PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie odnośnie honorarium

kromka
08-10-2011, 12:28
Witam! Mam mały dylemat bardzo proszę o pomoc bo zależy mi bardzo na tym zleceniu. Mianowicie koncern samochodowy potrzebuje ok 50 zdjęć nowego auta. Zdjęcia maja być później wykorzystywane w prasie i internecie. jak wspomniałam nie miałam takiego zlecenia wcześniej jakie są stawki w takich zleceniach???

wer
08-10-2011, 12:47
Za mało informacji podajesz. Czy mały obrazek, średni format? Czy obrabiasz zdjęcie czy tylko fotografujesz? Kto przygotowuje samochody? Czy jesteś tylko wykonawcą, producent sesji ustala gdzie ma być sesja i jak ma wyglądać zdjęcie?

kromka
08-10-2011, 13:11
60 obrobionych zdjec, przekazanych cyfrowo w wysokiej rozdzielczosci, jedno auto, jeden dzien zdjeciowy w plenerze w kilku widokowych miejscach na trasie dlugosci ok 100 km. auto do mojej dyspozycji ale ja musze je przygotowac.
Zdjecia z pelnymi prawami do nieograniczonego wykorzystania w prasie i internecie. Beda one po prostu przekazywane dziennikarzom i uzywane przez nich dowolnie.

swider
08-10-2011, 13:14
Zdjecia z pelnymi prawami do nieograniczonego wykorzystania w prasie i internecie. Beda one po prostu przekazywane dziennikarzom i uzywane przez nich dowolnie.
To jest podstawa do krzyknięcia naprawdę wysokiej stawki.

PS.
A możesz napisać co to za koncern?

Sapphiron
08-10-2011, 13:16
minimum 100zł od ujęcia... Niżej nie warto schodzić nawet...

RobertMiernik
08-10-2011, 13:18
Zastanów się ile czasu Ci to zajmie, auto musisz przygotować, więc pewnie z godzinę-dwie na to poświęcisz, do tego jeśli masz nim później gdzieś pojechać na kolejne ujęcia to po każdym przejeździe trzeba będzie coś poprawiać, więc znów pół godziny, do tego musisz jeszcze swój sprzęt obsługiwać (bez dwóch pomocników, może być ciężko).

swider
08-10-2011, 13:29
minimum 100zł od ujęcia... Niżej nie warto schodzić nawet...
Chyba zapomniałeś o dwóch zerach. Koleżanka nie miała na myśli firmy produkującej resorówki. :D

elicia
08-10-2011, 13:38
Witam,
I jak cenowo to wyszło, sam jestem ciekaw, z czystej ciekawości, żeby nie było że konkurencją jestem.

fafniak
08-10-2011, 13:39
1 - przygotowanie samochodu do zdjęć nie odbywa sie tylko na początku - żeby mieć wolną głowę musisz mieć przynajmniej 1 osobę (lepiej 2) "pomoc na planie" - ściera,płyny i papierowe ręczniki ircha itd.
2 - kogoś do światła
3 - paliwo
4 - ubezpieczenie
5 - drivera (chyba ze sam będziesz latał od aparatu do samochodu (idiotyczne)
tych ludzi musisz opłacić
wyłączność
stawiam na stawkę 1000-2000zł za ujęcie
Chyba że chcą po taniości polecieć - 300 zł za ujęcie (ale to według mnie idiotyczna suma)

kromka
08-10-2011, 13:41
nie bardzo mogę powiedzieć jaki koncern ale wielkości VW

Krzysiek B
08-10-2011, 13:47
hehe nieźle.
Pewnie, że nie bardzo możesz powiedzieć bo przecież ktoś z forum zrobiłby ci konkurencje jeszcze ;D
Masz poważne zlecenie od olbrzymiego koncernu (hehe), a nie wiesz ile za nie wziąć i jak się do niego zabrać :D
Myślę, że jesteś mitomanem, który cieszy się jak dziecko, ze kilku poważnych ludzi złapało się na jego "fake" :D

Sapphiron
08-10-2011, 13:49
Chyba zapomniałeś o dwóch zerach. Koleżanka nie miała na myśli firmy produkującej resorówki. :D

50tyś? ekhem...

Ale swoją drogą wątek trochę OKD... skoro ktoś ma zlecenie od dużej firmy to jakiś już poziom powinien prezentować = już trochę zjadł z tego pieca chleba = nie musi pytać o takie rzeczy?

Nie zdziwię się jak to kolejna wątkowa podpucha...

kromka
08-10-2011, 13:49
a i dziękuje bardzo za wszystkie wypowiedzi :) dają dużo do myślenia. Jak pisałam mam auto z kierowca do dyspozycji na cały dzień asystent oczywiście tez musi być. Zdjęcia będę wykańczać sama maja być gotowe w ciągu 3 dni od sesji. A jest może ktoś kto taka robótkę (lub podobna) zrobił?

Paweł Kania
08-10-2011, 13:52
VW z Porsche jest największy. Toyta zostaje :) Ew. GM.

Jeżeli to mają być fotki jakie myślę, czyli kalendarzowo/reklamowo/ulotkow/netowo itd. wycackane i wypieszczone i ty dostajesz fure i się zajmujesz resztą... no to myślę że trzeba by policzyć ponad 1tyś pln od foto.

Krzysiek B
08-10-2011, 13:52
Sapphi popatrz w jaki sposób autor wątku buduje zdania.
Dla mnie sprawa jest oczywista.
Szkoda tylko, że w ten sposób robi się żarty z ludzi, którzy autentycznie gotowi są pomóc.

P.S.Przenieście ten wątek do działu humor :D

Sapphiron
08-10-2011, 13:53
A jest może ktoś kto taka robótkę (lub podobna) zrobił?

Tia, ja zrobiłem kilka drogich katalogów dla firm samochodowych :)

kromka
08-10-2011, 13:53
nie jest to żaden fake po prostu pierwsze tak duże zlecenie które wiem bardzo dobrze jak zrobić ale nie chce wziąć ani za mało (żeby nie zaniżać stawek) ani za dużo żeby je dostać.

Krzysiek B
08-10-2011, 13:56
Wiesz kromka jak dorwie cię ekonet, to będziesz bała się podejść do komputera :D
O głupich żartach czy mega zleceniach nie wspominając :D

kromka
08-10-2011, 13:57
zdjęcia nie do katalogów czy kalendarzy tylko dla prasy i do różnych motoryzacyjnych artykułów, czyli można powiedzieć trochę mniej wycackane

Sapphiron
08-10-2011, 13:58
zrób za 1zł/ujęcie! Będą cie brać do każdego zlecenia :D

Krzysiek B
08-10-2011, 13:59
Albo za kotleta :D

swider
50tyś? ekhem...
Dziwi Cię to? Jak realna wartość samochodu w klasie kompakt to kilka/kilkanaście tysięcy, a ludzie płacą kilkadziesiąt, to jest ok -- ale jak Ty byś chciał zarobić to już złodziejstwo. Z branżą motoryzacyjną trzeba krótko i na temat. ;)

Zdjęcia będę wykańczać sama maja być gotowe w ciągu 3 dni od sesji.
Albo zleceniodawca jest najzwyczajniej w świecie niespełna rozumu, albo… To jest a-wykonalne (naturalnie na stosownie wysokim poziomie).

PS
I używaj proszę znaków przestankowych, choćby z szacunku dla czytających -- żeby się tak nie męczyli.

kromka
bardzo proszę opuścić ten wątek jeżeli Panu się tu nie podoba, miłego weekenu

Sapphiron
08-10-2011, 14:00
swider mówisz... czyli wychodzi że ja dawałem się wbić w bambuko jak brałem 200-400zł za ujęcie... Niech to szlag...

kromka
08-10-2011, 14:05
a na początku było tak miło, tym którzy próbowali pomóc dziękuje

swider
08-10-2011, 14:09
swider mówisz... czyli wychodzi że ja dawałem się wbić w bambuko jak brałem 200-400zł za ujęcie... Niech to szlag...
Wiesz, jest mnóstwo zależności. Twoje nazwisko (bardzo ważne), wielkość/budżet zleceniodawcy, pole eksploatacji, licencja, czas potrzebny do realizacji, użyty sprzęt, ludzie itd.
Generalizujesz. Nie da się napisać, że jak wziąłeś 300 zł za zdjęcie to jesteś leszcz, równie dobrze mogło to być bardzo drogo. :)

No chyba, że sypnąłeś ironią… to bez komentarza.

PS
Kromka, powtórzę się. Jeśli masz naprawdę 3 dni na przerobienie 50 – 60 zdjęć, to po trupach próbuj wydłużyć ten termin. To jest kupa roboty.

Sapphiron
08-10-2011, 14:12
No nazwiska jeszcze nie mam to fakt. Budżet zleceniodawcy? no cóż, biedni nie byli nie są :) Pole eksploatacji to katalogi firmowe + ulotki + galeria strony. Miałem miesiąc czasu na zrobienie materiału, Użyta Mamka ZD, dwóch ludzi pracujących + modelka :)

I nie, nie sypię ironią...

kromka
08-10-2011, 14:14
Proszę wybaczyć polszczyznę od kilku dobrych lat mieszkam za granica. Zdjęcia maja oczywiście być na wysokim poziomie ale nie wycackane jak do kalendarzy. Taki reportaż na drodze, 3 cztery przystanki. Docelowo 60 zdjęć odpowiednio naświetlonych w ciekawych kadrach no już tego chyba nie muszę wyjaśniać tutaj. Mało czasu tak ale pisząc ze zrobię to sama ale nie wspomniałam drugiego fotografa (chodziło we własnym zakresie).

swider
08-10-2011, 14:15
No nazwiska jeszcze nie mam to fakt. Budżet zleceniodawcy? no cóż, biedni nie byli nie są :) Pole eksploatacji to katalogi firmowe + ulotki + galeria strony. Miałem miesiąc czasu na zrobienie materiału, Użyta Mamka ZD, dwóch ludzi pracujących + modelka :)
Słuchaj -- grunt żebyś Ty był zadowolony i dostał wynagrodzenie adekwatne do oczekiwanego. ;)

Sapphiron
08-10-2011, 14:18
Słuchaj -- grunt żebyś Ty był zadowolony i dostał wynagrodzenie adekwatne do oczekiwanego. ;)

I tym optymistycznym stwierdzeniem możemy zakończyć ten wątek :)

swider
08-10-2011, 14:27
Zdjęcia maja oczywiście być na wysokim poziomie ale nie wycackane jak do kalendarzy. Taki reportaż na drodze, 3 cztery przystanki. Docelowo 60 zdjęć odpowiednio naświetlonych w ciekawych kadrach no już tego chyba nie muszę wyjaśniać tutaj.
W każdym razie, reasumując: ogromne pole eksploatacji (prasa kolorowa -- od jakiejś Vivy po Auto Świat, gazeta codzienna; internet -- ich własna strona, duże portale komercyjne, pomniejsze strony itd. itp.); duży koncern motoryzacyjny (to ważne, że akurat ta branża); nie wiem jak z licencją -- jaki okres użytkowania fotografii; czas potrzebny na doprowadzenie zdjęć do stanu używalności we wspomnianych mediach (niby piszesz, że nie trzeba ich dopieszczać, ale to dla każdego może oznaczać co innego)… to wszystko, wg mojej arcysubiektywnej oceny, daje kwotę rzędu kilku-, maksymalnie kilkunastu tysięcy za zdjęcie. Choć upieram się, że znamy za mało szczegółów i może okazać się, że moje wyobrażenia o tym zleceniu (warunkach) mijają się w stopniu znacznym ze stanem faktycznym.

I tym optymistycznym stwierdzeniem możemy zakończyć ten wątek :)
Ja już skończyłem. :)
Miłego dnia i słoneczka wszystkim życzę.

robin102
08-10-2011, 15:10
Znajomy mi fotograf motoryzacji dla znanego koncernu spod litery "F" zainkasował za 8 świetnych zdjęć tylko 30.000 zł. Te zdjęcia są w katalogach, w prospektach i w necie. Zajęło mu to raptem 2 tygodnie roboty, a na przysłowiowym planie zdjęciowym wykonał jak sam powiedział tylko około 10 tys zdjęć auta. Te 8 sztuk kadrów były najlepsze z najlepszych i za te Mu zapłacono.

Art Erie
08-10-2011, 15:29
kromka to o czym piszesz jest poprostu nierealne do wykonania w czasie i warunkach jakie podajesz.
-Około 50 zdjęć do oddania, trzeba przemnożyć przez x zrobionych klatek, które trzeba "wypstrykać", przejrzeć, wybrać, i oczywiście obrobić.
-Kierowca i Twój pomocnik, to trochę mała ekipa...
-Samo przygotowanie samochodu do zdjęć jest bardzo pracochłonne (i kosztowne), nie mam pojęcia w jaki sposób chcesz przejechać tym samochodem około 100 km jednego dnia i jeszcze wykonać wszystkie zdjęcia ??
Auto powinno być przygotowane i transportowane w kontenerze, przykryte pokrowcem, a i tak co chwilę trzeba je odkurzać i przecierać...
Na koniec zostawiłem sobie jeszcze światło. Naprawdę liczysz na to, że przez cały dzień i we wszystkich miejscówkach będzie akurat takie jakiego potrzebujesz ?

Proponuję wziąć to wszystko pod uwagę, przedstawić zleceniodawcy problemy jakie z tego wynikają i dopiero wtedy omówić warunki i honorarium.

kromka
08-10-2011, 15:43
dzięki Art Erie tak własnie pomyślałam że zrobię :)

Jacek_Z
08-10-2011, 21:06
..Mianowicie koncern samochodowy.

minimum 100zł od ujęcia... Niżej nie warto schodzić nawet...Użytkownik pisze z Londynu. Koncern samochodowy. Ty poważnie mówisz o takich stawkach?

Ale swoją drogą wątek trochę OKD... skoro ktoś ma zlecenie od dużej firmy to jakiś już poziom powinien prezentować = już trochę zjadł z tego pieca chleba = nie musi pytać o takie rzeczy?

Nie zdziwię się jak to kolejna wątkowa podpucha...No i tu się zgodzę. Z jednym i drugim.

kromka to o czym piszesz jest poprostu nierealne do wykonania w czasie i warunkach jakie podajesz.
-Około 50 zdjęć do oddania, trzeba przemnożyć przez x zrobionych klatek, które trzeba "wypstrykać", przejrzeć, wybrać, i oczywiście obrobić.

Na koniec zostawiłem sobie jeszcze światło. Naprawdę liczysz na to, że przez cały dzień i we wszystkich miejscówkach będzie akurat takie jakiego potrzebujesz ?

Proponuję wziąć to wszystko pod uwagę, przedstawić zleceniodawcy problemy jakie z tego wynikają i dopiero wtedy omówić warunki i honorarium.
Dokładnie. Ale zleceniodawca już zapewne cos takiego robił i dlatego jest mało realne by dał takie warunki. No i takie rzeczy robią tylko fotografowie sprawdzeni w tego rodzaju fotografii. Mający piękne portfolio itd itd.
Nie wierzę w to, że to zlecenie dojdzie do skutku. Może być najwyżej podkładką u zamawiającego, przydatną w negocjacji z innymi fotografami, by zbijać im (koszmarnie wysoką zapewne) cenę.

Art Erie
08-10-2011, 21:07
Dla komunikacji z kierowcą ( przy ustawianiu sceny ) przydaje się Walkie Talkie; zdjęcia statyczne, czy z rigiem...
Nie wiem co to za auto i jaki masz pomysł na zdjęcia, zwłaszcza wnętrza w którym musisz pomieścić się z oświetleniem, własną osobą ( można użyć też Camera Control ) i reszta klamotów.
Być może w przypadku wnętrza, trzeba będzie demontować fotele ( przy przednich będą "świecić" poduszki ), albo wyciąć przednią szybę. Trzeba się zdecydować co chcesz osiągnąć i jak daleko możesz się posunąć.
To wszystko wpływa na ilość pracy i wycenę zlecenia.

mariaczi666
08-10-2011, 22:04
Rodzaj auta... Inne ujęcia będą w przypadku wozu sportowego, inne znowu dla SUVa czy limuzyny. Chyba plener jest zaplanowany pod tym kątem? Otoczenie na fotografii często podkreślać będzie charakter auta, to musi być przemyślane.

PS.W pierwszym już poście zauważyłem, że kromka pisze z Londynu, ciekawiło mnie po ilu postach zaczniecie operować właściwą walutą ;)

Anyway, powodzenia przy zleceniu!!

stock
09-10-2011, 15:25
no gdybym zaproponował stawkę 100zł za fotę w koncernie samochodowym - to by tam chyba padli ze śmiechu !!! :)
To co najmniej 1000zł jak nie 2000zł za JEDNO zdjęcie.