Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] uliczne muzykowanie
wegejazz
13-02-2007, 17:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img176.imageshack.us/img176/7646/dsc0441dz3.jpg)Tak się przechadzałem deptakiem w moim miasteczku i proszę
Obcięte buty i ostrość nastawiona na akordeon, a do tego bardzo zaśmiecione tło. :( Wolałbym chyba rozmyty deptak widzieć z tyłu.
Gdzies mam taki zestaw zlotych regul foto :)
Jedna z nich brzmiała z grubsza tak: "zanim nacisniesz spust migawki robiac komus zdjecie, spojrz raz jeszcze na gorna i dolna krawedz kadru czy czegos nie ucinasz" - buty panu op... :)
Troszke mi brakuje w tym zdjeciu "czegos", tzn by sie cos dzialo... przechodzacyh ludzi, moze szerszego kadru. Zdjecie mogloby fajnie wygladac z wiekszym secie innych zrobionych na ulicy. Ale to wylacznie moja niefachowa opinia :)
wegejazz
13-02-2007, 18:01
Na przyszłość będę pamiętał o butach.. Aparat mam od 3 tygodni, ale to oczywiście mnie nie tłumaczy, a po fakcie okazało się, że jeszcze miałem ustawione ISO 800, eh.. Może zadam dziwne pytanie, ale jak rozmyć tło?
Wybranie dużej przesłony, czyli ustawienie w body małych jej wartości (2,8 - 4 w twoim przypadku) i oddalenie głównego fotografowanego obiektu od tła pozwoli na rozmycie tego tła. Tutaj tło (napisy Avans) masz bardzo blisko muzyka, a gdybyś cyknął go na tle długiej ulicy (50-100 metrów), to byś miał tło miód malina. ;)
szkoda, że nie wykorzystałeś jakoś podobieństwa logo Avans do rozłożonego akordeonu
wegejazz
13-02-2007, 18:41
szkoda, że nie wykorzystałeś jakoś podobieństwa logo Avans do rozłożonego akordeonu
nie bardzo wiem co masz na myśli
wegejazz
13-02-2007, 18:42
Wybranie dużej przesłony, czyli ustawienie w body małych jej wartości (2,8 - 4 w twoim przypadku) i oddalenie głównego fotografowanego obiektu od tła pozwoli na rozmycie tego tła. Tutaj tło (napisy Avans) masz bardzo blisko muzyka, a gdybyś cyknął go na tle długiej ulicy (50-100 metrów), to byś miał tło miód malina. ;)
ten Pan tam gra często następnym razem tak zrobię :)
nie bardzo wiem co masz na myśli
skoro nie zdecydowałeś się na rozmycie tła pomyślałem, że może chciałeś pokazać coś poza portretem, coś z otocznia
te zdecydowane białe kształty w tle (notabene jedyne obok klawiszy i miecha tak jasne) przywiodły mi luźne skojarzenie z akordeonem
hmm... człowiek coś palnie a potem się musi długo tłumaczyć :-)
tumiwisizm
13-02-2007, 20:47
abstrahujac od tresci, wiekszy kontrast dodalby obrobce efektownosci
regglauda
21-02-2007, 21:43
zgadzam sie obciete buty nie powinny miec miejsca...mozna nie przestrzegac zlotych zasad jak sie ma wlasny wyrobiony ciekawy styl, ale na poczatku zabawy aparatem warto uczyc sie od podstaw...takie moje skromne zdanie jako poczatkujacej:)...pozdrawiam