PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY coolpix 5700

Marissa880
17-10-2011, 12:58
Mam duży problem z tym aparatem, czy ktoś mógłby mi napisać jak go ustawić aby robił normalne foty w pomieszczeniu?? Aparat jest moich znajomych dostali go w prezencie i oczywiście nie potrafią go ustawić (fotografie robione na zewnątrz są ok gorzej z tymi w pomieszczeniach sa ciemne:/), ja próbowałam wszystkiego i dalej fotki są ciemne w pomieszczeniu:/
może ktoś wie jak go ustawić tak by był tak ustawiony by nie trzeba było go ustawiać za każdym razem:)
pliss

arecki
18-10-2011, 10:41
auto ;)
auto flash ;)
i instrukcja

Art Erie
18-10-2011, 11:17
Tryb A; f2,8 (może się zwiększać przy zmianie ogniskowej); ISO w granicach 300-600 ( bo przy 800 już mocno szumi, a przy mniejszym będzie dużo światła błyskowego), lampa wbudowana na AUTO w trybie TTL (może być potrzebna korekta na minus), czas synchronizacji lampy 1/60.

Robinson73
18-10-2011, 11:50
Ustaw kółeczko zmiany trybów na zielony aparacik, no i jak to nie pomoze to juz hmm nie wiem . A lampa błyska?

Marissa880
18-10-2011, 12:59
Art Erie nic nie pomogło:( dalej są ciemne:/
Robinson73 w tym aparacie nie ma kułeczka zmiany trybu na zielony aparacik są tryby tzw użytkowniki(A, 1,2 i 3) i A jest właśnei tzw automatycznym trybem pracy no ale niestety fotki sa ciemne:/

Robinson73
18-10-2011, 16:23
No fakt, no ale chyba tryb P jest , jak jest to ustaw na P

Marissa880
18-10-2011, 16:40
jest ustawiony tak jak napisał ART Erie, to są tez ustawienia z instrukcji bo juz ją sprawdzałam, aparat jest na trybie (użytkowniku) A, i na trybie ekspozycji P, i te ustawienia sa tez w instrukcji i ze powinno byc ok ale nie jest:/ może ta lampa jest słaba, niewiem naprawde o co już chodzi:/

Robinson73
18-10-2011, 16:51
Tryb A to w kazdym aparacie tryb priorytetu przysłony , jak nie wiemy kiedy go stosowac to lepiej nie dotykać. Tryb P jest jak najbardziej automatyczny, i na nim powinnaś robić zdjęcia. Spróbuj zresetować aparat , w menu znajdziesz taką funkcję. Czy te zdjęcia w pomieszczeniu robisz tylko z lampą, czy lampa działa w koncu, bo może lampa się podnosi , a wcale nie błyska , natomiast aparat w tym momencie ustawia czas jakby działał z lampą (czyli za krótki w pomieszczeniu) i stąd jest ciemno.

Marissa880
18-10-2011, 19:02
niewiem jak to wytłumaczyć,bo ten aparat ma całkowicie co innego niż mój (nikon d90), w coolpixie w menu mogę ustawić uzytkownika A,1,2 i 3 i w tym włąsnie problem ze A samoczynnie kontroluje wiekszość parametrów,a przy reszcie trzeba samemu ustawiać. a jesli chodzi o tryby sa tylko P,S,A i M i je ustawia się małym pokrętłem. i problem leży w tym ze musi byc wybrany użytkownik a potem tryb, a lampa błyska.

Art Erie
18-10-2011, 19:18
Tryb A to w kazdym aparacie tryb priorytetu przysłony , jak nie wiemy kiedy go stosowac to lepiej nie dotykać. [...].
Nie koniecznie, pamiętaj że to jest kompakt z małą matrycą...

niewiem jak to wytłumaczyć,bo ten aparat ma całkowicie co innego niż mój (nikon d90), w coolpixie w menu mogę ustawić uzytkownika A,1,2 i 3 i w tym włąsnie problem ze A samoczynnie kontroluje wiekszość parametrów,a przy reszcie trzeba samemu ustawiać. a jesli chodzi o tryby sa tylko P,S,A i M i je ustawia się małym pokrętłem. i problem leży w tym ze musi byc wybrany użytkownik a potem tryb, a lampa błyska.

Coś mi się wydaje, że mówimy o różnych rzeczach. W C5700 są ( o ile pamiętam ) banki ustawień oznaczone jako A i B, pamiętające przypisane ustawienia.
Tutaj na razie nie kombinujemy ;)
Pisząc o trybie A w poprzednim poście chodziło mi o tryby PSAM ( na pokrętle ). Tryb A - inaczej priorytet przesłony.
Ustaw A i wybierakiem (tym kółkiem pod kciukiem) przesłonę f 2,8. Ta wartość będzie się zmieniać w trakcie zoomowania ( im dłuższa ogniskowa, tym mniej światła będzie wpadało przez obiektyw).
ISO jak pisalem wyżej, natomiast zobacz jak jest ustawiona lampa błyskowa.
Powinna być ustawiona na AUTO ( i samoczynnie podnosić się przy słabym oświetleniu ), dalsze ustawienia to TTL, przy czym zwróć uwagę na komensację błysku ( na razie powinno być 0,0 ).
Na górnym wyświetlaczu powinnien być znaczek błyskawicy ( bez żadnego "oczka", napisu REAR itp - sama błyskawica).
Jeśli dalej zdjęcia będą ciemne zrób reset aparatu i usatw tryb A jak pisałem poprzednio.

Marissa880
18-10-2011, 20:54
ustawiłam ale dalej są ciemne, jesli chodzi o reset to niemam pojęcia gdzie trzeba przycisnąć, nie napisałeś którego użytkownika trzeba wybrać, w sumie to nawet niewiem o co chodzi z tymi użytkownikami w tym aparacie:/ a jesli chodzi o lampe to ta mała dioda przy spuście migawki powinna się zaswiecać??

Art Erie
18-10-2011, 21:04
ustawiłam ale dalej są ciemne, jesli chodzi o reset to niemam pojęcia gdzie trzeba przycisnąć, nie napisałeś którego użytkownika trzeba wybrać, w sumie to nawet niewiem o co chodzi z tymi użytkownikami w tym aparacie:/ a jesli chodzi o lampe to ta mała dioda przy spuście migawki powinna się zaswiecać??

Uff. Nie pamiętam jak to było w 5700, ale resetować można dwoma przyciskami na korpusie ( własnie nie pamiętam którymi) i z poziomu menu aparatu.
Co do wyboru banku/użytkownika - to masz dwa banki aby móc swobodnie przełączać się pomiędzy wcześniej wybranymi ustawieniami. Na przykład w banku A robisz sobie ustawienia dla zdjęć na dworze, a w banku B do zdjęć z lampą we wnętrzach ( lub inne dowolne kombinacje ).
To czy dioda przy spuście migawki świeci, czy nie jest zależne od kilku czynników. Świeci jesli wybierzesz centralny punkt ostrości i tylko wtedy, gdy AF pracuje w trybie S, w trybie C dioda nie działa.
Masz instrukcję do aparatu?

Marissa880
18-10-2011, 21:12
w tym aparacie niema B, jest tylko A,1,2,3, i w instrukcji nazywają się użytkowniki i np przy wyborze użytkownika A nie mogę ustawić trybu, a przy reszcie mogę. tak mam instrukcje i ona mi nie pomogła:/

Art Erie
18-10-2011, 21:14
Papier, czy pdf?

Marissa880
18-10-2011, 21:18
niestety pdf

Art Erie
18-10-2011, 21:20
OK. Wyślij mi ją na e-mail, jutro na GG się spotkamy i coś się wymyśli.
Poszło PW