Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sennie i jesiennie
Witam,
Coś nowego ode mnie... Całość zaplanowana na taką delikatną, cichą i tak jak w tytule - sennie-jesienną sesję. Stąd też nie ma mocnych kontrastów czy żyletkowatych zdjęć - ma być miękko i spokojnie :)
Mam nadzieję, że chociaż troszkę udało się oddać ten klimat.
Jakby komuś się chciało - polecam obejrzeć na jasnym tle :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/s4int/vir/v1.jpg)
2.
źródło (http://overlay.no-ip.org/s4int/vir/v2.jpg)
3.
źródło (http://overlay.no-ip.org/s4int/vir/v3.jpg)
4.
źródło (http://overlay.no-ip.org/s4int/vir/v4.jpg)
Pozdrawiam
Amadeusz
22-10-2011, 10:34
Mnie się podoba nr 3. Być może trochę odbiega od tego co napisałeś. Jest bardzo smutna i taka zatroskana, cierpiąca niemalże - i to mnie się bardzo podoba. Także nie po Twojej myśli a jednak na plus wyszło :)
wolnyslimak
22-10-2011, 10:36
Na 1-ce nieostrość pewnie zamierzona ale do mnie to nie gada. Zdjęcie miało by klimat bardzo miły, melancholijny ale mnie ososbiście tej ostrości ciut brakuje. 4 b&w nie kupuje gdyz zupełnie jesień tu zagubiłeś. Za to nr 2 i 3 to juz inna bajka. Dla mnie piękne i kolory i modelka. Smutna ale może tak właśnie powinno być. Chyba jednak ten łagodniejszy szum bardziej mi podchodzi więc wygrywa 3. Pozdrawiam.
Jest bardzo smutna i taka zatroskana [...] Także nie po Twojej myśli a jednak na plus wyszło :)
No właśnie tak miało wyjść :D
Na 1-ce nieostrość pewnie zamierzona ale do mnie to nie gada. Zdjęcie miało by klimat bardzo miły, melancholijny ale mnie ososbiście tej ostrości ciut brakuje. [...] Chyba jednak ten łagodniejszy szum bardziej mi podchodzi więc wygrywa 3. Pozdrawiam.
No specjalnie w ogóle nie wyostrzałem tego zdjęcia, po zmniejszeniu też, nie pasowała mi taka mocna ostrość do tego.
3 najbardziej gładkie bo z cyfry, na reszcie ziarno ;)
Dzięki i pozdrawiam
wolnyslimak
22-10-2011, 11:24
3 najbardziej gładkie bo z cyfry, na reszcie ziarno ;)
Dzięki i pozdrawiam
Ano widzisz a ja tu z szumem wypadam:) W takim razie cyfrowa 3-ka rządzi.
Patryk Olczyk
22-10-2011, 12:36
Piękne! KOlory switne ! kadry , obróbka itd... mistrz!
nr dwa rozlozyl mnie na lopatki.. jest rewelacyjny
powiesz mi cos wiecej o nim jakie swiatło jaka obrobka?
Oj tym razem bardzo różne zdjęcia. Wszystkie bardzo dobre, ale na każdym jest jedna spora przeszkadzajka.
1. Taka sobie. Ładne miejsce. Ale mniej ładne światło. Ostrości brak, kolor cieni nie w moim guście również. Jakoś chyba kolory tu ze sobą nie grają do końca. Ostrości szkoda.
2. Wszystko fajnie i super, poza odcieniem skóry na twarzy , szyi i bliższej dłoni. Jakiś taki mdły cyjan wygląda niezdrowo. Po lekkim doświetleniu cieplejszym światłem nie miałbym zastrzeżeń.
3. Chyba najlepsza z zestawu w takiej formie jak je zaprezentowałeś. Sylwetka odbiega od klimatu wątku. Prezentuje się zbyt wyraźnie, soczyści i ostro (nadal). Tło jest świetne. Rozważyłbym inne cięcia - mniej lub więcej lewej.
4. Kadr niekoniecznie. I obróbka ponownie. Stłumiłeś światła, ale zostawiłeś głębokie czernie. Wyszło... na pół gwizdka. Wydaje mi się, że albo i cienie jasne - wówczas będzie miękko. Albo światła ostrzej. Aktualnie wygląda to trochę tak, jakby biel była szara, sprana, jakbyś nadmiernie przesunął suwak "recovery". Chodzi głównie o ubranie, gdyż skóra jest chyba w porządku. Skoro to klisza, to jeżeli to film cz/b, to możliwe, że jakiś filtr kolorowy ładnie by tu podziałał na balans tonów.
Patrząc jeszcze raz na zdjęcia jak na zestaw, jedynka zdecydowanie do nich nie pasuje. Ostre światło, kontrasty i kolory zbyt mocno się wyróżniają.
2. Wszystko fajnie i super, poza odcieniem skóry na twarzy , szyi i bliższej dłoni. Jakiś taki mdły cyjan wygląda niezdrowo. Po lekkim doświetleniu cieplejszym światłem nie miałbym zastrzeżeń.
Coś z monitorem pokombinuj ;) Tam nie ma ani grama cyjanu - odpal w PSie i przejedź z nasyceniem na maxa z niebieskim, niebieskozielonym, zielonym. Sam żółto-czerwony tylko.
3. Chyba najlepsza z zestawu w takiej formie jak je zaprezentowałeś. Sylwetka odbiega od klimatu wątku. Prezentuje się zbyt wyraźnie, soczyści i ostro (nadal). Tło jest świetne. Rozważyłbym inne cięcia - mniej lub więcej lewej.
:D a mnie się najmniej podoba, miałem w ogóle nie dawać :P Właśnie jest zbyt wyraźnie, zbyt soczyście i ostro, co mnie drażniło i nie pasowało - ostatnio mnie jakoś znudził taki wygląd zdjęć. Niestety nie mogłem dojść do takiego "look'u" jak na pierwszych dwóch.
4. Stłumiłeś światła, ale zostawiłeś głębokie czernie. Wyszło... na pół gwizdka. Wydaje mi się, że albo i cienie jasne - wówczas będzie miękko. Albo światła ostrzej. Aktualnie wygląda to trochę tak, jakby biel była szara, sprana, jakbyś nadmiernie przesunął suwak "recovery".
Co do bieli ok, racja. Ale czernie to eee... nie są głębokie (imo). Zobacz histogram (swoją drogą przydałby się taki plugin do firefoxa, jak do exifów).
Masz ten sam monitor co zawsze? ;) Na jasnym tle oglądałeś? Bo na czarnym jest są wg mnie mocno wypłowiałe czernie.
Patrząc jeszcze raz na zdjęcia jak na zestaw, jedynka zdecydowanie do nich nie pasuje. Ostre światło, kontrasty i kolory zbyt mocno się wyróżniają.
Może jeszcze podłubię z tą jedynką.
nr dwa rozlozyl mnie na lopatki.. jest rewelacyjny
powiesz mi cos wiecej o nim jakie swiatło jaka obrobka?
Dzięki.
Co do obróbki - to przede wszystkim skanowałem tak żeby na od razu otrzymać dość niski kontrast. Dalsza obróbka to wejście w mocne, ciepłe zafarby + selektywne ściąganie nasycenia ze składowych w ważniejszych miejscach (twarz, ubranko). Do tego coś crossowane (widać po ciemnym ubranku które leci w fiolet).
Światło zastane, na podwórku kamienicy w prawie samo południe.
dziadzior
22-10-2011, 15:33
2 rządzi ! :)
Coś z monitorem pokombinuj ;) Tam nie ma ani grama cyjanu - odpal w PSie i przejedź z nasyceniem na maxa z niebieskim, niebieskozielonym, zielonym. Sam żółto-czerwony tylko.
Chciałem napisać to:
----
Matematycznie na pewno masz rację. Ale wrażenie mam podobne na dwóch ekranach (no dobrze - nie są super przyznaję). Wynika to pewnie, nie tyle w absolutnego koloru tych pikseli, ale z otoczenia, które jakoś na ten efekt wpływa. Pewnie wiesz, że iluzji optycznych jest sporo i dość łatwo nasz mózg oszukać. Ja tu widzę jakąś lekką zieleń jakby, choć rzeczywiście może jej tam nie ma. :D Zgaduję, że to sąsiedztwo ciepłych pomarańczy na dekolcie i nogach oraz tej jasnej poświaty na włosach daje taki efekt. Ale może to tylko ja tak widzę i tylko mnie to przeszkadza. Luzik. ;)
A w sumie jak przyprószysz trójkę ziarnem z efektów LR czy PS, to także powinna nabrać analogowej łagodności.
---
Ale wziąłem na warsztat trójkę, by sprawdzić moją tezę z kontrastem, a przy okazji użyłem pipetki z ciekawości (na dwójce). I wyszło mi, że jednak chyba mam rację. W światłach na twarzy na dwójce jest przewaga zieleni o 1-2% nad pozostałymi składowymi (kolorów poza podstawowymi nie umiem nazywać). Może zatem moje oczy nie są takie tragiczne. ;) Oczywiście można to zrzucić na karb konwencji - ja tylko opisuję subiektywne odczucia. Akurat przypadkowo pokryły się tu z matematycznymi wartościami. Ale (prócz twarzy) ten cyjankowy zafarbik pomaga w uzyskaniu specyficznego klimatu. To też przetestowałem.
Podesłałem na PW lekko zemdloną (obrobioną) trójkę. Akurat cyfra w tym wypadku nic nie psuje moim zdaniem. Ot należy jej nadać charakteru i tyle (zresztą sam to wiesz najlepiej). Według mnie tu nic nie stoi na przeszkodzie.
PS. Dwójka w cz-b wygląda świetnie. Aha, ten sam kolorek zielonkawy, czy cyjankowy widać na trójce tuż przy łokciu. Tyle, że mocniejszy.
nathaniel
22-10-2011, 15:53
Fajne, klimatyczne zdjęcia. Dwójka najlepiej się prezentuje, bw z tyłu na tle koloru.
Mi dwója siedzi najbardziej :D Pokaż coś z nikosia :P
smutniacha
22-10-2011, 21:23
Ależ smutna dziewczyna:-):smile:.
Fajne zdjęcia. Szczególnie nr 3.
Bartek - NinoVeron
24-10-2011, 04:06
wspaniały klimat, modelka i obróbka! :)
ale moje pierwsze wrażenie po obejrzeniu 3 i 4 to ... że modelkę brzuch boli :(
wiem, że nie o to chodziło ... ale modelka trzyma się za brzuch i cierpi...
jak nazwać te uczucia? tęsknota? bolesna rozłąka? a może ... ?