PDA

Zobacz pełną wersję : Monopod czy statyw?

wegejazz
13-02-2007, 14:34
3-4 razy do roku wyjeżdżam w góry na urlop i długie weekendy. Mam nadzieję, że niedługo zrobi się na tyle ładnie, że będę mógł wypróbować mój sprzęt w terenie. Zastanawiam się nad kupnem niedużego i lekkiego statywu. Kto chodzi po górach doskonale wie,że każdy kg się liczy. Myślałem o czymś takim: http://www.allegro.pl/item157258518_velbon_cx_560_pokrowiec_nowy_f_vat_. html Wiadomo statyw uniwersalny i imprezę rodzinną można obsłużyć, przyda się również w muzeum. Pytanie co z monopodem, mnie uniwersalny, ale lżejszy i mniejszy. http://fotosklepik.pl/index.php?products=product&prod_id=19 Macie doświadczenia w tym temacie (szczególnie wędrujący po górach:))

Ludmar
13-02-2007, 14:47
według mnie statyw (dobry) to podstawa a i monopod też się może przydać, choćby z racji na mniejsze gabaryty, poręczność, ale jeśli tobie statyw jest potrzebny od czasu do czasu to sam monopod może się okazać mało przydatny więc kup statyw.

wegejazz
13-02-2007, 15:04
Też bardziej skłaniam się do statywu, a co sądzisz o tym w linku? Lekki, ale parę kg utrzyma:)

Ludmar
13-02-2007, 15:34
co można myśleć o statywie po zdjęciu ;) nie miałem styczności z tym statywem nigdy, nawet w sklepie, ale z doświadczenia, statyw z aluminium i plastiku to nie statyw, no i przydał by się w miarę wysoki, mniej niż 150cm to trochę upierdliwe ciągłe przychylanie się (wiem to z autopsji)
miałem doświadczenie z dwoma statywami w przybliżonej cenie i bardzo mnie denerwowały, po czasie rozdygotane aluminiowe nogi nie wspominając o pochylaniu się ku wizjerowi w aparacie i plastiku który się pozacierał
ale lepiej niech wypowie się ktoś kto miał z nim lub podobnymi do czynienie, może ktoś ci poleci coś ciekawego w określonym przedziale cenowym, ja mogę tylko polecić manfrotto 055prob nie zamienił bym go na nic innego, solidna konstrukcja

wegejazz
13-02-2007, 16:10
wiesz co twój statyw fajny, tylko cena mi nie odpowiada prawie 800 to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. Więcej jak 200 nie mogę wydać, mam nadzieję, że coś znajdę w tej cenie fajnego ;)

Jacek_Z
13-02-2007, 16:23
obawiam się, że nie znajdziesz nic fajnego w takiej cenie.
same małe, lekkie, z nieciekawymi głowicami. rozciągniete na maxa całe sie kolebią. A ten ma tylko 150 cm.
metalowe statywy i z solidną głowicą (to często ważniejsza część) niestety będa kosztować.
wolałbym już dobry monopod niż bylejaki statyw - choc oczywiście we wnetrzach monopod to za mało, ale w terenie - czesto wystarczy

wegejazz
13-02-2007, 16:36
Tak myślałem... Jacek co byś sugerował za jakieś większe pieniądze? Przyroda w planie przede wszystkim czasem jakieś muzeum, no i będę go ciągał po górach na plecach więc nie może być ciężki.

Jacek_Z
13-02-2007, 16:47
Niestety dobry statyw to ciężki statyw. Co boli w terenie :(
Ja z gatunku średnio lekkich mam Manfrotto 055CB i głowice 141RC
a z cięzkich Manfrotto 075 (ale to studio, bądź u klienta gdy woże graty samochodem)

wegejazz
13-02-2007, 18:45
Powiedzmy, że mam 500 PLN i ani grosza więcej..

paskud
13-02-2007, 19:00
na sam manfrotto 190PROB by starczyło - jeszcze tylko głowica :D

wegejazz
13-02-2007, 19:07
odpada..:( nie wydam tyle kasy na statyw.. a szkiełka, mam tylko kita od d50 a chcę Tokinę 12-24, zainteresowani wiedzą ile kosztuje..

Wojsa
13-02-2007, 20:19
Forumowicze chyba nie zrozumieli w czym rzecz. Ja rozumiem Cie doskonale. Oczywiście w górach najlepiej nie mieć dodatkowego balastu. Do niedawna radziłe msobie opierając aparta o drzewo , skałę i inne stabilne elementy krajobrazu. Wynikiem czego jest zestaw rys na korpusie i obiektywie:) Wreszcie postanowiłem kupić statyw. Stwierdziłem że musi być lekki, stabilny i niedrogi. po wielu próbach i tastach wybór padł na velbon cx 200. Nie jest on wysoki (115cm) ale przy fotografowaniu gór nie robi duzej różnicy 115cm a 180cm. Jest stabilny ( kitem 18-55 robiłem zdjecie o zachodzie słońca przy zachmurzonym niebie (czas migawki 1/4-6s), przy wietrze ok 40km/h i na maksymalnym zoomie i dał radę:) Statyw ten nie ma tych wszystkich bajerów typu korbki, poziomice, mechanizmy szybko mocujące ale mi to nie jest niezbędne

Wojsa
13-02-2007, 20:20
tu jest link do dystrybutora
http://www.foto-technika.pl/shop.php?module=product&id=458

format
13-02-2007, 20:47
Oglądałem kiedyś parę statywów z niższej półki ten http://www.allegro.pl/item166184428_porzadny_statyw_soligor_lg_40_futera l_gratis_.html wydał mi się nawet dość solidny i stabilny, to nie jest manfrotto ale na pewno lżejszy i łatwiejszy do noszenia, kiedyś była nawet promocja i sprzedawany był w komplecie z pokrowcem.

Keyser Soze
13-02-2007, 21:18
...wegejazz, jak chodzisz po gorach to juz sie pewnie zdazyles zorientowac, ze 18-55 jest stanowczo za krotkie i w najblizszym czasie zaczniesz sie rozgladac za czyms w okolicach 200mm na przyklad, i do takiego obiektywu musisz! miec statyw a nie cos co sie chwieje jak trzcina na wietrze i chyba powie Ci to kazdy [nie tylko na tym forum]

jesli zdecydujesz sie na statyw za nie duze pieniadze to ide o zaklad, ze predzej czy pozniej [raczej predzej] dasz go psu do zabawy

ale widze, ze zaczales myslec w dobrym kierunku i budzet wzrosl do 500pln ;)
piszesz ze jezdzisz 3-4 razy w roku w gory, na Twoim miejscu poswiecilbym jeden z takich wyjazdow i dolozyl do jakiejs "manfrotki" - wiem, wiem! dla kogos kochajacego gory jest to straszna decyzja ;) sam do dzis nie mam statywu bo za kazdym razem wolalem wydac 300pln na wypad w Tatry, ale wiem tez, ze nie kupie niczego ponizej Manfrotto 190PROB, co do glowicy to osobiscie wole kulowe - sa jak dla mnie wygodniejsze

jesli bywasz w Poznaniu to podjedz na Ratajczaka do Fotodury, maja tam statywy Manfrotto i..... Slik [niektorzy stawiaja go na rowni z M. inni ponizej], poogladaj pomacaj, kupowac od razu nie musisz, a i tak wiadomo, ze najlepsze ceny znajdziesz w necie

# jeden baner masz na gorze strony - Imfoto - na forum jako Hesja [chyba blizej przedstawiac i rekomendowac nie trzeba]
# drugi to Foto-Tip - na forum szukaj Gamlinga - u nich znajdziesz statywy GoldPhoto - to chinski [bodajze] zamiennik Manfrotto wiec i cena nizsza
# Slika szukaj sam :)

Manfrotto, Slik i GoldPhoto [jako budzetowy zamiennik] i ponizej bym absolutnie nie schodzil

a co do taszczenia kilogramow w gorach to opimum jest zadekowac sie w Murowancu, "piatce" albo chociazby w Malem Cichem ;) i wychodzic tylko ze sprzetem + picie i jakis prowiant - wtedy mozesz sobie siedziec pol dnia w jednym miejscu i czekac na "swiatlo" ;) i zapewniam Cie, ze widok "plonacych" o zachodzie slonca Gerlacha, Mlynarza, Rysow czy Miegusza widzianych z Rusinowej w zimowy zmierzch zrekompensuje Ci ten dodatkowy ciezar na plecach...

wegejazz
13-02-2007, 22:30
Na początek Keyser dzięki za wyczerpującego posta :) szkiełkiem to zobaczymy, obecni prawie sprzedałem nerkę, żeby mieć ten aparat :). Jeśli chodzi o łażenie po górach to u nas (jest jeszcze moja dziewczyna) wygląda to trochę inaczej, codziennie 9h na szlaku i codziennie inne schronisko w planach, ale pomysł dobry. Co sądzisz o takim zestawie: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=526 jeśli mowa o statywie i głowica: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=528 Suma nie jest zabójcza coś około 360 PLN. Ja jestem amatorem i nie potrzebuję statywu (tak mi się wydaje) za 800 PLN. Może i potrzebuje, ale finansowo jestem ograniczony

Ludmar
13-02-2007, 22:55
ja miałem dwa statywy przed manfrotto 055prob i panowie, różnica jest ogromna (nawet w bolących plecach;))
oby dwa statywy były w przedziale cenowym 128-180,- i co... i każdy przeżył rok z kawałkiem, poluzował się, śrubeczka się odkręciła (sama) plastik wypaczył, aluminium powyginało, już o plastikowych płytkach i gwintach aluminiowych wtopionych w plastik nie wspomnę :)
więc miałem doświadczenie ze statywami i wiem ze nie warto oszczędzać na statywie, no chyba że już naprawdę komuś szkoda wydać większe pieniądze to rozumiem.

wegejazz
13-02-2007, 23:01
Zgadzam się z faktem, że raz wydane porządnie pieniądze się zwracają, tak jak z aparatem można kupić kompakt i można kupić Nikona :). Może ktoś miał do czynienia z GoldPhoto i się wypowie :).

Jacek_Z
13-02-2007, 23:09
Na początek Keyser dzięki za wyczerpującego posta :) szkiełkiem to zobaczymy, obecni prawie sprzedałem nerkę, żeby mieć ten aparat :). Jeśli chodzi o łażenie po górach to u nas (jest jeszcze moja dziewczyna) wygląda to trochę inaczej, codziennie 9h na szlaku i codziennie inne schronisko w planach, ale pomysł dobry. Co sądzisz o takim zestawie: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=526 jeśli mowa o statywie i głowica: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=528 Suma nie jest zabójcza coś około 360 PLN. Ja jestem amatorem i nie potrzebuję statywu (tak mi się wydaje) za 800 PLN. Może i potrzebuje, ale finansowo jestem ograniczony

wygląda to (z parametrów i wagi też) dobrze.
tak wogóle - to wygląda jak manfrotto - a już w szczególności głowica, jak kopia mojej gdyby nie napis.
Piszę wygląda - nie wiem jak precyzyjnie i solidnie jest to wykonane, nie znam firmy.

david
14-02-2007, 01:57
Wybrałbym statyw, będziesz chciał pobawic się w jakieś poruszone liście, niebo, księżyc, potoczki lub nawet góry po zachodzie słońca, monopod nie da rady. Kumpel kupił ostatnio statyw Bilora, na pierwszy rzut oka wygląda ok, cały metalowy, może trochę niski ale przynajmniej lżejszy, nawet płytki MF pasują.