PDA

Zobacz pełną wersję : D700 i dziwna kratka

Flores
12-10-2011, 10:51
Zauważyłem dziwną przypadłość na kilku zdjęciach. Mianowicie pojawia się dziwna kratka, która jest wyraźnie jaśniejsza niż reszta zdjęcia. Myślałem, że problem miał z niebieskim (bo było to w miejscu nieba) i dlatego taką kratę wywalił ale przypomniało mi się wcześniejsze zdjęcie (zrobione w pokoju) gdzie kratka występowała na całym kadrze. Wydawało mi się że nik efex mi się sypie bo po konwersji do BW to masakrycznie wygląda ale przy podbiciu kontrastu też jest to samo.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/91-1.jpg
źródło (http://i378.photobucket.com/albums/oo223/Floresssite/91.jpg)

Wstawiam BW bo jest tutaj to najbardziej widoczne. I proszę nie karcić za brudną matrycę ;)

Mieliście coś podobnego? Co to może być?

hijax_pl
12-10-2011, 11:00
Zauważyłem dziwną przypadłość na kilku zdjęciach.Na tych kilku zdjęciach jest z reguły w tych samych partiach jasności?

Flores
12-10-2011, 11:07
Raczej tak. Tylko w tym przypadku pojawiło się tylko na niebie a wcześniej na całym kadrze.

hijax_pl
12-10-2011, 14:46
W RAWch jest tak samo? I jaki to aparat?

HYPER
12-10-2011, 14:57
I jaki to aparat?
spojrz na tytul postu.

slaw74
12-10-2011, 14:59
A czy na oryginale zdjęcia RAW też są takie pasy..... chyba nie?

Widziałem coś takiego kilka razy właśnie na dość mocno obrabianych BW z dodanym ziarnem w LR.

hijax_pl
12-10-2011, 15:00
Oj przeoczyłem... :-?

To tym bardziej dziwne - u mnie czegoś takiego nie widać, a na różne już sposoby matrycę męczyłem.

Flores
12-10-2011, 15:13
W RAWch jest tak samo?

Robię tylko w RAW

A czy na oryginale zdjęcia RAW też są takie pasy..... chyba nie?

Widziałem coś takiego kilka razy właśnie na dość mocno obrabianych BW z dodanym ziarnem w LR.

Na oryginale nie ma czegoś takiego, ale chyba RAW jest po to żeby coś sobie wyciągnąć bo inaczej to bym w JPGach trzaskał zdjęcia ;). Fakt, na tym zdjęciu niebo mocno skatowałem w nik-u ale zawsze przy czymś takim wychodziło mi tylko większe ziarno a tutaj pach i jakaś dziwna krata. Popróbuję jeszcze na innych i zobaczę czy to jest wyjątek czy tendencyjne.

hijax_pl
12-10-2011, 15:15
Tak dla świętego spokoju sprawdź jeszcze, czy ten wzorek jest taki sam na wszystkich zdjęciach ;)

mjstudio
12-10-2011, 15:15
i napisz czym zgrywasz...jakiś czas temu ktoś pisał że czytnik wyprawiał różne dziwne rzeczy... (ale jeżeli już w puszce ten problem się pojawia to stawiałbym na problem z sensorem..)

Flores
12-10-2011, 15:27
No właśnie miałem kupić niedługo jakiś porządny czytnik bo wstyd, żeby zgrywać dane na jakimś chińskim dziadostwie.

Teraz znalazłem jeszcze jedno z kratką. Tutaj akurat nie katowałem ostro zdjęcia a kratka mi się pojawiła.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/441-1.jpg
źródło (http://i378.photobucket.com/albums/oo223/Floresssite/44-1.jpg)

hijax_pl
12-10-2011, 15:30
Rozumem, że to się zdarza od pewnego czasu? Jeśli tak to moim skromnym zdaniem jakieś uszkodzenie matrycy / elektroniki.

Stryj
12-10-2011, 16:12
Identyczna kratka pojawia mi się gdy konwertuję zdjęcia do rozdzielczości mniejszej/równej 1440 px na dłuższym boku (View NXII). Powyżej jest ok. Może to kwestia konwersji?

Flores
12-10-2011, 16:27
Rozumem, że to się zdarza od pewnego czasu? Jeśli tak to moim skromnym zdaniem jakieś uszkodzenie matrycy / elektroniki.

Wydaje mi się, że poza tym że sensor mam zasyfiony to wszystko z nim okej. Spróbuję wgrać nowy soft i pewnie będzie po problemie.

Identyczna kratka pojawia mi się gdy konwertuję zdjęcia do rozdzielczości mniejszej/równej 1440 px na dłuższym boku (View NXII). Powyżej jest ok. Może to kwestia konwersji?

O proszę, jeszcze jakieś nowe kwiatki ;). W moim przypadku żadnej konwersji nie było gdy ta kratka się pojawiła.

mOSAd
12-10-2011, 18:34
Jakie było ISO na tych zdjęciach oraz jak mocno były rozjaśniane?

karolt
12-10-2011, 21:15
A serwis Nikona co na to mówi? (zakładam, że wysłałeś im maila do działu pomocy)

Flores
13-10-2011, 12:04
Jakie było ISO na tych zdjęciach oraz jak mocno były rozjaśniane?

Właśnie, pierwsze było na 200 ale to odzyskiwałem z prawie przepalonego nieba. Drugie natomiast to jakieś 1600-2000 ale tam nie było żadnego rozjaśniania.

A serwis Nikona co na to mówi? (zakładam, że wysłałeś im maila do działu pomocy)

Jeszcze nie dzwoniłem i nie wysyłałem maila... boję się ich ;)

Już łapię delikatne schizy i myślałem, że mam następne zdjęcie z kratką. Okazało się, że to było robione przez welon ;)

loki_p
13-10-2011, 12:08
Właśnie, pierwsze było na 200 ale to odzyskiwałem z prawie przepalonego nieba. Drugie natomiast to jakieś 1600-2000 ale tam nie było żadnego rozjaśniania.
Taka kratka to nic innego jak tylko zbyt mocne katowanie zdjęcia. Na wysokim iso wyjdzie szybciej. I nie koniecznie musi być rozjaśnione a np po drastycznym zmienieniu WB. Zrób jeszcze raz takie zdjęcie z mila panią tylko z poprawnie ustawionym WB i resztą parametrów bez zmian. Obstawiam że kratki nie będzie.

slaw74
13-10-2011, 14:13
Również uważam że to sprawa obróbki.
Często widywałem coś takiego, szczególnie w BW.

Jeszcze jedno.... obejrzyj plik w PS lub LR (lub w czym tam wołasz) przy powiększeniu 1:1, może to kwestia renderowania podglądu. A jak wydruki, robiłeś, czy też jest kratka?

marcys
13-10-2011, 15:52
No właśnie miałem kupić niedługo jakiś porządny czytnik bo wstyd, żeby zgrywać dane na jakimś chińskim dziadostwie.

Teraz znalazłem jeszcze jedno z kratką. Tutaj akurat nie katowałem ostro zdjęcia a kratka mi się pojawiła.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/441-1.jpg
źródło (http://i378.photobucket.com/albums/oo223/Floresssite/44-1.jpg)

Zmienić koszulę/bluzkę i problem powinien zniknąć ;)

Krycha
14-10-2011, 08:55
U mnie ta kratka wychodzi jak zmniejszam fotki (rozdzielczość).
Ale najbardziej wkurzają mnie smugi wyłażące z jasnych obiektów wchodzące na ciemne miejsca, z D70s, D90 i D300 nigdy takich problemów nie miałem z D700 wywala jakieś takie kratki, smugi no i ta mora czy jak to sie nazywa częst mi się pojawia, robie 2-3 fotki pod rząd i na garniturze raz są paski raz ich nie ma na dodatek mają kolor . Wada puszki to nie jest, bo mam 2 x D700 i obie tak się zachowują, kumpel ma to samo :)

igsux3
14-10-2011, 10:19
Też mnie ostatnio bardzo zdziwiła taka kratka i u mnie powód był już na etapie postprocessu - dałem maskę i przeciągnąłem gradient z 30% opacity. Gdy było 100%, kratki nie było, im bliżej 0%, tym kratka robiła się większa. Chyba jakiś błąd photoshopa. Maska edytowana pędzelkiem nie robiła takiej kratki.

karolt
14-10-2011, 11:50
Czy ktoś mógłby (chyba że przeoczyłem) wstawić NEFa od zdjęcia "z kratką"? Chętnie zobaczę.
Ja mocno katuję zdjęcia i nigdy nie widziałem takiego zjawiska.

Flores
14-10-2011, 13:02
Dzisiaj jeszcze raz otworzyłem zdjęcie "z kratką" (i oczywiście nie to z koszulą w kratkę ;) ), te same operacje, wyciąganie cieni i... du*a, kratki ni ma. Także podejrzewam, że to jest jakiś błąd PS'a niż matrycy.

karolt
14-10-2011, 14:19
Kurczę, w PS też nigdy nic takiego nie zauważyłem. Fajnie by było dociec, o co tak naprawdę chodzi.

Seeker
15-10-2011, 14:58
Takie wzorki są najczęściej związane ze skalowaniem, szczególnie bez interpolacji,
a już wybitnie, kiedy skalujemy wielokrotnie. Intensywność efektu zależy od mnożnika.

karolt
15-10-2011, 16:11
Takie wzorki są najczęściej związane ze skalowaniem, szczególnie bez interpolacji,
a już wybitnie, kiedy skalujemy wielokrotnie. Intensywność efektu zależy od mnożnika.

Czy autor zdjęć z kratkami to potwierdza, że zdjęcia były wielokrotnie skalowane bez interpolacji na przykład?

Flores
16-10-2011, 11:12
Czy autor zdjęć z kratkami to potwierdza, że zdjęcia były wielokrotnie skalowane bez interpolacji na przykład?

Nic takiego nie było robione. Już wcześniej pisałem kiedy mi się to pojawiało.

karolt
16-10-2011, 14:38
Czyli teoria upada.

Flores
16-10-2011, 15:34
I chyba na to teorii nie będzie. Zadowalające jest tylko to że na 70tyś zdjęć we dwóch to zauważyłem :). Ale jeżeli po drugim otwarciu tego samego RAWa kratka znika nawet po porządnym "przekatowaniu" to jakiś błąd programowy. Tyle :)

siedemczwartych
16-10-2011, 16:14
chyba będę kolekcjonował wszystkie wpisy o wadach D700 (którego uważam nie od dzisiaj za wielki bubel nikona) i przytaczał tym, którzy uważają mnie za skrajnego przeciwnika tej niby "świetnej" puszki. :)

mOSAd
16-10-2011, 18:13
chyba będę kolekcjonował wszystkie wpisy o wadach D700 (którego uważam nie od dzisiaj za wielki bubel nikona) i przytaczał tym, którzy uważają mnie za skrajnego przeciwnika tej niby "świetnej" puszki. :)
Tylko odsącz od tego błędy akcesoriów (czyli najczęściej niefirmowych akumulatorów i gripów), użytkowników, obiektywów, styków, oprogramowania oraz te, które nie zostały udowodnione puszce. Tak jak ten tu opisywany, który jest błędem oprogramowania Adobe jeżeli dobrze rozumiem.

Seeker
16-10-2011, 18:51
Zaraz, zaraz... czy pokazane foto jest całym kadrem, czy cropem 1:1?

Jedno i drugie, żebym nie musiał pytać osobno!.

Flores
16-10-2011, 19:05
Jedno jest cropem ale nie 1:1. Wrzuciłem miejsce gdzie kratka była najbardziej widoczna. Drugie to cały kadr.

Tylko odsącz od tego błędy akcesoriów (czyli najczęściej niefirmowych akumulatorów i gripów), użytkowników, obiektywów, styków, oprogramowania oraz te, które nie zostały udowodnione puszce. Tak jak ten tu opisywany, który jest błędem oprogramowania Adobe jeżeli dobrze rozumiem.

Nie wiem czy jedną kartkę w tej "wielkiej" księdze wad by zapełnił :)

To jest ewidentnie błąd softa i tyle. Tak jak już wcześniej pisałem, otwieram na nowo RAWa, postępuję tak samo jak wcześniej w trakcie obróbki i kratki nie widać. Chyba mam chińską podróbkę CS5 ;)

hijax_pl
16-10-2011, 20:58
Używam LR (w tej chwili 3.5), okazjonalnie CaptureOne i do tej pory mój D700 takiej kratki nie sadził. Co mam zrobić, żeby ją zauważyć?

Flores
17-10-2011, 11:52
U mnie PS CS5 + Nik Color Efex/ Silver Efex i wuala, mamy piękną kratę ;)

AlleG
20-10-2011, 00:35
dajcie rawa, mam akurat i cs3 i 5 , i nika... napisz jak wywolujesz, i sobie wywolam jakies np swoje zdjecie w/g tej procedury i twoje zdjecie. i zobaczymy czy np tez sie cos podobnego ujawni z mojej matrycy.

ja obstawiam bład pojedynczej puszki...

Sapphiron
21-10-2011, 13:49
Ja obstawiam błąd obróbki raczej...

Seeker
22-10-2011, 20:19
"Ja obstawiam błąd obróbki raczej..."

Od początku do tego zmierzam i nadal mam takie wrażenie.

Flores
22-10-2011, 23:58
Przecież już wcześniej wspomniałem, że po ponownym odpaleniu tych dwóch RAWów kratka zniknęła a wy nadal będziecie drążyć temat i mówić nawet że mam kopnięty sensor. On jest brudny tylko ;)

Flores
04-11-2011, 01:00
Odkopie jeszcze ten wątek, chociaż już wszystko chyba zostało powiedziane. Siedzę w tym momencie nad rawami z 5DII i na jednym zdjęciu piękna krata się pojawia. Także nie kopnięta matryca tylko software. Mam nadzieję, że przeinstalowanie CS5 i pluginów pomoże.

mOSAd
04-11-2011, 01:39
Można rzec, że oprogramowanie Adobe działa w kratkę.