Zobacz pełną wersję : nikkor 16-85 BF/FF
decadent
09-10-2011, 23:41
Nikkor 16-85 3.5-5.6 VR.
Przy 16 mm AF trafia w punkt, Przy 50 mm minimalny BF, a przy 85 mm już sporawy (nie tylko w testach, wychodzi też portretach).
Mikroregulacja w body (d7000) - przy 85 mm -7, a przy 50 mm -3. Przy ustawieniu na - 7 robiąc zdjęcie na pełnej dziurze przy 16 mm mam ostro wszystko przed obiektem, ale w żadnym wypadku obiekt... a przy 85 mm idealnie.
Pytanie do właścicieli tego obiektywu - też tak macie ? Czy to normalne ?
siwyozzman
10-10-2011, 10:31
Przeczytaj tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191711 może to nie tłumaczy wszystkiego ale może coś wyjaśnić...
decadent
10-10-2011, 10:59
Sam to przecież napisałem (ten link jest do mojego posta) - na początku było to dla mnie logiczne - trochę tłumaczy, ale nie do końca. Wydaje mi się, że te różnice pomiędzy ostrzeniem na długim i na krótkim końcu są zbyt duże. Żeby być pewnym udanych zdjęć to musiałbym włączać i wyłączać mikroregulacje w zależności od tego czy robię krajobraz czy portret - czy tak powinno być ?
siwyozzman
10-10-2011, 15:28
Przepraszam...tak to jest jak się posty w pracy pisze :) pamiętałem że taki wątek był...szybko go znalazłem ale nie zwróciłem uwagi kto go napisał....
decadent
14-10-2011, 11:29
No co jest - nikt tutaj nie ma tego obiektywu ??
Andrzej1976
14-10-2011, 12:00
Miałem tyle że u mnie sytuacja była odwrotna od dołu czyli 16 kicha ma na 85 ostro - pozbyłam się szybko tego szkła - i nie polecam strasznie ciemne , ale miałem pewnie pecha - inni użytkownicy formu jak czytam są raczej zadowoleni , ja raczej zostanę przy N18 - 70 zacne szkło i wcale nie gorsze optycznie.
krzysztofz24
14-10-2011, 12:01
Ja mam. Zachowanie, ktore opisujesz w pierwszym poscie na pewno nie jest normalne. Nigdy nie mialem problemow z celnoscia AF, niezaleznie od ogniskowej. I to zarowno na D60 jak i na D90.
Zanim zaczniesz ustawiac korekte AF w puszcze, podepnij moze obiektyw pod inne body. Bedziesz mial pewnosc czy to wina obiektywu czy body.
Moze masz problemy z AF w D7000, co biorac pod uwage ilosc przypadkow opisywanych na forum, wydaje mi sie bardziej prawdopodobne.
decadent
14-10-2011, 15:29
To dlaczego w serwisie nikona na Postępu powiedzieli, że takie zachowanie tego obiektywu jest normalne ? Tyle, że nie wiem w jakich granicach normalne. To, że musi być róznica w zależności od ogniskowej wynika choćby z tego, że przy ostrzeniu nieznacznie zmienia się odległość fokalna i ogniskowa - taka konstrukcja. Ale wydaje mi się, że u mnie za duża jest ta róznica...
AF w moim body działał bez zarzutu z 35 1.8 (minimalny BF, tak na -2 ale za każdym razem stały), z tokina 28-70 totalnie 100 % i nawet nieźle z tamronem. AF w d7000 jest wtedy zły gdy raz trafia raz nie. Przy nikkorze 16-85 mam za każdym razem tak samo...
krzysztofz24
14-10-2011, 16:14
To dlaczego w serwisie nikona na Postępu powiedzieli, że takie zachowanie tego obiektywu jest normalne ? Tyle, że nie wiem w jakich granicach normalne. To, że musi być róznica w zależności od ogniskowej wynika choćby z tego, że przy ostrzeniu nieznacznie zmienia się odległość fokalna i ogniskowa - taka konstrukcja.(.......)
Chyba sobie zarty stroja:-).
Sluchaj, praca AF sprawnego obiektywu typu zoom plus sprawne body wyglada tak.
Ustawiasz sobie dowolna ogniskowa celujesz w jakis obiekt niezaleznie czy dalszy, czy blizszy i AF ma trafic.
I tak mi dzialalo 18-55VR, tak mi teraz dziala 16-85 i tak mi dziala Sigma 24-70 ze srubokretowym napedem AF-a i rowniez srubokretowy Tamron 70-300. I moge jeszcze sobie przeostrzyc, czy przeogniskowac miedzy kolejnymi strzalami, no i AF w kazdym obiektywie mi trafia.
Sprobuj z innym body jak ci pisalem.
decadent
14-10-2011, 21:53
To jak wytłumaczysz 100 % powtarzalności i róznica w zalezności od ogniskowej ?
Przecież nie da się tego wyregulować...gdyby było stałe to serwis bez problemu to skoryguje...
Przy mikroregulacji na -8 100 % zdjęć trafionych na pełnej dziurze dla 85-40 mm, a 100 % FF dla 16-25.
Przy wyłączonej mikroregulacji 100 % trafionych na 16-25 mm, a 100 % bf na 50 -85 mm.
A czy zauważyłeś w swoim 16-85, że inna jest odległość fokalna dla róznych ogniskowych przy celowaniu na ten sam obiekt ? O tym jest nawet w instrukcji obsługi...
decadent
15-10-2011, 01:38
Przeczytałem mnóstwo na temat zalezności BF/FF od ogniskowej - każdy zoom ma taką cechę.
Zawsze bf/ff będzie różnił się w zalezności od ogniskowej, w każdym zoomie, sęk tylko w tym, aby róznice były niewielkie. Wydaje mi się, że u mnie ta róznica jest zbyt wielka i ciekaw jestem jak jest u innych posiadaczy 16-85.
Poproś serwis o informację jak fotografować takim obiektywem. Jak dla mnie zwalony egzemplarz.
decadent
15-10-2011, 12:27
Jak fotografować ? Powiedzą mi ustaw Pan na -5 mikroregulacje i wtedy obiekt będzie zawsze w GO, a takie zwykle są normy dla obiektywów amatorskich: żeby na pełnej dziurze cel był zawsze w GO. Zaproponują regulację, ale nie stwierdzą jakiejś ewidentnej wady. Mógłbym się załozyć, że tak powiedzą...
Wydaje mi się, że większość tych obiektywów jest ustawiona tak, że na długim końcu jest ok, a na krótkim jest ff (jeden użytkownik pisał, że tak ma). FF na krótkim końcu jest mniej istotny, gdyż większość posiadaczy może nawet nigdy nie odkryć, że takie coś ma. Bo kto fotografuje na 16 mm przy pełnej dziurze obiekt w odległości mniej niż metr. Wtedy dopiero cel wyjdzie z GO. U mnie to niby "fabryczne" ustawienie byłoby na - 5 lub -4. Wtedy mam ostre zdjęcia w całym zakresie (choć mogłoby być lepiej na długim końcu, w sensie rozkładu GO) oprócz przedziału 16-20, kiedy jest ewidentny ff (choć cel jeszcze w granicy GO - na granicy), ale właściwie nigdy w normalnych warunkach nie przeszkadzający przeciętnemu użytkownikowi... (tyle, że ja jestem bardziej wymagającym)
jeżeli mój jest zwalony, to jaka róznica jest dopuszczalna ? Bo, że musi być róznica pomiędzy ogniskowymi jest poza dyskusją i jeżeli ktoś twierdzi inaczej to mało wie po prostu...
Mam chwilowo 16-85 i nie ma BB/FF zależnego od ogniskowej. Miałem tak z 18-105 gdzie na 18 było dobrze, natomiast na 105 wymagał ustawienia -12.
decadent
18-10-2011, 14:03
Byłem w górach i robiłem wszystko na mikroregulacji -5 - także portrety na 85 mm - wszystko ostre.....
To jest chyba ten mój BF - -5. Wtedy mało kto wykryje róznice na róznych ogniskowych.
Mam chwilowo 16-85 i nie ma BB/FF zależnego od ogniskowej. Miałem tak z 18-105 gdzie na 18 było dobrze, natomiast na 105 wymagał ustawienia -12.
Jesteś pewien, że nie ma różnicy ? Musi być róznica, chociaż obiekt zawsze ostry, bo zawsze w GO - może nie ma BF/FF, ale może różnie rozkłada się GO względem celu, co ??
Problem z 16-85, a raczej jego brak, polegał na tym, że po ustawieniu mikroregulacji na -5, bo tego wymagał, nie widziałem nieprawidłowości na normalnych zdjęciach. Strzeliłem też z bliska kilka testowych fotek, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. 18-105 dawał na 105 BF wyraźnie widoczny na normalnych zdjęciach w pomieszczeniu. Na tyle widoczny, że postacie fotografowane z odległości 2-3m były nieostre. Po ustawieniu -12 na 105mm było ok, natomiast na 18mm widać było FF tzn. na fotkach zrobionych z około 1m widać było, że coś jest nie tak.
Swoją droga nie mam już 16-85, oddałem bo odmawiał ostrzenia na nieskończoność dla szerokich katów. Jak trafił - obraz żyleta, ale trafiał w stosunku 1 na 10, w pozostałych przypadkach aparat nie potwierdzał ostrości i kicha. Z bliska, czyli do kilku metrów, działał normalnie.
Biedrona
20-10-2011, 11:46
3 egzemplarz 16-85 jaki miałem (2 poprzednie wymienione przez serwis) wykazywał b. duży FF na 16mm, który stopniowo malał do około 45-55mm, natomiast na 85mm trafiał w punkt. FF był tak duży, że przy celowaniu na nieskończoność ostrość była mniej więcej na 2-3m.
Regulacja w serwisie (robiona jest na 16mm i na 85mm osobno) załatwiła problem nawet z moją bardzo "wybredną" puszką (D90). Także jak chcą to potrafią coś z tym zrobić... ;)
decadent
21-10-2011, 09:34
No to miła to dla mnie informacja - jak będę w stolicy to zajrzę na Postępu, może coś poprawią, chociaż i tak nie jest źle...