Zobacz pełną wersję : Coś nowego...
Nikonowa
11-10-2011, 20:39
Dobry wieczór.
Na początek chciała bym się przywitać. Jestem tutaj nowa dlatego proszę o wyrozumiałość. Fotografią interesuję się od 1,5 roku. Fotografuję głównie przyrodę i czasem ludzi. Chciała bym wymienić swój sprzęt, Myślałam o D90/D300s ale nie wiem czy to dobry wybór. I jakie obiektywy do tego? :)
MariuszJ
11-10-2011, 20:43
Masz 17-55VR i chcesz wymieniać?? W Polsce jeszcze nikt nie ma nowej wersji tego obiektywu, tej ze stabilizacją... ;)
Poważnie - a co by Ci ta wymiana miała dać?
Nikonowa
11-10-2011, 20:47
Przepraszam popełniłam błąd w stopce, ma być 18-55 bardzo przepraszam, literówka :) Chciała bym coś do pejzażu, i do fotografii ludzi :)
MariuszJ
11-10-2011, 20:54
Przepraszam popełniłam błąd w stopce, ma być 18-55 bardzo przepraszam, literówka :) Chciała bym coś do pejzażu, i do fotografii ludzi :)
A to co masz, w czym Ci przeszkadza? Na pewno zmiana aparatu nic nie dołoży jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Dołożenie jakiegoś obiektywu - być może, ale czy jesteś pewna że z tym co masz osiągnęłaś już wszystko co można?
krzysiozboj
11-10-2011, 20:55
"robię fotki tego i tego, mam to i to a brakuje mi tego i tego" lub "myślę o tym i o tym o tym kątem" nieco ułatwia pomoc, czasem dobrze podać kwotę do pzrewalenia, inaczej chyba ciężko coś sensownego napisać.
Później trzeba brać pod uwagę że sporo opinii bedzie "najlepsze to i to bo ..." a faktycznie najlepsze będzie to tylko dlatego że my to posiadamy i musimy jakoś to argumentować :D
Więc na początek witam nową i zalecam nieco konkretniej pytać oraz z dużą rezerwą czytac porady ;)
Nikonowa
11-10-2011, 20:56
Znaczy bo ja się naczytałam tyle o tym bokehu i w ogóle, że pomyślałam że może jakiś jasny obiektyw... Hmm sama nie wiem :(
MariuszJ
11-10-2011, 20:58
Znaczy bo ja się naczytałam tyle o tym bokehu i w ogóle...
Masz teleobiektyw. Wykorzystujesz go do generowania lubego Ci bokehu?
Nikonowa
11-10-2011, 21:01
No tak, robię zdjęcia głównie na 200mm i na przysłonie 5,6 bo tak mi się zamyka. Znaczy że na razie mam robić tym co mam? Bo kolega ma D700 + 85mm 1,4 i robi ładniejszy bokeh. Wiem że to inna klasa sprzętu. Chyba zawracam wam tylko głowę.
krzysiozboj
11-10-2011, 21:06
No na D700 z 85/1.4 musi być odrobinkę ładniejszy bokeh :))
Ale na 70-100/4-4.5 też coś powinno dać się zrobic.
edit
w dziale optyka jest galeria robiona na 85/1.8D, też bardzo ładne fotki a szkło kosztuje kilka razy mniej niż wspomniany 85/1.4, tyle że tu trzebaby zmienić D3000 na coś ze śrubokrętem.
MariuszJ
11-10-2011, 21:06
Bo kolega ma D700 + 85mm 1,4 i robi ładniejszy bokeh. Wiem że to inna klasa sprzętu.
Różnice w klasie sprzętu łatwo nadrobić, a jeszcze łatwiej przekonać się że nowy sprzęt nie poprawia naszych zdjęć. Zainwestuj w umiejętności, to najlepsza lokata.
Nikonowa
11-10-2011, 21:10
Czyli że porwałam się z motyką na słońce, no dobrze, dziękuję więc za rady :) I przepraszam za kłopot:)
krzysiozboj
11-10-2011, 21:13
Czyli że porwałam się z motyką na słońce, no dobrze, dziękuję więc za rady :) I przepraszam za kłopot:)
Niekoniecznie, jak już Mariusz wspomniał "odrobina" umiejętności, stosunkowo niedrogi tzw ciamciang 85/1.4 i można nawet kolegę ze sprzętem za ładne kilkanaście tys zawstydzić ;)
edit
jak już muszą być portrety to polecam to przeglądnąć
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=103961
i to
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835
a jak ma być tanio i ciekawie ze sporą dawką wiedzy i samozaparcia to też to
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734
Nikonowa
11-10-2011, 21:18
Przepraszam, może wyjdę na niedouczoną ale co to ten ciamciang 85/1.4? Chodzi o Falcona? No on ma dużo fajnych obiektywów i robi ładne zdjęcia, ja też bym takie chciała robić, on fotografuje od 4 lat.
krzysiozboj
11-10-2011, 21:22
Przepraszam, może wyjdę na niedouczoną ale co to ten ciamciang 85/1.4? Chodzi o Falcona? No on ma dużo fajnych obiektywów i robi ładne zdjęcia, ja też bym takie chciała robić, on fotografuje od 4 lat.
Tak, o ile wiem to tylko inna nalepka na tej samej zabawce, u nas najbardziej to znane pod firmą
http://allegro.pl/samyang-ae-85-85mm-f1-4-z-chipem-nikon-d90-d60-d40-i1817423940.html
Ale to są manualne szkła, ostrość tylko ręcznie co przy wizjerze wielkości D3000 i bardzo małej głębi ostrości nie musi być takie proste.
Kumpel takie ma to niech pożyczy na kilka dni do zabawy i już.
Nikonowa
11-10-2011, 21:27
No dał mi ostatnio N105mm F/2 ale ja bym chciała swoje :( No nic, to będę ćwiczyła na tym co mam :) dzięki za linki, poczytam z przyjemnością :)
krzysiozboj
11-10-2011, 21:30
No dał mi ostatnio N105mm F/2 ale ja bym chciała swoje :( No nic, to będę ćwiczyła na tym co mam :) dzięki za linki, poczytam z przyjemnością :)
No nikt Tobie tego nie zabroni ale dlaczego podajesz przykłady szkieł po kilka tys zł za szt każde z osobna?
Nikonowa
11-10-2011, 21:49
No nikt Tobie tego nie zabroni ale dlaczego podajesz przykłady szkieł po kilka tys zł za szt każde z osobna?
Hmm sama nie wiem, tak jakoś, przepraszam.
po taniosci to polecilbym Ci 50mm f1.8G jak sama nie wiesz co chcesz
"No dał mi ostatnio N105mm F/2 ale ja bym chciała swoje"
Sytuacja o tyle ciekawa, że możesz się zorientować czego szukasz,
choćby to miał być zamiennik.
ja kupilem wlasnie 50mm 1.4 G i moge ci smialo polecic
jako w miare tani i swietny sloik
na pewno dasz rade sfocic to i tamto
w zupelnie nowy sposob
Emhyrion
13-10-2011, 14:34
A to co masz, w czym Ci przeszkadza?
Uwielbiam takie teksty...
Idąc tym tropem - kupujmy małpki, przecież nimi też da się robić zdjęcia. Słuchajcie - one nawet kolorowe będą :)
Co ma D300S czego nie ma D3000? No na przykład 51-polowy AF z 15 punktami krzyżowymi. Rzecz całkiem nie głupia, przydaje się przy fotografowaniu ruchomych obiektów (także twarzy :) )... Co jeszcze? A na przykład 1005 polowy pomiar światła wobec 420 w D3K. Czyli 2,5 raza więcej, rzecz trudna do przecenienia podczas fotografowania krajobrazów. Co jeszcze ma? Hej - 7 klatek na sekundę to podczas fotografowania osób na tle krajobrazów jest po prostu przepaścią wobec "do trzech klatek" jakie są w D3000.
Pomijam już takie parametry jak dynamika EV czy rozdzielczość, choć te też trudno porównywać, a tym bardziej trudno nie doceniać. Te dwie konstrukcje (D3000 z dolnej półki i D300S z przynajmniej średniej, ale tej wyżej) to zupełnie inna bajka. I nawet jeśli ktoś ma małe umiejętności to przez sam fakt posiadania aparatu w którym więcej można przestawić i robi się do sużo szybciej będzie miał lepsze narzędzie do pracy, a co za tym idzie - isnieje szansa, że i zdjęcia będą lepsze.
Owszem, umiejętności są ważne, uczymy się całe życie, doskonalimy warsztat. nie można sprowadzać wszystkiego do jakości sprżetu, chciałbym moim Nikonem robić takie zdjęcia jak koleżanka A100. Sęk w tym, że lepszy sprzęt raczej ułatwia życie zamiast utrudniać...
MariuszJ
13-10-2011, 16:17
Uwielbiam takie teksty...
Idąc tym tropem - kupujmy małpki, przecież nimi też da się robić zdjęcia. Słuchajcie - one nawet kolorowe będą :)
Obawiam się, że - jak to mawia mój syn - nie czaisz bazy :)
Najprościej zidentyfikować potrzeby, wskazując braki. Pozwalam Ci wpisać to sobie w stopkę :P
Co ma D300S czego nie ma D3000? No na przykład 51-polowy AF z 15 punktami krzyżowymi. Rzecz całkiem nie głupia, przydaje się przy fotografowaniu ruchomych obiektów (także twarzy :) )... Co jeszcze? A na przykład 1005 polowy pomiar światła wobec 420 w D3K. Czyli 2,5 raza więcej, rzecz trudna do przecenienia podczas fotografowania krajobrazów. Co jeszcze ma? Hej - 7 klatek na sekundę to podczas fotografowania osób na tle krajobrazów jest po prostu przepaścią wobec "do trzech klatek" jakie są w D3000.
Potrzeby które wskazałeś być może trafią do autorki wątku. Zapewne zaraz bardzo się nam tu ucieszy z dodatkowych (czekaj, niech wyliczę) 585 pól pomiaru światła.
Pomijam już takie parametry jak dynamika EV czy rozdzielczość, choć te też trudno porównywać, a tym bardziej trudno nie doceniać.
Wiemy doskonale, dlaczego te parametry akurat pomijasz ;)
Owszem, umiejętności są ważne, uczymy się całe życie, doskonalimy warsztat. nie można sprowadzać wszystkiego do jakości sprżetu, chciałbym moim Nikonem robić takie zdjęcia jak koleżanka A100. Sęk w tym, że lepszy sprzęt raczej ułatwia życie zamiast utrudniać...
No...
Sendilkelm
13-10-2011, 16:41
Na pewno zmiana aparatu nic nie dołoży jeżeli chodzi o jakość zdjęć.
D300s jest technologicznie do przodu w stosunku do d3000 więc akurat jakość zdjęć będzie dużo lepsza. To jest niezaprzeczalne, że z lepszej matrycy wyjdzie lepsze jakościowo zdjęcie.
Odpowiadając w taki sposób musisz argumentować o co Ci chodzi, bo przy takim podejściu później osoby nieznające się chodzą i powielają głupoty z forum. Np. takie, że "po co mi lepszy aparat mam d3000. Na forum nikoniarzy powiedzieli, że jak kupię d300s, to i tak jakość zdjęć się nie poprawi, więc po co kupować". Dla mnie to jest totalny bezsens. Takie gadanie, to chyba lepiej się w ogóle nie udzielać. Osoby obeznane w temacie zrozumieją o co Tobie chodziło, ale osoba pstrykająca foty gdzie i jak popadnie nie zrozumie tego, więc albo trzeba od razu tłumaczyć albo nie pisać nic.
MariuszJ
13-10-2011, 17:10
D300s jest technologicznie do przodu w stosunku do d3000 więc akurat jakość zdjęć będzie dużo lepsza. To jest niezaprzeczalne, że z lepszej matrycy wyjdzie lepsze jakościowo zdjęcie.
Hmm. D300 jest bardzo dobrym aparatem. Szkoda że z taką matrycą.
Odpowiadając w taki sposób musisz argumentować o co Ci chodzi, bo przy takim podejściu później osoby nieznające się chodzą i powielają głupoty z forum. Np. takie, że "po co mi lepszy aparat mam d3000. Na forum nikoniarzy powiedzieli, że jak kupię d300s, to i tak jakość zdjęć się nie poprawi, więc po co kupować". Dla mnie to jest totalny bezsens. Takie gadanie, to chyba lepiej się w ogóle nie udzielać. Osoby obeznane w temacie zrozumieją o co Tobie chodziło, ale osoba pstrykająca foty gdzie i jak popadnie nie zrozumie tego, więc albo trzeba od razu tłumaczyć albo nie pisać nic.
Ależ moje udzielanie się to właśnie misjonarstwo! No, może anty-misjonarstwo... No bo w końcu jakby to było, gdyby po nabyciu D300 w miejsce D3000 trzeba było włączać na drugi bieg śródmózgowy motor racjonalizacji wydatku, bo zdjęcia wcale się nie zrobiły lepsze... bo wąskie gardło zlokalizowane było zupełnie gdzie indziej, niż chcą je widzieć bezpłodnie mieszające w cyferkach rzesze forumowiczów ;)
Dlatego apeluję: wyizolujmy problem pytającego, a dopiero potem utrzymujmy rynek wtórny na nasze wspaniałe maszyny (kosztem tych, którzy chcą się czegoś nauczyć).
krzysiozboj
13-10-2011, 17:58
Dlatego apeluję: wyizolujmy problem pytającego, a dopiero potem utrzymujmy rynek wtórny na nasze wspaniałe maszyny (kosztem tych, którzy chcą się czegoś nauczyć).
Dokładnie, jesli pytająca chce robić ładne portreciki i myśli co wymienić to z całą pewnością pomoże jej w tym jasna stałka a nie D300 czy nawet D3 z tymi szkłami które ma.
Emhyrion
13-10-2011, 18:22
Nie czaję bazy, powiadasz...
Może i tak. A jako, że nie stać mnie na kupienie i testowanie wszystkiego co mi wpadnie do głowy pozwalam sobie czytać, sprawdzać testy specjalistów, którzy nie tylko w terenie robią zdjęcia, ale także w laboratorium. Wyniki tych testów to suche liczby, zupełnie pozbawione pierwiastka subiektywizmu. I mamy takie oto porównianie:
http://snapsort.com/compare/Nikon_D300-vs-Nikon_D3000
EV na korzyść D300
Kolory na korzyść D3000, ale z tak nieznaczną przewagą, że w zasadzie pomijalną. Przypomnij mi, jakie jeszcze ma przewagi D3K względem D300? A, wiem - lżejszy, mniejszy i tańszy... No zaiste, D3K to mercedes wśród lustrzanek, wszystko da się nim zrobić...
Powiem tak - jak kogoś stać lepszy aparat i chce kupić to sobie i tak kupi, niezależnie od tego, czy ktoś mu będzie to doradzał czy odradzał. Zgadzam się z powyższymi opiniami - lepsze szkło, dopiero potem le3psza puszka. Bo to obiektyw odpowiada za obraz, puszka tylko rejestruje. Pełna zgoda. Ale twierdzenie, że D300 wobec D3000 nie ma żadnych przewag a matryca jest do kitu to po prostu... no brak mi słów :)
Sendilkelm
13-10-2011, 19:08
Ależ moje udzielanie się to właśnie misjonarstwo! No, może anty-misjonarstwo... No bo w końcu jakby to było, gdyby po nabyciu D300 w miejsce D3000 trzeba było włączać na drugi bieg śródmózgowy motor racjonalizacji wydatku, bo zdjęcia wcale się nie zrobiły lepsze... bo wąskie gardło zlokalizowane było zupełnie gdzie indziej, niż chcą je widzieć bezpłodnie mieszające w cyferkach rzesze forumowiczów ;)
D300? Skąd Ci się wzięło d300? Jest mowa o d3000 i d300s w tym wątku.
Ja się przyczepiłem tylko do stwierdzenia o jakości. W jednym wątku ludzie zmieniają d300s na d7000 z powodu DR a w drugim próbują wyperswadować zmianę matrycy CCD na CMOS :) Czyż to w obrębie jednego forum nie jest chore?
Nie zakładaj, że pytająca osoba chce robić ślitaśne portrety glamour. W pierwszym poście padło tylko stwierdzenie, że chce zmienić sprzęt. Czemu wszyscy zakładają, że jeśli amator przyjdzie i zapyta o zmianę to znaczy, że chce robić takie zdjęcia jak inni tutaj na forum. Szufladkujesz osobę pytającą. Jeśli chcesz naprawdę pomóc to w ramach dyskusji w wątku wypytaj o to dlaczego chce zmienić i doradź, że może nie zmieniać, a nie w pierwszej i drugiej Twojej odpowiedzi widać wyśmiewczy ton pro do amatora. Nie masz w ogóle żadnych danych, jakie ta osoba robi zdjęcia, czemu zastanawia się nad zmianą, jak długo posiada lustrzankę i czy np. nie jest już w stanie dogorywającym. To wszystko wpływa na zmianę, a nie założenie, że zdjęcia mi wychodzą to sobie kupię coś lepszego.
krzysiozboj
13-10-2011, 19:18
A zaczynacie wykręcać kota ogonem i próbujecie z Mariusza robić idiotę. Poczytać sobie pierwsze kilka postów w tym temacie, dokładnie o co pyta zakładająca temat w dalszych postach, jak szufladkuję ją Mariusz i kto wsadził tu D300/s.
Jak dla mnie to Mariusz starał się jak mógł naprowadzić pytającą a Wy robicie co możecie by dyskusję sprowadzić do idiotyzmów.
Sendilkelm
13-10-2011, 19:35
A zaczynacie wykręcać kota ogonem i próbujecie z Mariusza robić idiotę. Poczytać sobie pierwsze kilka postów w tym temacie, dokładnie o co pyta zakładająca temat w dalszych postach, jak szufladkuję ją Mariusz i kto wsadził tu D300/s.
Jak dla mnie to Mariusz starał się jak mógł naprowadzić pytającą a Wy robicie co możecie by dyskusję sprowadzić do idiotyzmów.
Cytat z pierwszego posta:
Myślałam o D90/D300s ale nie wiem czy to dobry wybór.
d3000 ma CCD a d300 ma CMOS. Różnica jest kolosalna w tych dwóch body.
Nikt nie robi z Mariusza idioty, ale to już któryś wątek z kolei tego typu, a podejście do tematu ciągle takie samo. Ja wiem, że może to męczyć, ale jeśli kogoś to męczy odpowiadanie tysiące razy tego samego, wystarczy nie pisać w taki sposób w tego typu wątkach i je omijać. Mnie się to osobiście nie podoba i w końcu w którymś z tego typu wątków to napisałem.
krzysiozboj
13-10-2011, 19:52
A następne posty zakładającej wątek? Zagadywanie o bokech i podawanie pewnych szkieł? Tego nawet D3 nie załatwi bez odpowiedniego szkła mimo że matrycę i nie tylko matrycę będzie miał super.
D3000 ma co trzeba, matrycę i migawkę, pewnie że nie taką jak np d300 ale zasadnicze pytanie to "co chcemy osiągnąć", piękny portret D300 z kitem ciężko zrobić, o wiele łatwiej D3000 plus jasne tele. I mimo tej kolosalnej różnicy w body różnica w efekcie może być równie kolosalna tyle że na korzyść ... D3000
Sendilkelm
13-10-2011, 19:56
A następne posty zakładającej wątek? Zagadywanie o bokech i podawanie pewnych szkieł? Tego nawet D3 nie załatwi bez odpowiedniego szkła mimo że matrycę i nie tylko matrycę będzie miał super.
D3000 ma co trzeba, matrycę i migawkę, pewnie że nie taką jak np d300 ale zasadnicze pytanie to "co chcemy osiągnąć", piękny portret D300 z kitem ciężko zrobić, o wiele łatwiej D3000 plus jasne tele. I mimo tej kolosalnej różnicy w body różnica w efekcie może być równie kolosalna tyle że na korzyść ... D3000
No i nie można rozmawiać tak od razu z kimś kto się nie zna? Zresztą ja się przyczepiłem do zdania o jakości, a jakość zdjęć z CCD jest dużo lepsza niż z CMOS, więc po co ta dyskusja? Chodzi tylko o to, żeby z amatorami rozmawiać normalnie, a nie na zasadzie: "Po co chcesz zmieniać, to Ci nic nie da, naucz się robić lepiej zdjęcia".
krzysiozboj
13-10-2011, 20:02
Ale dla mnie zasadnicze pytanie dla amatora który chce coś zmieniać to "dlaczego i czy nie można tego zrobić tym co się ma" póxniej zapytałbym ile na to chce dać.
To jest chyba zasadniczy problem z "lustrami" (tu już odbiegam od zakładającej temat), ludzie to kupuja bo spodziewają się cudów, mają małpkę i licza na to ze po przesiadce na lustro jakość dramatycznie wzrośnie a póxniej właśnie pojawiają się pytanie dlaczego ta jakość nie zwala z nóg. Niestety moim zdaniem powinien wtedy być odwrót nie w kierunku kupowania nowych zabawek bo te tanie nie są i mogą niczego nie poprawić a w kierunku nauki podstaw fotografii.
Sendilkelm
13-10-2011, 20:06
To jest chyba zasadniczy problem z "lustrami" (tu już odbiegam od zakładającej temat), ludzie to kupuja bo spodziewają się cudów, mają małpkę i licza na to ze po przesiadce na lustro jakość dramatycznie wzrośnie a póxniej właśnie pojawiają się pytanie dlaczego ta jakość nie zwala z nóg. Niestety moim zdaniem powinien wtedy być odwrót nie w kierunku kupowania nowych zabawek bo te tanie nie są i mogą niczego nie poprawić a w kierunku nauki podstaw fotografii.
Zgadzam się, ale na forum ostatnio widzę właśnie wrzucanie wszystkich pytających (z tekstu można domniemywać amatorstwo w temacie) o zmianę do jednego wora osób, które właśnie tak myślą. Brak jakiejkolwiek kultury w prowadzeniu dyskusji i wytłumaczenia takiej osobie tego, że lepszych zdjęć nie będzie robił.
Z drugiej strony w moim kręgu wszyscy znajomi, którzy się nie znają widzą różnicę w zdjęciu zrobionym przez amatora małpką a lustrzanką, więc coś jednak jest na rzeczy.
krzysiozboj
13-10-2011, 20:15
Czasem mogą komuś puścić "nerwy" jeśli czyta 50ty temat z pytaniem co kopić a pytający nie tylko nie wie np co to przesłona ale nawet nie chce tego wiedzieć bo on chce tylko "prostą radę".
Czasem czytając takie tematy jak np ten sąsiedni
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192562
pilnuję się by nie palnać tam czegos kąśliwego i nie byłaby to grzeczna rada o uzupełnienie wiedzy z podstaw fotografii.
MariuszJ
13-10-2011, 21:04
Zgadzam się, ale na forum ostatnio widzę właśnie wrzucanie wszystkich pytających (z tekstu można domniemywać amatorstwo w temacie) o zmianę do jednego wora osób, które właśnie tak myślą. Brak jakiejkolwiek kultury w prowadzeniu dyskusji i wytłumaczenia takiej osobie tego, że lepszych zdjęć nie będzie robił.
Czy uwaga o braku kultury to do mnie? Dobrze wiedzieć, pozdrawiam mimo wszystko i zapraszam do wątków, w których staramy się pomóc nowym adeptom naszego hobby. Pomaganie sprawia frajdę, uwierz.
Sendilkelm
13-10-2011, 21:28
Czy uwaga o braku kultury to do mnie? Dobrze wiedzieć, pozdrawiam mimo wszystko i zapraszam do wątków, w których staramy się pomóc nowym adeptom naszego hobby. Pomaganie sprawia frajdę, uwierz.
Uwaga o kulturze była już ogólnie... do natłoku tego typu wątków i odpowiadających na nie.