PDA

Zobacz pełną wersję : Photax 135 F2.8

Santa Spotty
25-09-2011, 19:36
Wyglada na to, ze swieta w tym roku przyszly wczesniej niz myslaem. Wlasnie dostalem od znajomego zbedny Photax 135. Czy ktos moze uzywal takiego obiektywu z D90? Moze jakies wskazowki jaka przejscowke do niego dokupic?

adolfik9501
25-09-2011, 20:46
Wyglada na to, ze swieta w tym roku przyszly wczesniej niz myslaem. Wlasnie dostalem od znajomego zbedny Photax 135. Czy ktos moze uzywal takiego obiektywu z D90? Moze jakies wskazowki jaka przejscowke do niego dokupic?

Wróżka ma w niedzielę wolne, a szklana kula mi ostatnio upadła i się roztrzaskała...

snakemaycry
25-09-2011, 21:21
No pewnie M42 zgodnie z gwintem. Bez soczewki - bez nieskończoności, z soczewką - ze stratą jakości.

adolfik9501
25-09-2011, 21:24
No pewnie M42 zgodnie z gwintem. Bez soczewki - bez nieskończoności, z soczewką - ze stratą jakości.

A gdzie Ty gwint widzisz? Pytający nie był łaskaw zamieścić żadnego zdjęcia mocowania, całą robotę zostawiając nam - mamy znaleźć obiektyw w necie i, jeśli była tylko jedna wersja, podać model przejściówki.

"Dostałem rower jakie opony do niego kupić?" - równie dobre pytanie.

Sapphiron
25-09-2011, 21:37
A gdzie Ty gwint widzisz? Pytający nie był łaskaw zamieścić żadnego zdjęcia mocowania, całą robotę zostawiając nam - mamy znaleźć obiektyw w necie i, jeśli była tylko jedna wersja, podać model przejściówki.

"Dostałem rower jakie opony do niego kupić?" - równie dobre pytanie.

Marudzisz jak leniwy troll...

Santa Spotty
25-09-2011, 22:05
Mocowanie to M42. Dzieki bardzo snakemaycry za pomoc. Raczej bede uzywal go do portretow wiec mysle, ze z soczewka. A czy moge podmieniac przejsciowki w zaleznosci jaka mam potrzebe?
@adolfik - czy cos cie dzis boli czy moze masz okres?

Photoartbox
25-09-2011, 22:17
Raczej bede uzywal go do portretow wiec mysle, ze z soczewka. A czy moge podmieniac przejsciowki w zaleznosci jaka mam potrzebe?

To raczej przeciwnie, jesli do portretow to wystarczy bez soczewki (roznica w jakosci jest czesto powalajaca). Sa takie przejsciowki z ktorych mozna w razie potrzeby soczewke wykrecic.

Troche mial racji, jest tyle roznych mocowan na rynku, ze hoho;) Jestes pewien, ze to M42 a nie np. M39?

Santa Spotty
25-09-2011, 22:58
tak jestem pewny Photax 135 (http://www.obiektownia.pl/index.php/m42/86-photax-135mm-f28). Wiec bez soczewki bedzie, dzieki za podpowiedz.

adolfik9501
26-09-2011, 11:22
(...)

Nie dość, że leń to jeszcze bezczelny...

Santa Spotty
26-09-2011, 21:22
Drogi aldolfiku. Jak uwaznie przeczytasz moj post to sie dowiesz, ze pytam o opinie ludzi ktorzy uzywali tego obiektywu. Z Twojego postu wnioskuje, ze nie miales do czynienia z tym obiektywem wiec wypowiedzi "Wróżka ma w niedzielę wolne, a szklana kula mi ostatnio upadła i się roztrzaskała..." swiadcza nie najlepiej o Tobie. Jestem poczatkujacym fotografem (jak to dumnie brzmi) wiec nie wiedzialem, ze to takie wazne. Ja znalazlem sposob mocowania w 1 min, tyle trwalo wyszukanie pierwszego trafnego linku na google. Wystarczylo zapytac o zdjecie lub obszerniejszy opis, ale Ty wybrales droge zgola inna, drode marudzenia i czepiania sie. Nie jestem leniem (pracuje 250 godz w miesiacu) i na pewno nie jestem bezczelny, nie lubie tylko jak ktos jest dla mnie nie mily bez powodu. A Tobie moj drogi kolego takiego powodu nie dalem. Dlatego w swej wspanialomyslnosci propnuje zakopac topor wojenny, podac sobie rece i zapomniec o calym zajsciu. Prosilbym tylko, na przyslosc, abys wypowiadal sie na temat a nie szukal dziury w calym.

adolfik9501
27-09-2011, 00:20
Drogi aldolfiku. Jak uwaznie przeczytasz moj post to sie dowiesz, ze pytam o opinie ludzi ktorzy uzywali tego obiektywu.

1. Pytanie o adapter/przejściówkę nijak nie ma związku z posiadaniem lub nie danego obiektywu. To tak jakby uzależnić odpowiedź na pytanie „jakiej firmy farba do wnętrz” od mieszkania w M4 o określonym metrażu ;)
2. Chyba się nie pomylę, jeśli stwierdzę, że według Twojego założenia wszyscy wypowiadający się w tym wątku robili to mimo Twojej prośby ;)

Z Twojego postu wnioskuje, ze nie miales do czynienia z tym obiektywem(...)

Nie miałem, lecz jak już pisałem wyżej nie ma to żadnego znaczenia.

wiec wypowiedzi "Wróżka ma w niedzielę wolne, a szklana kula mi ostatnio upadła i się roztrzaskała..." swiadcza nie najlepiej o Tobie.

Po prostu trochę ostrzej usiłuję wymóc podawanie potrzebnych informacji.

Jestem poczatkujacym fotografem (jak to dumnie brzmi) więc nie wiedzialem, ze to takie wazne. Ja znalazlem sposob mocowania w 1 min, tyle trwalo wyszukanie pierwszego trafnego linku na google. Wystarczylo zapytac o zdjecie lub obszerniejszy opis, ale Ty wybrales droge zgola inna, drode marudzenia i czepiania sie.

Skoroś Taki zaradny to należało podać te informacje (mocowanie M42) w pierwszym poście, a nie zostawiać wątpliwą przyjemność odwalania roboty za Ciebie.

EDIT: Poza tym moja pierwsza wypowiedz w tym wątku była, jak by na to nie spojrzeć, właśnie pytaniem o szczegóły.

Nie jestem leniem (pracuje 250 godz w miesiacu)

Kłóciłbym się ;) , wystarczyło poszukać, skoro na temat adaptera z/bez soczewki napisano już wszystko w bardzo dużej ilości wątków, bo się komuś nie chciało poszperać, lub miał problemy ze zrozumieniem i trza było mu jeszcze raz jak chłopu na między wyoślić. Model obiektywu nie ma nic do tego jaką przejściówkę wybierzesz.

i na pewno nie jestem bezczelny, nie lubie tylko jak ktos jest dla mnie nie mily bez powodu. (...)

Dotychczas nie był nie miły... Nikogo nie obraziłem, Ty zaś zacząłeś wycieczki personalne.

Dlatego w swej wspanialomyslnosci propnuje zakopac topor wojenny, podac sobie rece i zapomniec o calym zajsciu.

Jaki topór i jakie zajście? ;)

Prosilbym tylko, na
przyslosc, abys wypowiadal sie na temat a nie szukal dziury w calym.

Wydaje mi się, że okazanie szacunku forumowiczom okazuje się chociażby poprzez prawidłowe zadanie pytania, z podaniem wszystkich potrzebnych informacji, a nie „pytam o to i to, a jak czegoś nie wiecie to sobie poszukajcie, ino nie zapomnijcie mi odpowiedzieć”. Niestety jest to coraz częstsze na forum. Nie wydaje mi się wymaganie tego szukaniem dziury w całym. Czasy się zmieniają to i pewne dziura się przesunęła ;)