Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie nikkor 16-85 BF/FF

Nikkor 16-85 3.5-5.6 VR.
    Przy 16 mm AF trafia w punkt, Przy 50 mm minimalny BF, a przy 85 mm już sporawy (nie tylko w testach, wychodzi też portretach).
    Mikroregulacja w body (d7000) - przy 85 mm -7, a przy 50 mm -3. Przy ustawieniu na - 7 robiąc zdjęcie na pełnej dziurze przy 16 mm mam ostro wszystko przed obiektem, ale w żadnym wypadku obiekt... a przy 85 mm idealnie.

Pytanie do właścicieli tego obiektywu - też tak macie ? Czy to normalne ?
    D7000 T17-50 2.8 VC, nikkor 16-85

Domyślnie

Przeczytaj tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191711 może to nie tłumaczy wszystkiego ale może coś wyjaśnić...

Domyślnie

Sam to przecież napisałem (ten link jest do mojego posta) - na początku było to dla mnie logiczne - trochę tłumaczy, ale nie do końca. Wydaje mi się, że te różnice pomiędzy ostrzeniem na długim i na krótkim końcu są zbyt duże. Żeby być pewnym udanych zdjęć to musiałbym włączać i wyłączać mikroregulacje w zależności od tego czy robię krajobraz czy portret - czy tak powinno być ?

Domyślnie

Przepraszam...tak to jest jak się posty w pracy pisze pamiętałem że taki wątek był...szybko go znalazłem ale nie zwróciłem uwagi kto go napisał....

Domyślnie

No co jest - nikt tutaj nie ma tego obiektywu ??

Domyślnie

Miałem tyle że u mnie sytuacja była odwrotna od dołu czyli 16 kicha ma na 85 ostro - pozbyłam się szybko tego szkła - i nie polecam strasznie ciemne , ale miałem pewnie pecha - inni użytkownicy formu jak czytam są raczej zadowoleni , ja raczej zostanę przy N18 - 70 zacne szkło i wcale nie gorsze optycznie.
    Olimpus OM-D E-M5 + 20mm 1.7

Domyślnie

Ja mam. Zachowanie, ktore opisujesz w pierwszym poscie na pewno nie jest normalne. Nigdy nie mialem problemow z celnoscia AF, niezaleznie od ogniskowej. I to zarowno na D60 jak i na D90.
    Zanim zaczniesz ustawiac korekte AF w puszcze, podepnij moze obiektyw pod inne body. Bedziesz mial pewnosc czy to wina obiektywu czy body.
    Moze masz problemy z AF w D7000, co biorac pod uwage ilosc przypadkow opisywanych na forum, wydaje mi sie bardziej prawdopodobne.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

To dlaczego w serwisie nikona na Postępu powiedzieli, że takie zachowanie tego obiektywu jest normalne ? Tyle, że nie wiem w jakich granicach normalne. To, że musi być róznica w zależności od ogniskowej wynika choćby z tego, że przy ostrzeniu nieznacznie zmienia się odległość fokalna i ogniskowa - taka konstrukcja. Ale wydaje mi się, że u mnie za duża jest ta róznica...

AF w moim body działał bez zarzutu z 35 1.8 (minimalny BF, tak na -2 ale za każdym razem stały), z tokina 28-70 totalnie 100 % i nawet nieźle z tamronem. AF w d7000 jest wtedy zły gdy raz trafia raz nie. Przy nikkorze 16-85 mam za każdym razem tak samo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    To dlaczego w serwisie nikona na Postępu powiedzieli, że takie zachowanie tego obiektywu jest normalne ? Tyle, że nie wiem w jakich granicach normalne. To, że musi być róznica w zależności od ogniskowej wynika choćby z tego, że przy ostrzeniu nieznacznie zmienia się odległość fokalna i ogniskowa - taka konstrukcja.(.......)
    Chyba sobie zarty stroja.

Sluchaj, praca AF sprawnego obiektywu typu zoom plus sprawne body wyglada tak.
    Ustawiasz sobie dowolna ogniskowa celujesz w jakis obiekt niezaleznie czy dalszy, czy blizszy i AF ma trafic.

I tak mi dzialalo 18-55VR, tak mi teraz dziala 16-85 i tak mi dziala Sigma 24-70 ze srubokretowym napedem AF-a i rowniez srubokretowy Tamron 70-300. I moge jeszcze sobie przeostrzyc, czy przeogniskowac miedzy kolejnymi strzalami, no i AF w kazdym obiektywie mi trafia.

Sprobuj z innym body jak ci pisalem.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

To jak wytłumaczysz 100 % powtarzalności i róznica w zalezności od ogniskowej ?
    Przecież nie da się tego wyregulować...gdyby było stałe to serwis bez problemu to skoryguje...
    Przy mikroregulacji na -8 100 % zdjęć trafionych na pełnej dziurze dla 85-40 mm, a 100 % FF dla 16-25.
    Przy wyłączonej mikroregulacji 100 % trafionych na 16-25 mm, a 100 % bf na 50 -85 mm.

A czy zauważyłeś w swoim 16-85, że inna jest odległość fokalna dla róznych ogniskowych przy celowaniu na ten sam obiekt ? O tym jest nawet w instrukcji obsługi...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów