Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Arrow Monopod czy statyw?

3-4 razy do roku wyjeżdżam w góry na urlop i długie weekendy. Mam nadzieję, że niedługo zrobi się na tyle ładnie, że będę mógł wypróbować mój sprzęt w terenie. Zastanawiam się nad kupnem niedużego i lekkiego statywu. Kto chodzi po górach doskonale wie,że każdy kg się liczy. Myślałem o czymś takim: http://www.allegro.pl/item157258518_...wy_f_vat_.html Wiadomo statyw uniwersalny i imprezę rodzinną można obsłużyć, przyda się również w muzeum. Pytanie co z monopodem, mnie uniwersalny, ale lżejszy i mniejszy. http://fotosklepik.pl/index.php?prod...uct&prod_id=19 Macie doświadczenia w tym temacie (szczególnie wędrujący po górach)
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Domyślnie

według mnie statyw (dobry) to podstawa a i monopod też się może przydać, choćby z racji na mniejsze gabaryty, poręczność, ale jeśli tobie statyw jest potrzebny od czasu do czasu to sam monopod może się okazać mało przydatny więc kup statyw.
    .:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
    .:KORAB:.

Domyślnie

Też bardziej skłaniam się do statywu, a co sądzisz o tym w linku? Lekki, ale parę kg utrzyma
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Domyślnie

co można myśleć o statywie po zdjęciu nie miałem styczności z tym statywem nigdy, nawet w sklepie, ale z doświadczenia, statyw z aluminium i plastiku to nie statyw, no i przydał by się w miarę wysoki, mniej niż 150cm to trochę upierdliwe ciągłe przychylanie się (wiem to z autopsji)
    miałem doświadczenie z dwoma statywami w przybliżonej cenie i bardzo mnie denerwowały, po czasie rozdygotane aluminiowe nogi nie wspominając o pochylaniu się ku wizjerowi w aparacie i plastiku który się pozacierał
    ale lepiej niech wypowie się ktoś kto miał z nim lub podobnymi do czynienie, może ktoś ci poleci coś ciekawego w określonym przedziale cenowym, ja mogę tylko polecić manfrotto 055prob nie zamienił bym go na nic innego, solidna konstrukcja
    .:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
    .:KORAB:.

Domyślnie

wiesz co twój statyw fajny, tylko cena mi nie odpowiada prawie 800 to zdecydowanie za dużo jak dla mnie. Więcej jak 200 nie mogę wydać, mam nadzieję, że coś znajdę w tej cenie fajnego

Domyślnie

obawiam się, że nie znajdziesz nic fajnego w takiej cenie.
    same małe, lekkie, z nieciekawymi głowicami. rozciągniete na maxa całe sie kolebią. A ten ma tylko 150 cm.
    metalowe statywy i z solidną głowicą (to często ważniejsza część) niestety będa kosztować.
    wolałbym już dobry monopod niż bylejaki statyw - choc oczywiście we wnetrzach monopod to za mało, ale w terenie - czesto wystarczy
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak myślałem... Jacek co byś sugerował za jakieś większe pieniądze? Przyroda w planie przede wszystkim czasem jakieś muzeum, no i będę go ciągał po górach na plecach więc nie może być ciężki.

Domyślnie

Niestety dobry statyw to ciężki statyw. Co boli w terenie
    Ja z gatunku średnio lekkich mam Manfrotto 055CB i głowice 141RC
    a z cięzkich Manfrotto 075 (ale to studio, bądź u klienta gdy woże graty samochodem)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Powiedzmy, że mam 500 PLN i ani grosza więcej..

Domyślnie

na sam manfrotto 190PROB by starczyło - jeszcze tylko głowica
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów