Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Domyślnie

Ładnie ze wskazaniem na 2 .
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

ciekawa osoba, tylko b&w i obrobka do kitu.
    ND200, 105 2.8 + PN11 & bellows; 70-300 4.5VR
    Edyta
    jestem na FB judith manson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez judith_manson Zobacz posta
    ciekawa osoba, tylko b&w i obrobka do kitu.

Tmax400 to jest taka długa tasiemka z otworami perforacji po bokach. z jednej strony owa tasiemka pokryta jest halogenkiem srebra, który jest uczulony na światło. W wersji która ja użyłem nazywa się owa tasiemkę negatywem małoobrazkowym, czarno-białym typ 135, a prościej "filmem"

resztę pozwolę sobie przemilczeć, bo aż ręce opadają..

pozdrawiam i dobrego światła życzę
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nord Zobacz posta
    Tmax400 to jest taka długa tasiemka z otworami perforacji po bokach. z jednej strony owa tasiemka pokryta jest halogenkiem srebra, który jest uczulony na światło. W wersji która ja użyłem nazywa się owa tasiemkę negatywem małoobrazkowym, czarno-białym typ 135, a prościej "filmem"
    No i co z tego wynika?
    red light, dark room...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadeusz Zobacz posta
    No i co z tego wynika?
    wynika to że bw jest naturalne dla tego negatywu i że przez fotografię cyfrową,a przede wszystkim przez fotoszopową edycje część fotografujących nawet nie zdaje sobie sprawy że można ją uzyskać za pomocą negatywu, czyli tak jak robił to Bresson Strand Kertesz Adams itd.
    ogólnie analogowo..

Domyślnie

Drugie nawet ciekawe, choć szkoda tego obciętego łokcia.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

wynika to że bw jest naturalne dla tego negatywu i że przez fotografię cyfrową,a przede wszystkim przez fotoszopową edycje część fotografujących nawet nie zdaje sobie sprawy że można ją uzyskać za pomocą negatywu, czyli tak jak robił to Bresson Strand Kertesz Adams itd.
    Weź mnie popraw ale czy czarno-białe zdjęcie z negatywu nie może być "słabe"? Albo czy wywołując film czarno-biały dostaniesz zawsze ten sam efekt?
    red light, dark room...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadeusz Zobacz posta
    Weź mnie popraw ale czy czarno-białe zdjęcie z negatywu nie może być "słabe"? Albo czy wywołując film czarno-biały dostaniesz zawsze ten sam efekt?

Powtarzalność to cecha najbardziej pożądana. Nie wiem czy masz pojęcie o czym pisze ( kwestie związane z chemiczną obróbka negatywu) ale te zdjęcia odzwierciedlają warunki jakie panowały w danym momencie. Oczywiście mam świadomość że w tych warunkach zdjęcia nie mogy wyjść tak soczyście jak cyfrowe zmękolone kontrastem w fotoszopie ale jak czytam ze słaba obróbka lub konwersja do BW, zwyczajnie uśmiecham się do monitora
    ogólnie analogowo..

Domyślnie

Powtarzalność to cecha najbardziej pożądana. Nie wiem czy masz pojęcie o czym pisze ( kwestie związane z chemiczną obróbka negatywu) ale te zdjęcia odzwierciedlają warunki jakie panowały w danym momencie. Oczywiście mam świadomość że w tych warunkach zdjęcia nie mogy wyjść tak soczyście jak cyfrowe zmękolone kontrastem w fotoszopie ale jak czytam ze słaba obróbka lub konwersja do BW, zwyczajnie uśmiecham się do monitora
    Nie, no OK tylko tu nie padł zarzut konwersji (nie ma do czego konwertować ) ale obróbki i "słabej" czerni i bieli. Ja nie wiem, mogę tylko zgadywać: Czy są rozmaite filmy na różne warunki zdjęciowe? Czyli czy dobór filmu wpływa na efekt zdjęcia? Może to judith miał na myśli? Bo to, że zakładasz film czarno-biały i nagle okazuje się, że brakuje kolorów to wiadomka
    Mam aparat analogowy (najczęściej w szafie) ale nie mam pojęcia o procesach chemicznych. Wiem, że powtarzalność jest pożądana i domniemuję, że masz to już "obcykane"?
    red light, dark room...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów