PDA

Zobacz pełną wersję : Kupowanie lamp YN na ebay.

nomek
20-09-2011, 14:11
Piszę tego posta, ponieważ parę osób pisało do mnie na PW odnośnie moich problemów z zakupem lamp z Chin. Ogólnie rzecz biorąc kupiłem 2 lampki z Chin i 4 Rf-603. Lampki doszły po 11 dniach, odbiornikom zajęło to bodajże 6 dni. Wszystko byłoby świetnie, gdyby nie fakt, że jedna z lampek nie działała - ale spoko - liczyłem się z takim ryzykiem wybierając lampy z Chin - w Polsce i tak musiałbym zapłacić tyle samo za jedną lampę.
Na forum czytałem, że wysyłka do Chin owej lampki paczką to koszt około 80 zł - pomyślałem, że w sumie za taką cenę to chyba nie będę jej nawet odsyłał - przecież to prawie koszt nowej lampy.
Na szczęście kolega z forum - enthropia - wyprowadził mnie z błędu, za co bardzo mu dziękuję. Okazało się, że lampkę można wysłać listem, a nie paczką i wychodzi to około 29 zł z groszami + koperta, całość wyniosła mnie nieco ponad 31zł.
Paczuszkę wysłałem, jednak nie doszła ona przez miesiąc - trzeba było złożyć reklamację. Cały widz polega na tym, że na poczcie mają czas i na rozpatrzenie takowej należy czekać około 3 miesięcy !! Do mnie odpowiedź doszła po około 2 - napisano mi, że paczka znalazła się gdzieś tam w chinach. I po niedługim czasie Chińczyk ją odebrał i napisał, że odeśle mi paczkę następnego dnia.
Dziś paczka doszła i tu miła niespodzianka - dostałem 2 lampy zamiast jednej. Można powiedzieć, że wszystko skończyło się happy endem. Nie chcę jednak tutaj nikogo przekonywać, że mają kupować na ebay a nie w PL. Trzeba zaznaczyć, że zamówienie na lampy złożyłem chyba 2 maja. Dla tych, którzy mają pieniądze i zależy im na czasie i komforcie na pewno lepszym rozwiązaniem będzie kupno u rodaka, pozostałi muszą liczyć na szczęście, bądź uzbroić się w cierpliwość.

Zakupy robiłem u użytkownika mkstudio2012 - polecam gościa - nie robił żadnych problemów no i dorzucił lampkę gratis ^^

Galen
14-10-2011, 10:56
Ja swoje zakupy też robiłem u mkstudio2012. Kupiłem 2 YN 460-II i 3 wyzwalacze YN RF-602 i problemów nie było absolutnie żadnych. Wysyłka wręcz błyskawiczna.

witus
14-10-2011, 11:00
mi raz lampa nie doszła zgłosiłem reklamację ... bez problemu przeprosili mnie i wysłali ponownie ... może w przypadku awarii nie warto ich odsyłać lepiej dogadać się to podeślą nowy egzemplarz bez konieczności wysyłki uszkodzonego ...

pewex
14-10-2011, 12:59
Ja zamawialem juz z ebay i dealextreme i paczki dochodza szybciej na slask niz z warszawy ;d

nomek
16-10-2011, 09:26
mi raz lampa nie doszła zgłosiłem reklamację ... bez problemu przeprosili mnie i wysłali ponownie ... może w przypadku awarii nie warto ich odsyłać lepiej dogadać się to podeślą nowy egzemplarz bez konieczności wysyłki uszkodzonego ...

Próbowałem się tak dogacać -wysyłałem mu filmik, ale raczej nie ma takiej opcji. Chciał, żeby lampę odesłać.

korsarz
19-10-2011, 10:47
Heh, niesamowite. 2 lampy zamiast jednej. Widać naprawdę ludzie przykładają się tam do handlu. Mnie również nigdy nie zawiedli ludzie z zagranicy, może jedynie Poczta Peerelowska - bo tak tę instytucję należy określić.
Przykład - monookular z GB do Polski pocztą lotniczą signed - idzie jeden dzień. Mogę śledzić status przesyłki - co urywa się po dostarczeniu przesyłki do PRL. Czekam już tydzień - nie wiadomo, czy listonosz ukradł, czy gdzieś na wysypisko dali tę przesyłkę. Jak do dziś nie dojdzie idę ich uczyć moresu na tej poczcie.

A że Chińczycy chcą paczki z wadliwą lampą to nie ma się co dziwić, bo każdy mógłby pisać, że paczka nie doszła i zawsze wyłudzać dodatkowy sprzęt.

Również polecam zakupy za granicą, pod warunkiem, że uważa się na Pocztę Ppppppolską.

wer
20-10-2011, 07:48
Hmm, jeśli wysyłają 2 zamiast jednej to ile ta lampa kosztuje u producenta? ;)

adam.dorozinski
20-10-2011, 09:38
Dołączę do chóru zadowolonych ... kupiłem tych lamp na ebayu już trochę (aktualnie mam pięć YN460mkII i YN467, miałem trzy YN460 ale jedną popsułem, a dwie sprzedałem, miałem też YN560 - poszła na Allegro bo fajna, ale za duża, kupowałem też dwie YN460mkII dla znajomego = jak dobrze liczę to razem dwanaście sztuk). Paczki dochodziły w różnym tempie, od kilku do dwudziestu kilku dni - a jeśli były opóźnienia, to po stronie naszej poczty. Wszystkie lampy dotarły sprawne. Powiem więcej, niektóre mają już ze dwa lata chyba, nie mają lekkiego życia (niektóre trzymają się na taśmę klejącą :P ), i dalej wszystkie działają.

Ale oczywiście jak ktoś potrzebuje osobistego odbioru i gwarancji, to ja tam nie będę namawiał na zakupy na Ebay ;)

sidek
25-10-2011, 00:51
a nie mieliście problemów z zatrzymaniem przesyłki w UC i opłaceniem cła i VATu?

mOSAd
25-10-2011, 11:53
Dokonywałem dosłownie kilku zakupów na ebay, ale podejście do klienta w porównaniu do sprzedawców z rodzimego rynku jest często... kolosalnie różne. Na plus. Nawet z tak małej próbki.

adam.dorozinski
25-10-2011, 12:00
a nie mieliście problemów z zatrzymaniem przesyłki w UC i opłaceniem cła i VATu?

Ani razu.

Przy czym osobiście na wszelki wypadek mając do kupienia więcej niż jedną lampę, brałem je "na raty", i zamawiałem pojedynczo w sporych odstępach czasu. I w ten sposób miałem np. trzy paczki po $45, a nie jedną za $120 do której by mi dowalili cło i VAT, i w efekcie by wyszło drożej.

sidek
26-10-2011, 00:20
właśnie... jaka jest kwota do której nie trzeba płacić cła i VATu? Różne informacje słyszałem, że 150 EUR i 22EUR.

marszull
26-10-2011, 01:55
zamawiajac z ebay (chiny) i tak nie chodzi o kwote tylko raczej wielkosc paczki (ilosc rzeczy)
bo sprytni chinczycy wpisuja zanizona wartosc i oznaczaja paczke jako "gift" ;)

pszemson
24-03-2013, 19:40
Trochę odkopę temat. Zastanawiam się nad zakupem YN656EX z Ebaya. Często zdarza się oclenie i naliczenie VATu? Lampa kosztuje niby ~150USD wiec bede mial sporo lepsza i tansza lampe niz Metz 44AF-1. Jak w ogole obliczyc ile musialbym zaplacic za ta lampe? Jest ktos na tyle zorientowany?

marszull
24-03-2013, 20:58
jesli Ci dolicza to od calej kwoty (lampa plus wysylka) 5% clo, a pozniej od nastepnej calej kwoty (z clem) 23%
moga cie poprosic o doslanie faktury, paragonu, wydruku aukcji jak cena wyda im sie za mala
do kilku lamp raczej przechodzi bez cla, bo chinczycy wysylaja jako gift

pszemson
24-03-2013, 23:15
A VAT zawsze naliczają? Czytałem gdzieś że do 200USD bez cła.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

marszull
25-03-2013, 12:56
nie zawsze do ilus tam bez
ale jak maja podejrzenia ze cena jest zanizona to moga wycenic wg cen rynkowych i naliczyc clo i vat
masz jakies 95% szans ze cla i vatu nie zaplacisz ;)

jestechlopake
25-03-2013, 21:32
Pisz koniecznie i wyraźnie do żółtego aby wysłał jako GIFT. Sprowadziłem tak z 15 różnych paczek i żadna nie usiadła na celnym :) Ale targanie lampy z Chin tego typu bez gwarancji IMO bez sensu.

Lukasz_85
07-06-2013, 11:45
Nie wiecie przypadkiem czy mkstudio2012 (http://myworld.ebay.com.sg/mkstudio2012/) (bo już go nie ma) to ten sam użytkownik co mkstudio (http://myworld.ebay.ca/mkstudio/)? A chciałbym zrobić u niego zakupy. :)

sidek
10-06-2013, 17:26
Kupowałem kilka razy właśnie od mkstudio którego podałeś. Wszystko było bez problemów.

Lukasz_85
10-06-2013, 20:43
Dzięki :) no to poszło zamówienie na lampę.

SerU
12-06-2013, 18:01
Może coś dorzucę ze swojej strony :)
Kupiłem już naprawdę wiele rzeczy w Chinach (nie tylko foto-choć w większości :) ) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z dostawami. Mieszkam w UK i ani razu nie było nawet mowy o cle, czy czymś takim. Przesyłki do UK dochodzą w przeciągu tygodnia.
Jeśli chodzi o sprzęt foto, to zaopatruję się z reguły u tego sprzedającego (lampy YN, triggery i inne): --KLIK-- (http://www.ebay.co.uk/sch/Flashes-Accessories-/64353/i.html?_ipg=&_from=&_nkw=&_armrs=1&_ssn=dream2buy). Najlepsze jest to, że wiele rzeczy można kupić z magazynu w UK (około 8% drożej, dalej z darmową wysyłką na terenie UK). Bez problemu wysyła do Polski za 7 funtów. Może to jest jakaś opcja dla strachliwych? :) Nie będzie żadnego cła ani VAT, bo to unia, a i w razie reklamacji odsyła się towar do UK a nie do Chin :)

I jeszcze słówko o jakości YN. Po pierwszym zakupie lampy byłem pozytywnie zaskoczony jakością wykonania tych lamp. Za takie pieniądze nie spodziewałem się takiej solidności i , co mogę stwierdzić po sporym czasie użytkowania, także trwałości.

muzyk219
12-06-2013, 22:59
Nie sądzę aby ceny u tego sprzedawcy były opłacalne dla kupujących w Polsce.tzn. zależy raczej od konkretnego modelu. Dla przykładu,
Meike MK900 106 funtów = ok 530 zł plus wysyłka, w Polsce od ok 580zł.
YongNuo YN-565EX 110 funtów =550zł plus wysyłka, w Polsce od ok 670. Tu trochę większa różnica
Yongnuo YN-568EX 120 funtów= 600zł plus wysyłka, w Polsce od ok 750 zł. Tu j/w
Owszem różnice cen są ale czy są aż tak wielkie? IMHO nie za bardzo, nie mówiąc o ewentualnej reklamacji w razie awarii.

tongpo
13-06-2013, 18:15
kłaniają się dwa polskie stare przysłowia
1. "chytry traci podwójnie"
2. "Polak mądry po szkodzie"

pomijam fakt narodowej zawiści i chęci oszczędzenia nawet kilki groszy aby tylko nie dać zarobić w Polsce... :)
pozdro...

Glowa
14-06-2013, 09:24
kłaniają się dwa polskie stare przysłowia
1. "chytry traci podwójnie"
2. "Polak mądry po szkodzie"

pomijam fakt narodowej zawiści i chęci oszczędzenia nawet kilki groszy aby tylko nie dać zarobić w Polsce... :)
pozdro...

Możesz to jakoś rozwinąć? Nie wiedzie Ci się w interesach czy jak?
I co wspólnego ma "narodowa zawiść" z bezpośrednim kupowaniem towarów na Dalekim Wschodzie?