PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 3

Mich77
19-09-2011, 15:52
Witam,

Od wczoraj posiadam w/w program.
Mam pewien problem - nie działają mi suwaki pod Noise Reduction - contrast, detail.

Co może być przyczyną?

fafniak
19-09-2011, 15:55
a zobacz czy na wyświetlanej focie (zapewne stary imoprt z wersji 2 ) nie ma takiej ikonki wykrzyknika - kliknij na to . lightroom przeleci ten folder swoim nowym "silniczkiem do odszumiania" i będzie działać
No chyab ze masz te opcje wyłączone - taki mikroskopijny przełącznik w lewym górnym rogu zakładki "detail"

Mich77
19-09-2011, 16:51
a zobacz czy na wyświetlanej focie (zapewne stary imoprt z wersji 2 ) nie ma takiej ikonki wykrzyknika - kliknij na to . lightroom przeleci ten folder swoim nowym "silniczkiem do odszumiania" i będzie działać
No chyab ze masz te opcje wyłączone - taki mikroskopijny przełącznik w lewym górnym rogu zakładki "detail"

Był wykrzyknik:) Już wszystko gra.

Dzięki!

Aeon88
23-10-2013, 16:48
Odkopuję, bo mam problem... Czemu po ściągnięciu profili przez posrany Adobe Lens Profile Downloader do samyanga 14 2.8 nie widzę ich w Lightroom 3.6????? :/ w PS CS5 i ACR są, w Lr ni ciula, a to tam są mi potrzebne! :/

PS. Wsadzałem już pliki profili do C:ProgramData.... oraz C:Users..... do odpowiednich folderów, zmieniałem index.dat na index.bak, nic nie pomaga :/

Slon
23-10-2013, 17:30
Przypadkiem tych profili nie wprowadzili dopiero w LR4?

Aeon88
28-10-2013, 23:43
Nie, one są też w Lr3. Odpowiedź okazała się następująca; pobrałem profil dla formatu RAW, dlatego jak obrabiam TIFFy w Lr to już tego profilu nie widzę. Jeśli wrzucę RAWa w Lr to profil normalnie jest, obrabiając rawa w ACR profil też jest widoczny. Tak więc pozostaje mi prostowanie zdjęć już na etapie wołania rawa do tiffa, co jest ciulowe, bo mam już sporo zdjęć obrobionych w JPG które również chciałbym wyprostować. Niestety trzeba to będzie robić na rawie a potem podmieniać w Lr plik aby nie trzeba było obrabiać go od nowa.

Tak więc profil dla RAW działa tylko przy obróbce rawa, profil dla JPG działa tylko przy obróbce pliku JPG. W sytuacjach krzyżowych (profil raw -> plik jpg) profilu nie widać na liście.