Zobacz pełną wersję : Laptop do 2000 zł.
damian.dab85
20-10-2011, 20:47
Witam,
Poszukuję latopa do 2000 złotych. Laptop dla siostry. Będzie słuszył do codziennej pracy tj. przegladanie stron www, oglądanie filmów, przeglądanie poczty, korzystanie z Offica etc.
Co sądzicie o laptopach marki Dell (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki,g1,_Dell,do2000.bhtml) i Lenovo (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki,g1,_Lenovo,do2000.bhtml) ?
Pozdrawiam,
Damian
sokrates
20-10-2011, 20:57
Dell.
Ja mam Dell Inspiron 1525 od dwóch lat. Działa bardzo dobrze, oprócz: padł dysk, padła bateria, padł wyświetlacz. Wszystko w ciągu trzech miesięcy po skończeniu gwarancji. Gdyby nie znajomy w serwisie komputerowym, to naprawy kosztowałyby już tyle ile nowy. Wiatraki bardzo łatwo łapią kurz i brud. Nie padł w kompie system operacyjny, ale to tylko dzięki temu, że wywaliłem Vistę od razu i wrzuciłem Linuksa;)
Aha, a na obudowie napisane: "MADE IN POLAND"... Nie polecam budżetowych modeli Dell'a. Cała seria Inspiron jest zapchana nędznymi podzespołami - informacja od w/w znajomka, który się zajmuje naprawami.
damian.dab85
20-10-2011, 21:00
KaeF, jaką markę polecasz ? Jaki model laptopa ?
Damian
A ja kupiłem szajsunga. Od roku katowany i działa. Nic się nie dzieje nic nie trzeszczy nic nie piszczy.
Kupiłem go za namową kilku znajomych , którzy je bardzo zachwalali, ku mojemu zdziwieniu. Szczególnie zdanie znajomego z pewnego sklepu, który twierdził że sprzedają tego sporo i mają najmniej reklamacji własnie tej marki. Ale oficjalnie musi HP polecać, który statystycznie wypada na przeciwnym biegunie jeżeli chodzi o awaryjność:)
Nie polecam budżetowych laptopów do 2.000zł. To jest to samo co z lustrzankami Nikona. Masz trzy półki: amatorskie / semi-pro / pro. Kasa za nową amatorkę może wystarczyć na używaną semi-pro.
Jeśli chodzi o Della, bo w tej marce więcej modeli kojarzę, to seria XPS jest bardzo dobra, ale przekracza 2.000zł.
Antonioo
20-10-2011, 23:27
a ja polecam lenovo. . . za 1500 kupiłem dziewczynie niezłą "maszynę do pisania" g560 czy jakoś tak
Procesor Intel® Pentium® 2 GHz
Model procesora P6100
Pamięć podręczna CACHE 3 MB
Ekran 15,6'', WXGA 1366 x 768 (16:9)
Pamięć RAM 4 GB, DDR3 1066 MHz
Dysk twardy 500 GB, SATA
Model karty graficznej GeForce GT310M
Pamięć karty graficznej 1024 MB
a sam używam lenovo y550- złego słowa nie powiem . . . i jeżeli jako następnego nie kupię maca, to będzie to znowu lenovo:)
Michał Jędrak
20-10-2011, 23:42
Kup cokolwiek, byleby była najdłuższa gwarancja. Samsun, Acer, Asus itd... Wszystko jedno.
Boryszuk
21-10-2011, 07:51
Ja mam Dell Inspiron 1525 od dwóch lat. Wiatraki bardzo łatwo łapią kurz i brud. Nie padł w kompie system operacyjny, ale to tylko dzięki temu, że wywaliłem Vistę od razu i wrzuciłem Linuksa;)
Nie polecam budżetowych modeli Dell'a. Cała seria Inspiron jest zapchana nędznymi podzespołami - informacja od w/w znajomka, który się zajmuje naprawami.
Mam Inspirona 6400 od ok 4 lat. Nie padło w nim nic, wiatraki nie łapią na tyle dużo kurzu żeby się grzał. Nie dbam o niego, podnoszę go za matrycę, stawiam na nim kubek z gorącą kawą. Przeżył zalanie piwem na wieczorze kawalerskim a ostatnio dostał szklankę burbona z colą. "Składałem" go sobie wg potrzeb ze strony Della (nie mając zielonego pojęcia co wybieram ;)).
Może niedługo kupię sobie blaszaka to przejdzie na emeryturę.
"Padła" w nim tylko bateria ale to dlatego, że jest ciągle włożona a komp jest zazwyczaj podłączony do zasilania. Straciła po prostu pojemność i teraz wytrzymuje ok 20-30 minut.
Mam Inspirona 6400 od ok 4 lat.
(...)
"Padła" w nim tylko bateria ale to dlatego, że jest ciągle włożona a komp jest zazwyczaj podłączony do zasilania. Straciła po prostu pojemność i teraz wytrzymuje ok 20-30 minut.
To ja mam ok 5 lat Toshibę (chyba nikt nie wymieniał tego producenta) i pomimo, że praktycznie nigdy go nie odłączam od sieci korzystając z niego, to gdy zachodzi taka potrzeba i jednak muszę obejść się bez kabla to w dalszym ciągu trzyma te swoje 1,5 godziny, co zresztą mnie też dziwi ale na +
sokrates
22-10-2011, 14:55
Nie wiem jaka jest seria Inspiron, ale pracuję w firmie budowlanej, kupowałem różne laptopy, od kilku lat kupuję dell Vostro - i póki co są to laptopy które najdłużej wytrzymują pracę na budowach ( a warunki jakie są w kontenerze kierownika budowy to chyba się domyślacie, kurzu od groma, w lecie sauna, w zimie lodówka) Jak do tej pory na około 15 laptopów dell naprawiany był tylko jeden - powód - spadł z biurka i zbiła się matryca :-) Cała reszta działa bez zarzutu.
Marcin Borkowski
22-10-2011, 15:46
polecam HP probook s4530s
4 rdzenie po 2.1, 4gb ramu usb 3.0, matowa matryca 15.6 itp..
cena bez win7 1900
mam od ok 2tyg i jestem bardzo zadowolony
damian.dab85
23-10-2011, 10:12
Laptop kupiony :) Dziękuję wszystkim za wskazówki.
Pozdrawiam
Damian
polecam HP probook s4530s
4 rdzenie po 2.1, 4gb ramu usb 3.0, matowa matryca 15.6 itp..
cena bez win7 1900
mam od ok 2tyg i jestem bardzo zadowolony
napisz jak sie sprawuje ?
poczytalem o tym lapku i rzeczywiscie w porownaniu do innych, robi wrazenie jak za tą kase !
jak monitor?
a ja nie polecam Packard Bell TK-85, mam od 2-3 miesięcy i już narzekam. Zdarza mu się dosyć często przegrzewać przez co samoczynnie się wyłącza. Coś jest też nie tak z grafiką bo samoczynnie podczas działania na baterii obraz się ściemnia i rozjaśnia, ostatnio nawet jaskrawość się zmianiała (zrobił sie tak jaskrawy na chwilę że nie można było odczytać ciemnego tekstu na białym tle bo był rozmaz).
Serwis obarcza winą stary bios który tam siedzi - co więcej - powiedzieli mi że tak jest we większości tych modeli i trzeba ten bios wymienić, będę go wysyłał do naprawy w ramach gwarancji. Nie polecam tego sprzętu, nie po to sie kupuje laptopa żeby mieć niedorobiony bios, żeby sie wylączał i ekran fiksował, i już po przywiezieniu do domu nadawał się do serwisu (objawy przegrzewania są od samego początku). Totalna porażka! Jak go troche zużyję to sprzedam i zakupię coś innego od HP/Dell/Sony, zawsze miałem HP Pavilion, kilka sztuk różnych, wszystkie działały jak trzeba. Gdyby nie to że używam swojego wyłącznie do pokazywania zdjęć klientom to już dawno by wyleciał przez okno, żona jednak ma już go dosć bo więcej czasu na nim spędza.
Odradzam stanowczo.