Zobacz pełną wersję : JPG czy PNG?
Jakby ktos mial watpliwosci ;)
http://www.ranum.com/fun/lens_work/papers/jpegquality/exam.html
hijax_pl
10-10-2011, 00:02
7!
Wygrałem toster? :D
FINAL Score 10 out of 10. :D
8 na gownianym monitorze Della w robocie.
Pracujesz do 0:00 w robocie? ;) No chyba, ze to WDG :]
no niestety popracuje jeszcze przez najblizszych kilka godzin bo terminu sprawy w sadzie sie nie da przesunac, ale przynajmniej wiadomo za co sie pracuje :)
9 na 10, JPG z kompresją 9 i mniej to bardzo łatwo rozpoznać. kompresja 10 już trudniej. 11 już bardzo trudno.
no niestety popracuje jeszcze przez najblizszych kilka godzin bo terminu sprawy w sadzie sie nie da przesunac, ale przynajmniej wiadomo za co sie pracuje :)
Wlasnie spojrzalem na stopke ;)
Motorniczy
10-10-2011, 01:44
9 / 10 na monitorze HP w2207h po kalibracji :)
8/10 na usyfionym laptopie toshiby ;) Dla mnie na pierwszy rzut oka roznicy nie ma, koncentrowalem sie na przejsiach tonalnych ale nie bylem pewien trafnosci.
Kundzior
10-10-2011, 10:52
9/10 na pracowym gawniaku, na którym ledwo co widać. Ale generalnie bez problemu da się wylookać wszystko.
Istnieje spora różnica między "da się wylookać", a "rzuca się w oczy",
ale kiedy wchodzi w grę ewentualna dalsza obróbka, nie ma wątpliwości.
Śmieci z JPGa wyłażą.
JPG może jednak być przydatny, kiedy damy zapas rozdzielczości.
Kundzior
10-10-2011, 12:10
Na tym monitorq co mam w pracy to zawsze jedynie można coś wylookać, w oczy się rzuca byle jaki obraz :))
;)
btw:
Pożyczyłem gotowy zwrot, bez odnoszenia jego do wypowiedzi przedmówcy.
Odgadłem wszystkie, ale... niektóre "sposobem" (a właściwie trzema,
przy czym stosowałem je zamiennie i zawsze wystarczał jeden
do prawidłowej diagnozy). Dodam jednak na usprawiedliwienie,
że przed paroma dniami zielona składowa "raczyła" zniknąć
z mojego ekranu ;)
Najbardziej chamskiej metody spróbowałem dopiero na końcu.
Michał Jędrak
10-10-2011, 12:37
E tam, to wszystko to szukanie dziury w całym. Póki co nic nie jest w stanie pokonać JPGa pod względem jakości vs. wielkości. W plikach JPG o kompresji z PSa powyżej 10 już praktycznie nic nie widać. Wiadomo, że są wyjątki, gdzie trzeba dać 11 czy 12, ale jest to jakiś procent lub promil wszystkich zdjęć.
A ja opowiem taką historyjkę, która się sprawdza w 100%. Robię sesję, obrabiam wstępnie w LR, potem exportuję jako JPG (jakość według LR: 85-95) i bawię się JPGiem w Photoshopie. Następnie save na 11 i wysyłka do redakcji czy jakiegoś studia graficznego. Na drugi dzień telefon (którego się spodziewałem), że dostali pliki JPG i nie da się nic z nimi zrobić i proszą o TIFy. No i co robi taki podstępny fotograf jak ja? Bierze te same, końcowe JPGi i konwertuje na TIF, LOL :-)
I co dalej? Nie zgadniecie... Dosłownie i od ponad dekady STO PROCENT grafików sika po nogach z radości, że dostali ode mnie TIFy i że teraz to dopiero jest jakość i można wysyłać materiał do druku.
Oto jak bardzo ludzie potrafią sobie wmówić formatowe dogmaty bez sprawdzenia rzeczywistej jakości zdjęcia.
Kundzior
10-10-2011, 12:44
I co dalej? Nie zgadniecie... Dosłownie i od ponad dekady STO PROCENT grafików sika po nogach z radości, że dostali ode mnie TIFy i że teraz to dopiero jest jakość i można wysyłać materiał do druku.
Oto jak bardzo ludzie potrafią sobie wmówić formatowe dogmaty bez sprawdzenia rzeczywistej jakości zdjęcia.
hehehehe dobre, ale czasem widać że jest inaczej, a już na pewno przy bezpośrednim porównaniu :))
Michał Jędrak
10-10-2011, 12:47
Tak, przy małym rozmiarze plików (poniżej 600px) widać, że piksele zaczynają się ujednolicać w kwadraty 8x8px. Jednak przy rozmiarach powyżej 1200px można sobie spokojnie odpuścić wszelkie uprzedzenia co do formatu JPG.
Jakiś czas temu do obróbki używałem JPG, ale po zmianie na PNG
odczułem dobrze widoczną różnicę i tak już zostało. Eksport do druku
natomiast z czystym sumieniem robię w JPG (w przedziale 95-98%).
Spotkałem się ostatnio z takim przypadkiem, że JPG 100% był większy
od PNG 9. Miało to miejsce przy małej ilości detalu w obrazie.
Jako poglądową zabawę proponuje ciekawskim zapisać zdjęcie
w JPG 10% i ponownie wczytać ;).
10/10 na Dell'u - najłatwiej to zwracać uwagę na krawędzie i na ciemne partie obrazu :)