PDA

Zobacz pełną wersję : HDR Porady

mill
08-10-2011, 09:38
Witam !!!
Pytanie kieruję do fotografów tworzących zdjęcia o dużej rozpiętości tonalnej a mianowicie w jakim "DARMOWYM" programie łączycie i obrabiacie HDR-y ??

hijax_pl
08-10-2011, 13:12
Co prawda nie używam darmowych, ale kiedyś bawiłem się Picturenaut i nawet całkiem nieźle dawał sobie radę...

Filter
10-10-2011, 22:01
Z tych co mialem okazje sprawdzic to najlepiej wypadl Photoshop :)

hijax_pl
10-10-2011, 22:03
Tak darmowy jak Photoshop jest też Photomatix ;-)

bogdi64
10-10-2011, 22:18
Dynamic Photo HDR

Seeker
15-10-2011, 12:56
W Gimpie.

pewex
16-10-2011, 14:44
Jak nazywal sie ten program autorstwa kolegi z forum ?

Sapphiron
16-10-2011, 15:20
Machinery :) używam i nie narzekam :)

Umbra
16-10-2011, 15:40
Były dwa programy kolegów z forum. Jeden to chyba SNS HDR, a nazwę drugiego już podano.

Ewerew
17-10-2011, 11:41
Witam! czy zdjecie <zdjecia> z linku to obrobka HDR? Jak uzyskac taki efekt? http://www.facebook.com/RageAgeOfficial?sk=photos#!/photo.php?fbid=10150228045263345&set=a.10150228043973345.378407.217180068344&type=3&theaterr

Umbra
17-10-2011, 13:24
Na pewno na niebie masz filtr ze zmniejszeniem ekspozycji (ACR albo lightroom). Do tego być może filtr polaryzacyjny i lampa.

Ewerew
17-10-2011, 14:25
Dzieki Umbra. Kurcze podoba mi się taki styl. Może macie jeszcze jakieś podpowiedzi?

Ewerew
17-10-2011, 19:02
Nikt już sie nie domysla? Pod jaka nazwa mam szukac?

morzon
17-10-2011, 20:58
Pod nazwą strobist. Te zdjęcia z linka to po prostu przywalone bardzo mocną lampą w słoneczny dzień, pod światło. Tło na nich jest akurat wyjątkowo paskudnie zrobione, mnóstwo niedoróbke i widać ciągnięcie na siłe kolorów lub jasności.

Ewerew
18-10-2011, 13:03
Aha, dzięki a info. Ty masz dobre fotki, podobają mi się :D

error95
31-10-2011, 00:54
polecam easyHDR

Greg77
31-10-2011, 10:50
Nie polecam hdr

Pebal
31-10-2011, 16:33
Nie polecam hdr
A ja nie polecam PSa ;-)

cayo
31-10-2011, 23:07
A ja polecam SNS-HDR autorstwa jednego z kolegów , jestem bardzo zadowolony, możesz wypróbować darmową wersję i zobaczysz możliwości tego programu.

Greg77
01-11-2011, 13:15
A ja polecam SNS-HDR autorstwa jednego z kolegów , jestem bardzo zadowolony, możesz wypróbować darmową wersję i zobaczysz możliwości tego programu.

Autorstwa tego pana ponizej....

A ja nie polecam PSa ;-)

Nie osmieszaj sie prosze, szacunek wielki mam do twojej pracy i twoich programow, ale dla poczatkujacego HDR to stoper w rozwoju na dluuuugi czas.

Pebal
01-11-2011, 13:33
Nie osmieszaj sie prosze, szacunek wielki mam do twojej pracy i twoich programow, ale dla poczatkujacego HDR to stoper w rozwoju na dluuuugi czas.
Już to kiedyś pisałem, spierniczyć zdjęcie można w każdym programie graficznym, nie tylko w tym do HDR.
Technika HDR pozwala uzyskać wejściowy obraz taki jak z RAW, tylko z minimalnym poziomem szumu w cieniach. Jeżeli Twoim zdaniem, lepszy obraz wejściowy jest stoperem rozwoju na długi czas, to gratuluje Ci poczucia humoru.

Greg77
01-11-2011, 13:51
Jeżeli Twoim zdaniem, lepszy obraz wejściowy jest stoperem rozwoju na długi czas, to gratuluje Ci poczucia humoru.

Jezeli uwazasz, ze poczatkujacy osiagnie "lepszy obraz wejsciowy" w sofcie do HDR to gratuluje optymizmu;)
Obraz wyjsciowy nalezy uzyskac podczas zapisu zdjecia na matrycy za pomoca roznych pomocy jak filtry polowkowe czy kilka ekspozycji, ktore mozna potem polaczyc wedlug wlasnych upodoban jako DRI lub HDR, osobiscie nie lubie i nie podoba mi sie to co wypluwaja programy do HDR.

Pebal
01-11-2011, 14:09
Jezeli uwazasz, ze poczatkujacy osiagnie "lepszy obraz wejsciowy" w sofcie do HDR to gratuluje optymizmu;)
Obraz wejściowy jest w programie do HDR tworzony automatycznie (z wielu ekspozycji), więc nawet początkujący sobie poradzi.

Obraz wyjsciowy nalezy uzyskac podczas zapisu zdjecia na matrycy za pomoca roznych pomocy jak filtry polowkowe czy kilka ekspozycji, ktore mozna potem polaczyc wedlug wlasnych upodoban jako DRI lub HDR
Jeżeli wykonujesz kilka ekspozycji z korektami, obrazem wejściowym może być obraz uzyskany z połączenia tych ekspozycji. Tak uzyskany obraz jest podobny do tego uzyskanego z pliku RAW ale charakteryzuje się większą rozpiętością tonalną.

osobiscie nie lubie i nie podoba mi sie to co wypluwaja programy do HDR.
Napiszę analogicznie jak Ty - nie lubię tego co wypluwa PS. Nie lubię dlatego, że wypluwa coś innego, niż ja sobie pomyślę.

Greg77
01-11-2011, 14:22
Obraz wejściowy jest w programie do HDR tworzony automatycznie (z wielu ekspozycji), więc nawet początkujący sobie poradzi.

Uzylem cudzyslowu, zebys doslownie tego nie odebral, poczatkujacy mysli, ze ten tzw. "obraz wejsciowy" jest gotowym produktem.

Jeżeli wykonujesz kilka ekspozycji z korektami, obrazem wejściowym może być obraz uzyskany z połączenia tych ekspozycji. Tak uzyskany obraz jest podobny do tego uzyskanego z pliku RAW ale charakteryzuje się większą rozpiętością tonalną.

Jezeli dobrze zrozumialem twoja odpowiedz, to wlasnie do tego daze.....z tym, ze wole to polaczyc w PSie niz w jakims innym sofcie, CS5 ma bardzo fajny soft do HDR i ten moge uznac za nie "zmieniajacy" zdjecia tak bardzo.....

Napiszę analogicznie jak Ty - nie lubię tego co wypluwa PS. Nie lubię dlatego, że wypluwa coś innego, niż ja sobie pomyślę.

Wlasnie to rozni PS od HDRo softow, ze w PSie mozesz to obrobic jak Ty chcesz a nie jak program chce.......masz duze mozliwosci o ktorych pisac nie musze, tylko jak sie nie potrafi tego robic to nie wychodzi to co sie chcialo....

Na dodatek, ja nie uzywam PSa do obrobki, jedynie do wykonczenia zdjecia, zmniejszenia, czy wyczyszczenia, ramki itp....
Nie mowie o seryjnych zdjeciach z imprez, takowe tylko w ACR.....pozostale jednak w CNX2

Pebal
01-11-2011, 14:50
Wlasnie to rozni PS od HDRo softow, ze w PSie mozesz to obrobic jak Ty chcesz a nie jak program chce.......
To założenie jest nieprawdziwe. W sofcie do HDR także dostępne są parametry, dzięki którym możesz kształtować wynikowy obraz.

Greg77
01-11-2011, 15:09
To założenie jest nieprawdziwe. W sofcie do HDR także dostępne są parametry, dzięki którym możesz kształtować wynikowy obraz.

Oczywiscie, ze istnieja, ale mozliwosci sa o niebo mniejsze niz w PSie, porownanie softu do HDR z Photoshopem to jest zart o czym oczywiscie wiesz doskonale.

Pebal
01-11-2011, 15:14
porownanie softu do HDR z Photoshopem to jest zart o czym oczywiscie wiesz doskonale.
Pewnie, że to jest żart, bo Photoshop ma kiepski moduł do HDR ;-)
Poproszę o konkrety, czego nie możesz zrobić w programie do HDR a możesz zrobić w PS, poza retuszem i manipulacją geometrii obrazu?

Sapphiron
01-11-2011, 15:39
Poproszę o konkrety, czego nie możesz zrobić w programie do HDR a możesz zrobić w PS, poza retuszem i manipulacją geometrii obrazu?

Hm, np zabawa na warstwach? D&B? Niestety jest wieeeele rzeczy których nie ma w softach HDRowych...

Greg77
01-11-2011, 15:39

Retusz, manipulacje geometrii obrazu, edycje selektywna, stemplowanie smieci, zmniejszanie wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski, przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk a wiecej nie przychodzi mi do glowy, choc sadze, znalazl bym jeszcze wiele.....

Pebal
01-11-2011, 16:02
Retusz, manipulacje geometrii obrazu, edycje selektywna, stemplowanie smieci, zmniejszanie wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski, przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk a wiecej nie przychodzi mi do glowy, choc sadze, znalazl bym jeszcze wiele.....
Prosiłem bez retuszu, tak więc pozostaje: edycje selektywna, zmniejszanie, wyostrzanie, uzywanie filtrow, konwersja profili kolorw, warstwy, maski,przygotowanie zdjecia pod druk i sam druk.
Wszystko co wymienione, poza możliwością zmniejszania zdjęcia, jego wydrukiem i niektórymi filtrami, jest dostępne w programie do HDR. Podsumowując, gdy nie retuszujemy zdjęć i nie chcemy ich przerabiać artystycznie, PS do niczego nie jest potrzebny. I pewnie się z tym zgadzasz, bo sam pisałeś, że nieczęsto z PSa korzystasz.

Greg77
01-11-2011, 16:15
Dobra ten OT nie ma sensu, nie zgodze sie tak jak Ty ze mna....efekty sa niezadowalajace dla mnie a Twoja proba udowodnienia, ze soft HDR ma niemal to samo co PS jest smiesza.....zapomniales jeszcze o warstwach;)

Sapphiron
01-11-2011, 16:21
Pebal, który soft HDR ma możliwość zabawy na warstwach? bo nie znam niestety takowego...

Pebal
01-11-2011, 16:27
Dobra ten OT nie ma sensu, nie zgodze sie tak jak Ty ze mna....efekty sa niezadowalajace dla mnie a Twoja proba udowodnienia, ze soft HDR ma niemal to samo co PS jest smiesza.....zapomniales jeszcze o warstwach;)
Możesz sobie myśleć co chcesz, jednak liczą się efekty końcowe a nie to w jakim sofcie zostały obrobione zdjęcia. PS to program jak każdy inny i większość zdjęć w nim obrobionych, można obrobić także w innym sofcie. Masz coś do softów HDR, ale tak naprawdę sam nie wiesz co. Równie dobrze można nie lubić PSa.

Pebal
01-11-2011, 16:41
Pebal, który soft HDR ma możliwość zabawy na warstwach? bo nie znam niestety takowego...
Zależnie co chciałbyś na tych warstwach robić. Jeżeli rysować, to Fhotoroom daje Ci taką możliwość, ale rysowanie wykracza daleko poza ramy normalnej obróbki zdjęcia. Jeżeli zaś dzięki warstwom chciałbyś móc lokalnie korygować parametry obrazu, to taką możliwość daje Ci SNS.

Greg77
01-11-2011, 16:42
Możesz sobie myśleć co chcesz, jednak liczą się efekty końcowe a nie to w jakim sofcie zostały obrobione zdjęcia. PS to program jak każdy inny i większość zdjęć w nim obrobionych, można obrobić także w innym sofcie. Masz coś do softów HDR, ale tak naprawdę sam nie wiesz co. Równie dobrze można nie lubić PSa.

Mozesz nei lubic PSa, nie bronie tobie tego, ale nie pisz, ze zrobisz to samo softem do HDR, kolejnym podobnym softem jest Gimp, ale to sa programy graficzne z poteznymi mozliwosciami ktorym nie dorowna zaden soft do HDR....
A co mam do softu HDR, to, ze wiekszosc ludzi konczy na nim obrobke tworzac potworki zamiast zdjec, to, ze odrazu widac uzycie takiego softu i to, ze mi sie nie podoba taki efekt.....oraz a moze glownie to, ze blokuje poczatkujacych fotografow.
Nie ma jednak sensu pisac o tym z Toba, bo przeciez nielogiczne bylo by gdybys sam sobie strzelil w noge i przyznal mi racje.
Nie zgodze sie z Toba i twoim zdaniem o Photoshopie, miliardy zdjec powstaja z pomoca PSa a efekty potrafia byc niesamowite.
Oczywiscie sa wyjatki, wiele zdjec Marca Adamusa to HDR i uwazam, ze sa o wiele pozadniej wykonane od chocby zdjec Macka Duczynskiego a dlaczego widac roznice??? Obydwoje sa bardzo zdolni......otoz Duczynski uzywa Photomatixa a Adamus PSa.....efekty sa bardzo rozne i uwazam, ze duzo ciekawsze ma Adamus, przynajmniej jakosciowo.
Twoj soft, pozwolilem sobie go kiedys sciagnac w zwiazku z zabawa na forum, efekt koncowy przypomina bardzo photomatixa co fani HDRa moga lubic, ale ja nie.....

Pebal
01-11-2011, 17:21
Mozesz nei lubic PSa, nie bronie tobie tego, ale nie pisz, ze zrobisz to samo softem do HDR, kolejnym podobnym softem jest Gimp, ale to sa programy graficzne z poteznymi mozliwosciami ktorym nie dorowna zaden soft do HDR....
Tak, PS ma potężne możliwości jak trzeba komuś odjąć parę lat, albo go postarzeć. Jak trzeba coś dosztukować albo zmiksować obrazy. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego taka firma jak Adobe pozwoliła sobie wypuścić kiepski moduł do HDR? PS to bogaty zestaw prostych narzędzi, uzyskasz w nim dobre efekty, jeżeli potrafisz.
O GIMP się nie wspominam, bo obróbka obrazów w 8-bit jest, delikatnie mówiąc, śmieszna.

A co mam do softu HDR, to, ze wiekszosc ludzi konczy na nim obrobke tworzac potworki zamiast zdjec, to, ze odrazu widac uzycie takiego softu i to, ze mi sie nie podoba taki efekt.....oraz a moze glownie to, ze blokuje poczatkujacych fotografow.
A mnie nie podobają się kiczowate zdjęcia obrobione w PS. Nie jest to jednak powód aby wieszać psy na PS.

Nie zgodze sie z Toba i twoim zdaniem o Photoshopie, miliardy zdjec powstaja z pomoca PSa a efekty potrafia byc niesamowite.
Efekty potrafią być także okropne, więc nadal o niczym to nie świadczy.

Oczywiscie sa wyjatki, wiele zdjec Marca Adamusa to HDR i uwazam, ze sa o wiele pozadniej wykonane od chocby zdjec Macka Duczynskiego a dlaczego widac roznice??? Obydwoje sa bardzo zdolni......otoz Duczynski uzywa Photomatixa a Adamus PSa.....efekty sa bardzo rozne i uwazam, ze duzo ciekawsze ma Adamus, przynajmniej jakosciowo.
Zarówno jeden jak i drugi ostro maglują swoje zdjęcia w PS. Widocznie tak im wygodnie.

Twoj soft, pozwolilem sobie go kiedys sciagnac w zwiazku z zabawa na forum, efekt koncowy przypomina bardzo photomatixa co fani HDRa moga lubic, ale ja nie.....
Co jak co, ale mój program nie generuje efektów z Photomatixa. Takiego samego zdania są specjaliści od techniki HDR, którzy pisali o moim programie.

Popatrz na ponizsze zdjęcie i napisz, gdzie widzisz Photomatixowe efekty.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/DSC_0553-1.jpg
źródło (http://www.sns-hdr.home.pl/images/DSC_0553.jpg)

Tak wygląda nieobrobione zdjęcie w CNX.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/DSC_0553_CNX-2.jpg
źródło (http://www.sns-hdr.home.pl/images/DSC_0553_CNX.jpg)

Greg77
01-11-2011, 17:45
Nie wiem czy widziales wtyczke HDR w CS5, jest bardzo dobra i wcale nie jest tak kiepsko jak sie Tobie wydaje.....

To co wyszlo na laczeniu nieba z drzewami nie wyglada dobrze, zreszta ostrzenie tez nie, poza tym mocny kolorek, ale zdjecie poza tym, ze jest kolorowe jest nieplastyczne, plaskawe, co jest typowe dla HDRa.....nie zawsze wszystko musi byc tak wyrazne w cieniach....
Zdjecie ponizej jest przepalone i wyglada jak najjasniejszy RAW pod HDRa, nie uwierze, ze to niebo wyszlo Tobie z tego przejaranego kadru (chyba, ze to Fufu S5), poza tym, RAW by mogl cos udowodnic a tak to mozesz wstawic wszystko tutaj....

Nie ma typowych photomatixowych efektow, ale widac, ze to HDR, czytalem twoj watek o tym sofcie, wiem, ze pracujesz nad nim i udoskonalasz, ale prosze nie pisz mi tutaj, ze soft ktory w PSie jest jako wtyczka zastapi PSa.....

Pebal
01-11-2011, 18:10
Nie wiem czy widziales wtyczke HDR w CS5, jest bardzo dobra i wcale nie jest tak kiepsko jak sie Tobie wydaje.....
Jeżeli piszesz o wtyczce HDR Pro to widziałem i testowałem. Poświata poświatą pogania, tak kiepskiego narzędzia dawno nie widziałem. Podobnie złe efekty uzyskasz filtrem Unsharp mask na dużym promieniu.

To co wyszlo na laczeniu nieba z drzewami nie wyglada dobrze, zreszta ostrzenie tez nie, poza tym mocny kolorek, ale zdjecie poza tym, ze jest kolorowe jest nieplastyczne, plaskawe, co jest typowe dla HDRa.....nie zawsze wszystko musi byc tak wyrazne w cieniach....
Ja nie twierdze, że to zdjęcie wygląda idealnie, ale nie ma efektów znanych z Photomatixa. Masz prawo krytykowac obróbkę, ale użyty do obróbki soft niema tutaj nic do rzeczy. Zajrzyj do tego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192278) i zobacz jak wygląda to samo zdjęcie obrobione przez Seetha. Przypuszczam, że jego wersja została wykonana w PS a zarzuty pod adresem tej wersji mógłbyś skierować dokładnie takie same.

Zdjecie ponizej jest przepalone i wyglada jak najjasniejszy RAW pod HDRa, nie uwierze, ze to niebo wyszlo Tobie z tego przejaranego kadru (chyba, ze to Fufu S5), poza tym, RAW by mogl cos udowodnic a tak to mozesz wstawic wszystko tutaj....
Mamy do czynienia z pojedynczym zdjęciem z Nikona D90.

Nie ma typowych photomatixowych efektow, ale widac, ze to HDR, czytalem twoj watek o tym sofcie, wiem, ze pracujesz nad nim i udoskonalasz, ale prosze nie pisz mi tutaj, ze soft ktory w PSie jest jako wtyczka zastapi PSa.....
Wszystko zależy od tego, jakie efekty chcesz uzyskać. Sam pisałeś, że nieczęsto z PSa korzystasz a wiec nie jest to soft niezastąpiony.

Greg77
01-11-2011, 18:24
Sam pisałeś, że nieczęsto z PSa korzystasz a wiec nie jest to soft niezastąpiony.

Oczywiscie, ze nie jest......
Wolam RAWy w CNX i podstawa dla mnie jest dobrze naswietlony NEF i do tego daze, bo nic, zaden soft nie zastapi pelnego histogramu.

cayo
02-11-2011, 01:06
To było pierwsze pytanie:

Witam !!!
Pytanie kieruję do fotografów tworzących zdjęcia o dużej rozpiętości tonalnej a mianowicie w jakim "DARMOWYM" programie łączycie i obrabiacie HDR-y ??

A kolega Greg77 na to że nie poleca hdr !
Bez sensu, tak jak bym pytał jaki aparat cyfrowy polecacie a ktoś mi na to że nie poleca cyfry bo lepiej zacząć od analoga i to slajdów bo większa rozpiętość a jeszcze lepiej od fotografi otworkowej itd.
Swoim rozwojem niech pytający sam się zajmie , my powinniśmy mu pomóc w odpowiedzi na zadane pytanie a nie robić z tego od razu filozofię.

Dlatego kolego "mill" ściągnij sobie darmowe wersje PS CS5 , Photomatixa, SNS-HDRa i po prostu przetestuj.
Jak wspomniałem wcześniej ja używam SNS-HDR Pro i jestem z niego bardzo zadowolony. Moim zdaniem ma wytarczające możliwości ingerencji, ma również gotowe szablony i jest prosty w obsłudze. Używam go nie tylko do łączenia kilku zdjęć ale też do szybkiego wywoływania RAW-ów bo moim zdaniem można uzyskać na nim dobre i naturalne efekty. I nie to że chcę komuś robić reklamę ale tak po prostu uważam. Używam też do zwykłej obróbki Lightrooma i czasami PS-a .
Dlatego po prostu przetestuj (najlepiej na tych samych plikach) sobie kilka programów i sprawdź który najbardziej Tobie odpowiada.