PDA

Zobacz pełną wersję : Car Audio przy kawie

Locter
27-10-2011, 10:02
WItam ;)

Chyba tego tematu nie bylo na forum, więc popijając kawkę postanowilem takowy założyć ;)

Aha - Panowie Moderatorzy - jesli temat był, prosze o usunięcie tego wątku i łagodny wymiar kary.

Ale do rzeczy.

Od jakiegoś czasu mam nieodparta ochotę wymienić w swoim samochodzie seryjne nagłośnienie na cos lepszego.
Spędziłem kilka dni wśród "fahofcóf" na różnych forach, ale wiecie jak to jest na forach specjalistycznych - jeden mądrzejszy od drugiego i każdy proponuje co innego... można sie pogubić.

Chcialbym zmienić w swojej super mega Vectrze B średniotonowe 16,5 z przodu i tweetery oraz wymienić radio (tylko tu pojawia sie problem bo teraz mam seryjnie sterowanie z kierownicy i nie wiem jak to połączyć z nowym radiem, i czy wogóle sie da?).

Z tego co sie naczytałem to wytłumienie drzwi to podstawa - bez tego ani rusz,. spoko da sie zrobić.

Jestem też niezle zamotany z tymi kablami (czytalem ze trzeba zmieniać jakieś klemy na akumulatorze ?? o_0) - z mechaniką mam tyle wspólnego co Pudzian z origami.

Podsumowując czego potrzebuje:
- jaki zestaw odseparowany kupić na przód ? wielkość - 16.5 cm
- czy potzebuje wsmacniacza żeby to ladnie zagralo ? (slucham muzy tylko podczas jazdy a nie żeby szpanować na plaży więc nie potrzebuje super mega mocy, chce żeby tylko to dobrze grało)

- jakie radio kupić ?
- Budżet - powiedzmy ze 300-350 Euro (mam możliwosc kupienia na ebay)
- czy po zakupieniu wszystkich zabawek , dam rade to podlaczyc sam ???

Z góry dzięki i zapraszm wszystkich do dyskusji i opisywania swoich doświadczeń w tym temacie ;)

Rafał_Sz
27-10-2011, 10:10
Zacznij od dobrego wygłuszenia - robota dla sprawnego majsterkowicza.

Potem zmiana głośników, montaż dodatkowych, wzmacniacz wskazany. O zmianie radia pomyśl na samym końcu - może być, że nie będzie trzeba.

Ogólnie jestem zdania, że albo robić dobrze (300 Euro to zdecydowanie za mało) albo odpuścić. Szkoda kasy i nerwów.

Locter
27-10-2011, 10:15
Zacznij od dobrego wygłuszenia - robota dla sprawnego majsterkowicza.

Potem zmiana głośników, montaż dodatkowych, wzmacniacz wskazany. O zmianie radia pomyśl na samym końcu - może być, że nie będzie trzeba.

Ogólnie jestem zdania, że albo robić dobrze (300 Euro to zdecydowanie za mało) albo odpuścić. Szkoda kasy i nerwów.

Orientowalem sie troche w cenach - i nie sądze ze 300 euro to za malo na przygode z car audio, tak jak mowilem, niezlej jakosci glosniki odseparowane (sredniotonowce +tweetery) da sie kupic spokojnie za 100-150 euro.
Robocizny nie licz, bo mam znajomego mechaniora-majsterkowicza który mi to zrobi za flaszke ( jesli sam sobie nie poradze), Wygłuszenie drzwi to najmniejszy problem, bo maty wygluszajace sa tanie, tutaj tak samo - robocizne biore na siebie.
Wiec kasa idzie tylko na komponenty.
I żeby byla jasność - nie spodziewam sie cudów rodem z referencyjnych aut audio, chce tylko cieszyc sie dobrym i czystym dzwiekiem podczas jazdy. :D

Rafał_Sz
27-10-2011, 10:20
Orientowalem sie troche w cenach - i nie sądze ze 300 euro to za malo na przygode z car audio, tak jak mowilem, niezlej jakosci glosniki odseparowane (sredniotonowce +tweetery) da sie kupic spokojnie za 100-150 euro.
Robocizny nie licz, bo mam znajomego mechaniora-majsterkowicza który mi to zrobi za flaszke ( jesli sam sobie nie poradze), Wygłuszenie drzwi to najmniejszy problem, bo maty wygluszajace sa tanie, tutaj tak samo - robocizne biore na siebie.
Wiec kasa idzie tylko na komponenty.
I żeby byla jasność - nie spodziewam sie cudów rodem z referencyjnych aut audio, chce tylko cieszyc sie dobrym i czystym dzwiekiem podczas jazdy. :D
To zmienia postać rzeczy. :) więc do dzieła! Wygłusz, zmień głośniki i posłuchaj co jest jeszcze nie tak. Może to już wystarczy.

look
27-10-2011, 10:22
sporo czasu zajmuje zabawa z wymianą przewodów, zwłaszcza głośnikowych w drzwiach, oraz upychaniem kabli (zasilający od akumulatora do wzmacniacza). Na używkach (radio, wzmacniacz) da się zrobić przyzwoicie grające CA za 400 euro. Warunek, wygłuszasz matami dekarskimi z castodramatu no i wszystko robisz we własnym zakresie. Ważna sprawa, żeby było bezpiecznie instalacja musi być zrobiona porządnie. Wzmacniacz moim zdaniem jest niezbędny 16 calowe głośniki nie zagrają dobrze bez niego i nie chodzi tutaj o przysłowiowe umcy, umcy. Jeśli rzeczywiście niskotonowe głośniki masz fabrycznie 16 calowe to odpada Ci przeróbka tapicerki drzwiowej. Czasami oprócz wygłuszenia drzwi trzeba wstawić też wzmocnienia, żeby nie drgały. Głośniki montuj na dystansach z mdf'u

Locter
27-10-2011, 10:24
sporo czasu zajmuje zabawa z wymianą przewodów, zwłaszcza głośnikowych w drzwiach, oraz upychaniem kabli (zasilający od akumulatora do wzmacniacza). Na używkach (radio, wzmacniacz) da się zrobić przyzwoicie grające CA za 400 euro. Warunek, wygłuszasz matami dekarskimi z castodramatu no i wszystko robisz we własnym zakresie. Ważna sprawa, żeby było bezpiecznie instalacja musi być zrobiona porządnie. Wzmacniacz moim zdaniem jest niezbędny 16 calowe głośniki nie zagrają dobrze bez niego i nie chodzi tutaj o przysłowiowe umcy, umcy. Jeśli rzeczywiście niskotonowe głośniki masz fabrycznie 16 calowe to odpada Ci przeróbka tapicerki drzwiowej. Czasami oprócz wygłuszenia drzwi trzeba wstawić też wzmocnienia, żeby nie drgały. Głośniki montuj na dystansach z mdf'u

Źle waść doczytał, głośniki w przednich drzwiach mają 16.5 cm a nie cali. ;)
jeszcze na temat dystansów mam pytanie - widzialem montaże car audio na wysokich dystansach (2cm) jednak tak sie zastanawiam - jesli walne taki duzy dystans to czy osolna na glosniki bedzie dalej pasowac ? Jeszcze jej nie zdejmowalem i nie wiem jak to am jest, rozumuje tak na chlopski rozum.

wonito
27-10-2011, 10:30
Locker ile masz głośników w samochodzie ?

Locter
27-10-2011, 10:32
Locker ile masz głośników w samochodzie ?

Locter :D

CHyba 6 - w przednich drzwiach po 2 (16.5 + tweetery), a wtylnich drzwiach seidza 13 cm, ale chyba nie mam ochoty wymieniac w tylnych drzwiach.

wonito
27-10-2011, 10:43
sorrki ;)
jeżeli chcesz mieć czysto to powinieneś wymienić gwizdki
jesli chcesz mieć czysto na tyle to... trzeba dołożyć gwizdki bo będzie jak pod wodą
jeśli nie chcesz zmieniać tylnych to nie wymieniaj przednich... bo to chyba nie ma sensu
jesli dasz zmacniacz to wykończy papierowy tył ;)
więc ja osobiście uważam... wymiana gwizdków, konieczność zakupu zwrotnic które odseparują wysokie od średnich i głośniki niskotonowe na tyle
chodzi o podszybie srednica 18-20 cm.
Sredniotonowe bym wymienił na cokolwiek lepszego co zniesie wzmacniacz.
minimalny wzmacniacz który to ogarnie max po 50 W na kanał
będziesz miał czysty dzwięk i wystarczający bass a radio bym zostawił albo wymieniał na końcu.

Locter
27-10-2011, 10:48
sorrki ;)
jeżeli chcesz mieć czysto to powinieneś wymienić gwizdki
jesli chcesz mieć czysto na tyle to... trzeba dołożyć gwizdki bo będzie jak pod wodą
jeśli nie chcesz zmieniać tylnych to nie wymieniaj przednich... bo to chyba nie ma sensu
jesli dasz zmacniacz to wykończy papierowy tył ;)
więc ja osobiście uważam... wymiana gwizdków, konieczność zakupu zwrotnic które odseparują wysokie od średnich i głośniki niskotonowe na tyle
chodzi o podszybie srednica 18-20 cm.
Sredniotonowe bym wymienił na cokolwiek lepszego co zniesie wzmacniacz.
minimalny wzmacniacz który to ogarnie max po 50 W na kanał
będziesz miał czysty dzwięk i wystarczający bass a radio bym zostawił albo wymieniał na końcu.

Głosników w tylnych drzwiach i tak nie uzywam - sa wyciszone
- sredniotonowce na przodzie - albo musze wymienic, albo narazie zostawic i zobaczyc jak bedzie po wygluszeniu drzwi, ale jak juz rozbiore drzwi to grzechem bedzie ich nie zmienic na cos lepszego.mocniejszego (ale chcialbym je wymienic bo przekreceniu ponad 50% zaczyna sie robic nieprzyjemnie, trzeszczą, wpadaja w wibracje , znieksztalcaja - ale czego sie spodziewac po 10 letnich seryjnych glosnikach ?)
-niskotonowce na podszybiu - slyszalem ze to wiocha :D (bez urazy, takie sa opinie "fahofców")
- gwizdki beda wymienione na bank kiedy zdecyduje sie na wymiane sredniotonowych z przodu bo kupie je w zestawie razem
- wzmacniacz - gdzie go wsadzic - przykrecic do oparcia siedzen w bagazniku? (widzialem ze ludziki tam montuja)

wonito
27-10-2011, 10:52
każda limuzyna ma tak zrobione
wiocha to raczej tuba w bagażniku ;)
mam teraz A6 i 2 niskotonowe jako woofer na podszybiu oczywiście Ori
nawet Bose w standardzie nie robi tego inaczej ;)
ja miałem w A4 wzmacniacz na górze w bagażniku
bez zwrotnic nie będzie czystego dzwięku...

Locter
27-10-2011, 10:56
każda limuzyna ma tak zrobione
wiocha to raczej tuba w bagażniku ;)
mam teraz A6 i 2 niskotonowe jako woofer na podszybiu oczywiście Ori
nawet Bose w standardzie nie robi tego inaczej ;)
ja miałem w A4 wzmacniacz na górze w bagażniku
bez zwrotnic nie będzie czystego dzwięku...

Widzisz i tu sie pojawia problem bo ja nie wiem nawet co to zwrotnica...

Slon
27-10-2011, 11:02
Na przod polecam cos takiego: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dystanse-mdf-kurier-gratis-i1876815417.html
Przyjemna srednica, ladne lecz nienarzucajace sie wysokie tony. O basie za duzo nie powiem, bo szukam wzmacniacza do nich - radio nie wyrabia :(

wonito
27-10-2011, 11:03
to właśnie one odpowiadają za separację dzwięku
wysokie idą do gwizdków
a średnie bez basów do średniotonowych w drzwiach
wzmacniacz z wyjsciem na woofer podaje niskie na głosniki basowe... których teraz Ci brakuje...

ps.
z doświadczenia uważam że jakość gwizdków jest dość ważna żeby były naturalne
Sredniotonowe są trochę mniej ważne
i dość istotne jest dopasowanie dynamiki i siły basowych żeby nie buczały i odwzorowanie było naturalne.

Locter
27-10-2011, 11:06
Na przod polecam cos takiego: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dystanse-mdf-kurier-gratis-i1876815417.html
Przyjemna srednica, ladne lecz nienarzucajace sie wysokie tony. O basie za duzo nie powiem, bo szukam wzmacniacza do nich - radio nie wyrabia :(

O dzięki!

80w - wystarczajaco, do tego jakis maly wzmacniacz i jestem w domu.

meehoo
27-10-2011, 11:11
Polecam stare, dobre wzmacniacze Alpine'a, np ten:
http://allegro.pl/alpine-3539-i1898898654.html

Co do głośników to polecam Morel Tempo 6.
Większość głośników w miarę dobrej klasy ma już zwrotnice w zestawie.
Ze swoją robocizną za powyższy zestaw + wygłuszenie spokojnie się zmieścisz w 300Eur.

look
27-10-2011, 11:27
Źle waść doczytał, głośniki w przednich drzwiach mają 16.5 cm a nie cali. ;)
jeszcze na temat dystansów mam pytanie - widzialem montaże car audio na wysokich dystansach (2cm) jednak tak sie zastanawiam - jesli walne taki duzy dystans to czy osolna na glosniki bedzie dalej pasowac ? Jeszcze jej nie zdejmowalem i nie wiem jak to am jest, rozumuje tak na chlopski rozum.

kurde sorki, miało być cm, ale ponieważ właśnie w robocie myślałem o calach to bzdurę napisałem sorki.
Nie wiem jak jest w vectrach, u mnie było tak, że musiałem część tapicerki pruć, żeby założyć 16 cm głośniki z dystansami, natomiast osłony mam oryginalne, bo pasowały po wycięciu części tapicerki. Jeśli masz już głośniki 16 cm, to powinny również pasować. U siebie mam głośniki hellix coś takiego http://www.autocentrum.pl/go/247__Helix_BLUE_MK_62_Hit!_Najlepszy_zestaw_do_400 zl__9______270882908.html (http://www.autocentrum.pl/go/247__Helix_BLUE_MK_62_Hit%21_Najlepszy_zestaw_do_4 00zl__9______270882908.html)
do tego radio clarion 788 i wzmacniacz sony (nie pamiętam jaki, dobierał mi go kolega, który ma pierd...ca na punkcie CA). Za całość sprzętu (dochodzą jeszcze kable) zapłaciłem około 1600 zł (dokładnie nie pamiętam) i kosztowało mnie to 2 dni pracy (w dwie osoby). Założenie było podobne do Twojego, czyli niskobudżetowy zestaw

Strus
27-10-2011, 15:16
Co do głośniczków to nie podpowiem bo z nimi to tak jak z KD w salonie - posłuchać najlepiej. Poza tym teraz jest już nieco inaczej niż 15 lat temu, kiedy się tym ciutkę interesowałem. Choć możesz się rozejrzeć w ofercie firmy Canton. Z tych, właśnie archaicznych czasów polecę Ci tylko wzmacniacz. Może nie tyle co ten konkretny (choć do Twoich zadać by wystarczył) co całą serię --->> Crunch Drive (http://www.ebay.co.uk/itm/Crunch-Drive-Series-V-200SE-200-Watt-RMS-Amplifier-/170714619165?pt=Car_Amplifiers&hash=item27bf625d1d).

Teraz tak ogólnie słówko - sugerowałbym zapomnieć że masz w ogóle z tyłu jakieś głośniki. Odłącz je i po kłopocie :) Najczęściej sensowne systemy buduje się (a przynajmniej budowało się) w oparciu o rozbudowany przód + zestaw wzmacniaczy + coś niskotonowego. Przy czym dobrze jeśli to niskotonowe coś do masowania pleców :) ma swój osobny wzmacniacz.

Radio też jest bardzo istotnym elementem zestawu więc bym go nie bagatelizował. Przy systemach ze wzmacniaczem sugerowałbym szukać radia bez wbudowanego wzmacniacza. Obecnie polecałbym dobrać sobie coś wedle potrzeb ze stajni JVC a jeśli ma być super hiper mega to jakiegoś Eclipse'a od Fujitsu. Alpiny, Pionieery itp nie robią już tego co kiedyś

Locter
27-10-2011, 15:46
Co do głośniczków to nie podpowiem bo z nimi to tak jak z KD w salonie - posłuchać najlepiej. Poza tym teraz jest już nieco inaczej niż 15 lat temu, kiedy się tym ciutkę interesowałem. Choć możesz się rozejrzeć w ofercie firmy Canton. Z tych, właśnie archaicznych czasów polecę Ci tylko wzmacniacz. Może nie tyle co ten konkretny (choć do Twoich zadać by wystarczył) co całą serię --->> Crunch Drive (http://www.ebay.co.uk/itm/Crunch-Drive-Series-V-200SE-200-Watt-RMS-Amplifier-/170714619165?pt=Car_Amplifiers&hash=item27bf625d1d).

Teraz tak ogólnie słówko - sugerowałbym zapomnieć że masz w ogóle z tyłu jakieś głośniki. Odłącz je i po kłopocie :) Najczęściej sensowne systemy buduje się (a przynajmniej budowało się) w oparciu o rozbudowany przód + zestaw wzmacniaczy + coś niskotonowego. Przy czym dobrze jeśli to niskotonowe coś do masowania pleców :) ma swój osobny wzmacniacz.

Radio też jest bardzo istotnym elementem zestawu więc bym go nie bagatelizował. Przy systemach ze wzmacniaczem sugerowałbym szukać radia bez wbudowanego wzmacniacza. Obecnie polecałbym dobrać sobie coś wedle potrzeb ze stajni JVC a jeśli ma być super hiper mega to jakiegoś Eclipse'a od Fujitsu. Alpiny, Pionieery itp nie robią już tego co kiedyś

No wlasnie Strus - tez slyszalem i czytalem takie opinie, że jesli Cara audio to tylko przód + ewentualnie sub, dużo ludzi[ mi to gadalo. Glosniki w tylnych drzwiach mam i tak wyciszone tak wiec spoko.

Jesli chodzi o mnie - postanowilem ze narazie zostawie seryjne radio (o ile da sie do niego podlaczyc wzmacniacz??), kupie glosniki na przod porzadnej jakosci i wlasnie podlacze je pod jakis nieduzzy wzmacniacz. Oczywiscie wycisze drzwi - podejrzewam ze takie zestawienie mi wystarczy, ale w razie jak by mi cos nie pasowalo - wtedy pomysle nad nowym radiem.

PS - rozmontowalem dzis przednie drzwi - w sumie 10 minut roboty, siedza tam jakies glosniki niewiadomego pochodzenia firmy Noname (nie ma zadnej nazwy ani parametrów podanych), przykręcone tot jest do plastikowych dystensó a te do golej blachy. Podejrzewam ze jak zainstaluje to co zamierzam to będe w niebie, bo "kitowy" zestaw wcale nie gra tak źle, ale powyżej 50% już jest niewesoło.

wonito
27-10-2011, 15:59
Ja również przerobiłem systemy Audio Car i mam zgoła odmienne zdanie :)
Era kilku wzmacniaczy, cewek, kabli na centymetr grubości, mniejszy bagażnik o 50% i problem z utrzymaniem rejestracji tylnej... to chyba już przeszłość...
300 watowy mebel na tyle który wywołuje uczucie niepokoju i drżenie płuc już mi sie przejadł pod koniec lat 90 tych :wink:
dodatkowo jak mój znajomy odpalił zestaw Bose montowany Ori to byłem pewny że to nie ma większego sensu
bo on miał troszkę czyściej a ja dużo głośniej...
Czysty dzwięk to odpowiednia jego separacja i równomierne rozłożenie jak w kinie domowym
same głośniki różnotonowe czystości nie zapewnią a 50 W na kanał to aż za dużo na 2 m^3 :wink:

ps.
Locter Car Audio bez suba nie istnieje... to nie ewentualność...
jak kupisz wzmacniacz bez wyjscia na sub to potem będziesz potrzebował drugiego... tak tylko zaznaczam ;)

Locter
27-10-2011, 16:08
Ja również przerobiłem systemy Audio Car i mam zgoła odmienne zdanie :)
Era kilku wzmacniaczy, cewek, kabli na centymetr grubości, mniejszy bagażnik o 50% i problem z utrzymaniem rejestracji tylnej... to chyba już przeszłość...
300 watowy mebel na tyle który wywołuje uczucie niepokoju i drżenie płuc już mi sie przejadł pod koniec lat 90 tych :wink:
dodatkowo jak mój znajomy odpalił zestaw Bose montowany Ori to byłem pewny że to nie ma większego sensu
bo on miał troszkę czyściej a ja dużo głośniej...
Czysty dzwięk to odpowiednia jego separacja i równomierne rozłożenie jak w kinie domowym
same głośniki różnotonowe czystości nie zapewnią a 50 W na kanał to aż za dużo na 2 m^3 :wink:

ps.
Locter Car Audio bez suba nie istnieje... to nie ewentualność...
jak kupisz wzmacniacz bez wyjscia na sub to potem będziesz potrzebował drugiego... tak tylko zaznaczam ;)

A kto powiedzial ze kupie wzmacniacz bez wyjscia na sub ? ;)

Poza tym - mowilem, ja nie jestem onanistą Car Audio, ja tylko chce zeby nowy zestaw zagral przynajmniej polowę lepiej niz ten który teraz posiadam i bede happy.

A zreszta kazdy kiedys zaczynal - nie wazne w jakiej dziedzinie, zaloze sie że do swojego pierwszego/drugiego auta nie wlozyłes kilku patyków na same naglosnienie - mam racje ?
Jak sie wkręce w temat to kto wie, za rok dwa moze cos pokombinuje a narazie zrobie tak jak napisalem, bo w tej chwili wydaje mi to najrossądniejszym wyjsciem;)

wonito
27-10-2011, 16:12
Poza tym - mowilem, ja nie jestem onanistą Car Audio, ja tylko chce zeby nowy zestaw zagral przynajmniej polowę lepiej niz ten który teraz posiadam i bede happy.

to też podałem najtańszą opcję
2 głosniki niskotonowe
2 głosniki średniotonowe
2 gwizdki i 2 zwrotnice oraz 5 lub 6 kanałowy wzmacniacz średniej mocy... da się taniej ?:wink:

dla ciekawostki jeszcze powiem że Audi A4 miało w drzwiach srednie tony z przodu gwizdki
a na tylnej pułce w podszybiu z prawej strony suba a z lewej niskotonowy Ori oczywiście... takie klocki ;)

Locter
27-10-2011, 16:23
to też podałem najtańszą opcję
2 głosniki niskotonowe
2 głosniki średniotonowe
2 gwizdki i 2 zwrotnice oraz 5 lub 6 kanałowy wzmacniacz średniej mocy... da się taniej ?:wink:

Póki co zrezygnuje z suba - jak bedzie brakować basu to wtedy sie dokupi - wzmacniacz kupie z wyjsciem pod sub wiec bede mial otwartą furtkę do dalszego majsterkowania.

EDIT - mam prośbe,

Czy jakaś mądra głowa byłaby tak dobra i pokazała mi schemat łączenia: radio, gwizdki, sredniotonowce i wzmacniacz ?? Najlepszy byłby jakis rysunek.

wonito
27-10-2011, 16:48
koszt zwrotnicy ;)
http://www.audiosklep.pl/ltc-lx-3000a-3-drozna-p-1721.html

Slon
27-10-2011, 17:05
Czy jakaś mądra głowa byłaby tak dobra i pokazała mi schemat łączenia: radio, gwizdki, sredniotonowce i wzmacniacz ?? Najlepszy byłby jakis rysunek.

jak dla mnie: radyjko -> (chinchem) do wzmacniacza -> do zwrotnicy -> (dwoma oddzielnymi kompletami kabli) do gwizdków i sredniotonowcow

Locter
27-10-2011, 17:16
jak dla mnie: radyjko -> (chinchem) do wzmacniacza -> do zwrotnicy -> (dwoma oddzielnymi kompletami kabli) do gwizdków i sredniotonowcow

A jak radyjko ma 11 lat i raczej nie posiada wyjscia na wzmacniacz na czincze (nie wiem bo jeszcze go nei wyjmowalem)?

Strus
27-10-2011, 17:19
A jak radyjko ma 11 lat i raczej nie posiada wyjscia na wzmacniacz na czincze (nie wiem bo jeszcze go nei wyjmowalem)?

To wyjmij :)

Slon
27-10-2011, 17:27

pogrzeb w necie, poszukaj wiecej info o radyjku. Moze sie okazac, ze jest wyjscie w wiazce kabli, ale moze sie rowniez okazac (jesli to jeden z nizszych modeli), ze bedzie go brakowalo... W takim wypadku czeka Cie wymiana radyjka na cos nowszego

look
27-10-2011, 20:40
ja tylko chce zeby nowy zestaw zagral przynajmniej polowę lepiej niz ten który teraz posiadam i bede happy.

skoro tak, to wygłusz dobrze drzwi, zamontuj zestaw dwudrożny ze zwrotnicami (bo zakładam, że to co teraz trzeszczy to po części wina głośników, a po części wzmacniacza w radiu) i jakiś mały wzmacniacz. Jedyne w co zainwestuj rozwojowo to okablowanie, żebyś potem, jak Ci się zamarzy więcej/lepiej nie musiał odwalać znowu roboty z demontażem połowy samochodu

sebar1
27-10-2011, 21:07
skoro tak, to wygłusz dobrze drzwi, zamontuj zestaw dwudrożny ze zwrotnicami

dokładnie tak, pchanie się trzy-drożny zestaw z takim budżetem nie ma sensu.
Z każdego radia da się wyciągnąć wyjście przedwzmacniacza.... średnio rozgarnięty warsztat car audio ci to zrobi a jak masz sterowanie z kierownicy to już w ogóle szkoda pozbywać się radia.
Za te pieniądze zrób porządnie drzwi i kup dobre głośniki. Ktoś wspomniał o firmie Morel i to bardzo dobry wybór.
Mają zestawy na każdą kieszeń.
Wzmacniacz dokupisz jak uzbierasz następne 300 EUR.
Naprawdę warto.

Locter
27-10-2011, 21:20
dokładnie tak, pchanie się trzy-drożny zestaw z takim budżetem nie ma sensu.
Z każdego radia da się wyciągnąć wyjście przedwzmacniacza.... średnio rozgarnięty warsztat car audio ci to zrobi a jak masz sterowanie z kierownicy to już w ogóle szkoda pozbywać się radia.
Za te pieniądze zrób porządnie drzwi i kup dobre głośniki. Ktoś wspomniał o firmie Morel i to bardzo dobry wybór.
Mają zestawy na każdą kieszeń.
Wzmacniacz dokupisz jak uzbierasz następne 300 EUR.
Naprawdę warto.

Wzmacniacz kupie teraz, nie bedzie to na pewno nie wiadomo co ale na pewno zagra lepiej niz pod samym radiem, bo jaki jest sens kupowania 100watowych glosnikow pod radio 20W (tyle ma moje seryjnie) - to tak jak by kupić Ferrari bez kół ;). Pojezdze tak troche a jak mi wzrosnie apetyt na cos lepszego i przypadkiem bede mial kase to wtedy kupie lepszy wzmacniacz, stary pojdzie w kat, albo sprzedam.

sebar1
27-10-2011, 21:26
bo jaki jest sens kupowania 100watowych glosnikow pod radio 20W (tyle ma moje seryjnie)

ani te głośniki nie mają 100 wat ani Twoje radio nie ma 20....
nie daj się nabierać na marketingowy bełkot producentów....
to jest moc chwilowa RMS zupełnie bez znaczenia....
sprawdź skuteczność głośników, która jest podawana w decybelach.... olej te waty.

Locter
27-10-2011, 21:29
ani te głośniki nie mają 100 wat ani Twoje radio nie ma 20....
nie daj się nabierać na marketingowy bełkot producentów....
to jest moc chwilowa RMS zupełnie bez znaczenia....
sprawdź skuteczność głośników, która jest podawana w decybelach.... olej te waty.

Masz racje doczytalem dokladnie na forum, i moje (dokladnie ten model) Delco cdr500 ma 4x7W :evil: - Nie sadzilem ze mam w samochodize taki szmelc, konkluzja - wzmacniacz na pewno będzie zakupiony w pierwszej kolejnosci.

sebar1
27-10-2011, 21:36
Masz racje doczytalem dokladnie na forum, i moje (dokladnie ten model) Delco cdr500 ma 4x7W :evil: - Nie sadzilem ze mam w samochodize taki szmelc,

to nie jest szmelc, słuchałem wielu systemów zbudowanych na tych radiach i naprawdę je wymieniałbym w ostatniej kolejności. Warunek: trzeba wyprowadzić wyjście przedwzmacniacza!
Jeśli już teraz upierasz się przy wzmacniaczu to poszukaj używanych Genesiss, DLS lub Sony M1.
Ten ostatni to majstersztyk niestety już nieprodukowany.

Locter
27-10-2011, 22:23
to nie jest szmelc, słuchałem wielu systemów zbudowanych na tych radiach i naprawdę je wymieniałbym w ostatniej kolejności. Warunek: trzeba wyprowadzić wyjście przedwzmacniacza!
Jeśli już teraz upierasz się przy wzmacniaczu to poszukaj używanych Genesiss, DLS lub Sony M1.
Ten ostatni to majstersztyk niestety już nieprodukowany.

Spoko radio na razie zostaje, tylko ciagle mnie nurtuje pytanie czy do tego da sie podpiąc wzmacniacz( bo ten na pewno bedzie). WYjalbym radio, ale juz ciemno i jakos mi sie nie chce.

Edit: wstepnie zdecydowalem sie na glosniczki Vibe Black Air 6.

sebar1
27-10-2011, 22:35
Spoko radio na razie zostaje, tylko ciagle mnie nurtuje pytanie czy do tego da sie podpiąc wzmacniacz( bo ten na pewno bedzie). WYjalbym radio, ale juz ciemno i jakos mi sie nie chce.

wszystko się da
tzn, da się ale trzeba wyprowadzić wyjście przedwzmacniacza.
Najprościej jak się da: dorobić takie wyjście... da się do każdego radia.
Zrobią ci to w jakimś punkcie CarAudio a jak powiedzą, że się nie da to uciekaj od nich... :wink:

Edit: wstepnie zdecydowalem sie na glosniczki Vibe Black Air 6.

bez odsłuchu????....

Locter
27-10-2011, 22:49
wszystko się da
tzn, da się ale trzeba wyprowadzić wyjście przedwzmacniacza.
Najprościej jak się da: dorobić takie wyjście... da się do każdego radia.
Zrobią ci to w jakimś punkcie CarAudio a jak powiedzą, że się nie da to uciekaj od nich... :wink:

bez odsłuchu????....

irlandia to zadupie - musialbym gdzies szukac w Dublinie a mam 200km w jedna mańkę, jak zatankuje w 2 strony to 50 euro szlag strzeli - wolałbym ta kase przeznaczyc na wytłumienie drzwi ;)

Nie mam gdzie odsłuchac glosnikow, jak mowilem - Irlandia to zadupie - kto oglądał "Gangi Nowego Yorku" - ten wie o co kaman :)

Edit - czy tweetery podlacza sie bezposrednio do wzmaka tak samo jak sredniotonowki czy inaczej jakos ???

Strus
27-10-2011, 23:05
Edit - czy tweetery podlacza sie bezposrednio do wzmaka tak samo jak sredniotonowki czy inaczej jakos ???

Tej metody bym nie polecal o ile chcesz żeby pograly dluzej ni| kilka sekund :mrgreen: Wspomniane wczesniej zwrotnice rozwiazuja te kwestie

sebar1
27-10-2011, 23:05

jak się chce je spalić to tak....
przecież masz zwrotnice. w tych głośnikach........ :roll:
taka rada zupełnie na serio... jak nie masz o tym pojęcia to nie rób tego sam i tak nie będziesz zadowolony z efektu.
Szkoda pieniędzy.... a jeszcze coś popalisz....

Locter
27-10-2011, 23:15
jak się chce je spalić to tak....
przecież masz zwrotnice. w tych głośnikach........ :roll:
taka rada zupełnie na serio... jak nie masz o tym pojęcia to nie rób tego sam i tak nie będziesz zadowolony z efektu.
Szkoda pieniędzy.... a jeszcze coś popalisz....

Nie nie, wezme ze soba szwagra - on mi nie da nic spalić :D jak nie bedziemy czegos wiedziec to zajade do mechaniora/spryciora.

sebar1
27-10-2011, 23:22
Nie nie, wezme ze soba szwagra - on mi nie da nic spalić :D jak nie bedziemy czegos wiedziec to zajade do mechaniora/spryciora.

przecież zwrotnice też trzeba ustawić... o wyprowadzeniu wyjścia na wzmacniacz nie wspominając.
Potem to wszystko trzeba dostroić.
We wzmacniaczu masz filtry...
szczerze? nie widzę tego...

Locter
28-10-2011, 00:01
przecież zwrotnice też trzeba ustawić... o wyprowadzeniu wyjścia na wzmacniacz nie wspominając.
Potem to wszystko trzeba dostroić.
We wzmacniaczu masz filtry...
szczerze? nie widzę tego...

Zwrotnice sa pasywne ( w zestawie z glosnikami Vibe Black Air 6) - wiec z tego co czytalem nie trzeba bedzie ich ustawiac.

sebar1
28-10-2011, 07:42
Zwrotnice sa pasywne ( w zestawie z glosnikami Vibe Black Air 6) - wiec z tego co czytalem nie trzeba bedzie ich ustawiac.

jasne... a głośność tweetera gdzie się ustawia? ;)

Locter
28-10-2011, 08:36

Czemu mnie zniechęcasz ? :D

Ja i tak to zrobie :)

Edit - przeciez do regulacji basów i sopranów mam radio...

sebar1
28-10-2011, 09:36
Czemu mnie zniechęcasz ? :D

właśnie dlatego:

Edit - przeciez do regulacji basów i sopranów mam radio...

daj znać jak ci to wyszło.

Locter
28-10-2011, 10:23
właśnie dlatego:

daj znać jak ci to wyszło.

Piszesz tyle niepotrzebnych rzeczy - zamiast tego moglbys mi cos poradzic przy budowie, a nie pisac ze nie dam rady, Ladnie to tak ?

sebar1
28-10-2011, 11:40
Piszesz tyle niepotrzebnych rzeczy - zamiast tego moglbys mi cos poradzic przy budowie, a nie pisac ze nie dam rady, Ladnie to tak ?

niepotrzebnych? przecież ci napisałem jak to trzeba zrobić... :roll:
problem w tym, że nie bardzo rozumiesz temat dlatego uważam, że nie zrobisz tego sam dobrze a nawet ze szwagrem...
według mnie to bardzo potrzebna informacja.
ale sorki to Twój samochód i Twoje pieniądze.
Chciałem dobrze.

Slon
28-10-2011, 11:43
sebar1 - a jak ustawic zwrotnice, jesli producent nie przewidzial zadnych pokretel itp?

Strus
28-10-2011, 12:52
sebar1 - a jak ustawic zwrotnice, jesli producent nie przewidzial zadnych pokretel itp?

Nie da się. To jest zwrotnica pasywna składająca się z rezystora, cewki i kondensatora. Od ich wyboru zależy jak zwrotnica będzie się zachowywać.

Slon
28-10-2011, 12:56
Nie da się. To jest zwrotnica pasywna składająca się z rezystora, cewki i kondensatora. Od ich wyboru zależy jak zwrotnica będzie się zachowywać.

to o czym pisal sebar:

sebar1
28-10-2011, 13:14
da się ale w tych najprostszych zwrotnicach wymaga to wymiany rezystora.
Takie zwrotnice od średniej półki powiedzmy mają najczęściej trzy rezystory oznaczone 0dB, +2dB i +4dB
i przepina się kabelek, nie ma żadnych pokręteł.
W każdym aucie odległość od wooferów do tweeterów albo tweeterów od naszych uszów jest inna i dzięki tej regulacji można sobie to dostroić.
Warto zwrócić uwagę przy zakupie czy zwrotnica ma taką regulacje ale obecnie staje się to standardem.

Strus
28-10-2011, 13:18
Na tej samej zasadzie wszystko się da zrobić rozbierając to, składając od nowa i wymieniając przy okazji połowę podzespołów.....

sebar1
28-10-2011, 13:32
przesadzasz....
warto zajrzeć do środka zwrotnicy bo może się okazać, że producent przewidział taką regulacje.
Bardzo często tak jest a z zewnątrz nic nie widać.

tak to wygląda:
http://www.autohifi.pl/cms.php?img=Eton25

Pawliko
28-10-2011, 21:49
Wymień sam przód, tył bym zostawił. Drzwi jeśli chcesz w miarę tanio, to podobno też dobrze jest wygłuszyć je matami dekarskimi zamiast jakimiś hiper-wypas-pro do CA.
Jeśli chodzi o sterowanie radiem to zależy jakie kupisz, do niektórych marek normalnie da się dokupic takie interfejsy i ori sterowanko z kiery w Oplu działa (koszt to jakoś 150-200pln).

Locter
13-11-2011, 12:52
Panowie - czy ktoś sie zetknął z radiem Pioneer DEH - 9300SD ??? --> http://www.audiopioneer.pl/pioneer-deh-9300sd-wysylka-kurierska-gratis.html

Planuje toto sobie kupić bo wizualnie bardzo mi leży, tylko nie wiem jak to gra...

Głosniki i maty wytłumiające już do mnie jada, narazie nie instaluje wzmaka - zobacze jak bedzie pod samym radiem, jak zabraknie mi mocy to wtedy bede rozglądał sie za wzmakiem.

velaskez
13-11-2011, 14:07
Chcesz robić tak?

qZRy9VaApcw&feature=related

Locter
13-11-2011, 14:19
Chcesz robić tak?

qZRy9VaApcw&feature=related

Hahahahaaaa mocne :D

velaskez
13-11-2011, 20:05
Mogła rozpiąć koszulę, ja bym chętnie obejrzał rozchodzenie tej fali w innym ośrodku :mrgreen:

Greg77
13-11-2011, 20:09
Mogła rozpiąć koszulę, ja bym chętnie obejrzał rozchodzenie tej fali w innym ośrodku :mrgreen:

Ty lobuzie! O tym samym pomyslalem!

Strus
06-06-2012, 23:08
Dobra, panowie, skupmy się. Jako że z obiegu CA wypadłem jakieś 10 -12 lat temu to potzrbuję podpowiedzi. Za czasów kiedy w tym siedziałem uwielbiałem basy Earthquake"a za ich miękkość i "lizanie" po plecach. Co obecnie jest sensownym odpowiednikiem ? Najlepiej zamnkięta skrzynia a nie sam głośnik. Może być używka. Do tego potrzebuję oczywiście wzmaka i tutaj chcę oczywiście mojego ulubionego Crunch'a ze starej serii Drive. Poszukam dobrego modelu w używce, nawet licząc ściągnaie ze stanów, gdzie można trafic naprawdę cudeńka w bardzo dobrej cenie

m737
07-06-2012, 13:05
jeśli nie lubisz buczenia tylko basik jak w dobrym domowym stereo - polecam MB Quart, używki można znaleźć za śmieszne pieniądze
sam używam 25cm w oryginalnej skrzyni z sygnałem ciętym na ...320Hz :d efekt zaskakujący - gra jak w domu i zero buczenia jak u dresów

PL czy GB ?

Strus
21-05-2013, 10:44
Odkopuję bo porady potrzebuję :)

Helix B52C
uDimension EL Comp 5
Crunch GTI 5.2c
Powrbass L-50C

Co z nich wybrać i dlaczego ? Nie polecajcie innych ani robienia dystansów na 16 bo w mojej fałce to za dużo roboty.

Grać to będzie pod jakimś prostym JVC typu 4x50W i na razie wzmacniacza nie będzie.

Strus
21-05-2013, 13:01
Acha, nie moge juz edytowac wiec dopisze.

Moze mi ktos raz na zawsze powiedziec czy RMS wzmacniacza ma być wieksza czy mniejsza od RMS glosnika ?

M_B
22-05-2013, 17:11
Moze mi ktos raz na zawsze powiedziec czy RMS wzmacniacza ma być wieksza czy mniejsza od RMS glosnika ?

Mniejsza. Spalisz głośnik, jak będzie większa. :) Tak mi ktoś kiedyś powiedział.

bart1
22-05-2013, 18:55
błąd !
większa moc wzmacniacza= większa łatwość wysterowania głośnika tzn. łatwiej kontrolować chyba że szarpie nami ciągła potrzeba kręcenia pokrętłem do oporu wtedy można pozostać przy stosunku 1:1 między głośnikami a wzmacniaczem.

aaa tu dla początkujących -> http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

Strus
22-05-2013, 19:17
FAQ Nazara znam, pojęcie jakie takie też mam. Pytałem o to bo ilu fachowców tyle teorii :)

bart1
22-05-2013, 19:25
Strus weź na logikę
duży wzmacniacz dużo mocy i jest co odkręcać, mały wzmacniacz dużego głośnika nie napędzi

fedor
22-05-2013, 22:18
Z głośników niskotonowych mogę polecić Rockford Fosgate z serii P2 lub P3. Mam P2 12'' w zamkniętej skrzyni chyba 19l gra to super. A miałem wcześniej w tej skrzyni MBQuart Discus i basu był brak. Zasilone 250W z Audison. Skrzynia zamknięta jest o tyle fajna że na zewnątrz praktycznie jej nie słychać.

Strus
22-05-2013, 22:41
Czy ja gdziekolwiek pisałem że chcę skrzynię ??

Decyzja zapadła. będzie 16 zamiast 13. Biorę POWERBASS L-60Cx i do tego pewnie Sony XM4520

Slon
05-06-2013, 04:51
Panowie, zamontowałem dziś wzmacniacz Alpine 3542. Jest bezpiecznik 40A, są kable 10mm^2, ale grzeje się niemiłosiernie... Po pół godziny grania nie da się przyłożyć palca nawet na sekundę. Tak ma być? Wzmacniacz zamontowany pod siedzeniem pasażera.
Dodam, że gra ok, żadnych zniekształceń, wszystko bardzo dobrze, nawet po 4 godzinnej podróży.

Strus
05-06-2013, 07:32
Skoro pod siedzeniem to brak wentylacj. A skoro brak wentylacji to i cieplo sie robi :)

Ja też teraz chcialem zalozyc pod siedzeniem ale to chyba nie jest dobry pomysl.

seler
05-06-2013, 08:29
Tak z zupełnie innej beczki, jakie radio retro-style w miejsce oryginalnego blaupunkt symphony do porsche 944s2 '91?
Komu przeszkadzał oryginał to nie rozumiem...

shaolin
05-06-2013, 09:05
Moze cos z wczesniejszych rocznikow? Boston, Bremen, Berlin, Toronto, Ludwigsburg? Do wyboru do koloru...

m737
05-06-2013, 18:23
rocznikowo pasuje idealnie :
http://img15.imageshack.us/img15/6493/kexm900rds.jpg

deck na kasetę, wbudowany solidny procesor dźwięku, tuner w osobnej skrzynce
w opcji zmieniarka, może być na światłowód a nawet z zewnętrznym DAC na Burr Brownach (baaardzo trudno kupić, samą 900tkę tylko trudno)
deck czyli musisz jeszcze dokupić wzmacniacze

mam go na półce razem z DEX-M88RDS (oj ten to ma brzmienie... gniecie DRX960RZ którego używam w aucie) - niech sobie leżą i czekają
na jakiegoś youngtimera ;)

Strus
05-06-2013, 18:57
Panowie a mamy tu kogoś z Łodzi kto chciałby w czynie społecznym (no dobra, jakaś tam gratyfikacja przewidziana) pomógłby pozakładać sprzęt do auta ?

seler
05-06-2013, 23:39
rocznikowo pasuje idealnie :

rocznikowo to tylko oryginał... ale na jebaju ciężko znaleźć a jak się pojawia to 600E+
myślę współczesne z usb/sd które by wyglądało sensownie
ponoć becker ma jakąś taką współczesną retro-linię ale coś nie mogę sensownego znaleźć...

to jest świetne ale poza budzetem: http://www.ebay.co.uk/itm/Porsche-Classic-TMC-Display-Navigation-Radio-CD-DVD-MP3-Bluetooth-USB-New-/360502595744

coś podobnego, niekoniecznie z navi?

bart1
05-06-2013, 23:54
ja bym tam jakieś nakamichi wstawił tylko czy podświetlenie przypasuje?( http://allegro.pl/nakamichi-mb-75-i3302005955.html , http://allegro.pl/nakamichi-cd-40z-i3302006932.html )

Strus a co ty tam chcesz robić ?

Strus
06-06-2013, 12:30
A musze wygłuszyć drzwi, założyć dystanse z 13 na 16 i ulokować w nich głośniki. Wymienić syczki z fabrycznych na moje (zostają w fabrycznych miejscach), założyć wzmacniacz i okablować to wszystko. Znam się na tym nie przymierzając w ogóle :) A wolę dać zarobić "swojemu" niż warsztatowi

Rafał_Sz
10-06-2013, 07:40
Przyjedź do Jelonki, lubię rozbierać fury (i nie tylko ;)). Wbrew pozorom to trochę roboty jest, zwłaszcza z estetycznym położeniem okablowania.

Strus
10-06-2013, 09:08
No właśnie jest.... Na razie wygłuszyłem drzwi ale zapomniałem położyć blachę na otwory i musze teraz maty wycinać, przykręcić blachę i dokleić maty na blachę.

Slon
17-06-2013, 08:08
Strus, ile chcesz za tego soniacza z allegro?

Strus
21-06-2013, 11:20
Pm Ci zdaje się posłałem.

Dziś będzie wszystko założone więc w końcu będzie coś tam grało. Fabryki już słuchać nie mogłem

Slon
21-06-2013, 12:58
Pm Ci zdaje się posłałem.

Dziś będzie wszystko założone więc w końcu będzie coś tam grało. Fabryki już słuchać nie mogłem

Wiem, wiem, dzięki ale zbyt drogo ;)

Ciagle probuje dojsc do ladu ze swoim wzmacniaczem, ale chyba musze przyjrzec sie kablom do glosnikow centymetr po centymeterze, moze ktorys uszkodzilem przypadkiem

Strus
22-06-2013, 00:06
Po 7 godzinach walki zostaly porzadnie wytlumione drzwi i zamiast 13stek w drzwach wyladowaly 16. Na razie graja pod radiem bo czasu zabraklo. Za tydzien ciagniecie kabli do bagaznika i podpinanie wzmacniacza i suba. Oczywiscie przod bedzie odpiety od radia i podpiety pod wzmacniacz.

Na razie jest lepiej nic bylo na seryjnych ale jakos lba nie urywa. No ale nie ma sie co dziwic - glosniki potrzebuja okolo 70-90RMS a radio daje mniej wiecej 18. Że wzmaciaczem i dograniem wszystkiego powinno być duzo lepiej.

MrQba
23-07-2013, 23:42
Ja właśnie skończyłem kolejny etap wygłuszania samochodu. Przednie drzwi wyklejone matami stp. Bagażnik i nadkola stp+ filc poroso. Efekt rewelacyjny. Diory grają na razie tylko pod radiem ale wzmak u-dimension bedzie montowany na dniach. Nowe radio za miesiąc bądź dwa.