Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Domyślnie Car Audio przy kawie

WItam

Chyba tego tematu nie bylo na forum, więc popijając kawkę postanowilem takowy założyć

Aha - Panowie Moderatorzy - jesli temat był, prosze o usunięcie tego wątku i łagodny wymiar kary.

Ale do rzeczy.

Od jakiegoś czasu mam nieodparta ochotę wymienić w swoim samochodzie seryjne nagłośnienie na cos lepszego.
    Spędziłem kilka dni wśród "fahofcóf" na różnych forach, ale wiecie jak to jest na forach specjalistycznych - jeden mądrzejszy od drugiego i każdy proponuje co innego... można sie pogubić.

Chcialbym zmienić w swojej super mega Vectrze B średniotonowe 16,5 z przodu i tweetery oraz wymienić radio (tylko tu pojawia sie problem bo teraz mam seryjnie sterowanie z kierownicy i nie wiem jak to połączyć z nowym radiem, i czy wogóle sie da?).

Z tego co sie naczytałem to wytłumienie drzwi to podstawa - bez tego ani rusz,. spoko da sie zrobić.

Jestem też niezle zamotany z tymi kablami (czytalem ze trzeba zmieniać jakieś klemy na akumulatorze ?? o_0) - z mechaniką mam tyle wspólnego co Pudzian z origami.

Podsumowując czego potrzebuje:
    - jaki zestaw odseparowany kupić na przód ? wielkość - 16.5 cm
    - czy potzebuje wsmacniacza żeby to ladnie zagralo ? (slucham muzy tylko podczas jazdy a nie żeby szpanować na plaży więc nie potrzebuje super mega mocy, chce żeby tylko to dobrze grało)

- jakie radio kupić ?
    - Budżet - powiedzmy ze 300-350 Euro (mam możliwosc kupienia na ebay)
    - czy po zakupieniu wszystkich zabawek , dam rade to podlaczyc sam ???

Z góry dzięki i zapraszm wszystkich do dyskusji i opisywania swoich doświadczeń w tym temacie

Domyślnie

Zacznij od dobrego wygłuszenia - robota dla sprawnego majsterkowicza.

Potem zmiana głośników, montaż dodatkowych, wzmacniacz wskazany. O zmianie radia pomyśl na samym końcu - może być, że nie będzie trzeba.

Ogólnie jestem zdania, że albo robić dobrze (300 Euro to zdecydowanie za mało) albo odpuścić. Szkoda kasy i nerwów.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Zacznij od dobrego wygłuszenia - robota dla sprawnego majsterkowicza.

Potem zmiana głośników, montaż dodatkowych, wzmacniacz wskazany. O zmianie radia pomyśl na samym końcu - może być, że nie będzie trzeba.

Ogólnie jestem zdania, że albo robić dobrze (300 Euro to zdecydowanie za mało) albo odpuścić. Szkoda kasy i nerwów.
    Orientowalem sie troche w cenach - i nie sądze ze 300 euro to za malo na przygode z car audio, tak jak mowilem, niezlej jakosci glosniki odseparowane (sredniotonowce +tweetery) da sie kupic spokojnie za 100-150 euro.
    Robocizny nie licz, bo mam znajomego mechaniora-majsterkowicza który mi to zrobi za flaszke ( jesli sam sobie nie poradze), Wygłuszenie drzwi to najmniejszy problem, bo maty wygluszajace sa tanie, tutaj tak samo - robocizne biore na siebie.
    Wiec kasa idzie tylko na komponenty.
    I żeby byla jasność - nie spodziewam sie cudów rodem z referencyjnych aut audio, chce tylko cieszyc sie dobrym i czystym dzwiekiem podczas jazdy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Orientowalem sie troche w cenach - i nie sądze ze 300 euro to za malo na przygode z car audio, tak jak mowilem, niezlej jakosci glosniki odseparowane (sredniotonowce +tweetery) da sie kupic spokojnie za 100-150 euro.
    Robocizny nie licz, bo mam znajomego mechaniora-majsterkowicza który mi to zrobi za flaszke ( jesli sam sobie nie poradze), Wygłuszenie drzwi to najmniejszy problem, bo maty wygluszajace sa tanie, tutaj tak samo - robocizne biore na siebie.
    Wiec kasa idzie tylko na komponenty.
    I żeby byla jasność - nie spodziewam sie cudów rodem z referencyjnych aut audio, chce tylko cieszyc sie dobrym i czystym dzwiekiem podczas jazdy.
    To zmienia postać rzeczy. więc do dzieła! Wygłusz, zmień głośniki i posłuchaj co jest jeszcze nie tak. Może to już wystarczy.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

sporo czasu zajmuje zabawa z wymianą przewodów, zwłaszcza głośnikowych w drzwiach, oraz upychaniem kabli (zasilający od akumulatora do wzmacniacza). Na używkach (radio, wzmacniacz) da się zrobić przyzwoicie grające CA za 400 euro. Warunek, wygłuszasz matami dekarskimi z castodramatu no i wszystko robisz we własnym zakresie. Ważna sprawa, żeby było bezpiecznie instalacja musi być zrobiona porządnie. Wzmacniacz moim zdaniem jest niezbędny 16 calowe głośniki nie zagrają dobrze bez niego i nie chodzi tutaj o przysłowiowe umcy, umcy. Jeśli rzeczywiście niskotonowe głośniki masz fabrycznie 16 calowe to odpada Ci przeróbka tapicerki drzwiowej. Czasami oprócz wygłuszenia drzwi trzeba wstawić też wzmocnienia, żeby nie drgały. Głośniki montuj na dystansach z mdf'u

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    sporo czasu zajmuje zabawa z wymianą przewodów, zwłaszcza głośnikowych w drzwiach, oraz upychaniem kabli (zasilający od akumulatora do wzmacniacza). Na używkach (radio, wzmacniacz) da się zrobić przyzwoicie grające CA za 400 euro. Warunek, wygłuszasz matami dekarskimi z castodramatu no i wszystko robisz we własnym zakresie. Ważna sprawa, żeby było bezpiecznie instalacja musi być zrobiona porządnie. Wzmacniacz moim zdaniem jest niezbędny 16 calowe głośniki nie zagrają dobrze bez niego i nie chodzi tutaj o przysłowiowe umcy, umcy. Jeśli rzeczywiście niskotonowe głośniki masz fabrycznie 16 calowe to odpada Ci przeróbka tapicerki drzwiowej. Czasami oprócz wygłuszenia drzwi trzeba wstawić też wzmocnienia, żeby nie drgały. Głośniki montuj na dystansach z mdf'u
    Źle waść doczytał, głośniki w przednich drzwiach mają 16.5 cm a nie cali.
    jeszcze na temat dystansów mam pytanie - widzialem montaże car audio na wysokich dystansach (2cm) jednak tak sie zastanawiam - jesli walne taki duzy dystans to czy osolna na glosniki bedzie dalej pasowac ? Jeszcze jej nie zdejmowalem i nie wiem jak to am jest, rozumuje tak na chlopski rozum.

Domyślnie

Locker ile masz głośników w samochodzie ?
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    Locker ile masz głośników w samochodzie ?
    Locter

CHyba 6 - w przednich drzwiach po 2 (16.5 + tweetery), a wtylnich drzwiach seidza 13 cm, ale chyba nie mam ochoty wymieniac w tylnych drzwiach.

Domyślnie

sorrki
    jeżeli chcesz mieć czysto to powinieneś wymienić gwizdki
    jesli chcesz mieć czysto na tyle to... trzeba dołożyć gwizdki bo będzie jak pod wodą
    jeśli nie chcesz zmieniać tylnych to nie wymieniaj przednich... bo to chyba nie ma sensu
    jesli dasz zmacniacz to wykończy papierowy tył
    więc ja osobiście uważam... wymiana gwizdków, konieczność zakupu zwrotnic które odseparują wysokie od średnich i głośniki niskotonowe na tyle
    chodzi o podszybie srednica 18-20 cm.
    Sredniotonowe bym wymienił na cokolwiek lepszego co zniesie wzmacniacz.
    minimalny wzmacniacz który to ogarnie max po 50 W na kanał
    będziesz miał czysty dzwięk i wystarczający bass a radio bym zostawił albo wymieniał na końcu.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    sorrki
    jeżeli chcesz mieć czysto to powinieneś wymienić gwizdki
    jesli chcesz mieć czysto na tyle to... trzeba dołożyć gwizdki bo będzie jak pod wodą
    jeśli nie chcesz zmieniać tylnych to nie wymieniaj przednich... bo to chyba nie ma sensu
    jesli dasz zmacniacz to wykończy papierowy tył
    więc ja osobiście uważam... wymiana gwizdków, konieczność zakupu zwrotnic które odseparują wysokie od średnich i głośniki niskotonowe na tyle
    chodzi o podszybie srednica 18-20 cm.
    Sredniotonowe bym wymienił na cokolwiek lepszego co zniesie wzmacniacz.
    minimalny wzmacniacz który to ogarnie max po 50 W na kanał
    będziesz miał czysty dzwięk i wystarczający bass a radio bym zostawił albo wymieniał na końcu.
    Głosników w tylnych drzwiach i tak nie uzywam - sa wyciszone
    - sredniotonowce na przodzie - albo musze wymienic, albo narazie zostawic i zobaczyc jak bedzie po wygluszeniu drzwi, ale jak juz rozbiore drzwi to grzechem bedzie ich nie zmienic na cos lepszego.mocniejszego (ale chcialbym je wymienic bo przekreceniu ponad 50% zaczyna sie robic nieprzyjemnie, trzeszczą, wpadaja w wibracje , znieksztalcaja - ale czego sie spodziewac po 10 letnich seryjnych glosnikach ?)
    -niskotonowce na podszybiu - slyszalem ze to wiocha (bez urazy, takie sa opinie "fahofców")
    - gwizdki beda wymienione na bank kiedy zdecyduje sie na wymiane sredniotonowych z przodu bo kupie je w zestawie razem
    - wzmacniacz - gdzie go wsadzic - przykrecic do oparcia siedzen w bagazniku? (widzialem ze ludziki tam montuja)

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów