Zobacz pełną wersję : Po raz N-ty statyw...
Witam jako że nie mogę znaleźć w sieci żadnego testu postanowiłem zapytać tutaj... Czy ma ktoś, używa i może się wypowiedzieć na temat statywu firmy Camrock model TYC77? Zastanawiam się czy warto zaryzykować go przy cenie ok 870 pln czy lepiej dołożyć nie dużo i kupić Manfrotto 055?
marcin_G
04-10-2011, 08:06
Nie wiem jakie masz priorytety, ale jeśli mobilność jest istotna, polecam Ci SIRUI T-2204. JEstem naprawdę zachwycony jego sztywnością, szybkością rozkłądania i małą masą.
MAnfrotto 055 to oczywiście klasyka gatunku i solidny (choć ciężki i prymitywny) statyw na długie lata.
Szczerze to moim priorytetem jest wydana kasa :) bo korzystam ze sprzętu amatorsko... także jak komplet będzie ważył z 4kg to jakoś to przeżyje... byle był solidny, stabilny, dobrze wykonany, chciałbym żeby miał funkcję monopodu i myslałem nad głowicą kulową chociaż może ktoś bardziej doświadczony poleci jakieś inne rozwiązanie... Ze względu na bardzo kiepską szklarnię a co za tym idzie długie czasy potrzebuję ten statyw... poza tym fajnie tez mieć jakieś swoje foty z wakacji a nie tylko widokówki... myślałem też o wieczornych zdjęciach np. zimą w mieście... + może jakieś wyprawy rowerem i polowanie na zwierzynę w lesie :) to takie moje potrzeby na statyw... na pewno nie będę z nim biegał codziennie więc nie musi to być carbon czy inne cudo rodem z NASA...
Podsumowując: solidna konstrukcja która wystarczy na lata, stabilna (pucha to d7000 + 70-300 ale nie wykluczam też że coś dłuższego lub cięższego z lepszym światłem może kiedyś kupię...) i fajnie by było gdyby komplet kosztował ok. 1000 żebym za długo nie musiał na sprzęt odkładać jako że młody człowiek jestem i dopiero zaczynam na siebie zarabiać... ;)
darkmajin
04-10-2011, 10:02
statywu będziesz używał sporadycznie, kup manfrotto - mark my words
ps.: po raz N-ty było, ale topic nowy założyłeś ;) , imo dozbierać na fajniejsze szkła czyt. stałki :D
dzięki też chyba zostanę przy jakiejś frotce... tylko że 055 nie ma funkcji monopodu z tego co widzę... :( no i jak się ma jego udźwig 7kg do np udźwigu 15kg tego camrocka? Czy to tak jak chinskie radio samochodowe o mocy 4x50W i pionek o mocy 4x25W ktory chinczyka bije na glowe? :D
Kurde drogie hobby to pstrykanie :D ale z czasem myślę że się "obkupię" ;) co do stałek to właśnie wiem że optycznie są mega ale sam zastanawiam się czy np nie wystarczy mi tamron 17-55 f/2.8 zapelniając pewien zakres ogniskowych za dobrą cenę i tak po kolei coś... generalnie apetyt rośnie w miarę jedzenia ale wydawać po 6tys za słoik dla amatorskiego pstrykania to chyba przesada... ale to juz OT..
A założyłem kolejny nowy post bo nigdzie nie znalazłem opini i testów tego camrocka więc liczyłem że tu ktoś używa lub handluje tym i się wypowie...
darkmajin
04-10-2011, 11:20
Powinna tam byś taka gwiazdeczka przy udźwigu - *udźwignie, ale stabilności przy tym obciążeniu nie zapewniamy ;), jak nie planujesz sigmy 200-500 f/2.8 to 7kg starczy Ci za świat..
...co do 6k za słoik - każdy wydaje ile ma niema zależności pro/amator nie wchodź w półśrodki i nie kupuj obiektywów z myślą że za rok zmienisz na coś lepszego to zły nawyk w tym sporcie - koniec końców taniej wyjdzie kupić raz, a dobrze
marcin_G
04-10-2011, 11:56
Dokładnie - co innego jest "udźwig" statywu/głowicy, a co innego jest "udźwig bez poruszenia zdjęcia". Katalogi podają pierwszą wartość, praktyka weryfikuje drugą, która jest zwyle mniejsza niż połowa pierwszej. DOBRA głowica kulowa jak najbardziej na "tak" i w tej dziedzinie głowice Benro czy Sirui biją na głowę Manfrotto: Lżejsze / sztywniejsze / lepiej wykonane
Jeśli dużo chodzisz / jeździsz, pomyśl nad statywem z 4-ro częściowymi nogami
a co powiecie o głowicach kulowych Tripo ?czy nadają się do macro? d80 +szyna nastawcza i na razie 50mm.
marcin_G
04-10-2011, 21:57
MAm Sirui G-10 i naprawdę urzekła mnie sztywnością / solidnością i obsługą. Spokojnie trzyma D3 z przeciętnym zoomem
misiak76
05-10-2011, 11:20
A ja powiem tak z racji tego, że im bliżej zakupu mojego tym mam coraz więcej wątpliwości ;) - zobacz czy na yootubie nie ma jakiś filmików z testów ;) wycieczka do jakiegoś sklepu chyba najlepiej łódź, zawsze coś tam znajdziesz albo poczekaj do targów film video foto w łodzi w dniach 29 - 31 marca 2012 r. gdzie bedzie mnogość statywów od markowych po te inne ;) Poza tym napewno będzie wiele liczących się sklepów internetowych na tych targów i możesz umówić się aby mieli coś, tylko trzeba być z rana, bo towar idzie jak świerze bułeczki. Ja akurat zaopatrzyłem się tam w 2 filtry polaryzacyjne z obniżką ok 20%.
Ps. jak stałki chcesz brać to wg mnie zacznij od 35 mm nikona, u mnie szkło podstawowe, a jak kupię coś szerokiego to moje 18-105 idzie na allegro.
dzięki też chyba zostanę przy jakiejś frotce... tylko że 055 nie ma funkcji monopodu z tego co widzę... :(
Jak Cię interesuje funkcja monopodu, to poszukaj coś w Benro. Solidne statywy za dobrą cenę z pokrowcem w zestawie.
Np. http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-2681-b-1-pu-60-pokrowiec,11137s
a ja mam klasyka 055 PROB i sobie bardzo chwalę
ale ja beton jestem....
zdarza mi się ciągle negatywu używać :)
misiak76
05-10-2011, 19:33
tak na szybkiego znaleziony filmik z testem statywu sirui http://www.youtube.com/watch?v=6Ujp1oETCCY
całkiem fajny ale sam statyw to ok 1300 plus do tego głowica co jest już chyba dla mnie przesadnym wydatkiem jak na amatora... lepiej chyba do szklarni dolozyc... chyba najbardziej narazie mnie ten camrock tyc77 interesuje... ale na pewno zanim kupie to obejrze na zywo... no a moze do tego czasu ktos z forum sie skusi i opisze co i jak :P