Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Nowy komputer do LR/PS

Rozwazania me postanowilem opisac, moze ktos cos mi wytknie w mym rozumowaniu, albo doda wartosciowego - tak wiec:

Sprzedalem wlasnie swoja stacje robocza - DELL Precision T7400, i mialem kupowac nastepna, nowy model ale zaczalem sie powaznie nad tym zastanawiac. Mam ogromne doswiadczenie ze skladakami, spokojnie ponad 1000 zlozonych i zawsze zniechecalo mnie do nich osobiscie to ze niestety ze wzgledu na koszta, nie testowalo sie nigdy paru roznych konfiguracji ekstensywnie, i wybieralo najlepszej, najbardziej stabilnej i wydajnej bo klient nie chcial za to placic. Jak udawalo sie zlozyc jakas wybitnie zgrana konfiguracje, to staralem sie ja wciskac kazdemu klientowi, jako sprawdzona. Glownym atutem skladaka zawsze byla nizsza cena, jak ktos mial wiecej kasy to kupowal testowany juz komp lepszej klasy, czyli stacje robocza. Ja sam dzialalem na najwyzszym modelu stacji roboczej DELLa od okolo 8-9 lat, poczynajac od Precision 630 a konczac na T7400 - i zawsze bylem nimi zachwycony.

Ale zaczalem sie zastanawiac nad tematem ostatnio - glownym problemem skladakow skladanych z wysokiej klasy komponentow bylo okazyjne "gryzienie sie" owych, co powodowalo mniejsza lub wieksza niestabilnosc, spadki wydajnosci czy inne pomniejsze problemy i dziwne zachowania. Jednakze obecnie ilosc komponentow w komputerze jest tak ograniczona, ze praktycznie nie ma sie co juz "gryzc" niemalze. Pomijam zasilacz i napedy, zostaje wiec plyta glowna, procesor i pamiec. Procesor nie powoduje konfliktow, pamiec kupujac dobrej klasy i z listy rekomendowanych przez producenta plyty glownej zmniejszamy szanse na ewentualne problemy z kompatybilnoscia owej zwiazane, karta wideo wbudowana w procek - zostaje nam praktycznie jeden element ktory moze powodowac problemy - plyta glowna. Jesli oprzemy wybor na dobrej klasy plycie, testach owej, i opiniach uzytkownikow i wybierzemy mozliwie najlepsza, praktycznie mozna niemalze z gory zalozyc ze komputer bedzie stabilny i bez problemowy.

Po niemalze 10 latach pracy na stacjach roboczych, mysle o skladaku, a marudze tu o tym aby sie upewnic ze niczego nie przeoczylem - co ilest tam setek glow to nie jedna

Roznica w kosztach jest nastepujaca - skladak 2000zl, DELL Precision T7500 6000zl plus problemy z przytachaniem tego z USA - wydajnosc obu podobna, DELL daje 3 lata gwarancji z dojazdem nastepnego dnia, skladak ma 3 lata gwarancji na czesci, z 3 tygodniowa naprawa.

Opinie ?

EDIT: zapomnialem dodac ze mowie o cenach w USA, dodajac ze z racji zawodu mam dostep do dosc sporych znizek - za 2000zl kupie tam to za co musial bym dac tu okolo 3500zl.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 20-09-2011 o 21:28

Domyślnie

T7500 to zupelnie inna klasa sprzetu niz skladak nawet za 4k. ECC, Xeony, technologie serverowe, pro case z dobrym airflow ( to sie da zrobic w skladaku akurat calkiem latwo )
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    T7500 to zupelnie inna klasa sprzetu niz skladak nawet za 4k. ECC, Xeony, technologie serverowe, pro case z dobrym airflow ( to sie da zrobic w skladaku akurat calkiem latwo )
    Ja wiem ze sa, pracuje na nich juz od wielu wielu lat, jak wspominalem. Sa one zrobione pod kontem przede wszystkim stabilnosci i zgodnosci z pro programami, a dopiero wydajnosci - to daja wlasnie technologie serwerowe, ECC, rodzaj czipsetu i inne. Xeon daje mozliwosc wieloprocesorowosci glownie, i inne drobne dodatki ale ja mam zamiar miec jeden cztero rdzeniowy procek i tak. Generalnie wydajnosciowo oba kompy byly by identyczne - roznica moze byc tylko w stabilnosci. DELLe zawsze byly jak skala, kompletnie NIC sie z nimi nie dzialo - teoretyzuje tylko wlasciwie na temat stabilnosci skladakow z minimalna iloscia komponentow.

Jade poprostu do US niebawem i musze sie zdecydowac, co robic.

Kwestie obudowy i chlodzenia pomijam - DELL ma to niesamowicie rozwiazane, ale procki i5 sie tak malo grzeja ze nie zawracam sobie glowy tym nawet, nie jest to problemem.

Domyślnie

To nie tylko roznica w stabilnosci i na pewno nie rozumianej tak jak to zwykly user zwykl rozumiec. ECC to gwarancja ze przez 1 maly blad 48h renderingu nie pojdzie w powietrze. Jezeli chodzi o stabilnosc w rozumieniu wspolpracy sprzetu, to w 99% przypadkow dobry skladak nie sprawi problemow. Jezeli chdzi o produkty takie jak workstation, to rowniez nastawienie na skalowanie - mzoliwosc podlaczenia ogromnej ilosci RAM, karty graficzne sluzace do pracy a nie do grania - caly sprzet jest inaczej profilowany. Rowniez Xeony serverowe sa bardziej wydajne w pro aplikacjach niz desktopowe core i general purpose. Wydajnosc w zaleznsoci od benchmarku bedzie raz wieksza u skldaka raz u workstation.

sprzetu desktop i workstation nie da sie porownywac bo jest nastawiony na zupelnie inne zadania. To kwestia podspasowania co jest Ci potrzebne. Ty musisz zdecydowac czy checsz powazna stacje robocza, czy zaoszczedzic kasy ( sprzet i tak warto kupowac w stanach patrzac na kurs USD i roznice cenowe ) i zadowolic sie konkretnym desktopem ( i7-2600k, ssd vertex 3, etc ).
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 20-09-2011 o 22:01
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    To nie tylko roznica w stabilnosci i na pewno nie rozumianej tak jak to zwykly user zwykl rozumiec. ECC to gwarancja ze przez 1 maly blad 48h renderingu nie pojdzie w powietrze. Jezeli chodzi o stabilnosc w rozumieniu wspolpracy sprzetu, to w 99% przypadkow dobry skladak nie sprawi problemow. Jezeli chdzi o produkty takie jak workstation, to rowniez nastawienie na skalowanie - mzoliwosc podlaczenia ogromnej ilosci RAM, karty graficzne sluzace do pracy a nie do grania - caly sprzet jest inaczej profilowany. Rowniez Xeony serverowe sa bardziej wydajne w pro aplikacjach niz desktopowe core i general purpose. Wydajnosc w zaleznsoci od benchmarku bedzie raz wieksza u skldaka raz u workstation.

sprzetu desktop i workstation nie da sie porownywac bo jest nastawiony na zupelnie inne zadania. To kwestia podspasowania co jest Ci potrzebne. Ty musisz zdecydowac czy checsz powazna stacje robocza, czy zaoszczedzic kasy ( sprzet i tak warto kupowac w stanach patrzac na kurs USD i roznice cenowe ) i zadowolic sie konkretnym desktopem ( i7-2600k, ssd vertex 3, etc ).
    No wlasnie dla tego nad tym dumam - ze wszystkim co piszesz o stacjach roboczych sie zgadzam, to wszystko prawda i w teorii i w praktyce - z tym ze ja tak naprawde nie potrzebuje wiekszosci. Pracuje sobie teraz na LR/PS i robie aukcje, zajmuje sie ogolnie przygotowywaniem sprzedazy. Jedyne co ja potrzebuje to stabilnosc w "domowego uzytkownika" sensie i brak problemikow, ze to nie dziala czasem, a czasem to sie wykrzaczy, a tu jakis bledzik wyskoczy maly, a to jeszcze co innego. Innymi slowy, wlaczam kompa i mam swiety spokoj, wszystko dziala jak nalezy poprostu

Chyba sie sklonie w kierunku skladaka, najwyzej jak mnie bedzie draznil to sprzedam i nastepnym razem kupie stacje, jak sie czlek przyzwyczai do totalnej bezproblemowosci kompa to potem wszystko wkurzac moze w nowym

conik
    Gość

Domyślnie

to ja poprosze.... cos na i5/i7, 8-16GB RAM, grafika jakas przyzwoita ATI, Dysk min 1TB w miare szybki, i wszystko w obudowie w stylu maca pro...calosc za ok 2 tys i jeszcze zeby osx na tym latal
    Ostatnio edytowane przez conik ; 20-09-2011 o 23:37

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    (...) ... i jeszcze zeby osx na tym latal
    I tak się będziesz bujał na tym HaMaku?

A nie boisz się, że nocą, do drzwi domu Twego kolbami załomocą?
    Medice, cura te ipsum.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    to ja poprosze.... cos na i5/i7, 8-16GB RAM, grafika jakas przyzwoita ATI, Dysk min 1TB w miare szybki, i wszystko w obudowie w stylu maca pro...calosc za ok 2 tys i jeszcze zeby osx na tym latal
    Alez oczywiscie, sie robi

Wlasnie zrobilem Sobie konfiguracje, wedle cen detalicznych w US wychodzi $710 i to wlasnie chyba wezme:

Intel Core i5-2500K
    ASUS P8Z68-V PRO
    Kingston 4GB 240-Pin DDR3 x 2
    OCZ Agility 3 60GB
    Antec BP550 Plus 550W
    Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 64-bit - OEM

obudowe i dyski mam. Heh, pierwszy skladak prywatnie od 10 lat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    I tak się będziesz bujał na tym HaMaku?

A nie boisz się, że nocą, do drzwi domu Twego kolbami załomocą?
    w Europie nie zalomoca, a watpie zeby Conik wybieral sie do US z tym sprzetem

conik a dwumonitorowe stanowisko: imac plus monitor? w zasadzie wszystko bys mial oprocz tej ceny 2tys
    ja tak pracuje (na starym imacu 2.66 duocore) plus dwa magazyny po 1T na FW i eizo i jak bede wymienial to komp, plus jakis dysk na tunderbold a jak sie wypali porzadnie zizo to dodatkowy porzadny monitor

PS Tom przepraszam za zasmiecanie watku, ale jakos pozno i nie skojarzylem ze to nie watek Konrada
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 21-09-2011 o 00:05

Domyślnie

@tom
    Po pierwsze dolozylbym powazniejszy cooler do procesora ( np noctua NH-D14 ) zeby podkrecic sprzet na 4.5GHz. To jest spokojny i stabilny poziom OC, a daje sporo.
    RAMu 2x 4GB ~1600MHz CL9 minimum
    PLyty glowne wole Gigabyte, ale ten asus to niezkla konstrukcja.
    Z dyskiem SSD jeszcze bym poczekal troche.
    Zasilacz wole corsaira i raczej 600W+ jezeli ma byc mocna grafa.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów