WITAM wszystkich. Mam krotkie pytanie. Czy moglibyscie polecic laikowi swiatlomierz, jestem amatorem fotografii (manualnej) .Pozdro dla wszystkich
Szukaj
WITAM wszystkich. Mam krotkie pytanie. Czy moglibyscie polecic laikowi swiatlomierz, jestem amatorem fotografii (manualnej) .Pozdro dla wszystkich
Sverdlowsk 4 jezeli zamierzasz wydac niezawiele, Sekonic L-508 gdy budzet masz nielimitowany. Miedzy nimi masz rozne gosseny, minolty itp, itd.
Sam uzywam Sverdlowsk 4.
polarisy tez daja rade...
bardzo milo sie pracuje z polaris2 ale to wydatek ok 900zl...
Fuji S5 pro, NIKON F601, NIKON EM... I KILKA ZABYTKOW...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Sekonic L-358 Flash Master powinien wystarczyć
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Z tanich Sverdlowsk 4 lub Leningrad 6 (CDS). ( na Allegro można zdobyć w niewielkiej cenie). Z droższych to co przedmówcy podali.
Dziekuje bardzo. Jutro biore sie za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu odpowiedniego swiatlomierza, budrzetem jestem tak srednio limitowany, wcale nie szkoda wydac mi kase na cos co znalazlo uznanie wsrod fotografow.
Wszyscy moi znajomi używają generalnie minolt i nikt nie narzekał.
Ja używam Minoltę 4f i niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba (w temacie światłomierzy):
zakres mierzenia przy ISO 100 -2 do 19,9EV, dokładność do 1/10 blendy, pomiar flasha z kablem i bez, pomiar EV, pokazuje różnicę w stosunku do innego pomiaru, przysłony 1-90, czasy przy świetle zastanym 30min-1/8000, iso 3-8000, możliwość kalibracji (nigdy nie było potrzeby), plus jakieś pomiary dla filmowców.
Skontaktuj się z nami