Zobacz pełną wersję : Laptop asus i problem z instalacja win.
Witam,
Dziś zakupiłem laptopa Asus'a. Przy instalowaniu winXP+sp2 wyskoczył Blue Screen, po ponownym uruchomieniu się komputera nie pojawia się nic poza migającym w lewym górnym rogu kursorem ( - ). Do biosa mogę normalnie wejść.
Jeżeli ktoś wie co może być nie halo prosiłbym o pomoc.
może o to chodzi http://walendowski.com/2008/10/11/asus-x50z-ap045-ap046-instalacja-windows-xp-sterowniki/
grudzinsky
07-10-2011, 17:35
a dlaczego nie W7?
Władca Pixeli
07-10-2011, 17:48
a dlaczego nie W7?
Ja dostałem kiedyś Asusa z Win7 i też się nie instaluje. Reinstalacja z dysku nie poszła. W takim przypadku firmy przysyłają instalacyjne CD za darmo. Asus kazał za to zapłacić. Przysłali instalacyjne CD i instalacja też się nie kończy. Zamiast używać cd z systemem plus dodatkowy z driverami zrobili swój program instalacyjny, który pod koniec instalacji się sypie. Dzwoniłem wielokrotnie do Asusa i powiedzieli, że przyślą kolejny CD ale muszę za niego ponownie zapłacić!!!
Powiedziałem, że ich produkt ląduje w koszu, więcej nic z ich produktów nie kupię, a przy okazji kiedy tylko będzie okazja to im będę robił antyreklamę co z przyjemnością czynię :mrgreen:
MARS CooL
07-10-2011, 17:51
pewnie dlatego że jak patrzę na W7 zainstalowane na mocnych kompach w naszej firmie to ogarnia mnie przerażenie jak to wolno działa. Sam w przyszłym tygodniu będę miał przeprowadzkę - mam nadzieje ze będzie się dało przyspieszyć znacznie jak kiedyś w przypadku Xp.
MARS nie wiem co rozumiesz przez mocny komputer i wolne dzialanie. U mnie win 7 dziala swietnie nawet na dosc slabym komputerze. Jak zasyfi sie system jakis niepotrzebnym softem to tak sie dzieje, ale to niezaleznie czy win7 czy XP.
Dopiero sp3 dla XP ma sterowniki dla AHCI - prawdopodobnie w tym leży problem. Poradziłem sobie z tym dodając do obrazu iso winxp odpowiednie sterowniki (4 lata temu na Lenovo).
Dodano: Spróbuj wyłączyć AHCI w bios, może pójdzie.