Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D700 i dziwna kratka

Zauważyłem dziwną przypadłość na kilku zdjęciach. Mianowicie pojawia się dziwna kratka, która jest wyraźnie jaśniejsza niż reszta zdjęcia. Myślałem, że problem miał z niebieskim (bo było to w miejscu nieba) i dlatego taką kratę wywalił ale przypomniało mi się wcześniejsze zdjęcie (zrobione w pokoju) gdzie kratka występowała na całym kadrze. Wydawało mi się że nik efex mi się sypie bo po konwersji do BW to masakrycznie wygląda ale przy podbiciu kontrastu też jest to samo.

Wstawiam BW bo jest tutaj to najbardziej widoczne. I proszę nie karcić za brudną matrycę

Mieliście coś podobnego? Co to może być?

Domyślnie

Zauważyłem dziwną przypadłość na kilku zdjęciach.
    Na tych kilku zdjęciach jest z reguły w tych samych partiach jasności?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Raczej tak. Tylko w tym przypadku pojawiło się tylko na niebie a wcześniej na całym kadrze.

Domyślnie

W RAWch jest tak samo? I jaki to aparat?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    I jaki to aparat?
    spojrz na tytul postu.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    W RAWch jest tak samo?
    Robię tylko w RAW

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    A czy na oryginale zdjęcia RAW też są takie pasy..... chyba nie?

Widziałem coś takiego kilka razy właśnie na dość mocno obrabianych BW z dodanym ziarnem w LR.
    Na oryginale nie ma czegoś takiego, ale chyba RAW jest po to żeby coś sobie wyciągnąć bo inaczej to bym w JPGach trzaskał zdjęcia . Fakt, na tym zdjęciu niebo mocno skatowałem w nik-u ale zawsze przy czymś takim wychodziło mi tylko większe ziarno a tutaj pach i jakaś dziwna krata. Popróbuję jeszcze na innych i zobaczę czy to jest wyjątek czy tendencyjne.

Domyślnie

A czy na oryginale zdjęcia RAW też są takie pasy..... chyba nie?

Widziałem coś takiego kilka razy właśnie na dość mocno obrabianych BW z dodanym ziarnem w LR.

Domyślnie

Oj przeoczyłem...

To tym bardziej dziwne - u mnie czegoś takiego nie widać, a na różne już sposoby matrycę męczyłem.

Domyślnie

Tak dla świętego spokoju sprawdź jeszcze, czy ten wzorek jest taki sam na wszystkich zdjęciach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard Gd

Domyślnie

i napisz czym zgrywasz...jakiś czas temu ktoś pisał że czytnik wyprawiał różne dziwne rzeczy... (ale jeżeli już w puszce ten problem się pojawia to stawiałbym na problem z sensorem..)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów