Wyglada na to, ze swieta w tym roku przyszly wczesniej niz myslaem. Wlasnie dostalem od znajomego zbedny Photax 135. Czy ktos moze uzywal takiego obiektywu z D90? Moze jakies wskazowki jaka przejscowke do niego dokupic?
Szukaj
Wyglada na to, ze swieta w tym roku przyszly wczesniej niz myslaem. Wlasnie dostalem od znajomego zbedny Photax 135. Czy ktos moze uzywal takiego obiektywu z D90? Moze jakies wskazowki jaka przejscowke do niego dokupic?
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
No pewnie M42 zgodnie z gwintem. Bez soczewki - bez nieskończoności, z soczewką - ze stratą jakości.
A7RII/24/35/85
A gdzie Ty gwint widzisz? Pytający nie był łaskaw zamieścić żadnego zdjęcia mocowania, całą robotę zostawiając nam - mamy znaleźć obiektyw w necie i, jeśli była tylko jedna wersja, podać model przejściówki.
"Dostałem rower jakie opony do niego kupić?" - równie dobre pytanie.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Mocowanie to M42. Dzieki bardzo snakemaycry za pomoc. Raczej bede uzywal go do portretow wiec mysle, ze z soczewka. A czy moge podmieniac przejsciowki w zaleznosci jaka mam potrzebe?
@adolfik - czy cos cie dzis boli czy moze masz okres?
To raczej przeciwnie, jesli do portretow to wystarczy bez soczewki (roznica w jakosci jest czesto powalajaca). Sa takie przejsciowki z ktorych mozna w razie potrzeby soczewke wykrecic.
Troche mial racji, jest tyle roznych mocowan na rynku, ze hohoJestes pewien, ze to M42 a nie np. M39?
tak jestem pewny Photax 135. Wiec bez soczewki bedzie, dzieki za podpowiedz.
Drogi aldolfiku. Jak uwaznie przeczytasz moj post to sie dowiesz, ze pytam o opinie ludzi ktorzy uzywali tego obiektywu. Z Twojego postu wnioskuje, ze nie miales do czynienia z tym obiektywem wiec wypowiedzi "Wróżka ma w niedzielę wolne, a szklana kula mi ostatnio upadła i się roztrzaskała..." swiadcza nie najlepiej o Tobie. Jestem poczatkujacym fotografem (jak to dumnie brzmi) wiec nie wiedzialem, ze to takie wazne. Ja znalazlem sposob mocowania w 1 min, tyle trwalo wyszukanie pierwszego trafnego linku na google. Wystarczylo zapytac o zdjecie lub obszerniejszy opis, ale Ty wybrales droge zgola inna, drode marudzenia i czepiania sie. Nie jestem leniem (pracuje 250 godz w miesiacu) i na pewno nie jestem bezczelny, nie lubie tylko jak ktos jest dla mnie nie mily bez powodu. A Tobie moj drogi kolego takiego powodu nie dalem. Dlatego w swej wspanialomyslnosci propnuje zakopac topor wojenny, podac sobie rece i zapomniec o calym zajsciu. Prosilbym tylko, na przyslosc, abys wypowiadal sie na temat a nie szukal dziury w calym.
Skontaktuj się z nami