PDA

Zobacz pełną wersję : Pro Show Gold - problem z ostrością

KarinaS
07-10-2011, 13:23
Witam,

Straciłam już cierpliwość, więc jeśli ktoś może mi pomóc to będę ogromnie wdzięczna.

Problem : robię prezentację w ProShow Gold i chciałabym to zrobić tak by można to było puścić sobie w DVD na TV, ale mam taki problem, że moje zdjęcia są mega nieostre w TV. Już próbowałam chyba wszystkiego, ale dalej to samo.

Jakie powinny być ustawienia by dało się to oglądać ?

Johanan
07-10-2011, 14:56
Spróbuj tak: http://www.proshowenthusiasts.com/viewtopic.php?f=9&t=17146

Kwestia leży w kodeku i odpowiedniej rozdzielczości.

pipol
16-10-2011, 11:45
Jeżeli chodzi o zrobienie standardowej płyty DVD to z mojego doświadczenia i po paru eksperymentach robię tak:
Przed zaimportowaniem do Pro Show Gold zdjęcia zmniejszam/kadruję (na PAL 720x576 lub niekiedy na troszkę większy wymiar) i wyostrzam w PS, ponieważ jakość jest lepsza, niż gdy się pozostawi to do zrobienia „z automatu” w Pro Show Gold. Następnie prezentację wyrzucam z Pro Show Gold jako MPEG2 gdyż ten wychodzi z PSG dobrej jakości a dopiero z MPEG2 robię DVD w innym programie. Ja akurat robię to w NERO VISION (bo taki mam, choć na pewno są lepsze).
Jeżeli odtwarzacz radzi sobie z plikiem MPEG2 to drugi etap nie jest konieczny chyba że chcemy mieć menu i rozdziały.
No i trzeba pamiętać że filmik DVD ma rozdzielczość jaką ma i na dużych telewizorach z dużą rozdzielczością żylety nie będzie....
Dziwne że Pro Show Gold generuje MPEG2 ładnej jakości a bezpośrednio generowane DVD jest powiedzmy takie sobie...

grzegorzant
21-10-2011, 11:35
a ja po wielu bojach -nieraz udanych- zacząłem produkować w HD.
Gdybym miał powiedzieć, że problem prysł popełniłbym duuuuży nietakt :)
naprawdę polecam

wlods
21-10-2011, 11:56
Ale co..Robisz prezentację zdjęc w Pro Show w jakości HD

darko
21-10-2011, 12:30
Ale co..Robisz prezentację zdjęc w Pro Show w jakości HD
też się podłączę pod pytanie

Martines
21-10-2011, 12:37
Witam,

Straciłam już cierpliwość, więc jeśli ktoś może mi pomóc to będę ogromnie wdzięczna.

Problem : robię prezentację w ProShow Gold i chciałabym to zrobić tak by można to było puścić sobie w DVD na TV, ale mam taki problem, że moje zdjęcia są mega nieostre w TV. Już próbowałam chyba wszystkiego, ale dalej to samo.

Jakie powinny być ustawienia by dało się to oglądać ?
ustaw sobie wszysko tak i powinno być ok

http://imageshack.us/photo/my-images/845/beznazwy1hu.jpg/

sorry, piszesz o dvd a to co podalem to dotyczy ustawień EXE...
ale podeśli mi kilka zdjęć to sprawdzę je u siebie.

GoOrange
21-10-2011, 16:15
W HD 1080p, na zajefajnym TV jest jakaś masakra. Po prostu ideał! Aczkolwiek to o czym mówię dot. pliku odtwarzanego z USB telewizora.

Johanan
21-10-2011, 18:44
To w końcu, masakra, czy ideał?

Zdecyduj się bo powyższa wypowiedź jest co najmniej dość dziwna, żeby nie powiedzieć więcej. ;)

Robik
21-10-2011, 18:57
GoOrange
W HD 1080p, na zajefajnym TV jest jakaś masakra. Po prostu ideał! Aczkolwiek to o czym mówię dot. pliku odtwarzanego z USB telewizora.

Zdaje się że w HD to opcja tylko do zgrania na blu-ray bo i pojemność nie mała.
Jak jest możliwość zgrania na dysku twardym w hd lub na DVD ( wątpie ) to podpowiedz ?

grzegorzant
23-10-2011, 18:00
Oczywiscie, chodzi o pokaz w jakości HD
Czy nagrany na płytę, czy na inny nośnik - obojetnie.
U mnie np nagrywam na płyty br
Jakość np. na plazmie 50 wciąga w ekran :)
Jeszcze raz polecam ten sposób

Robik
23-10-2011, 20:21
Oczywiscie, chodzi o pokaz w jakości HD
Czy nagrany na płytę, czy na inny nośnik - obojetnie.
U mnie np nagrywam na płyty br
Jakość np. na plazmie 50 wciąga w ekran :)
Jeszcze raz polecam ten sposób
... z tego co ja orientuje się to nie ma możliwości nagrania w jakości HD na nośnik inny niż płyta blu-ray !
Piszesz blu-ray czy inny , więc napisz jak nagrywasz na nośnik inny niż blu-ray ( może dowiem się czegoś nowego - b.chętnie ) ?

grzegorzant
23-10-2011, 23:28
... z tego co ja orientuje się to nie ma możliwości nagrania w jakości HD na nośnik inny niż płyta blu-ray !
Piszesz blu-ray czy inny , więc napisz jak nagrywasz na nośnik inny niż blu-ray ( może dowiem się czegoś nowego - b.chętnie ) ?
Przecież nieraz zgrywam gotowy pokaz na flash'a, i odtwarzam na ps3 poprzez usb z powodzeniem

look
24-10-2011, 07:41
czemu miałoby się nie dać nagrać pliku w jakości HD na innym nośniku niż BR ?? (gorzej z odtworzeniem). Mi tam się całkiem skutecznie takie pliki udawało nagrywać na płytach dvd (format .mp4), niestety bez odtwarzacza BR pozostawało podłączanie do telewizora komputera. Co do jakości natomiast, to rzeczywiście w porównaniu z jakością dvd... nie ma porównania, jest o wiele lepiej (przynajmniej jak dla mnie)

Johanan
24-10-2011, 09:15
Materiał w wysokiej rozdzielczości, zapisany w formacie MPEG-4 z powodzeniem można odczytać np. na odtwarzaczach DVD SONY DVP-NS718H, DVP-NS728H, a nie są to wcale najnowsze urządzenia, tak więc nie tylko płyta BD, pen drive, czy zewnętrzny dysk są tu rozwiązaniem.

Robik
24-10-2011, 09:38
czemu miałoby się nie dać nagrać pliku w jakości HD na innym nośniku niż BR ?? (gorzej z odtworzeniem). Mi tam się całkiem skutecznie takie pliki udawało nagrywać na płytach dvd (format .mp4), niestety bez odtwarzacza BR pozostawało podłączanie do telewizora komputera. Co do jakości natomiast, to rzeczywiście w porównaniu z jakością dvd... nie ma porównania, jest o wiele lepiej (przynajmniej jak dla mnie)
Cholera ja jestem chyba ślepy ? Możecie wskazać jak nagrać w HD na inny nośnik niż Blu-ray ? Z zakładki plik wyjściowy ? ...a dokładnie :-)

Johanan
24-10-2011, 09:45
Cholera ja jestem chyba ślepy ? Możecie wskazać jak nagrać w HD na inny nośnik niż Blu-ray ? Z zakładki plik wyjściowy ? ...a dokładnie :-)

A kto Ci każe u Diaska, wykorzystywać goldiego do nagrań?

Nagraj np. eNBeeRem, czy czymkolwiek innym, co kontaktuje się z nagrywarką.

Robik
24-10-2011, 11:45
A kto Ci każe u Diaska, wykorzystywać goldiego do nagrań?

Nagraj np. eNBeeRem, czy czymkolwiek innym, co kontaktuje się z nagrywarką.
...o tego jeszcze nie robiłem :-) Dzięki :-)
...to nie będzie tak że np. przez Nero ( jeśli to możliwe ) zapisze mi się projekt prezentacji na dysku twardym i wówczas aby ją odtworzyć to muszę mieć zainstalowany program ProShow w tym miejscu ?
Teraz nie mogę sprawdzić bo nie jestem przed własnym komputerem

grzegorzant
24-10-2011, 15:55

Jest też przecież możliwość zapisania gotowego pliku na dysku, a później to już dowolnie .
Mówię o zapisie z poziomu PSG, przeniesienie tego na flash to już żaden problem.

look
24-10-2011, 17:35
w zakładce "burning" zamiast nagrywarki wybierz opcję "ISO image file" i po zawodach

Robik
25-10-2011, 12:30
Przepraszam że w tym wątku , ale przypomnijcie mi Panowie gdzie ustawiało się jednakowy czas dla każdego slajdu ?
Włączyłem synchronizacje dla ścieżki dźwiękowej i wyszły mi czasy dla każdego slajdu krótkie , a ponieważ zapisałem projekt to teraz nie potrafię wrócić do pierwotnej wersji.
Wchodzę w ustawienia slajdu czasu i tam jest ustawienie czas ale dla każdego z osobna do ustawienia,a ja mam slajdów ponad 400 :-(

grzegorzant
26-10-2011, 13:06
Najpierw szczegół dla jasności :) slide to zestaw co najmniej dwu fotek.
Piszesz,że masz ich 400 więc pewnie chodzi Ci o ustawienie jednakowego czasu dla wielu fotek w jednym slide tak ?
Jeśli tak to wrzucasz wszystkie fotki do pokazu, następnie Ctrl+A > w okienku z czasem wpisujesz ten, który Ci pasuje > Enter> voila :)
pozdro

Sewo
26-10-2011, 23:54
Przepraszam, że się wtrącam, ale slajd to inaczej przezrocze, slideshow to dawniej projekcja przezroczy, tzw. diapozytywów, w ramkach, przy pomocy rzutnika. Dziś mamy PSG, ale nie zmienia to faktu, że slajd to jedno zdjęcie. Ale rada, której udzieliłeś, jest bardzo dobra, nie znałem tego sposobu, dziękuję.

look
27-10-2011, 07:30
Sewo, co do zasady masz rację, jednak w tym programie jeden "slajd" to może być nawet pięć zdjęć z określonymi przejściami między nimi. Oczywiście przed utworzeniem pokazu to jest pięć zdjęć obok siebie, ale po jedno jest w tle, a cztery znajdują się nad nim i "rozjeżdżają" ukazując tło

grzegorzant
27-10-2011, 11:04
Przepraszam, że się wtrącam, ale slajd to inaczej przezrocze, slideshow to dawniej projekcja przezroczy, tzw. diapozytywów, w ramkach, przy pomocy rzutnika. Dziś mamy PSG, ale nie zmienia to faktu, że slajd to jedno zdjęcie. Ale rada, której udzieliłeś, jest bardzo dobra, nie znałem tego sposobu, dziękuję.

szacun :)