Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach Awatar metebul
    Miasto
    Dolsk / Poznań

Domyślnie Po raz N-ty statyw...

Witam jako że nie mogę znaleźć w sieci żadnego testu postanowiłem zapytać tutaj... Czy ma ktoś, używa i może się wypowiedzieć na temat statywu firmy Camrock model TYC77? Zastanawiam się czy warto zaryzykować go przy cenie ok 870 pln czy lepiej dołożyć nie dużo i kupić Manfrotto 055?
    D7000 + 18-105 + 35 1.8G + YN-560 + SHERPA 803R + NANEU K4L
    D700 + 70-300 + 35-105 + SB-900 + kilka M42...
    flickR

Domyślnie

Nie wiem jakie masz priorytety, ale jeśli mobilność jest istotna, polecam Ci SIRUI T-2204. JEstem naprawdę zachwycony jego sztywnością, szybkością rozkłądania i małą masą.
    MAnfrotto 055 to oczywiście klasyka gatunku i solidny (choć ciężki i prymitywny) statyw na długie lata.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Miasto
    Dolsk / Poznań

Domyślnie

Szczerze to moim priorytetem jest wydana kasa bo korzystam ze sprzętu amatorsko... także jak komplet będzie ważył z 4kg to jakoś to przeżyje... byle był solidny, stabilny, dobrze wykonany, chciałbym żeby miał funkcję monopodu i myslałem nad głowicą kulową chociaż może ktoś bardziej doświadczony poleci jakieś inne rozwiązanie... Ze względu na bardzo kiepską szklarnię a co za tym idzie długie czasy potrzebuję ten statyw... poza tym fajnie tez mieć jakieś swoje foty z wakacji a nie tylko widokówki... myślałem też o wieczornych zdjęciach np. zimą w mieście... + może jakieś wyprawy rowerem i polowanie na zwierzynę w lesie to takie moje potrzeby na statyw... na pewno nie będę z nim biegał codziennie więc nie musi to być carbon czy inne cudo rodem z NASA...
    Podsumowując: solidna konstrukcja która wystarczy na lata, stabilna (pucha to d7000 + 70-300 ale nie wykluczam też że coś dłuższego lub cięższego z lepszym światłem może kiedyś kupię...) i fajnie by było gdyby komplet kosztował ok. 1000 żebym za długo nie musiał na sprzęt odkładać jako że młody człowiek jestem i dopiero zaczynam na siebie zarabiać...
    flickR

Domyślnie

statywu będziesz używał sporadycznie, kup manfrotto - mark my words

ps.: po raz N-ty było, ale topic nowy założyłeś , imo dozbierać na fajniejsze szkła czyt. stałki

Miasto
    Dolsk / Poznań

Domyślnie

dzięki też chyba zostanę przy jakiejś frotce... tylko że 055 nie ma funkcji monopodu z tego co widzę... no i jak się ma jego udźwig 7kg do np udźwigu 15kg tego camrocka? Czy to tak jak chinskie radio samochodowe o mocy 4x50W i pionek o mocy 4x25W ktory chinczyka bije na glowe?

Kurde drogie hobby to pstrykanie ale z czasem myślę że się "obkupię" co do stałek to właśnie wiem że optycznie są mega ale sam zastanawiam się czy np nie wystarczy mi tamron 17-55 f/2.8 zapelniając pewien zakres ogniskowych za dobrą cenę i tak po kolei coś... generalnie apetyt rośnie w miarę jedzenia ale wydawać po 6tys za słoik dla amatorskiego pstrykania to chyba przesada... ale to juz OT..

A założyłem kolejny nowy post bo nigdzie nie znalazłem opini i testów tego camrocka więc liczyłem że tu ktoś używa lub handluje tym i się wypowie...
    Ostatnio edytowane przez metebul ; 04-10-2011 o 10:43
    flickR

Domyślnie

Powinna tam byś taka gwiazdeczka przy udźwigu - *udźwignie, ale stabilności przy tym obciążeniu nie zapewniamy , jak nie planujesz sigmy 200-500 f/2.8 to 7kg starczy Ci za świat..

...co do 6k za słoik - każdy wydaje ile ma niema zależności pro/amator nie wchodź w półśrodki i nie kupuj obiektywów z myślą że za rok zmienisz na coś lepszego to zły nawyk w tym sporcie - koniec końców taniej wyjdzie kupić raz, a dobrze

Domyślnie

Dokładnie - co innego jest "udźwig" statywu/głowicy, a co innego jest "udźwig bez poruszenia zdjęcia". Katalogi podają pierwszą wartość, praktyka weryfikuje drugą, która jest zwyle mniejsza niż połowa pierwszej. DOBRA głowica kulowa jak najbardziej na "tak" i w tej dziedzinie głowice Benro czy Sirui biją na głowę Manfrotto: Lżejsze / sztywniejsze / lepiej wykonane
    Jeśli dużo chodzisz / jeździsz, pomyśl nad statywem z 4-ro częściowymi nogami
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

a co powiecie o głowicach kulowych Tripo ?czy nadają się do macro? d80 +szyna nastawcza i na razie 50mm.

Domyślnie

MAm Sirui G-10 i naprawdę urzekła mnie sztywnością / solidnością i obsługą. Spokojnie trzyma D3 z przeciętnym zoomem
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

A ja powiem tak z racji tego, że im bliżej zakupu mojego tym mam coraz więcej wątpliwości - zobacz czy na yootubie nie ma jakiś filmików z testów wycieczka do jakiegoś sklepu chyba najlepiej łódź, zawsze coś tam znajdziesz albo poczekaj do targów film video foto w łodzi w dniach 29 - 31 marca 2012 r. gdzie bedzie mnogość statywów od markowych po te inne Poza tym napewno będzie wiele liczących się sklepów internetowych na tych targów i możesz umówić się aby mieli coś, tylko trzeba być z rana, bo towar idzie jak świerze bułeczki. Ja akurat zaopatrzyłem się tam w 2 filtry polaryzacyjne z obniżką ok 20%.

Ps. jak stałki chcesz brać to wg mnie zacznij od 35 mm nikona, u mnie szkło podstawowe, a jak kupię coś szerokiego to moje 18-105 idzie na allegro.
    Ostatnio edytowane przez misiak76 ; 05-10-2011 o 11:34 Powód: więcej informacji
    Nikon D90 + Nikor 18-105 VR; Nikor 35 1,8; samyang 14/2,8 i kilka drobnostek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów