Zobacz pełną wersję : D70 a usb 2.0
Witam serdecznie
niewatpliwie jest to moj debiut na tym forum, ale mam pewien nazwijmy to klopot ;P
otoz podpialem d70 pod usb , wszystko pieknie ladnie , ale niewiedziec czemu zestawiione polaczenie jest w trybie usb 1.1 , moj system , jak i plyta gl. obsluguja usb 2.0 , a pomimo to aparat pracuje w trybie 1.1.
czego to mzoe byc kwestia ? mial ktos podobny problem ?
D70 obsługuje 2,0 ale działa z prędkością 1,1 ot cała zagadka.
co to znaczy obsługuje? dla mnie nic, to tylko chwyt marketingowy Nikona, który zresztą obrócił się przeciwko niemu
co to znaczy obsługuje? dla mnie nic, to tylko chwyt marketingowy Nikona, który zresztą obrócił się przeciwko niemu
Jest dokładnie tak jak piszesz.
Zawsze 2,0 ładniej wygląda na pudełku reklamówcw niż 1,1
a może można jakś odblokować 2.0 full speed?
Al Bundy
05-06-2005, 16:18
I tu tkwi sedno sprawy - USB 2.0 to nie chwyt a cała prawda iż taką prędkość obsługuje D70. Nie obsługuje jednak USB 2.0 FULL SPEED o co zapewne Ci chodzi. Są to 2 róźne wprowadzone jeden po drugim standardy. Gdy wypuszczano D70 tryb FULL SPEED nie był jeszcze otwarty dla wszystkich producentów - stąd tylko 2.0.
Czytnik jest rozwiązaniem. Nie pamietam kiedy ostatni raz podpinałem aparat do komputera.
Irekka: Właśnie nie jestem pewien. Do tej pory albo zrzucałem przez kabel z aparatu zdjęcia albo przez czytnik i w obu przypadkach zgranie 1GB Kingstona Elite pro high speed zajmowało 20min. Także nie wiem czy czytnik ma znaczenie, chyba że są również różne rodzaje czytników. Jeśli ktoś by wiedział to byłbym wdzięczny za odp. w moim przypadku 20min. to czasami stanowczo za dużo.
moze w tym przypadku ograniczeniem jest predkosc USB na kompie? sam mam stara plyte, i sam czytnik HiSpeed na wiele sie nie zda w tym przypadku... ale u znajomego gdzie ma pelne USB2 HiSpeed... zgrywalo w iście ekspresowym tempie jak dla mnie :D
pooley: Nie sądzę bo w domu mam może i starą płytę, ale bardzo często zrzucam zdjęcia na laptopa znajomego który ma wbudowany czytnik a procek tam jest 3.0Ghz i 512 ramu więc nie sądzę żeby tam była jakaś kaszaniasta płyta. Generalnie jak sgrywam 10 czy 15 zdjęć to dla mnie też jest expres ale prawie 400 fot to już dla mnie wieczność zwłaszcza gdy mi się śpieszy. Chyba że sam czytnik może mieć jakieś znaczenie oraz konfiguracja lub sterowniki do niego. Nie znam się kurde :? na kompach
Mam czytnik USB zgodny z 2.0. POdłączony jest do portu USB 2.0 na płycie głównej - zgrywanie dowolnej karty (mam ich kilka) jest wielokrotnie szybsze niż bezpośrednio z aparatu. 20 minut ??? Moj Sandisk 2 GB zgrywam szybciej.
Al Bundy
16-06-2005, 11:06
512 Kingstone HS czytnik połyka mi w 30 sek.
Chyba już wiem na czym polegal mój problem: Czytnik w Laptopie był 1.1 oraz zewnętrzny który mam w domu to też 1.1 (no cóż darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby - bo darowany koń nie ma zębów ) :mrgreen: Teraz pożyczyłem od kolegi pod USB 2.0 podobno high speed zaraz zrobimy test.
[ Dodano: Pią 17 Cze, 2005 ]
Oto wyniki testu:
43 foldery, w 37 zdjęcia w sumie 417zdjęć.
czas wrzucania na kartę z kompa 5m8sek.
czas zrzucania z karty na kompa 3m17sek.
Taki wynik mnie w 100% satysfakcjonuje :D biorąc pod uwagę że w aparacie zdjęcia zapisuje się głównie w jednym folderze, więc powinno być ciut szybciej.
Od jutra poszukiwania czytnika 2.0 full speed najlepiej z wtykiem USB(bez kabla) lub na PCMCIA jeśli takowe są o prędkości 2.0
[ Dodano: Pią 17 Cze, 2005 ]
Zapomniałem dodać że we właściwościacch czytnika włączyłem buforowanie zapisu w celu zwiększenia wydajności. Domyślnie buforowanie jest wyłączone co pozwala na usuwanie sprzętu bez klikania w ikonę "bezpieczne usuwanie sprzętu"
A oto moje "osiągnięcia" w zgrywaniu plików z D70 do kompa po wakacyjnej podróży:
(Minus) ~990MB, 403 pliki = czas 17 min 15 sek
(Plus) - można spokojnie iść do klopa i jeszcze gazetę przeczytać! 8)
Przyjemnego s... sczytywania... oczywiście! :D
Chyba już po dyskusji, ale myślę że warto wyjaśnić:
2.0 FULL SPEED działa tak szybko jak 1.1 (i to właśnie siedzi w D70)
2.0 HI SPEED działa "ciut" szybciej
Oznaczeniem HI SPEED jest taki znaczek:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/4228/usbhs1259ou.gif)
Jeśli na urządzeniu (ew. opakowaniu, w instrukcji) nie ma tego znaczka, to urządzenie jest jedynie FULL SPEED.
gen.PIRX
21-09-2005, 00:52
czytnik to oczywiscie jedyne rozsadne wyjscie, poza szybkoscia ma jeszcze ten plus, ze oszczedza baterie aparatu. spotkalem sie z opiniami, ze nalezy unikac czytnikow "uniwersalnych" - tzn na kilka typow kart, wiadomo, urzadzenie, ktore robi kilka rzeczy, zadnej z nich nie robi dobrze. sam posiadam czytnik CF marki jakiejs nieznanej - pocket reader, nabyty w komputroniku za 50 zl. przegranie karty 1GB SanDisk Ultra II trwa blyskawicznie, mam wrazenie, ze bardziej limitowane jest predkoscia twardego dysku.
Uniwersalność czytników - akurat w tym przypadku nie ma to nic do ich jakości - tak naprawde tam są tylko gniazda podpięte do kontrolera.