Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Alicja portretowo
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/_KAR0209m-2.jpg
źródło (http://i262.photobucket.com/albums/ii92/mazurzyna/_KAR0209m.jpg)
zamkowski
22-09-2011, 11:35
Genialne!!!
Rączka psuje nieco efekt odciągając wzrok od "modelki".
Ale fota bezcenna, nie da się ukryć!
bardzo ładne, mnie jedynie drażni ten czarny paproch pod prawym okiem "modelki", rączka też ale mniej
zamkowski
22-09-2011, 14:30
Rączka psuje nieco efekt odciągając wzrok od "modelki".
Nie wiem jak wy ale ta rączka jest niezbędna ponieważ pomaga w wyrażeniu emocji. Przecież dfziewczynka ma minę lekko zadufaną, może rozczarowaną. To zdjęcie jest tak naładowane emocjami że wszystko tu super gra. Odnoszę wrażenie, że ludzie wypowiadający się na forum niepotrzebnie zwracają uwagę na zbędne detale niż próbują wydobyć lub odczytać przesłanie zdjęcia. I według mnie emocje to podstawa dobrego kadru a nie brak paprocha pod okiem.
Pozdrawiam
krzychun
22-09-2011, 14:55
Bardzo ładne.
Nie wiem jak wy ale ta rączka jest niezbędna ponieważ pomaga w wyrażeniu emocji. Przecież dfziewczynka ma minę lekko zadufaną, może rozczarowaną. To zdjęcie jest tak naładowane emocjami że wszystko tu super gra. Odnoszę wrażenie, że ludzie wypowiadający się na forum niepotrzebnie zwracają uwagę na zbędne detale niż próbują wydobyć lub odczytać przesłanie zdjęcia. I według mnie emocje to podstawa dobrego kadru a nie brak paprocha pod okiem.
Pozdrawiam
nic dodać nic ująć , tak samo emocje są dla mnie najważniejsze jednak cenię zdanie innych, dziękuję !
dziękuję wszystkim za odwiedziny :)
jaMarika
22-09-2011, 16:20
po prostu ślicznie :)
Odnoszę wrażenie, że ludzie wypowiadający się na forum niepotrzebnie zwracają uwagę na zbędne detale niż próbują wydobyć lub odczytać przesłanie zdjęcia. I według mnie emocje to podstawa dobrego kadru a nie brak paprocha pod okiem.
...błędne wrażenie odnosisz, emocje są ważne, ba tutaj zapewne najważniejsze, co nie zmienia faktu, iż w odbiorze zdjęcia usterki nie pomagają. Ponieważ jest to forum fotograficzne (chociaż niektórzy twierdzą, że sprzętowe), a przynajmniej ja je tak odbieram, to wyraziłem swoje zdanie w temacie, mi paproch przeszkadza, co w żaden sposób nie umniejsza kadrowi jako takiemu
tusiakowa
22-09-2011, 19:55
naprawdę piękne!
zamkowski
26-09-2011, 09:05
...błędne wrażenie odnosisz, emocje są ważne, ba tutaj zapewne najważniejsze, co nie zmienia faktu, iż w odbiorze zdjęcia usterki nie pomagają. Ponieważ jest to forum fotograficzne (chociaż niektórzy twierdzą, że sprzętowe), a przynajmniej ja je tak odbieram, to wyraziłem swoje zdanie w temacie, mi paproch przeszkadza, co w żaden sposób nie umniejsza kadrowi jako takiemu
Jak najbardziej rozumiem, i nie próbuję niczego zarzucać. Chodzi mi właśnie o to dlaczego to forum (też mam takie wrażenie) jest to forum sprzętowe. Przecież w fotografii chodzi o sztukę i artyzm (przynajmniej dla mnie) a skupienie jest na technicznych aspektach zdjęcia.
Pozdrawiam!
Magiczny klimat,piekne zdjęcie.
izergill
26-09-2011, 14:36
Cudowne!
antos777
26-09-2011, 18:18
fajne
Jak najbardziej rozumiem, i nie próbuję niczego zarzucać. Chodzi mi właśnie o to dlaczego to forum (też mam takie wrażenie) jest to forum sprzętowe. Przecież w fotografii chodzi o sztukę i artyzm (przynajmniej dla mnie) a skupienie jest na technicznych aspektach zdjęcia.
Pozdrawiam!
Jak zdefiniujesz artyzm i sztukę? Jak ocenisz, która sztuka jest lepsza? Jak się będziesz doskonalił w danej sztuce? Załóżmy, że malujesz obraz i ktoś Ci wytknie, że perspektywa jest do bani, podkład zbyt ciemny, zestawienie kolorów jak u przedszkolaka, a i lekcje anatomii i studia ruchu by się przydały, to oznacza to, że wypowiadająca się osoba, jest osobą techniczną i niewrażliwą? Czy może to, że prócz określeń "ładne" lub "brzydkie" potrafi jeszcze stwierdzić *dlaczego* coś jest "ładne" lub nie. I jak to można poprawić. A poprawić bez poprawienia warsztatu i techniki... ogromu rzeczy się nie da.
Forum jest... amatorskie bym powiedział. Dla świeżych posiadaczy sprzętu Nikona, choć jest tu trochę profesjonalistów i osób, które fotografią zajmują się kilkadziesiąt lat. Ale jako, że większość trafia tu jednak poprzez skojarzenie ze sprzętem, a nie z artystyczną stroną fotografii, to być może prawda. Jednak forum tworzą osoby - samo "forum" nie jest bytem. Zatem piszmy o osobach. Według mnie w sporej mierze udzielają się tu osoby, które chcą się doskonalić. Warsztatowo i być może artystycznie, emocjonalnie. Jednak nacisk jest na ten pierwszy aspekt. Drugiego chyba nie sposób nauczyć w tym formacie. Poza tym musiałby się jeszcze znaleźć ktoś, komu by się chciało to robić społecznie. A to bardzo niewdzięczne zajęcie i w internecie może zaistnieć chyba tylko na krótką metę. Lepiej napisać książkę i do książek odsyłamy przecież. A jak komuś się nie chce czytać? No cóż.
Poza tym istnieje wiele portali poświęconych tylko zdjęciom. Czyli tej artystycznej stronie. Choćby jedno z najbardziej znanych czyli plfoto, czy deviant art. Przecież można tam publikować prace - nie trzeba męczyć się z "technicznym, sprzętowym" forum. I wiele osób publikuje i tu i tam i jeszcze gdzieś indziej.
Problem zaczyna się wtedy, gdy nie wiemy, dlaczego nasze zdjęcia są słabo oceniane.