Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Problem z Meike MB-D10 ...

Zauważyłem dzisiaj problem ... wyświetlacz mojego D300s wyświetlił kilkukrotnie ERR ... nacisnąłem żeby zrobić zdjęcie, aparat uniósł lustro wyświetlił ERR i ... opuścił lustro dopiero po ponownym naciśnięciu spustu ... problem powtórzył się kilka razy. Zadziało się tak w sytuacji kiedy w gripie była rozładowana bateria oryginalna EN-EL3e ... po wyjęciu koszyczka z rozładowaną baterią aparat działał poprawnie.

Włożyłem teraz tą rozładowaną baterię do aparatu, a ona nawet nie jest w stanie ożywić górnego wyświetlacza. Prawdopodobnie grip rozładował ją do "0", aparat tak nie robi bo przestaje robić zdjęcia zanim akumulator padnie do końca.

Martwić się tym ?
    Nikon

Domyślnie

Martwić się tym ?
    Ja bym się martwił. Akumulator nie powinien wyładowywać się do zero, choć zakładam, że ten grip go tak nie zjechał (zadziałało zapewne zabezpieczenie w aku) A martwił dlatego, że to dość dziwne zachowanie gripa.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

w menu aparatu miałem ustawione, że w gripie są paluszki ... nie widzę opcji, że znajduje się acu oryginalny d300 ...
    Nikon

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

d10 str 285 instrukcji Nikon D300. Polecam też lekturę wątków pt: " szary wyświetlacz w D700 " i podobnych.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 08-10-2011 o 22:17
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Wyjąłem z aparatu akumulator ... mam teraz tylko jeden w gripie. Problem się nie powtórzył.
    Tak zostawię bo w sumie to lepsze rozwiązanie. Nie mam problemu z ciągłym odkręcaniem gripa w celu doładowania accU w aparacie.
    Nikon

Domyślnie

Wiele osób miało to samo w D700, często po takim errorze występowała usterka wyświetlacza. Witus, od dawna używasz tego gripa? Pierwszy raz Ci się coś takiego zdarzyło? Akumulator w gripie był oryginalny czy zamiennik?
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Oba akumulatory oryginalne, grip kupiłem przed miesiącem. Wg mnie jest jakaś kupa w zarządzaniu energią przez grip z rozładowanym do 0 akumulatorem. Instrukcja podaje, że po podłączeniu gripa górny wyświetlacz aparatu ma zasygnalizować typ włożonej baterii. U mnie na górnym wyświetlaczu jest tylko poziom naładowania baterii bez podania typu ?! Jak macie u siebie ??

Ten error wystąpił tylko w następującej sytuacji. Rozładowany aku w gripie do 0. Jeśli jest na rezerwie czyli status baterii miga lub bateria jest naładowana aparat śmiga bezbłędnie.

Dajcie znać proszę czy górny wyświetlacz podaje typ baterii przy oryginalnym i nieoryginalnym gripie. Najwyżej go odeślę do wymiany jak mój zachowuje się inaczej.
    Ostatnio edytowane przez witus ; 18-10-2011 o 08:39
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    ...

Ten error wystąpił tylko w następującej sytuacji. Rozładowany aku w gripie do 0. Jeśli jest na rezerwie czyli status baterii miga lub bateria jest naładowana aparat śmiga bezbłędnie.

...
    Akumulator miałeś w body+grip, czy tylko w gripie?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

miałem w body+gripie wtedy 3 razy powtórzył się ERR ... teraz już nie mam w body i nie będę miał ... chwilowo działa ok ale poczekam do rozładowania akumulatora w gripie ...

czy wasze gripy pokazują poprawnie typ batrii na górnym wyświetlaczu ?
    Nikon

Domyślnie

Ja mam co prawda D700, ale chyba typu baterii to na górnym LCD to nie pokazuje. Wyświetla tylko stan obecności baterii w body lub/i gripie. Typ baterii to chyba tylko w menu.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów