Zobacz pełną wersję : Problem z pobieraniem plików via Firefox
Cześć.
Słuchajcie, może ktoś mi pomoże.
Mam od jakiegoś czasu taki problem.
Gdy pobieram jakiś plik za pomocą Firefox, gdy plik jest już ściągnięty, otrzymuje taki komunikat:
Plik F:\xxxx\xxxxx nie może zostać zapisany, ponieważ nie można zmienić zawartości tego folderu.
Należy zmienić właściwości folderu, a następnie spróbować ponownie lub wybrać inny folder docelowy.Co ciekawe, ten sam problem występował na innym dysku, dlatego zapisywałem na tym, aż tu dziś taki komunikat.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w czym tkwi problem i jak go rozwiązać?
Pozdr.
Nie masz uprawnień do zapisu w tym folderze z poziomu konta, na którym pracujesz.
Najprościej utworzyć folder w innej lokalizacji i tam skierować zapis lisa, a jeśli jesteś człekiem dociekliwym, to edytować uprawnienia problematycznego folderu z poziomu konta admina.
A prawdopodobnie przeinstalowywałeś system i zostały uprawnienia z poprzedniej instalacji, które dla obecnej są zupełnie obce.
Dokładnie tak!
A jak to zmienić?
RobertMiernik
24-10-2011, 18:10
Ciężko to zmienić, teoretycznie powinno wystarczyć jak wejdziesz do tego folderu z poziomu eksploratora (przez Mój komputer) w praktyce różnie to bywa z dziedziczeniem praw.
Jeśli nie pomoże 'wejście' spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy, wybierz Właściwości -> zakładka Zabezpieczenia -> Edytuj -> Dodaj i dodaj swoje konto z Windowsa, potem ok, ok, ok...
(jak spyta czy propagować do podfolderów kliknij 'Tak')
E tam różnie. Jest dokładnie tak, jak się ustawi.
Prawym klawiszem na katalogu, "Właściwości", zakładka "Zabezpieczenia", guzik "Zaawansowane", zakładka "Właściciel", guzik "Edytuj". Tam będzie okienko, w którym będziesz miał konta systemowe a pomiędzy nimi będzie Twoje konto, na które się logujesz do systemu, które możesz zrobić właścicielem katalogu ("Zmień właściciela na:"), a nad tym okienkiem będzie informacja, kto jest aktualnie właścicielem ("Bieżący właściel"). Czyli po takiej reinstalce będziesz miał tam ciąg znaków typu ??67658232878??. Wybierasz swoje konto w tym niższym okienku, zaptaszkowujesz opcję "Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów" i klikasz "OK". Zmiana właściciela powinna wystarczyć, żebyś uzyskał pełne uprawnienia do katalogu. Gdyby jeszcze nie działało, to wracasz do głównego okna właściwości katalogu, do zakładki "Zabezpieczenia", klikasz przycisk edytuj, z górnej ramki "Nazwy grup lub użytkowników" wybierasz swoje konto, a w dolnej ramce ("Uprawnienia dla: [tu wybrana w górnej ramce nazwa konta]") zafajkowujesz opcję "Pełna kontrola" i potwierdzasz OK. Zapyta Cię jeszcze, czy chcesz, żeby obiekty podrzędne dziedziczyły te uprawnienia. Oczywiście chcesz, żeby sobie roboty na przyszłość oszczędzić.
Voila.
To my chyba różne systemy mamy, bo w XP'ku HE nie mam czegoś takiego.
Czyli całe te "kopie zapasowe systemu" i ich przywracanie jest o kant stołu potłuc, skoro takie "babole" wychodzą.
Ne, ne, ne...
W XP HE masz domyśłnie włączone proste udostępnianie plików i te funkcjonalności są po prostu ukryte, żeby użytkownik czegoś se nie pomieszał. Nie pomyślałem o tym (a właściwie nie wziąłem pod uwagę XP HE). Trzeba je przełączyć na standardowe. Tylko nie mam przed nosem XPka, żeby Ci krok po kroku napisać. Sam ten system zabezpieczeń i udostępniania jest identyczny od czasów Windows NT 4.0.
adolfik9501
25-10-2011, 10:59
W XP HE zainstaluj sobie to (http://www.fajo.de/main/en/software/fajo-xp-fse) a zakładka Zabezpieczenia się pojawi.
Mi się czasem (raz na pół roku) tak dzieje na XP HE, ale wystarczy ściągnąć drugi raz do tego samego katalogu i jest ok.
adolfik9501 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=10031) - dzięki, jak na razie pomogło.
Już się bałem, że jednak czeka mnie format całkowity kompa, ale może się obejdzie.