Zobacz pełną wersję : Pro Show Gold - problem z ostrością
Witam,
Straciłam już cierpliwość, więc jeśli ktoś może mi pomóc to będę ogromnie wdzięczna.
Problem : robię prezentację w ProShow Gold i chciałabym to zrobić tak by można to było puścić sobie w DVD na TV, ale mam taki problem, że moje zdjęcia są mega nieostre w TV. Już próbowałam chyba wszystkiego, ale dalej to samo.
Jakie powinny być ustawienia by dało się to oglądać ?
Spróbuj tak: http://www.proshowenthusiasts.com/viewtopic.php?f=9&t=17146
Kwestia leży w kodeku i odpowiedniej rozdzielczości.
Jeżeli chodzi o zrobienie standardowej płyty DVD to z mojego doświadczenia i po paru eksperymentach robię tak:
Przed zaimportowaniem do Pro Show Gold zdjęcia zmniejszam/kadruję (na PAL 720x576 lub niekiedy na troszkę większy wymiar) i wyostrzam w PS, ponieważ jakość jest lepsza, niż gdy się pozostawi to do zrobienia „z automatu” w Pro Show Gold. Następnie prezentację wyrzucam z Pro Show Gold jako MPEG2 gdyż ten wychodzi z PSG dobrej jakości a dopiero z MPEG2 robię DVD w innym programie. Ja akurat robię to w NERO VISION (bo taki mam, choć na pewno są lepsze).
Jeżeli odtwarzacz radzi sobie z plikiem MPEG2 to drugi etap nie jest konieczny chyba że chcemy mieć menu i rozdziały.
No i trzeba pamiętać że filmik DVD ma rozdzielczość jaką ma i na dużych telewizorach z dużą rozdzielczością żylety nie będzie....
Dziwne że Pro Show Gold generuje MPEG2 ładnej jakości a bezpośrednio generowane DVD jest powiedzmy takie sobie...
grzegorzant
21-10-2011, 11:35
a ja po wielu bojach -nieraz udanych- zacząłem produkować w HD.
Gdybym miał powiedzieć, że problem prysł popełniłbym duuuuży nietakt :)
naprawdę polecam
Ale co..Robisz prezentację zdjęc w Pro Show w jakości HD
Ale co..Robisz prezentację zdjęc w Pro Show w jakości HD
też się podłączę pod pytanie
Martines
21-10-2011, 12:37
Witam,
Straciłam już cierpliwość, więc jeśli ktoś może mi pomóc to będę ogromnie wdzięczna.
Problem : robię prezentację w ProShow Gold i chciałabym to zrobić tak by można to było puścić sobie w DVD na TV, ale mam taki problem, że moje zdjęcia są mega nieostre w TV. Już próbowałam chyba wszystkiego, ale dalej to samo.
Jakie powinny być ustawienia by dało się to oglądać ?
ustaw sobie wszysko tak i powinno być ok
http://imageshack.us/photo/my-images/845/beznazwy1hu.jpg/
sorry, piszesz o dvd a to co podalem to dotyczy ustawień EXE...
ale podeśli mi kilka zdjęć to sprawdzę je u siebie.
GoOrange
21-10-2011, 16:15
W HD 1080p, na zajefajnym TV jest jakaś masakra. Po prostu ideał! Aczkolwiek to o czym mówię dot. pliku odtwarzanego z USB telewizora.
To w końcu, masakra, czy ideał?
Zdecyduj się bo powyższa wypowiedź jest co najmniej dość dziwna, żeby nie powiedzieć więcej. ;)
GoOrange
W HD 1080p, na zajefajnym TV jest jakaś masakra. Po prostu ideał! Aczkolwiek to o czym mówię dot. pliku odtwarzanego z USB telewizora.
Zdaje się że w HD to opcja tylko do zgrania na blu-ray bo i pojemność nie mała.
Jak jest możliwość zgrania na dysku twardym w hd lub na DVD ( wątpie ) to podpowiedz ?
grzegorzant
23-10-2011, 18:00
Oczywiscie, chodzi o pokaz w jakości HD
Czy nagrany na płytę, czy na inny nośnik - obojetnie.
U mnie np nagrywam na płyty br
Jakość np. na plazmie 50 wciąga w ekran :)
Jeszcze raz polecam ten sposób
Oczywiscie, chodzi o pokaz w jakości HD
Czy nagrany na płytę, czy na inny nośnik - obojetnie.
U mnie np nagrywam na płyty br
Jakość np. na plazmie 50 wciąga w ekran :)
Jeszcze raz polecam ten sposób
... z tego co ja orientuje się to nie ma możliwości nagrania w jakości HD na nośnik inny niż płyta blu-ray !
Piszesz blu-ray czy inny , więc napisz jak nagrywasz na nośnik inny niż blu-ray ( może dowiem się czegoś nowego - b.chętnie ) ?
grzegorzant
23-10-2011, 23:28
... z tego co ja orientuje się to nie ma możliwości nagrania w jakości HD na nośnik inny niż płyta blu-ray !
Piszesz blu-ray czy inny , więc napisz jak nagrywasz na nośnik inny niż blu-ray ( może dowiem się czegoś nowego - b.chętnie ) ?
Przecież nieraz zgrywam gotowy pokaz na flash'a, i odtwarzam na ps3 poprzez usb z powodzeniem
czemu miałoby się nie dać nagrać pliku w jakości HD na innym nośniku niż BR ?? (gorzej z odtworzeniem). Mi tam się całkiem skutecznie takie pliki udawało nagrywać na płytach dvd (format .mp4), niestety bez odtwarzacza BR pozostawało podłączanie do telewizora komputera. Co do jakości natomiast, to rzeczywiście w porównaniu z jakością dvd... nie ma porównania, jest o wiele lepiej (przynajmniej jak dla mnie)
Materiał w wysokiej rozdzielczości, zapisany w formacie MPEG-4 z powodzeniem można odczytać np. na odtwarzaczach DVD SONY DVP-NS718H, DVP-NS728H, a nie są to wcale najnowsze urządzenia, tak więc nie tylko płyta BD, pen drive, czy zewnętrzny dysk są tu rozwiązaniem.
czemu miałoby się nie dać nagrać pliku w jakości HD na innym nośniku niż BR ?? (gorzej z odtworzeniem). Mi tam się całkiem skutecznie takie pliki udawało nagrywać na płytach dvd (format .mp4), niestety bez odtwarzacza BR pozostawało podłączanie do telewizora komputera. Co do jakości natomiast, to rzeczywiście w porównaniu z jakością dvd... nie ma porównania, jest o wiele lepiej (przynajmniej jak dla mnie)
Cholera ja jestem chyba ślepy ? Możecie wskazać jak nagrać w HD na inny nośnik niż Blu-ray ? Z zakładki plik wyjściowy ? ...a dokładnie :-)
Cholera ja jestem chyba ślepy ? Możecie wskazać jak nagrać w HD na inny nośnik niż Blu-ray ? Z zakładki plik wyjściowy ? ...a dokładnie :-)
A kto Ci każe u Diaska, wykorzystywać goldiego do nagrań?
Nagraj np. eNBeeRem, czy czymkolwiek innym, co kontaktuje się z nagrywarką.
A kto Ci każe u Diaska, wykorzystywać goldiego do nagrań?
Nagraj np. eNBeeRem, czy czymkolwiek innym, co kontaktuje się z nagrywarką.
...o tego jeszcze nie robiłem :-) Dzięki :-)
...to nie będzie tak że np. przez Nero ( jeśli to możliwe ) zapisze mi się projekt prezentacji na dysku twardym i wówczas aby ją odtworzyć to muszę mieć zainstalowany program ProShow w tym miejscu ?
Teraz nie mogę sprawdzić bo nie jestem przed własnym komputerem
grzegorzant
24-10-2011, 15:55
Jest też przecież możliwość zapisania gotowego pliku na dysku, a później to już dowolnie .
Mówię o zapisie z poziomu PSG, przeniesienie tego na flash to już żaden problem.
w zakładce "burning" zamiast nagrywarki wybierz opcję "ISO image file" i po zawodach
Przepraszam że w tym wątku , ale przypomnijcie mi Panowie gdzie ustawiało się jednakowy czas dla każdego slajdu ?
Włączyłem synchronizacje dla ścieżki dźwiękowej i wyszły mi czasy dla każdego slajdu krótkie , a ponieważ zapisałem projekt to teraz nie potrafię wrócić do pierwotnej wersji.
Wchodzę w ustawienia slajdu czasu i tam jest ustawienie czas ale dla każdego z osobna do ustawienia,a ja mam slajdów ponad 400 :-(
grzegorzant
26-10-2011, 13:06
Najpierw szczegół dla jasności :) slide to zestaw co najmniej dwu fotek.
Piszesz,że masz ich 400 więc pewnie chodzi Ci o ustawienie jednakowego czasu dla wielu fotek w jednym slide tak ?
Jeśli tak to wrzucasz wszystkie fotki do pokazu, następnie Ctrl+A > w okienku z czasem wpisujesz ten, który Ci pasuje > Enter> voila :)
pozdro
Przepraszam, że się wtrącam, ale slajd to inaczej przezrocze, slideshow to dawniej projekcja przezroczy, tzw. diapozytywów, w ramkach, przy pomocy rzutnika. Dziś mamy PSG, ale nie zmienia to faktu, że slajd to jedno zdjęcie. Ale rada, której udzieliłeś, jest bardzo dobra, nie znałem tego sposobu, dziękuję.
Sewo, co do zasady masz rację, jednak w tym programie jeden "slajd" to może być nawet pięć zdjęć z określonymi przejściami między nimi. Oczywiście przed utworzeniem pokazu to jest pięć zdjęć obok siebie, ale po jedno jest w tle, a cztery znajdują się nad nim i "rozjeżdżają" ukazując tło
grzegorzant
27-10-2011, 11:04
Przepraszam, że się wtrącam, ale slajd to inaczej przezrocze, slideshow to dawniej projekcja przezroczy, tzw. diapozytywów, w ramkach, przy pomocy rzutnika. Dziś mamy PSG, ale nie zmienia to faktu, że slajd to jedno zdjęcie. Ale rada, której udzieliłeś, jest bardzo dobra, nie znałem tego sposobu, dziękuję.
szacun :)