Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z pobieraniem plików via Firefox

mini21
24-10-2011, 11:17
Cześć.
Słuchajcie, może ktoś mi pomoże.
Mam od jakiegoś czasu taki problem.

Gdy pobieram jakiś plik za pomocą Firefox, gdy plik jest już ściągnięty, otrzymuje taki komunikat:

Plik F:\xxxx\xxxxx nie może zostać zapisany, ponieważ nie można zmienić zawartości tego folderu.

Należy zmienić właściwości folderu, a następnie spróbować ponownie lub wybrać inny folder docelowy.Co ciekawe, ten sam problem występował na innym dysku, dlatego zapisywałem na tym, aż tu dziś taki komunikat.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w czym tkwi problem i jak go rozwiązać?

Pozdr.

Johanan
24-10-2011, 11:37
Nie masz uprawnień do zapisu w tym folderze z poziomu konta, na którym pracujesz.

Najprościej utworzyć folder w innej lokalizacji i tam skierować zapis lisa, a jeśli jesteś człekiem dociekliwym, to edytować uprawnienia problematycznego folderu z poziomu konta admina.

Majek
24-10-2011, 15:13
A prawdopodobnie przeinstalowywałeś system i zostały uprawnienia z poprzedniej instalacji, które dla obecnej są zupełnie obce.

mini21
24-10-2011, 17:59
Dokładnie tak!
A jak to zmienić?

RobertMiernik
24-10-2011, 18:10
Ciężko to zmienić, teoretycznie powinno wystarczyć jak wejdziesz do tego folderu z poziomu eksploratora (przez Mój komputer) w praktyce różnie to bywa z dziedziczeniem praw.

Jeśli nie pomoże 'wejście' spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy, wybierz Właściwości -> zakładka Zabezpieczenia -> Edytuj -> Dodaj i dodaj swoje konto z Windowsa, potem ok, ok, ok...
(jak spyta czy propagować do podfolderów kliknij 'Tak')

Majek
24-10-2011, 21:42
E tam różnie. Jest dokładnie tak, jak się ustawi.

Prawym klawiszem na katalogu, "Właściwości", zakładka "Zabezpieczenia", guzik "Zaawansowane", zakładka "Właściciel", guzik "Edytuj". Tam będzie okienko, w którym będziesz miał konta systemowe a pomiędzy nimi będzie Twoje konto, na które się logujesz do systemu, które możesz zrobić właścicielem katalogu ("Zmień właściciela na:"), a nad tym okienkiem będzie informacja, kto jest aktualnie właścicielem ("Bieżący właściel"). Czyli po takiej reinstalce będziesz miał tam ciąg znaków typu ??67658232878??. Wybierasz swoje konto w tym niższym okienku, zaptaszkowujesz opcję "Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów" i klikasz "OK". Zmiana właściciela powinna wystarczyć, żebyś uzyskał pełne uprawnienia do katalogu. Gdyby jeszcze nie działało, to wracasz do głównego okna właściwości katalogu, do zakładki "Zabezpieczenia", klikasz przycisk edytuj, z górnej ramki "Nazwy grup lub użytkowników" wybierasz swoje konto, a w dolnej ramce ("Uprawnienia dla: [tu wybrana w górnej ramce nazwa konta]") zafajkowujesz opcję "Pełna kontrola" i potwierdzasz OK. Zapyta Cię jeszcze, czy chcesz, żeby obiekty podrzędne dziedziczyły te uprawnienia. Oczywiście chcesz, żeby sobie roboty na przyszłość oszczędzić.
Voila.

mini21
24-10-2011, 22:21
To my chyba różne systemy mamy, bo w XP'ku HE nie mam czegoś takiego.

Czyli całe te "kopie zapasowe systemu" i ich przywracanie jest o kant stołu potłuc, skoro takie "babole" wychodzą.

Majek
24-10-2011, 23:09
Ne, ne, ne...

W XP HE masz domyśłnie włączone proste udostępnianie plików i te funkcjonalności są po prostu ukryte, żeby użytkownik czegoś se nie pomieszał. Nie pomyślałem o tym (a właściwie nie wziąłem pod uwagę XP HE). Trzeba je przełączyć na standardowe. Tylko nie mam przed nosem XPka, żeby Ci krok po kroku napisać. Sam ten system zabezpieczeń i udostępniania jest identyczny od czasów Windows NT 4.0.

adolfik9501
25-10-2011, 10:59
W XP HE zainstaluj sobie to (http://www.fajo.de/main/en/software/fajo-xp-fse) a zakładka Zabezpieczenia się pojawi.

Zink
26-10-2011, 14:32
Mi się czasem (raz na pół roku) tak dzieje na XP HE, ale wystarczy ściągnąć drugi raz do tego samego katalogu i jest ok.

mini21
26-10-2011, 14:44
adolfik9501 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=10031) - dzięki, jak na razie pomogło.
Już się bałem, że jednak czeka mnie format całkowity kompa, ale może się obejdzie.