Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pyt. o tamron 17-50

dyrman
15-02-2007, 00:26
witam,
przymierzam sie do zakupu tego obiektywu (t17-50) zamiast kita 18-70 razem z d70s.
mam w zwiazku z tym pare pytan:
1. czy tamron potrafi zaslonic wbudowana lampe? (widzialem o tym wzmianke, w ktoryms z watkow na tym forum, chce potwierdzic/obalic swoje podejrzenia)
2. jak duze jest prawdopodobienstwo zakupu wadliwej sztuki?
3. jak sprawdzic czy t nie jest walniety?
4 generalnie fotki chce robic w domu dwojce urwisow - czy af sie wyrobi?
6 moze zamiast tamrona lepsza opcja bylby kit + lampa do takiego celu (dzieci w domu, spotkania rodzinne, fotki wakacyjne itp)?

pozdrawiam

fIlek
15-02-2007, 00:29
1. Potrafi, jeśli robisz foty przy szerokim kącie z założoną osłoną na obiektywie, a już przy wbudowanej lampce na bank :)
2, 3, 4, 6 (a gdzie 5???) - poszperaj po postach - temat chyba dogłębnie potraktowany

giziol
15-02-2007, 00:36
zamowilem egz u Cichego ktory ponoc jest sprawdzonym sprzedawca Tamronow jak zjade ze stodiow na wekend powinien czekac na mnie jak bede go testowal moge ci podeslac jakies fotki jak bede mial czas w ten wekend.

na wiekszosc pyt odp masz na forum

co do niektorych pytan to np 2. nikt ci nie powie jakie jest prawdopodobienstwo ;) tamron nie opowiedzial sie do tej pory w tej kwesti nie hcce powiedziec co ktory egzemplarz wypuszcza uszkodzony :)

6) kit to dobre szklo ale bierz tamrona :)

4) zalezy jak szybkie sa te urwisy :)

iwowie
15-02-2007, 00:47
Mam tamrona od Cichego, jestem bardzo zadowolony, ostrzy idealnie. Przy okazji sprawdziłem swojego nikkora 18-70 mm f/3.5-4.5 na kartce testowej i okazało się że ma BF, co ogólnie nigdy mi nie przeszkadzało.

dyrman
15-02-2007, 00:53
pierwszy pkt mnie najbardizej martwi. musze wybrac - albo obiektyw albo lampa.
w tej sytuacji chyba zdecyduje sie na kita z lampa.
a moze sa powody zebym wybral inaczej? ;)

ps. urwisy z dnia na dzien coraz szybsze - dwie sztuki po 12 mcy :)

giziol
15-02-2007, 03:29
tamron kosztuje tylko troszke wiecej od kita a pozatym i tak dokupisz lampe :) po co pozniej sprzedawac obiektyw po kosztach bo bedziesz chcial zmienic na cos lepszego :)

dyrman
16-02-2007, 02:14
1. Potrafi, jeśli robisz foty przy szerokim kącie z założoną osłoną na obiektywie, a już przy wbudowanej lampce na bank :)

jeszcze do tego zdania chcialem sie dopytac:
jezeli foce bez oslony to wbudowanej lampy nie zaslonie (bez wzgledu na ogniskowa)?
jezeli foce z oslona moge zaslonic zewnetrzna lampe zalozona na korpus?
do czego sluzy oslona? :)

pozdrawiam

dyrman
16-02-2007, 02:22
tamron kosztuje tylko troszke wiecej od kita a pozatym i tak dokupisz lampe :) po co pozniej sprzedawac obiektyw po kosztach bo bedziesz chcial zmienic na cos lepszego :)

tu zasadniczo masz racje, tyle ze wstepnie zakladalem budzet do 3k zl. lapie sie na tym, ze tu dodam pare zeta do obiektywu, tu ze przydala by sie lampa itd i budze sie sporo powyzej 4k zl. :)
zastanawiam sie czy ladowac sie w takie wydatki na poczatek i czy w rezultacie wykorzystam sprzet w 10% :???:
czasu na hobby mam bardzo malo.

planuje przesiadke z zenita i n f35 kit. fotolaby mnie rujnuja! ;)

Yuras
16-02-2007, 02:48
Jeśli obawiasz się, czy będziesz miał na to czas i zapał ..i czy nie przeinwestujesz pod wpywem chwili a uparłeś się na lustro, kup po prostu D40 z kitem, do fotek dzieciaków w małych pomieszczeniach nawet wbudowana lampa Ci wystarczy. Jeśli jednak ciągnie Cię w tym kierunku kup od razu body z jasnym Tamronem zamiast z kitem 18-70. Przy tym Tamronie 20mm powinno wystarczyć, żeby pozbyć się cienia w kadrze.

giziol
16-02-2007, 21:16
Yuras dobrze godo:) polac mu

przeciez nie musisz tylko na 17 robic:)

giziol
16-02-2007, 21:35
ja wlasnie odebralem tamrona i mozesz walic na 17 z lampa wbudowana chyba ze oslone zalozysz to bedzie cien

dyrman
16-02-2007, 21:42
i o to chodzi ;)

thx.