Zobacz pełną wersję : Problem z Meike MB-D10 ...
Zauważyłem dzisiaj problem ... wyświetlacz mojego D300s wyświetlił kilkukrotnie ERR ... nacisnąłem żeby zrobić zdjęcie, aparat uniósł lustro wyświetlił ERR i ... opuścił lustro dopiero po ponownym naciśnięciu spustu ... problem powtórzył się kilka razy. Zadziało się tak w sytuacji kiedy w gripie była rozładowana bateria oryginalna EN-EL3e ... po wyjęciu koszyczka z rozładowaną baterią aparat działał poprawnie.
Włożyłem teraz tą rozładowaną baterię do aparatu, a ona nawet nie jest w stanie ożywić górnego wyświetlacza. Prawdopodobnie grip rozładował ją do "0", aparat tak nie robi bo przestaje robić zdjęcia zanim akumulator padnie do końca.
Martwić się tym ?
hijax_pl
08-10-2011, 21:27
Martwić się tym ?Ja bym się martwił. Akumulator nie powinien wyładowywać się do zero, choć zakładam, że ten grip go tak nie zjechał (zadziałało zapewne zabezpieczenie w aku) A martwił dlatego, że to dość dziwne zachowanie gripa.
w menu aparatu miałem ustawione, że w gripie są paluszki ... nie widzę opcji, że znajduje się acu oryginalny d300 ...
Art Erie
08-10-2011, 22:14
d10 str 285 instrukcji Nikon D300. Polecam też lekturę wątków pt: " szary wyświetlacz w D700 " i podobnych.
Wyjąłem z aparatu akumulator ... mam teraz tylko jeden w gripie. Problem się nie powtórzył.
Tak zostawię bo w sumie to lepsze rozwiązanie. Nie mam problemu z ciągłym odkręcaniem gripa w celu doładowania accU w aparacie.
haradrimm
18-10-2011, 00:47
Wiele osób miało to samo w D700, często po takim errorze występowała usterka wyświetlacza. Witus, od dawna używasz tego gripa? Pierwszy raz Ci się coś takiego zdarzyło? Akumulator w gripie był oryginalny czy zamiennik?
Oba akumulatory oryginalne, grip kupiłem przed miesiącem. Wg mnie jest jakaś kupa w zarządzaniu energią przez grip z rozładowanym do 0 akumulatorem. Instrukcja podaje, że po podłączeniu gripa górny wyświetlacz aparatu ma zasygnalizować typ włożonej baterii. U mnie na górnym wyświetlaczu jest tylko poziom naładowania baterii bez podania typu ?! Jak macie u siebie ??
Ten error wystąpił tylko w następującej sytuacji. Rozładowany aku w gripie do 0. Jeśli jest na rezerwie czyli status baterii miga lub bateria jest naładowana aparat śmiga bezbłędnie.
Dajcie znać proszę czy górny wyświetlacz podaje typ baterii przy oryginalnym i nieoryginalnym gripie. Najwyżej go odeślę do wymiany jak mój zachowuje się inaczej.
stachmuszel
19-10-2011, 08:19
...
Ten error wystąpił tylko w następującej sytuacji. Rozładowany aku w gripie do 0. Jeśli jest na rezerwie czyli status baterii miga lub bateria jest naładowana aparat śmiga bezbłędnie.
...
Akumulator miałeś w body+grip, czy tylko w gripie?
miałem w body+gripie wtedy 3 razy powtórzył się ERR ... teraz już nie mam w body i nie będę miał ... chwilowo działa ok ale poczekam do rozładowania akumulatora w gripie ...
czy wasze gripy pokazują poprawnie typ batrii na górnym wyświetlaczu ?
stachmuszel
19-10-2011, 11:20
Ja mam co prawda D700, ale chyba typu baterii to na górnym LCD to nie pokazuje. Wyświetla tylko stan obecności baterii w body lub/i gripie. Typ baterii to chyba tylko w menu.
w instrukcji aparatu jest zdjecie górnego wyświatlacza i info, że ma pokazywać typ baterii ...
stachmuszel
19-10-2011, 12:57
w instrukcji aparatu jest zdjecie górnego wyświatlacza i info, że ma pokazywać typ baterii ...
Przeglądam manuala od D300s i widzę tylko dwie pozycje:
24 - wskaźnik stanu naładowania akumulatora w MB-D10
25 - wskaźnik stanu akumulatora
nie widzę nigdzie mowy o typie akumulatora.
W którym miejscu to widzisz?
przepraszam to dotyczy tylnego wyświetlacza :) ... http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D300S_ENnoprint.pdf 280 strona ... sprawdzę w domu :)
stachmuszel
19-10-2011, 16:24
To zmienia postac rzeczy. Na moim D700 na tylnym LCD wyswietla sie typ baterii.
tak mi też wyświetla ... roztrzepany jestem :)
Mam podobny problem - ostatnio zauważyłem, że grip jest jakby bardziej prądożerny tzn. świeżo naładowane akumulatorki AA starczyły może na 150 zdjęć. Po tym jak w wizjerze zauważyłem kontrolkę o niskim stanie baterii przełączyłem ręcznie w menu kolejność baterii na oryginalny akumulator w korpusie, nie było problemów. Po powrocie z reportażu, sprawdziłem pojemność baterii AA, była w normie. Zrobiłem dziś może 200 zdjęć gdy lustro się zawiesiło i wyświetlony został błąd Err... trochę się wystraszyłem - pomyślałem, że to przez mróz. Po powrocie do domu odczekałem ok. 45 min i kolejny test - bez gripa było OK, z gripem w trybie CH było wolnoooo i nagle Err. Dodam, że zapomniałem przełączyć kolejności baterii na MB-D10, gdy to zmieniłem znowu wyświetlał się wskaźnik niskiego poziomu baterii, pomimo że ich nie używałem... Po odpięciu w trybie CH słychać wyraźną poprawę szybkości - zrobiłem tak ok. 300 zdjęć w kilku seriach i nic.
Tego gripa mam od nowości mojego D300s, zrobiły wspólnie ponad 18000 zdjęć. W kwietniu minie rok. Myślałem, że dobrze trafiłem z zakupem. Wygląda jednak na to, że trzeba kupić oryginał...
chyba taka uroda tego gripa bo ja mam to samo , dwie oryginalne baterie , jak się kończy ta w gripie to zawiesza lustro i wywala err , mamy tyle dobrze ze nie wywala szarego wyswietlacza jak w d700 , ale ewidentnie jest coś w nich nie tak