Zobacz pełną wersję : Swiatlomierze
WITAM wszystkich. Mam krotkie pytanie. Czy moglibyscie polecic laikowi swiatlomierz, jestem amatorem fotografii (manualnej) .Pozdro dla wszystkich
Sverdlowsk 4 jezeli zamierzasz wydac niezawiele, Sekonic L-508 gdy budzet masz nielimitowany. Miedzy nimi masz rozne gosseny, minolty itp, itd.
Sam uzywam Sverdlowsk 4.
bacanski
15-02-2007, 18:39
polarisy tez daja rade... ;)
bardzo milo sie pracuje z polaris2 ale to wydatek ok 900zl...
Sverdlowsk 4 jezeli zamierzasz wydac niezawiele, Sekonic L-508 gdy budzet masz nielimitowany. Miedzy nimi masz rozne gosseny, minolty itp, itd.
Sam uzywam Sverdlowsk 4.
nielimitowany budzet to Minolta flash meter VI, ewentualnie Sekonic L-758 DR
ale to jako ciekawostki.
do ciagłego - svierdłowsk 4 jest naprawde OK.
jak potrzebujesz pomiar z błyskiem - to drozej. poluj wtedy jakies gosseny, minolty, sekonice z uzywek na allegro.
Władca Pixeli
16-02-2007, 01:48
Sekonic L-358 Flash Master powinien wystarczyć
Z tanich Sverdlowsk 4 lub Leningrad 6 (CDS). ( na Allegro można zdobyć w niewielkiej cenie). Z droższych to co przedmówcy podali.
Dziekuje bardzo. Jutro biore sie za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu odpowiedniego swiatlomierza, budrzetem jestem tak srednio limitowany, wcale nie szkoda wydac mi kase na cos co znalazlo uznanie wsrod fotografow.
Wszyscy moi znajomi używają generalnie minolt i nikt nie narzekał.
Ja używam Minoltę 4f i niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba (w temacie światłomierzy :) ):
zakres mierzenia przy ISO 100 -2 do 19,9EV, dokładność do 1/10 blendy, pomiar flasha z kablem i bez, pomiar EV, pokazuje różnicę w stosunku do innego pomiaru, przysłony 1-90, czasy przy świetle zastanym 30min-1/8000, iso 3-8000, możliwość kalibracji (nigdy nie było potrzeby), plus jakieś pomiary dla filmowców.