Zobacz pełną wersję : Nowy komputer do LR/PS
tomwidlak
20-09-2011, 21:03
Rozwazania me postanowilem opisac, moze ktos cos mi wytknie w mym rozumowaniu, albo doda wartosciowego - tak wiec:
Sprzedalem wlasnie swoja stacje robocza - DELL Precision T7400, i mialem kupowac nastepna, nowy model ale zaczalem sie powaznie nad tym zastanawiac. Mam ogromne doswiadczenie ze skladakami, spokojnie ponad 1000 zlozonych i zawsze zniechecalo mnie do nich osobiscie to ze niestety ze wzgledu na koszta, nie testowalo sie nigdy paru roznych konfiguracji ekstensywnie, i wybieralo najlepszej, najbardziej stabilnej i wydajnej bo klient nie chcial za to placic. Jak udawalo sie zlozyc jakas wybitnie zgrana konfiguracje, to staralem sie ja wciskac kazdemu klientowi, jako sprawdzona. Glownym atutem skladaka zawsze byla nizsza cena, jak ktos mial wiecej kasy to kupowal testowany juz komp lepszej klasy, czyli stacje robocza. Ja sam dzialalem na najwyzszym modelu stacji roboczej DELLa od okolo 8-9 lat, poczynajac od Precision 630 a konczac na T7400 - i zawsze bylem nimi zachwycony.
Ale zaczalem sie zastanawiac nad tematem ostatnio - glownym problemem skladakow skladanych z wysokiej klasy komponentow bylo okazyjne "gryzienie sie" owych, co powodowalo mniejsza lub wieksza niestabilnosc, spadki wydajnosci czy inne pomniejsze problemy i dziwne zachowania. Jednakze obecnie ilosc komponentow w komputerze jest tak ograniczona, ze praktycznie nie ma sie co juz "gryzc" niemalze. Pomijam zasilacz i napedy, zostaje wiec plyta glowna, procesor i pamiec. Procesor nie powoduje konfliktow, pamiec kupujac dobrej klasy i z listy rekomendowanych przez producenta plyty glownej zmniejszamy szanse na ewentualne problemy z kompatybilnoscia owej zwiazane, karta wideo wbudowana w procek - zostaje nam praktycznie jeden element ktory moze powodowac problemy - plyta glowna. Jesli oprzemy wybor na dobrej klasy plycie, testach owej, i opiniach uzytkownikow i wybierzemy mozliwie najlepsza, praktycznie mozna niemalze z gory zalozyc ze komputer bedzie stabilny i bez problemowy.
Po niemalze 10 latach pracy na stacjach roboczych, mysle o skladaku, a marudze tu o tym aby sie upewnic ze niczego nie przeoczylem - co ilest tam setek glow to nie jedna :D
Roznica w kosztach jest nastepujaca - skladak 2000zl, DELL Precision T7500 6000zl plus problemy z przytachaniem tego z USA - wydajnosc obu podobna, DELL daje 3 lata gwarancji z dojazdem nastepnego dnia, skladak ma 3 lata gwarancji na czesci, z 3 tygodniowa naprawa.
Opinie ?
EDIT: zapomnialem dodac ze mowie o cenach w USA, dodajac ze z racji zawodu mam dostep do dosc sporych znizek - za 2000zl kupie tam to za co musial bym dac tu okolo 3500zl.
T7500 to zupelnie inna klasa sprzetu niz skladak nawet za 4k. ECC, Xeony, technologie serverowe, pro case z dobrym airflow ( to sie da zrobic w skladaku akurat calkiem latwo )
tomwidlak
20-09-2011, 21:25
T7500 to zupelnie inna klasa sprzetu niz skladak nawet za 4k. ECC, Xeony, technologie serverowe, pro case z dobrym airflow ( to sie da zrobic w skladaku akurat calkiem latwo )
Ja wiem ze sa, pracuje na nich juz od wielu wielu lat, jak wspominalem. Sa one zrobione pod kontem przede wszystkim stabilnosci i zgodnosci z pro programami, a dopiero wydajnosci - to daja wlasnie technologie serwerowe, ECC, rodzaj czipsetu i inne. Xeon daje mozliwosc wieloprocesorowosci glownie, i inne drobne dodatki ale ja mam zamiar miec jeden cztero rdzeniowy procek i tak. Generalnie wydajnosciowo oba kompy byly by identyczne - roznica moze byc tylko w stabilnosci. DELLe zawsze byly jak skala, kompletnie NIC sie z nimi nie dzialo - teoretyzuje tylko wlasciwie na temat stabilnosci skladakow z minimalna iloscia komponentow.
Jade poprostu do US niebawem i musze sie zdecydowac, co robic.
Kwestie obudowy i chlodzenia pomijam - DELL ma to niesamowicie rozwiazane, ale procki i5 sie tak malo grzeja ze nie zawracam sobie glowy tym nawet, nie jest to problemem.
To nie tylko roznica w stabilnosci i na pewno nie rozumianej tak jak to zwykly user zwykl rozumiec. ECC to gwarancja ze przez 1 maly blad 48h renderingu nie pojdzie w powietrze. Jezeli chodzi o stabilnosc w rozumieniu wspolpracy sprzetu, to w 99% przypadkow dobry skladak nie sprawi problemow. Jezeli chdzi o produkty takie jak workstation, to rowniez nastawienie na skalowanie - mzoliwosc podlaczenia ogromnej ilosci RAM, karty graficzne sluzace do pracy a nie do grania - caly sprzet jest inaczej profilowany. Rowniez Xeony serverowe sa bardziej wydajne w pro aplikacjach niz desktopowe core i general purpose. Wydajnosc w zaleznsoci od benchmarku bedzie raz wieksza u skldaka raz u workstation.
sprzetu desktop i workstation nie da sie porownywac bo jest nastawiony na zupelnie inne zadania. To kwestia podspasowania co jest Ci potrzebne. Ty musisz zdecydowac czy checsz powazna stacje robocza, czy zaoszczedzic kasy ( sprzet i tak warto kupowac w stanach patrzac na kurs USD i roznice cenowe ) i zadowolic sie konkretnym desktopem ( i7-2600k, ssd vertex 3, etc ).
tomwidlak
20-09-2011, 22:21
To nie tylko roznica w stabilnosci i na pewno nie rozumianej tak jak to zwykly user zwykl rozumiec. ECC to gwarancja ze przez 1 maly blad 48h renderingu nie pojdzie w powietrze. Jezeli chodzi o stabilnosc w rozumieniu wspolpracy sprzetu, to w 99% przypadkow dobry skladak nie sprawi problemow. Jezeli chdzi o produkty takie jak workstation, to rowniez nastawienie na skalowanie - mzoliwosc podlaczenia ogromnej ilosci RAM, karty graficzne sluzace do pracy a nie do grania - caly sprzet jest inaczej profilowany. Rowniez Xeony serverowe sa bardziej wydajne w pro aplikacjach niz desktopowe core i general purpose. Wydajnosc w zaleznsoci od benchmarku bedzie raz wieksza u skldaka raz u workstation.
sprzetu desktop i workstation nie da sie porownywac bo jest nastawiony na zupelnie inne zadania. To kwestia podspasowania co jest Ci potrzebne. Ty musisz zdecydowac czy checsz powazna stacje robocza, czy zaoszczedzic kasy ( sprzet i tak warto kupowac w stanach patrzac na kurs USD i roznice cenowe ) i zadowolic sie konkretnym desktopem ( i7-2600k, ssd vertex 3, etc ).
No wlasnie dla tego nad tym dumam - ze wszystkim co piszesz o stacjach roboczych sie zgadzam, to wszystko prawda i w teorii i w praktyce - z tym ze ja tak naprawde nie potrzebuje wiekszosci. Pracuje sobie teraz na LR/PS i robie aukcje, zajmuje sie ogolnie przygotowywaniem sprzedazy. Jedyne co ja potrzebuje to stabilnosc w "domowego uzytkownika" sensie i brak problemikow, ze to nie dziala czasem, a czasem to sie wykrzaczy, a tu jakis bledzik wyskoczy maly, a to jeszcze co innego. Innymi slowy, wlaczam kompa i mam swiety spokoj, wszystko dziala jak nalezy poprostu :-)
Chyba sie sklonie w kierunku skladaka, najwyzej jak mnie bedzie draznil to sprzedam i nastepnym razem kupie stacje, jak sie czlek przyzwyczai do totalnej bezproblemowosci kompa to potem wszystko wkurzac moze w nowym :-)
to ja poprosze.... cos na i5/i7, 8-16GB RAM, grafika jakas przyzwoita ATI, Dysk min 1TB w miare szybki, i wszystko w obudowie w stylu maca pro...calosc za ok 2 tys;) i jeszcze zeby osx na tym latal;)
(...) ... i jeszcze zeby osx na tym latal;)
I tak się będziesz bujał na tym HaMaku?
A nie boisz się, że nocą, do drzwi domu Twego kolbami załomocą? ;)
tomwidlak
20-09-2011, 23:57
to ja poprosze.... cos na i5/i7, 8-16GB RAM, grafika jakas przyzwoita ATI, Dysk min 1TB w miare szybki, i wszystko w obudowie w stylu maca pro...calosc za ok 2 tys;) i jeszcze zeby osx na tym latal;)
Alez oczywiscie, sie robi :D
Wlasnie zrobilem Sobie konfiguracje, wedle cen detalicznych w US wychodzi $710 i to wlasnie chyba wezme:
Intel Core i5-2500K
ASUS P8Z68-V PRO
Kingston 4GB 240-Pin DDR3 x 2
OCZ Agility 3 60GB
Antec BP550 Plus 550W
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 64-bit - OEM
obudowe i dyski mam. Heh, pierwszy skladak prywatnie od 10 lat :D
marszull
21-09-2011, 00:01
I tak się będziesz bujał na tym HaMaku?
A nie boisz się, że nocą, do drzwi domu Twego kolbami załomocą? ;)
w Europie nie zalomoca, a watpie zeby Conik wybieral sie do US z tym sprzetem
conik a dwumonitorowe stanowisko: imac plus monitor? w zasadzie wszystko bys mial oprocz tej ceny 2tys ;)
ja tak pracuje (na starym imacu 2.66 duocore) plus dwa magazyny po 1T na FW i eizo i jak bede wymienial to komp, plus jakis dysk na tunderbold a jak sie wypali porzadnie zizo to dodatkowy porzadny monitor
PS Tom przepraszam za zasmiecanie watku, ale jakos pozno i nie skojarzylem ze to nie watek Konrada
@tom
Po pierwsze dolozylbym powazniejszy cooler do procesora ( np noctua NH-D14 ) zeby podkrecic sprzet na 4.5GHz. To jest spokojny i stabilny poziom OC, a daje sporo.
RAMu 2x 4GB ~1600MHz CL9 minimum :)
PLyty glowne wole Gigabyte, ale ten asus to niezkla konstrukcja.
Z dyskiem SSD jeszcze bym poczekal troche.
Zasilacz wole corsaira i raczej 600W+ jezeli ma byc mocna grafa.
tomwidlak
21-09-2011, 00:41
@tom
Po pierwsze dolozylbym powazniejszy cooler do procesora ( np noctua NH-D14 ) zeby podkrecic sprzet na 4.5GHz. To jest spokojny i stabilny poziom OC, a daje sporo.
RAMu 2x 4GB ~1600MHz CL9 minimum :)
PLyty glowne wole Gigabyte, ale ten asus to niezkla konstrukcja.
Z dyskiem SSD jeszcze bym poczekal troche.
Zasilacz wole corsaira i raczej 600W+ jezeli ma byc mocna grafa.
Pracowalem 10 lat jako IT Manager, mialem pod nadzorem pare dosc waznych serwerowni i stabilnosc komputera jest dla mnie swietoscia - w zwiazku z tym nie robie czegos takiego jak podkrecanie komputera, pod zadnym wzgledem :-)
Dotychczas uzywalem Gigabyte, ale ostatnio jestem z nich nieco nie zadowolony, z ostatnich 10ciu 3 musialem wymienic z racji wad fabrycznych. Ten Asus ma niemalze idealne opinie uzytkownikow, wiec zaufam tym co juz uzywaja :-) SSD uzywam juz od dluzszego czasu, rozne, w sprzedanej stacji roboczej mialem Agility 3 wlasnie i bylem bardzo zadowolony, taki tez wiec bedzie nastepny :-) Co do zasilacza, grafy nie planuje zadnej, wbudowana w i5 jest dla mnie idealna, nie spodziwam sie zeby komp pobieral wiecej niz 200W wiec nie bede wydawal wiecej na zasilacz - wzial bym nawet 400W ale ten konkretny ma swietne opinie, wiec znow zaufam uzytkownikom :-)
Dzieki za porady.
Teraz kwestia OC wyglada inaczej niz kiedys :) AMD sprzedaje PHenoma 955 w kilku odslonach rozniacych sie jedynie mnoznikiem. W wiekszosci przypadkow gdybysmy sami podniesli ten mnoznik otrzymalibysmy wyzszy model bez zmiany procesora. kolejny przyklad: 1090T i 1100T. Intel robil podomnie, ale zadziej. Zazwyczaj ( a szczegolnei w ostatnim okresie ) wypuszcza duzo rozniacych sie od siebie ( bardziej lub mniej ) konstrukcji. i5-2500K przez samo podniesienie mnoznika da sie podciagnac do 4.0GHz na stockowym coolerze bez zadnego problemu. Komp nie bedzie mniej stabilny, jedynie troche wieksze temperatury przy pelnym obciazeniu. Po zalozeniu powazniejszego coolera ~200PLN walimy mnoznik na max i mamy 4.5GHz dzialajace zupelnie stabilnie z jedynie minimalna korekta napiecia. Przeprowadzilem 24h test OCCT podkreconego do 14.5GHz 2500k bez zadnych problemow i na umiarkowanych temperaturach.
Ja jestem zadowolony z Gigabyte GA-ex58-UD5. Technologia UD5 / 7 etc jednak troche daje jezeli chodzi o odporowadzenie ciepla i wytrzymalosc. Ten Asus to dobra plyta i na pewno bedziesz zadowolony ( raczej? :D ).
Ja z SSD bym poczekal na spadek cen tej "3 generacji", chociaz te 2-3 tygodnie, ale ceny w stanach to zupelnie inna sprawa.
Jezeli nie chcesz osobnej grafy to najmniejszy zasilacz byle renomowanej firmy. Ja preferuje corsaira i podpisze sie wszystkimi 8 konczynami ( 4 + HT ) pod zasilaczami gaming.
tomwidlak
21-09-2011, 01:09
Teraz kwestia OC wyglada inaczej niz kiedys :) AMD sprzedaje PHenoma 955 w kilku odslonach rozniacych sie jedynie mnoznikiem. W wiekszosci przypadkow gdybysmy sami podniesli ten mnoznik otrzymalibysmy wyzszy model bez zmiany procesora. kolejny przyklad: 1090T i 1100T. Intel robil podomnie, ale zadziej. Zazwyczaj ( a szczegolnei w ostatnim okresie ) wypuszcza duzo rozniacych sie od siebie ( bardziej lub mniej ) konstrukcji. i5-2500K przez samo podniesienie mnoznika da sie podciagnac do 4.0GHz na stockowym coolerze bez zadnego problemu. Komp nie bedzie mniej stabilny, jedynie troche wieksze temperatury przy pelnym obciazeniu. Po zalozeniu powazniejszego coolera ~200PLN walimy mnoznik na max i mamy 4.5GHz dzialajace zupelnie stabilnie z jedynie minimalna korekta napiecia. Przeprowadzilem 24h test OCCT podkreconego do 14.5GHz 2500k bez zadnych problemow i na umiarkowanych temperaturach.
Ja jestem zadowolony z Gigabyte GA-ex58-UD5. Technologia UD5 / 7 etc jednak troche daje jezeli chodzi o odporowadzenie ciepla i wytrzymalosc. Ten Asus to dobra plyta i na pewno bedziesz zadowolony ( raczej? :D ).
Ja z SSD bym poczekal na spadek cen tej "3 generacji", chociaz te 2-3 tygodnie, ale ceny w stanach to zupelnie inna sprawa.
Jezeli nie chcesz osobnej grafy to najmniejszy zasilacz byle renomowanej firmy. Ja preferuje corsaira i podpisze sie wszystkimi 8 konczynami ( 4 + HT ) pod zasilaczami gaming.
To prawda ze nowe procki grzeja sie znacznie mniej od starszych generacji wiec zapewne OC jest bezpieczniesze niz kiedys - zawsze bylem bardzo przeciwny i wolalem kupic wyzszy model procka. Z ciekawosci go podkrece i zobacze jak sobie poradzi z Prime95. Z tym ze ja nawet nie potrzebuje az takiej mocy - teraz mialem 2 x XEON 3GHz, cztery rdzenie i spokojnie mi starczalo. A i5 nawet przy nominalnym taktowaniu bedzie o WIELE wydajniejszy od tego co mialem. Glownie zalezy mi na SATA3 i tym zeby podlaczyc nastepne SSD jako "cache" do talerzowki - glowny ogranicznik dla mnie to dyski sa.
Agility3 to 250zl obecnie w US, jest promocja wiec nawet sie nie zastanawiam :D
Co do zasilacza, tez duzo dobrego slyszlalem o nich, firma bardzo dobra ogolnie. Z tym ze znow, nie potrzebuje :-)
i5-2500K przez samo podniesienie mnoznika da sie podciagnac do 4.0GHz na stockowym coolerze bez zadnego problemuPrzy czym przy taktowaniu domyślnym temperatury są już wysokie (i5 2400 BOX cooler, na 2500 nie wierzę że jest lepiej). Miałem do czynienia z i5 2400 BOX ... podkręcanie na takim chłodzeniu i5 2500K do 4 Ghz to już moim zdaniem katowanie (choćby soniczne, w sumie na domyślnych też było tego i5 2400 słychać po obciążeniu, a właściwie to tandetne BOX chłodzenie). Swoją drogą nie radzę kupować od kogoś używanego procesora "K" ;) - nie wykluczone że po trzech latach będzie to już zdechlak (zależy jak katowany) ... a gwarancja będzie przeszłością.
skoro z hameryki ciagniesz to jak wyglada kwestia cla i vatu?
tomwidlak
21-09-2011, 16:29
skoro z hameryki ciagniesz to jak wyglada kwestia cla i vatu?
Bardzo prosto - wyjmuje z pudelek i pakuje do walizki, w razie pechowej kontroli na lotnisku, mowie ze sa to uzywane czesci ktore warte sa $150 :D Jak na razie mialem takie trzy, i jak na razie dzialaly, choc jednym razem celnik oponowal ze jest to warte wiecej i ze bede musial zaplacic ze 300zl oplat, na co odparlem ze jak mam 300zl zaplacic To moze sobie Pan celnik to wziasc, i na tym sie skonczylo :D Jak zawsze, zalezy od szczescia :D
Dla tego wlasnie sie zastanawialem mocno nad stacja robocza, bo tego juz tak nie przywiezie niestety. Trzeba slac i pchac przez urzad celny w wiekszosci przypadkow, a mienie jeszcze mi nie przysluguje.
Brrr, zawsze można też dołożyć do poczty dyplomatycznej.
Aż słabi, gdy się to czyta.
tomwidlak
21-09-2011, 23:41
Brrr, zawsze można też dołożyć do poczty dyplomatycznej.
Aż słabi, gdy się to czyta.
A z czym to ma slabic ? Ze niby przemyt okropielny uskuteczniam ? :D
A zamknąć go odrazu, że tylko o tym pomyślał ...
bialogardzianin
02-01-2012, 15:54
...grafy nie planuje zadnej, wbudowana w i5 jest dla mnie idealna...
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa tylko i wyłącznie grafiki procesora do obróbki zdjęć w LR/ innym sofcie???
Ja sobie złożyłem kompa pod gry i nie mam problemów ze stabilnością. Nie wiem, co te magiczne delle mają w sobie, żeby za to płacić. Zmieniałem kartę graficzną i nadal bez problemów.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa tylko i wyłącznie grafiki procesora do obróbki zdjęć w LR/ innym sofcie???
karta graficzna nie jest uzywana do obliczen w przypadku pracy w LR i chyba reszcie softu za wyjatkiem PS, ale i to chyba trzeba zaznaczyc odpowiednie pole w opcjach. Odpowiada tylko za wyswietlanie obrazu
u mnie wystarcza mobily i5-2410M w lapku :) do tego 8gb ramu, dysk ssd na system, LR, cache i jeden obrabiany material + zwykly dysk na magazyn
Ja mam I5-2500k bez dodatkowej grafiki. Nie widzę sensu inwestowania w dodatkowe GPU, ba nawet w grach sprzęt na normalnych detalach się wyrabia. Przy tym procku jednak warto zainwestować w dobrą płytę główną by obsługiwała płynną zmianę taktowania - raz że to oszczędność energii a dwa że w przypadku potrzeby bez problemu kręci procek do 4800MHz.
adam.dorozinski
03-01-2012, 12:34
Ja. C1 + PaintShopPro, na i5-2500 + 8GB RAM, i nie widzę żadnego sensu w pakowaniu dodatkowej karty graficznej.
bialogardzianin
04-01-2012, 10:21
Ja mam I5-2500k bez dodatkowej grafiki. Nie widzę sensu inwestowania w dodatkowe GPU, ba nawet w grach sprzęt na normalnych detalach się wyrabia. Przy tym procku jednak warto zainwestować w dobrą płytę główną by obsługiwała płynną zmianę taktowania - raz że to oszczędność energii a dwa że w przypadku potrzeby bez problemu kręci procek do 4800MHz.
Ja. C1 + PaintShopPro, na i5-2500 + 8GB RAM, i nie widzę żadnego sensu w pakowaniu dodatkowej karty graficznej.
Dziękuję Wam za wypowiedzi. Ja zastanawiam się nad i5 bez K, bo podkręcać nie mam zamiaru. Teoretycznie, ten proc powinien pociągnąć na domyślnym taktowaniu LR z biblioteką 700-1000 nefów, co?
Czyli:
1) zamiast wydawać na geforce'a z CUDA za 400-500, lepiej dołożyć do lepszej płyty i lepszego chłodzenia proca, rezygnując z BOXowego?
2) firefox, YT lub film BD pociągnie ten procek (z RAMem 8GB HyperX niebieskim)?
3) czy i5 2500K sam zmienia taktowanie (po stosownych ustawieniach w Biosie) w zależności od obciążenia, czy też ma odblokowany mnożnik żeby go podkręcić do zadanych Hz w biosie? Z góry dziękuję za informacje.
Myślę nad zestawem opartym o: i5 2500, pł. gł. Gigabyte GA-P67A-D3-B3 lub podobna Asusa- czy jednak skusić się na Z68? Ponadto: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Blu, OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI PSU, SSD Samsung 830. Aktualnie Athlon x2 250 z Asusem 6600GT i geil dual 5x512 667 Hz na WinXP.
Dziękuję Wam za wypowiedzi. Ja zastanawiam się nad i5 bez K, bo podkręcać nie mam zamiaru. Teoretycznie, ten proc powinien pociągnąć na domyślnym taktowaniu LR z biblioteką 700-1000 nefów, co?
Czyli:
1) zamiast wydawać na geforce'a z CUDA za 400-500, lepiej dołożyć do lepszej płyty i lepszego chłodzenia proca, rezygnując z BOXowego?
2) firefox, YT lub film BD pociągnie ten procek (z RAMem 8GB HyperX niebieskim)?
3) czy i5 2500K sam zmienia taktowanie (po stosownych ustawieniach w Biosie) w zależności od obciążenia, czy też ma odblokowany mnożnik żeby go podkręcić do zadanych Hz w biosie? Z góry dziękuję za informacje.
Myślę nad zestawem opartym o: i5 2500, pł. gł. Gigabyte GA-P67A-D3-B3 lub podobna Asusa- czy jednak skusić się na Z68? Ponadto: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Blu, OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI PSU, SSD Samsung 830. Aktualnie Athlon x2 250 z Asusem 6600GT i geil dual 5x512 667 Hz na WinXP.
jesli nie masz zamiaru podkrecac (uwierz mi, z czasem przyjdzie zamiar ;)), to poki co nie ma sensu brac lepszego chlodzenia. BOXowe jest calkiem ok, nawet do malego podkrecania. Poza tym w 2500K jest lepsza grafika, niby nic, ale nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac
Ja się przesiadłem z Athlona x3 720 na i5 2500K i róznica jest porażająca. Konwersja rawów do jpg w LR jest owiele szybsza. Je bym ci proponował i5 2500K, płyta ASrock Z68 Pro3 Gen3, 8GB ramu (minimum - teraz jest tania). Z pamięcią nie ma co szaleć. Czy weźmiesz Kingstona, OCZ czy Patriota w takiej pracy różnicy nie poczujesz. Do tego zestawu zasilacz np Corsair (bardzo dobre i ciche zasilacze - jak cię stać to modularny). Musowo zmianę chłodzenia na procku np SilentiumPC Fera HE1224 CPU Cooler (wydajny i cichy - u mnie kręci się na minimalnych obrotach i prawie go nie słychać). Co do dysków to nie szalał bym z SSD bo są teraz cholernie drogie. Kup jakiś przyzwoity HDD o rozsądnej pojemności a SSD czy drugi większy dokupisz jak ceny się unormują.
bialogardzianin
04-01-2012, 14:19
jesli nie masz zamiaru podkrecac (uwierz mi, z czasem przyjdzie zamiar ;)), to poki co nie ma sensu brac lepszego chlodzenia. BOXowe jest calkiem ok, nawet do malego podkrecania. Poza tym w 2500K jest lepsza grafika, niby nic, ale nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac
wersja i5 z "K" ma lepszą grafikę od wersji bez "K"???
Lepsze chłodzenie to dla mnie osobiście cichsze chłodzenie. Mam takie usytuowanie stanowiska komputerowego, że muszę mieć najciszej jak się da, w granicach finansowego rozsądku. W obecnym athlonie x2 250 kręci się nad prockiem Alpine GT- o wiele cichszy od boxowego. Nie wiem jak pracuje boxowy cooler na i5, ale jestem przekonany, że muszę mieć cichszy. Dzięki slon za porady.
Ja się przesiadłem z Athlona x3 720 na i5 2500K i róznica jest porażająca. Konwersja rawów do jpg w LR jest owiele szybsza. Je bym ci proponował i5 2500K, płyta ASrock Z68 Pro3 Gen3, 8GB ramu (minimum - teraz jest tania). Z pamięcią nie ma co szaleć. Czy weźmiesz Kingstona, OCZ czy Patriota w takiej pracy różnicy nie poczujesz. Do tego zestawu zasilacz np Corsair (bardzo dobre i ciche zasilacze - jak cię stać to modularny). Musowo zmianę chłodzenia na procku np SilentiumPC Fera HE1224 CPU Cooler (wydajny i cichy - u mnie kręci się na minimalnych obrotach i prawie go nie słychać). Co do dysków to nie szalał bym z SSD bo są teraz cholernie drogie. Kup jakiś przyzwoity HDD o rozsądnej pojemności a SSD czy drugi większy dokupisz jak ceny się unormują.
Napisałem wyzej, że poważnie rozważam kupno zasilacza OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI PSU, czyli modularnego jak mniemam. Nie wiem czy jest cichy, kolega ostatnio kupił to pójdę do niego posłuchać. Zestaw będę montować na wiosnę, więc w ciągu 3 miesięcy ceny pozmieniają się, co do wyboru SSD kierowałem się opiniami w internecie oraz namacalnym wzrostem prędkości (sam nie postawię systemu na RAID0 na 2 takich samych HDD), z obecnego przełożę 2 aktualnie posiadane, ubiegłoroczne samsungi F3 i F4. Decyzja o cichym coolerze na procka już zapadła, decyzję podjąłem po lekturze zestawienia na benchmark.pl. Musze też kupić porządną obudowę (z zamontowanymi coolerami Corsair lub SilentiumPC) ew. pustą, do której dokupię ze 2-3 coolery bequiet (jeden mam teraz w starej- bezgłośny, tylko szum powietrza przez obudowę słychać). A ten Asrock to nie jakaś lipa? Generalnie gdzie nie poczytam, tam radzą Asus albo Gigabyte. Dzięki wisiena za porady.
wersja i5 z "K" ma lepszą grafikę od wersji bez "K"???
Lepsze chłodzenie to dla mnie osobiście cichsze chłodzenie. Mam takie usytuowanie stanowiska komputerowego, że muszę mieć najciszej jak się da, w granicach finansowego rozsądku. W obecnym athlonie x2 250 kręci się nad prockiem Alpine GT- o wiele cichszy od boxowego. Nie wiem jak pracuje boxowy cooler na i5, ale jestem przekonany, że muszę mieć cichszy. Dzięki slon za porady.
i5-2500 ma HD2000, a 2500k ma HD3000. Nawet jesli sa male roznice, to i tak wez 2500k z uwagi na mozliwosc podkrecania ;)
nie wiem jak dokladnie sprawuje sie boxowe chlodzenie przy i5, ale do starszych intelow (c2duo) byly calkiem ok.
mam zasilacz, ktory bierzesz pod uwage (tylko chyba 500W) - fajna sprawa z odpinanym kablami, stabilny i bardzo cichy. Polecam :)
skoro zalezy Ci na ciszy, powaznie wczytaj sie w recenzje obudow. Osobiscie kupilem cos takiego (po polecniu tu na forum ;)): http://www.antec.pl/p1,obudowa-antec-three-hundred.html
standardowe wentyle sa bardzo wydajne, ale tez dosc glosne. Trzeba je skrecic na minimum, ja mam dodatkowo wstawiony regulator obrotow, zeby jeszcze je uciszyc. Obudowa sama w sobie ok - zasilacz na dole, latwe otwieranie, nie wpada w wibracje, sporo miejsca w srodku
bialogardzianin
04-01-2012, 15:59
i5-2500 ma HD2000, a 2500k ma HD3000. Nawet jesli sa male roznice, to i tak wez 2500k z uwagi na mozliwosc podkrecania ;)...
no dobra, przekonałeś mnie. ;)
... skoro zalezy Ci na ciszy, powaznie wczytaj sie w recenzje obudow. Osobiscie kupilem cos takiego (po polecniu tu na forum ;)): http://www.antec.pl/p1,obudowa-antec-three-hundred.html
standardowe wentyle sa bardzo wydajne, ale tez dosc glosne. Trzeba je skrecic na minimum, ja mam dodatkowo wstawiony regulator obrotow, zeby jeszcze je uciszyc. Obudowa sama w sobie ok - zasilacz na dole, latwe otwieranie, nie wpada w wibracje, sporo miejsca w srodku
No właśnie, standardowe głośne, więc albo zamontować trzeba spowalnianie, albo kupić pustą i dokupić sobie 2-3 coolerki wedle upodobania. Pytanie, czy ktoś robi porządne obudowy bez coolerów? Może coś stąd wybiorę http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Obudowy_tower_cz._2__zaawansowane-3730/strona/13778.html
Trzeba pamiętać też o tym, że to ma być cichy zestaw obróbkowy, a nie dla gracza. ;)
Dzięki slon.
1. Dobra, przewiewna obudowa + filtry kurzu ( czysciej = ciszej )
2. Dogre, ciche coolery
3. Regulacja obrotow
Jezeli chcesz zeby bylo na prawde cicho, trzeba troche zainwestowac.
Osobiscie lubie osprzet noctua. Przy regulacji obrotow sa bardzo ciche, maja swietna jakosc wykonania. Niestety ich koszt jest spory.
bialogardzianin
04-01-2012, 23:19
1. Dobra, przewiewna obudowa + filtry kurzu ( czysciej = ciszej )
2. Dogre, ciche coolery
3. Regulacja obrotow
Jezeli chcesz zeby bylo na prawde cicho, trzeba troche zainwestowac.
Osobiscie lubie osprzet noctua. Przy regulacji obrotow sa bardzo ciche, maja swietna jakosc wykonania. Niestety ich koszt jest spory.
2. nie słyszałem o tej marce
3. właśnie myślałem o coolerze na procka tej firmy http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/NOCTUA_NH-U9B-3266/strona/11131.html
Jak najlepiej regulować coolery- gałką na obudowie, dokupić panel LCD z możliwością regulacji? Czy takie panele do regulacji kilku coolerów i monitoringu temp. to bajer czy prawdziwe wsparcie? A moze wystarczy jakiś soft darmowy do regulacji obrotów?
---
A co powiecie na to, jakbym swoją grafikę Asusa 6600GT przełożył do nowego pudła, żeby odciążyć procka? Ma to sens, bo trochę boję się go "męczyć". ;) No aż wierzyć mi sie nie chce, jak to możliwe, żeby komputer bez karty graficznej chodził! To już może od biedy kupić płyte ze zintegrowaną grafiką?
Ta cichosc wiatrakow Noctua jest ostro przereklamowana moim zdaniem. Mam Noctue 12 z 2oma wiatrakami i jeden od razu zdjalem bo chlodzenie bylo najglosniejszym elementem kompa. A w sumie mam 5 wiatrakow (poza chlodzeniem procka).
Takze z wiatrakow polecam Enermaxa i serie TB Silent.
Co do checi wkladania karty graficznej to jesli proc ja juz ma to ja nie widze najmniejszego sensu. Podobnie z plyta. Po co integra skoro grafa jest w procku. Nie masz sie co martwic ze go zameczysz. Do zdjec i tak bedzie jeszcze zapas.
Co do obudowy to najpierw zastanow sie co jest dla Ciebie wazne - rozmiar, chlodzenie, cisza, wyglad, USB 3.0 na frocnie, cable managment :) itp.... A potem wybieraj obudowe. Jak chcesz pelny ATX, chlodek i fajny deign (choc to subiektywna sprawa) to zerknij na Coolermaster'a 690. Jest kilka wersji tej obudowy wiec mozna wybierac. Jak nieco ciszej ale cieplej, z klapka na froncie to rzuc okiem na Fractala R3.
Psychotrop
08-01-2012, 00:05
u mnie 5x noctua NF-P12 (http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=12&lng=en), skręcony każdy do 900obr/min, zasilacz też bardzo cichy - kompa nie słychać, a jak przyłożysz rękę, to wiaterek ją "urywa" :)
Ta cichosc wiatrakow Noctua jest ostro przereklamowana moim zdaniem.
Jak ze montowalem ich sporo, oraz smam posiadam, nie zgodze sie z tym :P Wiatraki noctua po 2 latach pracy, pracuja ciagele tak samo cicho, wiekszosc ich konkurencji po tym czasie znaczaco zmniejsza kulture pracy.
Jezeli rozkrecisz 14 na 1200 obrotow, bedzie slyszalna - to jest oczywiste. Glownie dla tego ze pompuje duzo powietrza, ktore przechodzac przez obudowe/cooler generuje szum. Tego nie obejdziesz przy dzisiejszym poziomie techniki :P Jezeli chcesz ciszy, to musisz zmniejszyc im obroty. przy ok 70% praktycznie ich juz nic slychac.
Nalezy pamietac ze wiekszosc coolerow noctua reguluje sie napieciem, gdyz nie wspieraja PWM.
Moja noctua nh-d14, na pelnych obrotach jest glosna fakt ( ale nie glosniejsza niz konkurencyjne rozwiazania ktore "osluchalem" ). Przy ustawieniu regulacji obrotow w EasyTune od gigabyte, slysze tylko grafike ( ktora jest glosna jak cholera ).
Psychotrop
08-01-2012, 00:19
Jak ze montowalem ich sporo, oraz smam posiadam, nie zgodze sie z tym :P Wiatraki noctua po 2 latach pracy, pracuja ciagele tak samo cicho, wiekszosc ich konkurencji po tym czasie znaczaco zmniejsza kulture
a właśnie - moje były kupione i zamontowane dokładnie 4 lata i 2 miesiące temu ;)
Ja z wlasnego doswiadczenia pisze. Enermaxy sa cichsze i tyle :)
Ale fakt, ze nawet nie wiem na ile obrotow chodza. Nie sprawdzalem. Ani enermaxow ani noctuy. Ze speed fanem sie nie lubie a nic innego sensownego do wiatrakow chyba nie ma. Moze nowe programy dokladane do plyt z UEFI sobie jakos radza ale nie mam wiec nie wiem
U mnie siedzą BeQuiet (http://www.cooling.pl/be-quiet-silent-wings-usc-120mm,produkt,551780.html) 4*120 i 1*140mm. Przykręcone ASRockowym AXTU do ~1100RPM (140mm na ~700) i komp cichuteńko szumi. Do tego Megahalems (http://www.cooling.pl/prolimatech-megahalems-rev-c,produkt,552003.html) i jest miód ;o)
A 2600K śmiga na 4400 MHz, 37 stopni w spoczynku. Niam.
Ja z wlasnego doswiadczenia pisze. Enermaxy sa cichsze i tyle
Nie prawda, bo noctuy sa cichsze!
Brzmi to troche smiesznie. Jezeli ktos chce aby zestaw komputerowy pracowal cicho, musi zredukowac obroty wentylatorow. 1200/1300/1500 obrotow to sporo za duzo przy normalnym uzytkowaniu komputera i zawsze bedzie szumiec. Wstawienie panelu z pomiarem temperatury, dostosowywujacego predkosci coolerow jest najlepszym rozwiazaniem. Jezeli budzet na to nie pozwala, przejsciowki z opornikami z zestawow noctuy okazuja sie dosc przydatne :P Jako ze nowsze wiatraki Noctuy obsluguja juz pwm, to mozna tez sterowac nimi z poziomu odpowiedniego programu.
Trzeba tez pamietac, ze zazwyczaj najwieksza czesc halasu powoduje powietrze, przepychane przez obudowe/cooler, co jest niezalezne od marki coolera, tylko od predkosci obrotowej danego modelu.
Jezeli robimy porownanie coolerow, to porownujmy je w trakcie pracy na tych samych predkosciach. Moje noctuy byly sporo glosniejsze od jakiegos no name, czy to znaczy ze sa gorsze? Nie, bo no name pracowal na 900 obrotow a noctuy na 1300. Roznica w ilosci pompowanego powietrza jest ogromna. Noctuy to jedne z najcichszych wiatrakow, ze swietnym poziomem utrzymywania kultury pracy. Na pewno da sie znalezc coolery cichsze od noctuy przy danej predkosci obrotowej, jednak roznice te sa na tyle male, ze w praktyce zupelnie nieistotne, a cena takich coolerow jest nie mniejsza niz tych noctuy.
Zarowno enermaxy jak i noctuy to bardzo dobre produkty, ktore sa dobra baza do budowy cichego case. Osobiscie, uwazam ze noctuy "lepiej" sie starzeja - zachowuja ciagle swietna kulture pracy. Enermaxy - nie chce przesazdac, bo mialem tylko jeden case z 2 letnimi enermaxami, jednak mialem wrazenie ze pracuja one inaczej, niz nowe, identyczne modele - dokladalismy kolejne 2 coolery i przy okazji wykrecalismy i dokladnie je czyscilismy.
Thorcik - czy Axtu obsluguje 3 i 4 pinowe wiatraki? I czy obsluguje. Wszystkie gniazda z plyty czy nie bardzo?
Ja juz dawno chcialem zakupic jakis panel do sterowania wiatrakami ale jakos nigdy. Funduszu na to nie bylo. Poza tym te z czujnikami temp maja zazwyczaj kolorowe wyswietlacze a ja zadnej choinki w kompie nie zaakceptuje.
Stad pewne nadziej pokladam wlasnie w programach typu axtu
bialogardzianin
09-01-2012, 00:37
Wielkie dzięki Wam za zaangażowanie i wypowiedzi dot. coolerów. Nie kłóćcie się, jeśli każdy jest zadowolony ze swego wyboru, to niech tak zostanie. Ja rozważę Wasze propozycje. Zaufam Wam i nie dokupię grafiki, a w to miejsce lepszy cooler do proca i ze 2-3 do obudowy. Jak powtarzam, aktualnie mam bequieta wyciągającego z tyłu Silent Wings 92 PWM i jestem zadowolony, jak jeszcze zmniejsze mu obroty, będzie miodzio. Wszak zależy mi na ciszy, nawet jak te kilka st. C będzie więcej, to nic (czy i5 wykorzystywany także do grafiki grzeje się bardziej niż odciążony?).
czy i5 wykorzystywany także do grafiki grzeje się bardziej niż odciążony?
Zapewne tak, ale sprawdzać tego nie sprawdzałem. Przy normalnej pracy (np. zabawa suwaczkami w LR) temperatura CPU u mnie to max 35stC. Ba w kompie mam kartę DVB-S do odbioru TV sat i przy oglądaniu materiału FullHD obciążenie procka 2-7% i pracuje na 1600MHz.
W sumie to bardzo rzadko się zdarza, że płyta zwiększa obroty wiatraków a do chłodzenia używam SilentiumPC Fortis HE1225 i dwóch standardowych wiatraków w obudowie SilentiumPC Brutus 410 Pure Black, czyli nic szczególnego.
ogarnij procesor FX 8150 - dosyć tanio (1200) ale i mocno
porównanie: http://pclab.pl/art47592-11.html
--
co do obudowy i wiatraków polecam obudowę plus zapełnienie jej cichymi wiatrakami:
http://www.proline.pl/?p=CM+CM-690+II+BLACK
http://www.proline.pl/?p=SCY+SLIP+140MM+800
http://www.proline.pl/?p=SCY+SLIP+120+800
ogarnij procesor FX 8150 - dosyć tanio (1200) ale i mocno
porównanie: http://pclab.pl/art47592-11.html
Ten procek jest droższy i wolniejszy od i5-2500k. W cenie jest i7-2600k. Po co przepłacać?
http://www.hardwaresecrets.com/article/AMD-FX-8150-vs-Core-i5-2500K-and-Core-i7-2600K-CPU-Review/1402/6
@Anar
FX 8150 nie jest tani. 1.2k za procesor, ktory do ps i lr bedzie sie nadawal nawet gorzej niz i5-2500k to imho nienajlepszy wybor.
czy i5 wykorzystywany także do grafiki grzeje się bardziej niż odciążony?
Roznice sa na tyle niewielkie ze nie ma znaczenia. Jezeli i5-2500k nie bedzie podkrecany, to przy wlozeniu dobrego coolera, to wiatrak na nim zamontowany moze pracowac nawet na najwolniejszej predkosci - nie powinno byc problemow ( noctua nh-d14 + zmniejszenie predkosci wiatrakow do ok 600/700rpm daje wyniki calkowicie akceptowalne, a jednoczesnie bardzo niski poziom halasu )
Wracajac do tego co cichsze...
120mm , 900 obrotow - Enermax seria Silent - 11dB / Noctua - 12,6dB
Niech mi ktos jeszcze powie ze Noctua jest cichsza :) :) :)
Żeby być uczciwym do konca to powiem ze jest jeden model Noctua 120stki cichszej od Enermaxa o dokladnie 0,4dB
Psychotrop
10-01-2012, 13:01
Wracajac do tego co cichsze...
120mm , 900 obrotow - Enermax seria Silent - 11dB / Noctua - 12,6dB
to teraz sobie wygooglaj jaka wartość określa "ciszę"/szum otoczenia w mieszkaniu ? :)
(czyli to co już prawie nie słyszymy, wydaje się że jest cisza, a aparatura pokazuje, że jednak coś tam szumi)
bialogardzianin
10-01-2012, 14:48
Spoko, ludzie, nie popadajmy w paranoję o 1-2 dB. Audiofil może i wychwyci różnicę, a i tak większy hałas robi klikanie myszą pod nosem. ;)
Ciekawe jak to wszystko było mierzone (jaka odległość).
Wy mi lepiej powiedzcie jakie kabelki zwalniają Noctuę do 900 obrotów. 5V ? Oczywiście moje posiałem
Psychotrop
10-01-2012, 23:11
w pudełku masz takie przejściówki z opornikami w różnych kolorach, a w instrukcji opisane który do ilu obrotów zwalnia.
ja to olałem i mam obroty wysterowane z płyty głównej.
Ja też olałem i ustawiłem wszystko w SpeedFanie.
Ja Speed Fana nie lubie z wzajemnością. Jakbym miał pudełko i kabelki to bym nie pytał bo to są te niebieskie. Ale nie mam. Posiałem
ja to olałem i mam obroty wysterowane z płyty głównej.Ja też. Szkoda że tak podstawowa funkcja jest tak rzadko spotykana (np. ASRock często mają, natomiast Gigabyte chyba nadal zupełnie nie)
Asus przy nowych płytach które mają UEFI dodał to chyba w swoim sofcie. Asrock ma to w Axtu. A Speed Fan nie trawię bo co mi po sofcie który z 6ciu wiatraków widzi 3
Psychotrop
11-01-2012, 00:06
ja mam starą płytę jeszcze na LGA775 - gigabyte EP-35-ud6
wszystko mam wysterowane z biosa, żadnego softu nigdy nie instalowałem w systemie.
ja mam starą płytę jeszcze na LGA775 - gigabyte EP-35-ud6
wszystko mam wysterowane z biosa, żadnego softu nigdy nie instalowałem w systemie.
Ja sobie testowo skręciłem w AXTU, docelowo zmienię w UEFI bo po włączeniu kompa jest głośno dość.
Też mam opcję ustawienia prędkości wentylatorów w BIOSie, ale po takim ustawieniu, jakie chciałem, wyskakiwało mi co jakiś czas podczas uruchamiania komputera 'Fan error'. Płyta ASUS P5K. Jakby BIOS uznawał, że wiatrak ma za niskie obroty. Skończyło się na konfiguracji SpeedFana. :)
U mnie AXTU poszło w kosmos, elegancko się wszystko w UEFI udało skręcić. Płyta AsRock P67 Extreme IV, wentyle beQuiet USC.
Asus przy nowych płytach które mają UEFI dodał to chyba w swoim sofcie. Asrock ma to w Axtu. A Speed Fan nie trawię bo co mi po sofcie który z 6ciu wiatraków widzi 3
Rozwiazeniem problemu w takim razie moze byc to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/zali05-1.jpg
źródło (http://computergrigi.de/mf/zali05.jpg)
srebrny lub czarny - koszt ok 100 plnow czyli dosc rozsadna opcja przy wiekszej liczbie wiatrakow , w przypadku mniejszej liczby wystarczy najtanszy fanster za ok 20 plnw
Rozwiazeniem problemu w takim razie moze byc to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/zali05-1.jpg
źródło (http://computergrigi.de/mf/zali05.jpg)
srebrny lub czarny - koszt ok 100 plnow czyli dosc rozsadna opcja przy wiekszej liczbie wiatrakow , w przypadku mniejszej liczby wystarczy najtanszy fanster za ok 20 plnw
Zalety - ustawiasz obroty jakie tylko chcesz bez koniecznosci grzebania w czymkolwiek i instalowania czegokolwiek
sorrki poszedl wpis dwa razy - prosze o skasowanie dublera !
Myślałem o tym :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/imagesqtbnANd9GcTq7oSDlsUCrnd1InBJrvoNLW-1.jpg
źródło (https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcTq7oSDlsUCrnd1InBJrvoNLW8PGyU0W fCoFCC6Fi_9fCjkVxBe)
no ale na twoj obsluguje tylko 4 wiatraki... i z tymi lcd wyglada troche obciachowo MZ :)
a przy fajnej budzie zalman prezentuje sie calkiem przyjemnie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/6869-1.jpg
źródło (http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/8053/6869.jpg)
Zamiast kupować kolejny złom do PC, lepiej kupić płytę główną z regulacją RPM wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI - większy porządek w budzie, szersze możliwości konfiguracji od prostych potencjometrów (można ustawić w UEFI by przy pewnej temp. przyspieszył dany wentylator) .
Psychotrop
11-01-2012, 23:25
matko jedyna
co wy pokazujecie ?
jak dla mnie, to przerost formy nad treścią.
miałem kiedyś takie coś, no bo w końcu się było hakjerem/tjunerem, a okazało się że byłem lamerem ;)
wywalcie to w diobły, tak jak Kyle pisze ;)
Zamiast kupować kolejny złom do PC, lepiej kupić płytę główną z regulacją RPM wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI - większy porządek w budzie, szersze możliwości konfiguracji od prostych potencjometrów (można ustawić w UEFI by przy pewnej temp. przyspieszył dany wentylator) .
Wiesz kwestia kasy - watpie aby wymiana plyty na nowsza i super fajna zmiescila sie w kwocie 100 zl ;) BTW wieksze mozliwosci konfiguracji sa dobre dla wiatraka na procku mz, a nie do wszystkich wentyli tlaczacych i wywalajacych powietrze. A jak wiemy wiekszosc plyt obsluguje PWM wentyla na procu, wiec w czym problem ??
Tak tak... Tyle że płyta kosztuje 100 funtów a regulator od 15 do 35. Widzisz różnicę ?
Wiesz kwestia kasy - watpie aby wymiana plyty na nowsza i super fajna zmiescila sie w kwocie 100 zl ;) BTW wieksze mozliwosci konfiguracji sa dobre dla wiatraka na procku mz, a nie do wszystkich wentyli tlaczacych i wywalajacych powietrze. A jak wiemy wiekszosc plyt obsluguje PWM wentyla na procu, wiec w czym problem ??Moja płyta obsługuje sterowanie prędkości wentylatorów każdego typu (PWM i niePWM - dla CPU, bo reszta wtyczek jest 3-pin i tam PWM nie wejdzie {jeszcze widzę że poza wtyczką 4 pin dla wentylatora CPU jest jeszcze jedna 4 pin pod głównym gniazdem zasilającym}), a mowa o ASRock Extreme4 P67. A co do kwoty którą trzeba na całą zabawę wydać - na płycie głównej kosztuje to 0zł ... jest taniej (np. o 100zł) ... jedynie przy okazji zakupu płyty (skoro i tak kupujemy) trzeba wybrać odpowiedni model.
Gorzej jeśli mamy już płytę bez regulacji i chcemy coś z tym zrobić bez wymiany płyty. W ten czas trzeba wydać dodatkowe pieniądze np. te 100zł o których wspominasz. Ale tytuł tematu brzmi :"Nowy komputer do LR/PS", więc szkoda tracić dodatkowe pieniądze, na dodatkowe panele itp.
Tak tak... Tyle że płyta kosztuje 100 funtów a regulator od 15 do 35. Widzisz różnicę ?Jak wyżej (odpowiedź dla kol. locos) - widzisz różnicę? ;)
Psychotrop
12-01-2012, 00:08
Tak tak... Tyle że płyta kosztuje 100 funtów a regulator od 15 do 35. Widzisz różnicę ?
a oporniki redukujące obroty masz w pudełku w komplecie z wentylatorami ZA DARMO !
i co ty na to ? :)
no chyba, że nie masz tych noctua ?
Grześ, kurna już drugi raz nie czytasz tego co piszę..... nie mam tych niebieskich. Wcięło. Mam tylko te na 1300 i 1100. Tych na 900 niet.
Psychotrop
12-01-2012, 00:29
aż zobaczę jutro czy mam w pudełkach (bo znając mnie mogłem już rozdać komuś) i ile kosztuje przesyłka listowa do londka zdroju ;)
Ludzie na groma wam jakieś ograniczenia obrotów, które działa bardziej niż średnio bo manualnie. Manualnie to tak jak pisał Kyle robić to można z poziomu biosu lub AXTU - przynajmniej tak jest na mojej Asrock Z68 Extreme 3 gen3. Macie dodatkowo prócz PWM na CPU także PWM na CHassis1 i te wiatraki regulują się płynnie i automatycznie w zależności od nastawionej żądanej temperatury. Czyli przyspieszają jak temperatura wychodzi poza zakres lub zwalniają gdy poniżej. I tak w moim przypadku 90% czasu wiatraki w automacie chodzą na 770 CPU i 490 rpm budy. Ten ostatni z obudowy skręcony w biosie na minimum czyli 490 rpm.
Jak ktoś się zastanawia nad kupnem i5-2500k wystarczy dobrą płytę kupić i po zabiegu. Dodatkowo prócz regulacji wiatraków ma płynną regulację pracy CPU od 1600MHz do 4800MHz - prawie tak jak w laptopach.
U mnie na płycie się tak nie da. Mam tylko opcję zwiększenia obrotów jeśli temperatura przekroczy jakąś wartość ale
1 - nie mam możliwościa ustawienia wyjściowego pułapu
2 - można obniżyć temperaturę górną ale dolna jest sztywno na 20 stopni. A co mi po tym jak nie ma opcji żeby procek zszedł poniżej 20 stopni ....
Kulawo czyli
Strus, to co Ty właściwie za płytę kupiłeś?
Asus M4A89DTD PRO Ja ją kupiłem rok temu.
Kaze Master Pro Ace
http://www.in4.pl/news_Nowy_kontroler_obrot%C3%B3w_Kaze_Master_Pro_A ce_od_Scythe,24285.htm