstryki sytuacyjne. B&W można by tu lekko podciągnąć bo teraz trochę za bardzo szaro-szaro jest. I tak, widzę że analog :)
Właśnie dobry.
Dałbym po głowie jednak za niechlujstwo (niewyczyszczony negatyw, zawsze tez można po fakcie plamkować)… .
jak to dobrze ze nie bijesz po głowie za masakrowanie kadrów edycją kolorów, czy też wygładzaniem cery bo mogło by się okazać ze tylko my dwaj zostalibyśmy na tym portalu.
a tak na poważnie, jak ktoś może radzić nabranie dystansu, by chwilę wcześniej straszyć (choćby wirtualnie) biciem po głowie za mój ŚWIADOMY wybór
zamknąć ten wątek, bóg jeden wie kogo tu jeszcze przyniesie
a z tym akurat nikt nie polemizuje :-)
Ale widać teraz są inne "tryndy" :-) Chyba, że zrobiłeś literówkę i chodzi Ci o gołębie. W takim przypadku przyznaję Ci rację. :-)
Czyli według Ciebie te portrety są złe:
http://www.fotopolis.pl/obrazki/g_holoubek.jpg
http://www.fotopolis.pl/obrazki/m_zawadzka.jpg
http://d.polskatimes.pl/k/r/16/29/ee/4b22139531c9f_p.jpg
jak to dobrze ze nie bijesz po głowie za masakrowanie kadrów edycją kolorów, czy też wygładzaniem cery bo mogło by się okazać ze tylko my dwaj zostalibyśmy na tym portalu.
Porównujesz zwykłe działania na etapie obróbki do zwykłego niechlujstwa? Ech… Jakoś gdy innym wytknie się babole na matrycy, pięknie rozsiane po błękitnym, pejzażowym niebie to zawsze dziękuje za zwrócenie uwagi na ten defekt i bierze stempel w łapkę. Aleee… to są syfraki (w sensie cyfrowe syfki :D), kurz na negatywie jest już analogowy… taki oldskulowy i daje 10 punktów do respektu. :D
a tak na poważnie, jak ktoś może radzić nabranie dystansu, by chwilę wcześniej straszyć (choćby wirtualnie) biciem po głowie za mój ŚWIADOMY wybór
Straszyć?! :shock: Matko jedyna… Chłopie wiesz co to żart? Pisałem to w zamyśle, że troszkę rozluźni atmosferę. Widzę, że masz okrutnie ciasne gatki i nawet podroczyć się nie można. Wybacz…
Czyli jednak świadomy… żeby wiadomym było, że to zdjęcie z kliszy i trzeba je oceniać w kategorii artystowskiej. Oj przydałyby Ci się zajęcia z ciemni, gdzie profesor zauważywszy najmniejszego syfka na odbitce, nie przyjmował fotki do oceny, rugając przy tym, że dopuszcza się człowiek takiego dziadostwa.
zamknąć ten wątek, bóg jeden wie kogo tu jeszcze przyniesie
Może sam zstąpi z nieba i przyniesie Ci ukojenie? ;)
Myślałem, że pogawędzimy na luzie, dojdziesz do wniosku, że jednak fajnie mieć tu jakiś kumpli, gdzie można pogadać przy piwku, o fotografii i nie tylko… ale widać srogo się myliłem… trochę łudziłem. Tyś poważny człowiek, wolisz się boczyć i myśleć, że wszystko i wszyscy sprzysięgli się przeciw Tobie. Szkoda…
W każdym razie -- na wyraźne życzenie -- zamykam.